OPINIONS

Κλαίνε τα τσιμέντα στο "Μπερναμπέου"

Κλαίνε τα τσιμέντα στο "Μπερναμπέου"

Η περίφημη πλέον "Φλορεντινάδα", το κάζο δηλαδή της Ρεάλ Μαδρίτης με την "και εικοσιπέντε" παραλίγο μεταγραφή του Ντε Χέα, μέσα από το πληκτρολόγιο του Θανάση Κρεκούκια, που ακόμα κλαίει από τα γέλια μαζί με τα τσιμέντα στο Τσαμαρτίν!

Καταρχήν οι φίλοι της Ρεάλ μην τα πάρετε στο κρανίο με αυτά που γράφω σήμερα. Δώστε τόπο στην οργή και σκεφτείτε ότι ο χαβαλές είναι απαραίτητος στη ζωή μας. Και πως γεγονότα σαν αυτό με τον Ντε Χέα, δίνουν το αλατάκι (και πιπεράκι αν προτιμάτε) που είναι απαραίτητα ακόμα και στην αθλητική επικαιρότητα, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει φορτωθεί με μια αβάσταχτη σοβαροφάνεια. Το ξεκαθαρίσαμε αυτό, οπότε πάμε στο προκείμενο. Λοιπόν, μετρήστε. Γελάει η Ισπανία. Γελάει η μισή Μαδρίτη. Η Βαρκελώνη κλαίει. Το ίδιο και ο Ίκερ. Γελάνε τα Κανάρια, οι Βαλεαρίδες, η Ευρώπη, η Λατινική Αμερική, τα πέρατα του κόσμου. Ακόμα και οι ίδιοι οι "μερένγκες" γελάνε. Ειδικά εκείνοι που έχουν στη μπούκα τον Φλορεντίνο. Ο οποίος δεν γελάει καθόλου. Ούτε αυτός, ούτε ο Νάβας, ούτε ο Ντε Χέα. Αντίθετα, γελάει ο Κασίγια. Προσοχή, όχι ο Κασίγιας (αυτός είπαμε ότι κλαίει), αλλά ο Κασίγια. Επίσης γελάνε τα ραδιόφωνα, οι τηλεοράσεις, τα φαξ και τα τσιμέντα του "Μπερναμπέου". Α καρκαχάδας, που λένε οι Ισπανοί. Με λυγμούς δηλαδή. Γιατί αυτό που συνέβη το βράδυ της Δευτέρας, δεν έχει προηγούμενο. Αλλά και προηγούμενο να έχει, ελάχιστα μας απασχολεί.

Κλαίνε τα τσιμέντα στο "Μπερναμπέου"

Ο Ντε Χέα κλειδώνει το σπίτι του στο Μάντσεστερ. Που να 'ξερε...

Το βράδυ της Δευτέρας λοιπόν, καθόμουν στο γραφείο μου, χάζευα δεξιά και αριστερά στο διαδίκτυο και είχα ανοιχτό το Radio Marca, το ραδιόφωνο της Μάρκα, για να ακούσω τί ώρα θα ανακοινωνόταν από τη Ρεάλ η απόκτηση του Νταβίδ Ντε Χέα. Την μεταγραφή τη θεωρούσα σίγουρη. Εγώ, εσείς και όλος ο κόσμος. Το ενδιαφέρον εστιαζόταν στο αν η ανακοίνωση θα κατέρριπτε το ρεκόρ του Σέρχιο Ράμος, που ακριβώς δέκα χρόνια πριν, είχε γίνει επίσημα παίκτης της Ρεάλ, 25 λεπτά πριν εκπνεύσει η προθεσμία της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου. Εκείνο ήταν ένα πραγματικό θρίλερ, το ίδιο και του Ρονάλντο το 2002, εδώ όμως όλα έμοιαζαν τελειωμένα. Από αργά το απόγευμα, οι ιστοσελίδες της As και της Marca, μιλούσαν για συμφωνία ανάμεσα στις δυο πλευρές και πρόσθεταν ότι η μικρή καθυστέρηση οφειλόταν στην μετακίνηση του Κέιλορ Νάβας στην Μάντσεστερ και τις τελευταίες λεπτομέρειες που έπρεπε να διευθετηθούν. Στις 11.30 τη νύχτα, οι δημοσιογράφοι του Radio Marca άρχισαν να το ρίχνουν στον χαβαλέ. Ότι και καλά ο Φλορεντίνο ήθελε να το καθυστερήσει όσο το δυνατόν περισσότερο, για να κάνει το κομμάτι του.

Κλαίνε τα τσιμέντα στο "Μπερναμπέου"

Ντε Χέα και Κέιλορ Νάβας. Δυο πιόνια σε μια παρτίδα που δεν τέλειωσε ποτέ

Όταν όμως έφτασαν και πέρασαν τα μεσάνυχτα, τον χαβαλέ διαδέχτηκε η αμηχανία και πολύ γρήγορα η ανησυχία. Στις 12.10 βγήκε στον αέρα της εκπομπής ο Αντόν Μεάνα, ρεπόρτερ της Μάρκα στη Ρεάλ και έδωσε την πληροφορία-σοκ: "Η Λίγκα δεν έχει πάρει ακόμα τα έγγραφα από τη Ρεάλ Μαδρίτης, άρα δεν υπάρχει μεταγραφή". Παγωμάρα. Τί εννοείς δεν έχουν πάει τα έγγραφα; Εννοώ ότι το φαξ της Λίγκας δεν έχει πάρει τίποτα σχετικό με τη Ρεάλ και τον Ντε Χέα. Φανταστείτε τώρα την κωλοπιλάλα που έπιασε τους δημοσιογράφους, που πήραν τηλέφωνο στα γραφεία της Λίγκας να ρωτήσουν αν λειτουργεί το φαξ! Η υπάλληλος που βρισκόταν εκεί, τους είπε ότι η συσκευή έχαιρε άκρας υγείας. Αμέσως η παγωμάρα έγινε έκρηξη. Δηλαδή τώρα η Ρεάλ έχει μόνο τον Κασίγια και η Μάντσεστερ έχει Ντε Χέα και Νάβας; Και φυσικά στα στόματα όλων υπήρχε ένα όνομα. Φλορεντίνο Πέρεθ. Στα επόμενα λεπτά οι ρεπόρτερ της μεγαλύτερης αθλητικής εφημερίδας στην Ισπανία άρχισαν να ψάχνουν τί είχε συμβεί, ενώ αμέσως άλλαξαν οι κεντρικοί τίτλοι στις ιστοσελίδες της Marca και της As. "Σουρεαλισμός" η πρώτη, "Φλορεντινάδα" η δεύτερη.

Κλαίνε τα τσιμέντα στο "Μπερναμπέου"

Το 2002 ο Φλορεντίνο πρόλαβε να δηλώσει τον Ρονάλντο, 55 λεπτά πριν εκπνεύσει η προθεσμία

Κύκλοι της διοίκησης της Ρεάλ άρχισαν στη συνέχεια να διαρρέουν την χρονική στιγμή που - υποτίθεται ότι - είχαν στείλει τα έγγραφα στην Λίγκα. Δεν γίνεται, έλεγαν, εμείς στείλαμε τα συμβόλαια ακριβώς ένα λεπτό πριν τα μεσάνυχτα, στις 11.59. Αποκλείεται, απαντούσε η Λίγκα, μας έχουν έρθει όλα τα έγγραφα από τις άλλες ομάδες, αλλά τίποτα από την Ρεάλ. Η οποία Ρεάλ φυσικά έλεγε ψέματα, αλλά μπρος στη φρίκη, τη διαφαινόμενη απώλεια του Ντε Χέα και την σίγουρη επικοινωνιακή ήττα, αυτό ήταν το λιγότερο. Φανταστείτε τώρα τον Ντε Χέα, που από την απόλυτη ικανοποίηση, έβλεπε την ανικανότητα των "μερένγκες" να τον καθηλώνει στο Μάντσεστερ. Αλλά και τον Κέιλορ Νάβας, που από διαπραγματευτικό "συμπλήρωμα" για να πειστούν οι "κόκκινοι διάβολοι" να δώσουν το οκ για τον Ισπανό, ξαφνικά έμενε και πάλι στη Μαδρίτη. Μύλος. Οι φήμες μέσα στη νύχτα έδιναν και έπαιρναν. Ο Φλορεντίνο, ανίκανος να διαχειριστεί το φιάσκο, αλλού επέμενε ότι η Ρεάλ ήταν τυπική και εντός προθεσμίας και αλλού υποστήριζε ότι θα δικαιωνόταν από την FIFA!

Κλαίνε τα τσιμέντα στο "Μπερναμπέου"

Το 2005 ο Φλορεντίνο πρόλαβε να δηλώσει τον Σέρχιο Ράμος, 25 λεπτά πριν εκπνεύσει η προθεσμία

Παράλληλα, όπως είναι εύκολο να το αντιληφθείτε, ξεκινούσε το πάρτι στη Βαρκελώνη. Τα πληκτρολόγια είχαν πιάσει φωτιά και στις επικεφαλίδες ξεχώριζε η λέξη "ρεντίκολο"! Βούτυρο στο ψωμί των Καταλανών οι εξελίξεις. Πάντως ο χαβαλές συνεχίστηκε και το πρωί της Τρίτης χωρίς έλεος. Ο παγκόσμιος Τύπος έδειξε να το διασκεδάζει χρησιμοποιώντας στα πρωτοσέλιδα λέξεις όπως φιάσκο, φάρσα, χάος, προχειροδουλειά και ρεντίκολο! Η ειρωνεία έδινε και έπαιρνε στις αθλητικές εφημερίδες και ιστοσελίδες όλου του κόσμου. Μάθαμε ότι η Ρεάλ δεν θεωρούσε χαμένη την υπόθεση, αλλά ότι θα αποδείκνυε πως η Μάντσεστερ είχε στείλει τα χαρτιά από την Αγγλία στην Ισπανία στις 23.59 και άρα εκείνη ήταν που είχε την ευθύνη για την καθυστέρηση. Λίγο αργότερα, όλο αυτό το σενάριο εξαφανίστηκε και η Ρεάλ εξέδωσε την πρώτη επίσημη ανακοίνωση, με την οποία κατηγορούσε την Γιουνάιτεντ για τα πάντα, δίνοντας όμως αυτή τη φορά διαφορετικές ώρες! Υποστήριξε ότι έλαβε τα έγγραφα στις 12.02 και πως με τη σειρά της τα έστειλε στη Λίγκα στις 12.26. Δηλαδή, ενώ ο κόσμος καιγόταν, μεσολάβησαν 24 λεπτά μέχρι η διοίκηση των "μερένγκες" να βάλει στο φαξ τα χαρτιά για να πάνε στον προορισμό τους.

Κλαίνε τα τσιμέντα στο "Μπερναμπέου"

Ίκερ, πες ρε φίλε, να ανησυχώ; Νταβίδ, άστο καλύτερα, δεν θες να ξέρεις

Θα μου πείτε, ήταν πολλά τα χαρτιά και μέχρι να φτάσουν στη Λίγκα, πέρασε αρκετή ώρα. Θα σας πω ότι η Λίγκα θεωρεί εμπρόθεσμα τα έγγραφα, μετρώντας τον χρόνο που φτάνει στο φαξ της το πρώτο χαρτί, αδιάφορο αν ακολουθήσουν χίλιες σελίδες ακόμα. Βέβαια, ακόμα και αν η Ρεάλ είχε στείλει τα έγγραφα στις 12.03, θα ήταν και πάλι εκπρόθεσμη. Όμως αυτά τα 24 λεπτά που μεσολάβησαν, είναι ένα ακόμα στοιχείο της προχειρότητας και του πανικού των "μπλάνκος". Η Ρεάλ κατηγόρησε την Μάντσεστερ ότι κάθισε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μόλις την τελευταία μέρα. Λες και οι Άγγλοι είχαν καμία υποχρέωση να κάτσουν νωρίτερα ή τέλος πάντων όποτε ήθελε ο Φλορεντίνο. Να θυμίσουμε εδώ ότι ο Ίκερ Κασίγιας έφυγε από τη Ρεάλ στις αρχές Ιουλίου και πως το όνομα του Ντε Χέα ακουγόταν ήδη από την άνοιξη. Που σημαίνει ότι οι "μπλάνκος" είχαν μπροστά τους δυο μήνες για να διαχειριστούν την υπόθεση. Αν έβλεπαν ότι οι Άγγλοι δεν ήταν πρόθυμοι, ας πήγαιναν για άλλα. Και επίσης, αν πράγματι διαπραγματεύτηκαν την τελευταία μέρα, ας φρόντιζαν να τελείωναν όλα ένα τέταρτο νωρίτερα.

Κλαίνε τα τσιμέντα στο "Μπερναμπέου"

Αδερφέ, μπλέξαμε άσχημα

Η Ρεάλ υποστηρίζει ότι έστειλε έτοιμα και υπογεγραμμένα τα συμβόλαια των Ντε Χέα και Νάβας στη 1.39 το μεσημέρι. Και πως από εκείνο το σημείο και μετά, η Μάντσεστερ καθυστέρησε 8 ώρες για να απαντήσει, χρονοτριβώντας χωρίς λόγο. Η Μάντσεστερ απαντάει από τη μεριά της, ότι μέχρι τις 12 παρά πέντα τη νύχτα, δεν είχε πάρει τα απαραίτητα έγγραφα για την πραγματοποίηση της μεταγραφής! Η Γιουνάιτεντ προσφέρθηκε παράλληλα, μέσω της δικής της ανακοίνωσης, να στείλει στη FIFA αποδείξεις ότι τα έγγραφα έφυγαν από τα γραφεία της εμπρόθεσμα και να μεσολαβήσει η Αγγλική Ομοσπονδία, ώστε να βοηθήσει τη Ρεάλ, όμως ο Φλορεντίνο απέρριψε αυτή την πρόταση. Και τελειώνει η ανακοίνωση των¨"κόκκινων διαβόλων" ως εξής: "Η Μάντσεστερ κινήθηκε σωστά μπλα μπλα μπλα. Ο σύλλογος είναι ενθουσιασμένος που ο δυο φορές παίκτης της χρονιάς για τους φίλαθλους, Νταβίδ Ντε Χέα, συνεχίζει να είναι παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ". Νομίζω ότι η παρουσία του βρετανικού χιούμορ σε αυτή την τελευταία πρόταση είναι εμφανέστατη.

Κλαίνε τα τσιμέντα στο "Μπερναμπέου"

Σάντι, άκουσες για τον Ντε Χέα; Δικέ μου σταμάτα, κλαίω. Ρισπέκτ για Φλορεντίνο

Οι Άγγλοι μπορεί να έχασαν 15 εκατομμύρια (ποσό που για τα δικά τους οικονομικά μεγέθη είναι αμελητέο), όμως φρόντισαν να βάλουν κι αυτοί τα γέλια. Είχαν άλλωστε πολλούς λόγους για να το κάνουν. Μην ξεχνάμε το σίριαλ του καλοκαιριού με τον Σέρχιο Ράμος που τάχα μου ήθελε να φύγει οπωσδήποτε από τη Ρεάλ και να πάει στην Μάντσεστερ. Οι Άγγλοι πίστεψαν σε αυτή τη μεταγραφή και έφαγαν τα μούτρα τους, όταν διαπιστώθηκε ότι ο Ράμος τους χρησιμοποίησε για να πάρει περισσότερα χρήματα από τη Ρεάλ, η οποία με τη σειρά της πανηγύρισε το γεγονός ότι ο παίκτης της παρέμεινε σε αυτήν. Η Μάντσεστερ λοιπόν πιθανότατα δεν το ξέχασε αυτό, άλλωστε δεν πέρασαν παρά μερικές εβδομάδες. Και αν συνυπολογίσουμε τα συμπλέγματα του Φαν Χάαλ, ο οποίος δεν δίστασε να παροπλίσει τον Ντε Χέα στα τελευταία παιχνίδια, δεν είναι καθόλου απίθανο οι φλεγματικοί Βρετανοί να απολαμβάνουν τα όσα συνέβησαν τα τελευταία 24ωρα. Δεν λέω απαραίτητα ότι τα είχαν σχεδιάσει, αλλά πιστεύω ότι δεν τους πήρε και από κάτω η κατάληξη.

Κλαίνε τα τσιμέντα στο "Μπερναμπέου"

Νταβίδ ακούω ότι θέλεις να φύγεις. Μην είσαι κουτός, θα περάσουμε ζάχαρη εδώ. Έχεις να φας πάγκο...

Οι ίδιοι, έτσι κι αλλιώς, δεν έχασαν κάτι. Αντίθετα, η Ρεάλ, ή μάλλον περισσότερο από τη Ρεάλ ο Φλορεντίνο, "ηττήθηκε" κατά κράτος. Όχι στο αγωνιστικό, γιατί σε τελική ανάλυση, η Ρεάλ έχει στο ρόστερ της δυο πολύ καλούς τερματοφύλακες. Αλλά στο επικοινωνιακό, στο προσωπικό του πρεστίζ. Πέρα από το ότι έγινε περίγελος, δεν κατάφερε να φέρει τον δικό του "γκαλάκτικο" για αυτό το καλοκαίρι, ενώ απέτυχε παταγωδώς στον ρόλο του τεχνικού διευθυντή που θέλησε να παίξει. Η τρίτη τελικά αποδείχτηκε η "φαρμακερή". Στις 31 Αυγούστου του 2002, στις 11.05 το βράδυ, ανακοίνωσε την μεταγραφή του Ρονάλντο από την Ίντερ, ενώ τρία χρόνια αργότερα, στις 31 Αυγούστου του 2005, στις 11.35 το βράδυ, ανακοίνωσε την μεταγραφή του Σέρχιο Ράμος από τη Σεβίγια. Το πρόβλημα στην μετακίνηση του Ρονάλντο, ήταν να μην πάει ο Μοριέντες στη Μπαρτσελόνα, κάτι που τελικά δεν έγινε. Το πρόβλημα στην μετακίνηση του Σέρχιο Ράμος, ήταν ο αντικαταστάτης που έψαχνε η Σεβίγια στη θέση του και τελικά τον βρήκε λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία (Ντραγκουτίνοβιτς).

Κλαίνε τα τσιμέντα στο "Μπερναμπέου"

Ο Ντε Χέα το πρωί της Τρίτης, λίγες ώρες μετά το ναυάγιο

Το πρόβλημα με τον Ντε Χέα δεν γνωρίζει κανείς ποιο ήταν ακριβώς. Και αυτό αποδείχτηκε καθοριστικό στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και στην "σουρεαλιστική" κατάληξη, όπως την χαρακτήρισε η Marca, πριν υιοθετήσει τόσο η ίδια, όσο και ο υπόλοιπος Τύπος, πιο σκληρές εκφράσεις. Πέρα όμως από όλα τα σοβαρά και τα επίσημα, τα ανεπίσημα και ο χαβαλές, είχαν το δικό τους, μεγάλο μερίδιο στην όλη ιστορία. Γέλασε το χειλάκι μας με τον Φλορεντίνο και τα καμώματά του ή τα κατορθώματά του αν το προτιμάτε. θα την πληρώσει βέβαια ο φουκαράς ο Ντε Χέα, που θα πρέπει να περιμένει κάποιους μήνες (στην καλύτερη) ή έναν χρόνο (στη χειρότερη) για να ταξιδέψει στη Μαδρίτη, να φορέσει τη φανέλα της Ρεάλ και να βρει την αγαπημένη του, Εντούρνε. Όμως όλοι οι υπόλοιποι θα θυμόμαστε με ευθυμία για πολλά χρόνια την "Φλορεντινάδα" του 2015, τότε που έκλαψαν ακόμα και τα τσιμέντα στο "Μπερναμπέου"! Hala Florentino! Olé y olé!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ