OPINIONS

Ακύρωσαν το Κολοσσαίο

Ακύρωσαν το Κολοσσαίο

Η μέτρια αλλά και τυχερή Μπάρτσα, η "σφιχτή" αλλά και άτυχη Ρόμα, τα αυτογκόλ και οι λεπτομέρειες που έκριναν σε τεράστιο βαθμό όχι μόνο το ματς αλλά και ολόκληρη την πρόκριση, "ακυρώνοντας" την όποια δυναμική της ρεβάνς στη Ρώμη. Ο Θανάσης Κρεκούκιας γράφει για τη χθεσινή συνάντηση του "Καμπ Νόου".

Η Μπαρτσελόνα, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, φαίνεται ότι θα επανέλθει, μετά από δυο χρόνια απουσίας, στην ημιτελική φάση του Champions League. Και αυτό, διότι το χθεσινό 4-1 επί της Ρόμα, είναι ένα σκορ που θα την στείλει στην "αιώνια πόλη" με ένα τεράστιο πλεονέκτημα. Οι "μπλαουγκράνα" μπορεί να πραγματοποίησαν μια μέτρια εμφάνιση και να "υπέφεραν" αρκετά απέναντι στους Ρωμαίους, όμως για μια ακόμα φορά φέτος στην Ευρώπη, είχαν τη βοήθεια της τύχης - και των αυτογκόλ - ενώ παράλληλα, είδαν όλες σχεδόν τις λεπτομέρειες να κρίνονται υπέρ τους. Ήταν ένα περίεργο παιχνίδι, στο οποίο πάντως είδαμε πέντε γκολ, δυο δοκάρια και αρκετές ακόμα ευκαιρίες. Η Μπάρτσα παρουσιάστηκε κουρασμένη και χωρίς πολλές ιδέες και σαν να μην έφτανε αυτό, αντιμετώπισε τη σύνθετη τακτική του Ντι Φραντσέσκο, με συνεχόμενη πίεση ψηλά, η οποία συνδυαζόταν με τη δημιουργία διπλής και τριπλής ζώνης άμυνας, μόλις οι παίκτες του Βαλβέρδε κατάφερναν να βγάλουν τη μπάλα από την άμυνά τους και να την περάσουν στα χαφ. Όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο τίτλος της καταλανικής Sport μετά το ματς, "λίγες φορές με τόσα λίγα, κερδήθηκαν τόσα πολλά".

Και ήταν πράγματι, τεράστιο το κέρδος των "culés", οι οποίοι σε κανένα σχεδόν σημείο του αγώνα - εκτός ίσως για λίγα λεπτά μετά το 2-0 - δε φάνηκαν να νιώθουν άνετα μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Δεν υπήρχε η φρεσκάδα και αρκετές φορές το καθαρό μυαλό, στις προσπάθειες της Μπαρτσελόνα, ειδικά από τη στιγμή που αναγκάστηκαν να κάνουν οριζόντιο παιχνίδι και όχι κάθετο, αφού οι Ρωμαίοι είχαν φροντίσει να κλείσουν τους περισσότερους διαδρόμους με συνεχείς αλληλοκαλύψεις και βοήθειες. Ο Μέσι εγκλωβίστηκε στον αμυντικό ιστό των "giallorossi" και βρέθηκε αναγκασμένος να τελειώνει τις φάσεις με το - κακό - δεξί του πόδι, ενώ αρκετές φορές έχασε τη μπάλα από τους τρεις και τέσσερις παίκτες που τον περικύκλωναν, κάθε φορά που προσπαθούσε να διασπάσει - οριζόντια πάντα - κάποια από τις γραμμές τους, προσπαθώντας να βρει διέξοδο για πάσα ή σουτ. Η Ρόμα έκανε το παιχνίδι της σωστά και μεθοδικά, όμως πλήρωσε σε μεγάλο βαθμό την επιλογή της να βάζει μέσα στη μικρή περιοχή σχεδόν όλη της την ενδεκάδα όταν αμυνόταν, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί από τις αναπόφευκτες καραμπόλες που έφεραν δυο αυτογκόλ. Ας δούμε όμως με περισσότερες λεπτομέρειες τί έγινε χθες βράδυ στο "Καμπ Νόου" της Βαρκελώνης.

ΠΩΣ ΠΑΡΑΤΑΧΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΟΜΑΔΕΣ

Ακύρωσαν το Κολοσσαίο

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε παρέταξε την ομάδα του με σύστημα 4-4-2, παρουσιάζοντας όμως μια μίνι έκπληξη στο αρχικό σχήμα, αφού συμπεριέλαβε σε αυτό τον Σεμέδο στο δεξί άκρο της άμυνας, στέλνοντας παράλληλα τον Σέρτζι Ρομπέρτο στα χαφ, έτσι ώστε να έχει και περισσότερη δημιουργία στον χώρο του κέντρου, αλλά και περισσότερη αμυντική κάλυψη. Με αυτόν τον τρόπο, έμεινε εκτός ενδεκάδας ο Ντεμπελέ, το όνομα του οποίου βρισκόταν μέσα στα πιθανά σενάρια. Έτσι λοιπόν, μπροστά από τον Τερ Στέγκεν, είχαμε τον Τζόρντι Άλμπα στο δεξί άκρο της άμυνας, τον Σεμέδο στο αριστερό και τους Πικέ και Ουμτιτί στα στόπερ. Μπροστά τους, στο κέντρο, τον Μπουσκέτς ως αμυντικό χαφ, με τον Ράκιτιτς δίπλα του και τους Σέρτζι Ρομπέρτο και Ινιέστα ως εσωτερικά χαφ (δεξιά ο πρώτος, αριστερά ο δεύτερος). Και μπροστά το γνωστό δίδυμο των Μέσι και Σουάρες.

Από τη μεριά του, ο Εουσέμπιο Ντι Φραντσέσκο, έμεινε πιστός στο αγαπημένο του 4-3-3, κάνοντας όμως αλλαγές, αφού εκτός του τραυματία Ουντέρ, τελικά δεν πρόλαβε να παρουσιαστεί έτοιμος ούτε ο Ναϊνγκολάν, τον οποίο περίμενε μέχρι την τελευταία στιγμή ο Ιταλός κόουτς. Έτσι λοιπόν, μπροστά από τον Άλισον, είχαμε τον Μπρούνο Πέρες στο δεξί άκρο της άμυνας, τον Κολάροφ στο αριστερό και τους Μανωλά και Φάτσιο στα στόπερ. Μπροστά τους, στο κέντρο, τον Ντε Ρόσι ως αμυντικό χαφ, με τους Πελεγκρίνι και Στρούτμαν ως εσωτερικούς χαφ (αριστερά ο πρώτος, δεξιά ο δεύτερος). Στην επίθεση, στη θέση του σέντερ φορ, ο Τζέκο, αριστερά ο Περότι και δεξιά ο Φλορέντσι, τον οποίο "ανέβασε" ψηλά (στη φυσική του θέση) ο Ντι Φραντσέσκο, προτιμώντας τον από τον Ελ Σαράουι, θέλοντας να "θωρακίσει" τη δεξιά του πλευρά και να ελέγξει τους Άλμπα, Ινιέστα και Σουάρες.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Ακύρωσαν το Κολοσσαίο

Ο Ντε Ρόσι προσπαθώντας να εμποδίσει την πάσα του Ινιέστα στον Μέσι, θα στείλει τη μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του.

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τους παίκτες της Ρόμα να πιέζουν ψηλά και να δυσκολεύουν την άμυνα της Μπαρτσελόνα να βγάλει τη μπάλα από τον χώρο ευθύνης της και να τη δώσει στα χαφ. Από τα πρώτα λεπτά έγινε φανερό ότι οι "μπλαουγκράνα" δεν βρίσκονταν στην καλύτερη βραδιά τους. Οι Ρωμαίοι, όταν οι αντίπαλοί τους κατάφερναν να φτάσουν στο κέντρο, υποχωρούσαν αμέσως, "χτίζοντας" ζώνες άμυνας, οι οποίες έκαναν τη ζωή των χαφ της Μπάρτσα ακόμα πιο δύσκολη. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο Βαλβέρδε άλλαξε στην πορεία του ματς τους τρεις εκ των τεσσάρων κεντρώων του, στην προσπάθειά του να φρεσκάρει τη συγκεκριμένη γραμμή, η οποία εκτός του Ράκιτιτς, που ήταν ο κορυφαίος της ομάδας του, είχε συνεχόμενα προβλήματα ανάπτυξης. Αρκετά καλός ήταν και ο Σεμέδο στο πρώτο ημίχρονο, παρά το ρίσκο του στην επαφή με τον Τζέκο, εκεί όπου ο Βόσνιος ζήτησε πέναλτι.

Λίγα λεπτά αργότερα, το σουτ του Ράκιτιτς από τα πλάγια, βρήκε στο κάθετο δοκάρι του Άλισον, ο οποίος φρόντισε να δείξει τις ικανότητές του, σταματώντας τις προσπάθειες των Μέσι και Σουάρες. Το σκορ άνοιξε στο 38', όταν ο αρκετά κεφάτος Ινιέστα έπαιξε το ένα-δύο με τον Μέσι, αμφότεροι μπήκαν στην περιοχή και όταν ο Αντρεσίτο προσπάθησε να την ξαναδώσει στον Αργεντινό, παρενεβλήθη ο Ντε Ρόσι, πλάσαρε άθελά του με άψογο τρόπο τον Άλισον και έγραψε το 1-0. Η απάντηση για τους Ρωμαίους ήρθε δυο λεπτά αργότερα. Ο Πελεγκρίνι ανατράπηκε καθαρά από τον Ουμτιτί, στο όριο της μεγάλης περιοχής και ο διαιτητής αποφάσισε ότι η παράβαση είχε γίνει λίγα χιλιοστά εκτός γραμμής, δίνοντας φάουλ αντί για πέναλτι. Τα επαναλαμβανόμενα ριπλέι που είδαμε στη συνέχεια, δεν μας διαφώτισαν για το αν η Ρόμα θα έπρεπε να εκτελέσει από τα 16.5 μέτρα (όπως και έγινε) ή από τα έντεκα.

Ακύρωσαν το Κολοσσαίο

Ο Λουίς Σουάρες πανηγυρίζει το πρώτο του ευρωπαϊκό γκολ στη φετινή σεζόν, μετά από 13 μήνες και 1057 αγωνιστικά λεπτά!

Με το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, ο Περότι βρέθηκε πολύ κοντά στην ισοφάριση, αλλά η κεφαλιά του έφυγε λίγο άουτ. Οι "giallorossi" συνέχισαν την πίεση, όμως ήταν και πάλι η Μπαρτσελόνα εκείνη που σκόραρε, ξανά με αυτογκόλ! Ο Ράκιτιτς σέντραρε από δεξιά, ο Ουμτιτί πρόλαβε τον Μανωλά, το πλασέ του βρήκε στο δοκάρι και στην επαναφορά χτύπησε στο γόνατο του Έλληνα αμυντικού για να καταλήξει στα δίχτυα! Ο Γάλλος στόπερ πανηγύρισε το γκολ σαν να ήταν δικό του, δείχνοντας το εσκούδο της Μπαρτσελόνα στη φανέλα του, για να στείλει σαφές μήνυμα στη διοίκηση σχετικά με τις συζητήσεις που γίνονται για την ανανέωση του συμβολαίου του. Τρία λεπτά αργότερα και ενώ η Ρόμα έδειχνε για πρώτη φορά στη διάρκεια του ματς αποσυντονισμένη, ο Σουάρες σούταρε δυνατά μέσα από την περιοχή, ο Άλισον απέκρουσε, όμως ο Πικέ πήρε ανενόχλητος το ριμπάουντ και έγραψε το 3-0.

Η πρόκριση έμοιαζε τελειωμένη υπόθεση, όμως οι Ρωμαίοι δεν το έβαλαν κάτω. Μόλις συνήλθαν από την ψυχρολουσία, ξαναβγήκαν μπροστά, αλλά ήταν η σειρά του Τερ Στέγκεν να τους σταματήσει δυο φορές μέσα σε δυο λεπτά. Πρώτα, μετά από δικό του λάθος, έδωσε την ευκαιρία στον Ντεφρέλ να σουτάρει δυνατά, αλλά με διπλή προσπάθεια "καθάρισε" τη φάση και αμέσως μετά, πραγματοποίησε μια εντυπωσιακή επέμβαση στο εξίσου εντυπωσιακό μακρινό σουτ του Περότι. Η πολιορκία της Ρόμα συνεχίστηκε και στο 80' ήρθε το γκολ για τους φιλοξενούμενους, μετά από πάσα του Περότι στον Τζέκο και πλασέ του τελευταίου. Οι Ιταλοί με αυτό το τέρμα επέστρεψαν στη διεκδίκηση της πρόκρισης, όμως οι "μπλαουγκράνα" δεν είχαν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη. Στο 87' ο Ντένις Σουάρεθ σέντραρε δυνατά μέσα στην περιοχή, ο Φάτσιο προσπάθησε τελείως αδικαιολόγητα να κοντρολάρει, η μπάλα έφτασε στον Σουάρες, ο οποίος από κοντά πλάσαρε, πετυχαίνοντας το πρώτο του ευρωπαϊκό γκολ μετά από 13 μήνες και 1057 αγωνιστικά λεπτά!

Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

Ακύρωσαν το Κολοσσαίο

Η αρχική ενδεκάδα της Μπαρτσελόνα.

Ας δούμε τώρα τί έκαναν οι παίκτες των δυο ομάδων στο χθεσινό παιχνίδι, ξεκινώντας από τους γηπεδούχους. Ο Τερ Στέγκεν είχε τα πάνω του και τα κάτω του, αλλά στις δύσκολες στιγμές προς το τέλος του παιχνιδιού, έδειξε την κλάση του και έσωσε την εστία του από δύσκολες καταστάσεις. Ο Σεμέδο ήταν δραστήριος, έκανε λάθη, αλλά συνολικά είχε θετική παρουσία. Ο Πικέ ήταν πολύ καλός στην άμυνα, σκόραρε και ήταν από τους διακριθέντες, σε αντίθεση με τον Ουμτιτί που για ένα ακόμα παιχνίδι ήταν αρνητικός με λάθη που θα μπορούσαν να κοστίσουν ακριβά. Ο Άλμπα προσπάθησε χωρίς όμως τη λάμψη προηγούμενων ευρωπαϊκών αγώνων.

Ο Μπούσι ήταν και πάλι υπέρ-πολύτιμος, αλλά δεν είχε τις δυνάμεις να βγάλει όλο το ματς. Δίπλα του ο Ράκιτιτς ήταν ο κορυφαίος των "μπλαουγκράνα", ενώ αρκετά καλός παρουσιάστηκε και ο Ινιέστα. Ο Σέρτζι Ρομπέρτο έτρεξε πολύ και βοήθησε και επιθετικά και ανασταλτικά. Ο Μέσι, χωρίς να βρεθεί στην καλύτερη βραδιά του, δημιούργησε κινδύνους και ταλαιπώρησε την άμυνα της Ρόμα, η οποία πάντως τον "διαχειρίστηκε" με αρκετή επιτυχία. Ο Σουάρες ήταν συνεχώς δραστήριος και πέτυχε το τέταρτο γκολ που επανέφερε την ηρεμία στο στρατόπεδο της Μπάρτσα. Τέλος, στον Βαλβέρδε πιστώνεται το γεγονός ότι πραγματοποίησε τις σωστές αλλαγές στο χρονικό σημείο που εκείνες χρειάστηκαν.

Ακύρωσαν το Κολοσσαίο

Η αρχική ενδεκάδα της Ρόμα.

Περνάμε τώρα στους φιλοξενούμενους, ξεκινώντας με τον Άλισον, ο οποίος έκανε κάποια λάθη χθες, αλλά γενικότερα δεν βοηθήθηκε καθόλου από την άμυνά του. Ο Μπρούνο Πέρες ήταν καλύτερος στις προωθήσεις του, αλλά ταλαιπωρήθηκε αμυντικά από τους Ινιέστα και Άλμπα. Ο Φάτσιο ήταν πολύ καλός στο ψηλό παιχνίδι, αλλά αρκετά προβληματικός όταν η μπάλα ήταν κάτω, με αποκορύφωμα το λάθος του στο τέταρτο γκολ της Μπάρτσα. Ο Μανωλάς ήταν από τους καλύτερους της Ρόμα, στάθηκε άτυχος στο αυτογκόλ και μπόρεσε να περιορίσει αρκετά τον Σουάρες. Ο Κολάροφ ήταν επίσης αρκετά καλός, δείχνοντας την εμπειρία του σε αυτά τα παιχνίδια. Ο Στρούτμαν δεν φάνηκε γενικά, ούτε ανασταλτικά αφού ήταν αρκετά αργός στην κάλυψη των χώρων, αλλά ούτε και δημιουργικά, αφού δεν πρόσφερε κάτι το ιδιαίτερο στο παιχνίδι των Ρωμαίων.

Ο Ντε Ρόσι βρέθηκε επίσης μακριά από τον καλό του εαυτό. Ο αρχηγός της Ρόμα άνοιξε το σκορ με το αυτογκόλ του, είχε λάθος μεταβιβάσεις και αναλώθηκε στο να κυνηγάει χαμένες μπάλες, είτε δικές του, είτε των συμπαικτών του. Στα ίδια επίπεδα κυμάνθηκε και ο Πελεγκρίνι, αδυνατώντας να αντικαταστήσει επάξια τον Ναϊνγκολάν, αλλά και να δημιουργήσει προβλήματα στην ανάπτυξη των χαφ της Μπαρτσελόνα. Ο Φλορέντσι, παίζοντας στη φυσική του θέση, ήταν αρκετά καλός απέναντι στον Άλμπα, αλλά και δραστήριος επιθετικά. Ο Τζέκο έκανε τη δουλειά του, σημειώνοντας το γκολ της ομάδας του, ενώ ο Περότι ήταν επίσης από τους καλύτερους της Ρόμα, με ανεβάσματα από τα άκρα και πολλά χρήσιμα τρεξίματα. Τέλος, ο Ντι Φραντσέσκο διαχειρίστηκε αρκετά καλά την τακτική και το στήσιμο της Ρόμα, αλλά τόσο αυτός, όσο και η ομάδα του, στάθηκαν άτυχοι στις λεπτομέρειες, οι οποίες τελικά καθόρισαν και το αποτέλεσμα.

Βίντεο: Highlights από το Μπαρτσελόνα - Ρόμα 4-1 (4/4/2018)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ