OPINIONS

Το «Σωματίδιο του… Παναθηναϊκού»!

Το «Σωματίδιο του… Παναθηναϊκού»!

Ο Στέλιος Μαρκάκης μέσω του ...Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων του CERN καταλήγει στην "Παναθηναϊκή Συμμαχία", προτείνοντας την απάντηση που έπρεπε να δώσει στο "We love Yiannis" του Ολυμπιακού!

Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικής Έρευνας, πιο γνωστού ως CERN , είναι η πιο σύνθετη και μεγάλη επιστημονική πειραματική που φτιάχτηκε ποτέ και μια από τις πλέον ακριβές, επίσης. Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Μόνο στην πολιτική μπορείς να πάρεις κάτι εκ του μηδενός -αλλά κι εκεί, συνήθως… ξέρετε τι είναι αυτό το κάτι που παίρνεις, οπότε ας το αφήσουμε το ζήτημα. Σε όλα τα υπόλοιπα και κυρίως στην επιστήμη, για να απαντήσεις σε μεγάλα ερωτήματα, πρέπει να ξοδέψεις και μεγάλα ποσά.

Και είναι μάλλον γι’ αυτό το λόγο που οι εκατοντάδες επιστήμονες που συμμετέχουν σ’ αυτό το σπουδαιότατο πείραμα, αν και σίγουρα θιγμένοι από την ονομασία, έχουν ως τώρα κάνει την πάπια γι’ αυτό το απόλυτο οξύμωρο που εκφράζει το περίφημο « Σωματίδιο του Θεού ».

Ανέκαθεν, αλλά ειδικότερα στις μέρες μας, όλα είναι και –αν όχι κυρίως- μάρκετινγκ. Και το να ονομάζεται, από τον αιωνίως υπεραπλουστευτικό και εις αναζήτησην «πιασάρικων» τίτλων παγκόσμιο Τύπο «Σωματίδιο του Θεού» ό,τι, αλλιώς, θα ονομαζόταν απλώς «μποζόνιο του Χιγκς», ε, όπως και να το κάνουμε, δεν είναι κακό. Αποτελεί μικρή παραχώρηση για τη συνείδηση μιας επιστημονικής κοινότητας που αν διέθετε τα λεφτά των απανταχού Εκκλησιών, ίσως τώρα να είχαμε ήδη και ελεγχόμενη σύντηξη, ατομικά προσαρμόσιμες θεραπείες για τον καρκίνο και τις εκφυλιστικές ασθένειες, ακόμη και φάρμακο για την καράφλα και για τα γένια των σπανών, που λέει ο λόγος!

Νομίζω ότι όλοι αντιλαμβάνεστε τι ακριβώς εννοώ: ψυχρά αν το δει κανείς, η φράση «σωματίδιο του θεού» εκφράζει μια έννοια που, κατά βάθος, προσβάλει και την επιστήμη και τη θρησκεία συγχρόνως.

Τη μεν επιστήμη διότι την παρουσιάζει να παραδέχεται (στην προσπάθειά της να εξηγήσει το Σύμπαν μέσω πειραματικώς αποδεικτέων φυσικών νόμων) ότι όντως υφίσταται κάτι εκτός Σύμπαντος, που δεν υπακούει σε κανέναν νόμο!

Και τη θρησκεία επειδή την «εξαναγκάζει» να εκσυγχρονιστεί με τρόπο που σίγουρα δεν επιθυμεί, αποδεχόμενη εμμέσως ότι αν και παντοδύναμο, αυτό το ανώτερο ον, εκφράζει την παντοδυναμία του μέσω ενός… σωματιδίου! Μιας επινόησης αγνωστικιστών επιστημόνων! Με τρόπο που οι κοινοί θνητοί, όχι μόνο οι ευ-πιστοί, μπορούν να αντιληφθούν, να καταγράψουν και, όπως φημολογείται έντονα ότι ήδη συνέβη στο CERN , να αναπαραγάγουν κι εκείνοι με τη σειρά τους, με τα διαβολικά πειράματά τους!

Ας είναι όμως. Η εποχή που τα Ιερατεία διέτασσαν ελαφρά τη καρδία την καύση βιβλίων (ει μη και συγγραφέων ωσαύτως…) στην πυρά έχει περάσει. Η θρησκεία είναι κι αυτή μια μεγάλη μπίζνα. Και το δικό της μάρκετινγκ επιβάλει επίσης την προβολή ενός προς τα έξω προσώπου που να μη μοιάζει αναχρονιστικό, δογματικό και, άρα, μη ελκυστικό εν τέλει στις γενιές που έχουν μεγαλώσει γνωρίζοντας από τα 3 τους να χειρίζονται κομπιούτερ και να έχουν, έτσι, πρόσβαση σε τόση πληροφορία όση ποτέ δεν ήταν διαθέσιμη στην ιστορία για τον μέσο άνθρωπο.

Απ’ την άλλη, τα είπαμε: το CERN καλείται, εκτός από την ύπαρξη του μποζονίου του Χιγκς (του σωματιδίου που δίνει μάζα στα υπόλοιπα), να απαντήσει, εάν μπορέσει και σε αρκετά ακόμη πολύ θεμελιώδη ερωτήματα. Τι είναι η σκοτεινή ύλη, για παράδειγμα, που φαίνεται να αποτελεί το 23% του Σύμπαντος, αν και δεν είναι ανιχνεύσιμη παρά μόνον εμμέσως ως τώρα. Εάν ισχύει η θεωρία της Υπερσυμμετρίας. Εάν είναι σε καλό δρόμο οι θεωρίες που προτείνονται ως τώρα για την ενοποίηση σε κοινό μοντέλο της βαρύτητας με τις υπόλοιπες θεμελιώδεις δυνάμεις. Εάν υφίστανται άλλες διαστάσεις –αν, τέλος πάντων, αυτή η ρημαδο-θεωρία των Χορδών μπορέσει να αποκτήσει έστω και μία πειραματική επιβεβαίωση μετά από 25 χρόνια κατά τα οποία έχει, μάλλον αδίκως, απορροφήσει τα κορυφαία μυαλά του πλανήτη απλώς και μόνο επειδή μοιάζει γοητευτικά πειστική. Κ.λπ., κ.λπ.

Για να μπορέσει (ίσως κιόλας, επαναλαμβάνω) να απαντήσει σε όλα αυτά το CERN έχει απορροφήσει ως τώρα πάνω από 6.000.000.000 ευρώ και δεν αποκλείεται, εν τέλει, χρειαστεί κι άλλα τόσα. Ε, απλό είναι λοιπόν: αν για να το καταφέρει αυτό χωρίς να γίνεται σούσουρο στην (παγκοσμίως «σφιχτή» και ζόρικη οικονομικώς) εποχή μας, πρέπει να συνδέσει μια αμιγώς επιστημονική έρευνα με ολίγη από υπερβατισμό και θρησκεία, τι να κάνει; Θα το αντέξει… και θα πει κι ένα τραγούδι. (Ίσως κι έναν ψαλμό).

Ο πρόλογος μακρύς για να καταλήξουμε στην… «Παναθηναϊκή Συμμαχία», αλλά… όπως η κβαντομηχανική και το ανώτερο Ον, έτσι κι εμένα, η κούτρα μου δουλεύει με μυστηριώδεις τρόπους καμιά φορά.

Βλέπετε, είδα πολλή γκρίνια από πλευράς της κίνησης για την ανακοίνωση του Ολυμπιακού με τίτλο: “We love Yiannis». Κακώς, κατά τη γνώμη μου.

Διότι μια χαρά, χρήσιμη και σημαντικότατη δυναμική αποκτά η «Παναθηναϊκή Συμμαχία», όταν πριν καν ξεκινήσει δέχεται κατακούτελα τη δέσμη πρωτονίων –ή, μήπως… «ειρωνίων»; ;) -ενός Μεγάλου Επιταχυντή όπως είναι ο Ολυμπιακός. Γίνεται από εσωστρεφής αναζήτηση, θέμα που παύει να αφορά μόνον τους «πράσινους» οπαδούς. Και σε ό,τι αφορά τους τελευταίους, γίνεται, αυτομάτως, θέμα με μεγαλύτερη σημασία απ’ αυτή που είχε πριν ασχοληθεί μαζί του και ο «αιώνιος αντίπαλος».

Αν η κίνηση, με άλλα λόγια, ήταν το αυστηρώς επιστημονικά ορισμένο «μποζόνιο Χιγκς», τώρα, με μια τέτοια προσωπική κόντρα που αφορά στον οργανωτή της, γίνεται ένα πολύ πιο πιασάρικο, πολύ πιο ευρέως γνωστό και πολλαπλώς ερμηνεύσιμο «σωματίδιο του Θεού» -άντε: «σωματίδιο του… Παναθηναϊκού», εν προκειμένω!

Πότε είχε καλύτερες και περισσότερες πιθανότητες να βγάλει κάπου; Πριν ή τώρα; Εγώ λέω τώρα. Η «Παναθηναϊκή Συμμαχία», αντί να συγχύζεται, μάλλον θα έπρεπε να απαντήσει ένα… «We <3 u 2 », που είναι και γλώσσα πλήρως κατανοητή στα social media και να το άφηνε εκεί. Εφόσον το… Yiannis γράφτηκε σωστά, καλό της κάνει. Κακό, όχι…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ