OPINIONS

Ρέτσος: Τελικά μπορεί αριστερά;

Ρέτσος: Τελικά μπορεί αριστερά;
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Τι είδε ο ξεροκέφαλος και τολμηρός Μπέντο στον Ρέτσο, πώς τον κάλυψε στα ζόρια και γιατί δείχνει να δικαιώνεται με την επιμονή του στον 18χρονο μπακ. Γράφει ο Σταύρος Γεωργακόπουλος.

Ήταν 16 Οκτώβρη όταν είχαμε αναφερθεί ξανά στον Παναγιώτη Ρέτσο σχολιάζοντας την απόφαση του Πάουλο Μπέντο να του δίνει διαδοχικές συμμετοχές στη θέση του αριστερού μπακ. Ο τίτλος σαφής: "Να... ψήσουμε τον Ρέτσο, αλλά να μην τον κάψουμε".

Πολύς κόσμος, φαντάζομαι, είχε σκεφτεί κάτι ανάλογο. Ο ταλαντούχος άσος, ο οποίος αγωνίστηκε και στο ντέρμπι των "αιωνίων" σε ηλικία 18 ετών και δύο μηνών, έχει ουσιαστικά καθιερωθεί από τον προπονητή του σε έναν ρόλο που δεν είχε υπηρετήσει ποτέ στο παρελθόν.

Από τη ρεβάνς με την Αρούκα στις 25 του Αυγούστου που επιλέχθηκε από το... πουθενά για δεξιός μπακ, αντί του Πραξιτέλη Βούρου για να καλύψει το κενό του τιμωρημένου Ντιόγκο Φιγκέιρας, άρχισε η εκπαίδευσή του στα άκρα της άμυνας.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, ή δεν έχουν παρακολουθήσει την εξέλιξη του Παναγιώτη Ρέτσου, όλα τα προηγούμενα χρόνια ως μέλος των τμημάτων υποδομής έπαιζε συνήθως στόπερ, με εναλλακτική θέση αυτή του αμυντικού μέσου.

Ο πεισματάρης, ξεροκέφαλος και τολμηρός Μπέντο, ωστόσο, κάτι "είδε" που προφανώς όλοι εμείς που δεν έχουμε τη δική του εμπειρία και γνώση δεν είδαμε. Όχι μόνο στήριξε αυτή την επιλογή, αλλά την "κάλυψε" απόλυτα, ακόμη και μετά από εμφανίσεις που προκάλεσαν συζήτηση.

Δεν είναι υπερβολή να ισχυριστεί κανείς ότι ο Ρέτσος δυσκολεύθηκε σε αυτό το νέο ρόλο, στον οποίο κλήθηκε να ανταποκριθεί και με ανάποδο πόδι. Αυτό και μόνο, πολλαπλασίασε το βαθμό δυσκολίας...

Για όσους δεν έχουν μπει στη διαδικασία της στατιστικές προσέγγισης, το "λιονταράκι" του Ολυμπιακού μετράει ήδη7επίσημα παιχνίδια καλύπτοντας το αριστερό άκρο της άμυνας των πρωταθλητών.

ΡΕΤΣΟΣ ΓΙΑ 7 ΛΟΓΟΥΣ

Το πρώτο που πρέπει να επισημάνουμε, λοιπόν, είναι οι λόγοι για τους οποίους τον εμπιστεύθηκε ο Μπέντο και δεν τον... αλλάζει, τουλάχιστον στο διάστημα που είναι εκτός ο Αλμπέρτο Ντε λα Μπέγια και χωρίς τον απαιτούμενο ρυθμό για σερί ματς ο Ελαμπντελαουί.

Ας τους πάρουμε με τη σειρά:

  1. Ο Ρέτσος είναι από τους παίκτες του Ολυμπιακού με τους καλύτερους δείκτες φυσικής κατάστασης. Αυτό δεν συνέβη τώρα. Είχε εντοπιστεί από το ξεκίνημα της προετοιμασίας και ο Μπέντο το μετράει πολύ, καθώς θέλει τα δύο μπακ να ανεβοκατεβαίνουν στην πτέρυγα χωρίς ανάσα. Το ίδιο συμβαίνει δεξιά με τον Φιγκέιρας.

  2. Διαθέτει εξαιρετική αντίληψη ακόμη και με... ανάποδο πόδι. Ακόμη και σε φάσεις που μπορεί να χάσει αρχικά τον αντίπαλο ή να μη βγει πρώτος στη φάση, η αντίδρασή του είναι ακαριαία. Ή θα τον προλάβει ή θα μπει ξανά μπροστά του με δύο-τρεις δρασκελιές. Δεν είναι εύκολο δηλαδή να τον ξεφορτωθεί ο αντίπαλος και λόγω ταχύτητας και λόγω άμεσης απόκρισης.

  3. Παρότι αμυντικός ο Ρέτσος έχει πολύ καλή τεχνική κατάρτιση. Μπορεί με την ίδια ευκολία να κρατήσει τη μπάλα στα πόδια ή να την προωθήσει με ασφάλεια. Δύο φάσεις από το πρόσφατο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό είναι ενδεικτικές. Το 2-0 ξεκινά από δική του κάθετη πάσα προς τον Φορτούνη, ο οποίος γυρίσει και ξετυλίγει την αντεπίθεση. Λίγο αργότερα κι ενώ έχει βρεθεί προς το δεξί άκρο, βγάζει κάθετη πάσα, σε εκδήλωση αντεπίθεσης, προς τον Ιντέγε, ο οποίος βγαίνει "μάτι" με τον Στιλ που απομακρύνει με τα πόδια και γλιτώνει την ομάδα του, προσωρινά, από το 3-0.

  4. Για όσους δεν το έχουν προσέξει, ο Παναγιώτης σχεδόν σε κάθε παιχνίδι "πατάει" μέχρι την αντίπαλη περιοχή κι έχει βρεθεί ακόμη και σε ρόλο εκτελεστή. Μυρίζεται το γκολ. Κάνοντας κίνηση στο δεύτερο δοκάρι, λίγο έλειψε να σκοράρει και στη Νέα Σμύρνη με τον Πανιώνιο, αλλά και κόντρα στον Παναθηναϊκό, σε εκδήλωση στατικής φάσης στα πρώτα λεπτά.

  5. Έχει αρχίσει να "δουλεύει" το αριστερό του πόδι, ώστε να φτάσει κάποια στιγμή στο σημείο να σεντράρει και να μην είναι υποχρεωμένος να τη φέρει στο δεξί. Αυτό δοκιμάζει ακόμη και στη διάρκεια της προθέρμανσης, όταν οι παίκτες του Ολυμπιακού κάνουν... πρόβα στην εκδήλωση επιθέσεων από τα δύο άκρα.

  6. Όταν ο Μπέντο άρχισε να τον χρησιμοποιεί ως αριστερό μπακ και να τον προτιμά, μάλιστα, από τον Φιγκέιρας, ο οποίος βολεύεται περισσότερο στο δεξί άκρο, απόρησε ακόμη και ο Ρέτσος. Το συζήτησε, ωστόσο, με δικούς του ανθρώπους κι όλοι του είπαν ότι πρέπει να προσπαθήσει όσο περισσότερο και καλύτερα μπορεί, ώστε να αρπάξει τις ευκαιρίες. Στον Ολυμπιακό, άλλωστε, δεν είναι πολλές για κανέναν. Τις αρπάζεις, προχωράς. Δεν τις αρπάζεις, πας στον πάγκο ή στην εξέδρα και μετά... σπίτι σου.

  7. Όλα τα παραπάνω, ο Ρέτσος τα συνδυάζει με μεγάλη ψυχραιμία και ωριμότητα που δεν συνάδει με την ηλικία του. Μπορεί σε κάποιες προσωπικές μονομαχίες να πέφτει απρόσεχτα στη μπάλα και να έχει εισπράξει κάρτες (με Πανιώνιο και Παναθηναϊκό) για τον ίδιο λόγο, αλλά έχει και το ανάλογο θράσος να μην διστάζει απέναντι σε πολύ πιο έμπειρους και δυνατούς αντιπάλους.

Για τους λόγους που προαναφέραμε και με βασική προϋπόθεση το ότι ο Μπέντο έχει στηρίξει το μικρό ακόμη και στα λάθη του (όπως στο πρόσφατο ματς με την Αστάνα στο Καζακστάν), ο Πορτογάλος τεχνικός δείχνει να δικαιώνεται στην επιλογή του.

Λογικά, ο Ρέτσος δεν θα κάνει καριέρα ως μπακ. Το να μάθει, όμως, να παίζει και μπακ, θα τον βοηθήσει να γίνει πιο ολοκληρωμένος ποδοσφαιριστής. Σίγουρα θα έχει πάντα αδυναμίες σε έναν τέτοιο ρόλο, με ανάποδο πόδι, αλλά όσο παίζει τόσο βελτιώνεται.

Δεν είναι, άλλωστε, ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος που έχει καλύψει το αριστερό άκρο της άμυνας παρότι δεξιοπόδαρος. Έχουν ανταποκριθεί τα τελευταία χρόνια σε ανάλογες καταστάσεις, οι Ζεβλάκοφ, Πάντος, Τοροσίδης, Σαλίνο, Φιγκέιρας.

Όλοι αυτοί, βέβαια, ήταν πολύ πιο έμπειροι και πολύ πιο "ψημένοι" από τον Παναγιώτη Ρέτσο, αλλά ο μικρός μαθαίνει γρήγορα και διαθέτει το σωστό "πακέτο". Η συνέχεια, λοιπόν, θα έχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον...

Photo credits: ACTION IMAGES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ