OPINIONS

Πέρυσι του έλειπαν, τώρα περισσεύουν...

ÔÓÁÌÐÉÏÍÓ ËÉÃÊ / ÐÁÑÔÉÆÁÍ - ÏÓÖÐ / CHAMPIONS LEAGUE / PARTIZAN - OLYMPIAKOS (ÊÙÓÔÁÓ ÌÁÊÑÕÄÇÌÁÓ / Eurokinissi Sports)
ÔÓÁÌÐÉÏÍÓ ËÉÃÊ / ÐÁÑÔÉÆÁÍ - ÏÓÖÐ / CHAMPIONS LEAGUE / PARTIZAN - OLYMPIAKOS (ÊÙÓÔÁÓ ÌÁÊÑÕÄÇÌÁÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος θυμάται πως πήγε ο Ολυμπιακός στις «μάχες» με τη Μπερ Σεβά, πως μπήκε τώρα, έναν χρόνο μετά, με την Παρτιζάν, κάνει συγκρίσεις και βγάζει χρήσιμα συμπεράσματα.

Η παροιμία λέει "όπως στρώνεις κοιμάσαι". Ταιριάζει γάντι -νομίζω- στο πως πήγε πέρυσι ο Ολυμπιακός στις μάχες του τρίτου προκριματικού γύρου με τη Μπερ Σεβά και πως εμφανίστηκε αντίστοιχα στην πρώτη αναμέτρηση με την Παρτιζάν που ουσιαστικά έκρινε και τη μάχη της πρόκρισης, διώχνοντας όλο σχεδόν το άγχος από τη ρεβάνς της Τετάρτης στο "Γ. Καραϊσκάκης".

Στο πρώτο παιχνίδι ανάμεσα στις δύο ομάδες, το ισόπαλο 0-0 στο Φάληρο, οι «ερυθρόλευκοι» με τον Βίκτορ Σάντσεθ τότε στον πάγκο τους είχαν αγωνιστεί με την ακόλουθη σύνθεση: Καπίνο, Φιγκέιρας, Μποτία, Σιόβας (λ.τ. 39' Ντα Κόστα), Ντε λα Μπέγια, Μιλιβόγεβιτς, Μανιάτης (63' Μπουχαλάκης), Φορτούνης, Ντουρμάζ (58' Ντομίνγκες), Σεμπά, Ιντέγε.

Μία εβδομάδα αργότερα, ο Ισπανός κόουτς που δεν μακροημέρευσε στον πάγκο είχε επιλέξει τους Καπίνο, Φιγκέιρας (51' λ.τρ Μανιάτης), Μποτία (80' Πουλίδο), Ντα Κόστα, Ντε Λα Μπέγια, Μιλιβόγεβιτς, Μπουχαλάκης, Καμπιάσο, Φορτούνης, Ντομίνγκες (60' Μαζουακού), Ιντέγε.

Νέα πρόσωπα σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν ήταν μόνο οι δύο μπακ (Φιγκέιρας, Ντε λα Μπέγια), οι επιλογές γενικά πολύ περιορισμένες και η ομάδα χωρίς ξεκάθαρο πλάνο και αγωνιστική ετοιμότητα. Φέτος οι απαιτήσεις έμειναν ίδιες, αλλά τα δεδομένα πολύ διαφορετικά.

Στο ίδιο χρονικό σημείο ο Ολυμπιακός μπήκε... αρματωμένος πολύ καλύτερα, πιο υποψιασμένος και πολύ πιο έτοιμος. Η επιλογή του μπαρουτοκαπνισμένου σε αυτή την ψυχοφθόρα διαδικασία Χάσι έπαιξε ασφαλώς το ρόλο της. Ακόμη μεγαλύτερο ρόλο, ωστόσο, έπαιξε το γεγονός των πολύ περισσότερων και πιο ποιοτικών επιλογών.

Το περσινό πάθημα, έγινε μάθημα και οι «ερυθρόλευκοι» δεν περίμεναν να περάσουν για να ενισχυθούν. Ενισχύθηκαν για να περάσουν! Ο νέος κόουτς που από την πρώτη μέρα έβαλε την ομάδα στις ράγες των προκριματικών, δεν βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να ψάχνει παίκτες για τη λίστα της UEFA, ούτε να κρεμιέται στην εμπειρία των 35άχρονων Ντομίνγκες και Καμπιάσο. Έφτασε στο σημείο να αφήνει εκτός λίστας ακόμη και μεταγραφές, όπως συνέβη με τον τραυματία Παναγιώτη Ταχτσίδη, ο οποίος θα αποτελέσει χρήσιμο γρανάζι στη διάρκεια της σεζόν.

Στο ματς του Βελιγραδίου οι πρωταθλητές Ελλάδας παρατάχθηκαν με πέντε νέα πρόσωπα (Κούτρης, Οφόε, Καρσελά, Σιώπης, Μπεν) κι έξι παλιοσειρές, ενώ άλλες τρεις μεταγραφές που ήρθαν για να διεκδικήσουν φανέλα βασικού (Εμενίκε, Βούκοβιτς, Σισέ), μαζί με τον πολλά υποσχόμενο κίπερ Γιαννιώτη και τους Πάρντο, Ζντιέλαρ, Ανσαριφάρντ κάθισαν στον πάγκο.

Παρότι υπήρξαν απουσίες και μάλιστα σημαντικές (πλην του Ταχτσίδη, έλειψαν και οι ανέτοιμοι Ομάρ, Μποτία, αλλά και ο άρρωστος Φορτούνης) ο Ολυμπιακός ήξερε και τι ήθελε και πώς να το πάρει. Ο προγραμματισμένος ακολουθήθηκε με αρκετά μεγάλη συνέπεια, ο κόουτς είχε στα χέρια του τα εργαλεία που ήθελε κι όλα πήγαν καλά με αρκετά καλή απόδοση, αν αναλογιστούμε ότι ήταν το πρώτο επίσημο ματς της σεζόν και την απαραίτητη τύχη στις λεπτομέρειες.

Ο Ολυμπιακός, βέβαια, δεν έφτασε στην πηγή χάρη στις γκολάρες των Μπεν, Εμενίκε, αλλά επειδή λειτούργησε ως ομάδα σε άμυνα και επίθεση. Απέναντι σε έναν αντίπαλο πιο ισχυρό από τον αντίστοιχο περσινό οι «ερυθρόλευκοι» φορούσαν ατσάλινη πανοπλία, ενώ πέρυσι έπεσαν γυμνοί στο λάκκο των λεόντων.

Η απόφαση της διοίκησης να επενδύσει –προκαταβολικά- ένα ποσό άνω των 10-12 εκατομμυρίων και να θωρακίσει την ομάδα έγκαιρα, σύμφωνα με τα «θέλω» του προπονητή αύξησε κατακόρυφα τις πιθανότητες επιτυχίας και η καλή δουλειά που προηγήθηκε έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ενόψει του δεύτερου παιχνιδιού, η μπάλα έχει παραμείνει στο έδαφος και το κεφάλι χαμηλά. Όπως πρέπει δηλαδή για να μην καβαλήσει κανείς το καλάμι. Ο προπονητής έριξε το σχετικό σύνθημα: "Πάμε σα να μην έγινε το πρώτο ματς. Σα να παίζουμε τελικό". Τίποτα στην τύχη, καμία έπαρση, δουλειά, ταπεινότητα, σοβαρότητα.

Ξέρει ότι αυτά τα ματς, πάντα κρύβουν παγίδες. Η Ντιναμό Ζάγκρεμπ, μια άλλη ισχυρή ομάδα της πρώην ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, πρόπερσι είχε έρθει στο αντίστοιχο ματς των ομίλων, μετά την ήττα με 0-1 (Ιντέγε) στην έδρα της και προηγήθηκε στο Φάληρο. Χρειάστηκε να έρθει από τον πάγκο ο Πάρντο για να πετύχει 2 γκολ και να φέρει την ανατροπή μετά από αρκετό καρδιοχτύπι.

Αυτό θέλει να αποφύγει ο Χάσι, αλλά να περάσει και τη σωστή νοοτροπία στην ομάδα του ενόψει της ακόμη πιο δύσκολης συνέχειας με τα play off που οδηγούν στο σεντόνι. Έχει μεγάλη σημασία να στήσεις τα κατάλληλα πιόνια σωστά στην καριέρα, αλλά έχει ακόμη μεγαλύτερη το πώς θα τα κουνήσεις για να φτάσεις στο ματ. Στην αυριανή ρεβάνς, ωστόσο, θα παίξει μεγάλο ρόλο και η ώθηση που θα δώσει ο κόσμος. Το "Καραϊσκάκης" θα πρέπει να είναι καυτό για να σφραγιστεί το εισιτήριο της πρόκρισης όχι μόνο με ουσία, αλλά και με το θέαμα που αυτή η ομάδα κι αυτοί οι ποδοσφαιριστές μπορούν να προσφέρουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ