OPINIONS

Όταν... παίζει ο Φορτούνης!

SUPERLEAGUE / ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΟΣΦΠ / ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΦΟΡΤΟΥΝΗΣ / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΟΣΦΠ / ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΦΟΡΤΟΥΝΗΣ / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Καρίμ "χτύπησε" δύο φορές, ο Σισέ άλλη μία, αλλά τη διαφορά για να φτάσει ο Ολυμπιακός στη νίκη-θρίλερ έκανε ο μαέστρος Φορτούνης, που γλύκανε το παιχνίδι κι έβγαλε τα κάστανα από τη φωτιά όταν η ομάδα του έδειξε ξανά τάσεις αυτοκτονίας! Γράφει ο Στ. Γεωργακόπουλος.

Ήταν πολλοί οι πρωταγωνιστές της νίκης επιστροφής του Ολυμπιακού επί του Πανιωνίου στη Νέα Σμύρνη. Μιας νίκης θρίλερ επειδή οι πρωταθλητές, μετά από το 1-3, έδειξαν ξανά τάσεις αυτοκτονίας -σε συνδυασμό με έλλειψη φρεσκάδας, κάτι που δεν συμβαίνει πρώτη φορά- κι επέτρεψαν στους γηπεδούχους να μπουν ξανά στον αγώνα με δύο γκολ σε διάστημα ισάριθμων λεπτών.

Ο πιτσιρικάς Σισέ σκόραρε για πρώτη φορά κι έσωσε ένα γκολ πάνω στη γραμμή. Ο παροπλισμένος Ανσαριφάρντ επέστρεψε με δύο γκολ στις αποσκευές του από το Ιράν και έβαλε άλλα τόσα κόντρα στην παλιά του ομάδα, έστω κι αν -ως δείγμα σεβασμού- δεν τα πανηγύρισε. Ουσιαστικά οι δύο εμπνεύσεις του Τάκη Λεμονή για το αρχικό σχήμα, όχι μόνο τον δικαίωσαν για την επιλογή και την εμπιστοσύνη, αλλά ήταν και οι σκόρερ της αναμέτρησης.

Εκείνος, ωστόσο, που έκανε τη διαφορά από την αρχή μέχρι το τέλος κι έβγαλε τα κάστανα από τη φωτιά, όταν έγιναν τα εύκολα... δύσκολα, ήταν ο μαέστρος τους: Ο Κώστας Φορτούνης. Αυτή τη φορά, ο 24χρονος μπαλαντέρ, δεν... έπαιξε απλά. Έκανε όλα όσα δεν έκανε σε προηγούμενες συμμετοχές του, γεγονός που τον έστειλε στον πάγκο. Αποτέλεσε τον καταλύτη για να αλλάξει ταυτότητα όλη η ομάδα, να κατακτήσει ένα πολύ σημαντικό τρίποντο, έστω και με πολύ καρδιοχτύπι στο φινάλε.

Αυτή τη φορά ο “Φορτού” ήταν παντού! Δεν περίμενε τη μπάλα στα πόδια. Μπήκε δυναμικά στο παιχνίδι. Γύρισε πίσω για να οργανώσει. Μπήκε στη φωτιά. Έπαιξε απλά και γρήγορα. Είχε καλές εκτελέσεις στις φάσεις με στημένη μπάλα. Από μία τέτοια ήρθε το 1-1 του Σισέ που ισοφάρισε την ανοησία του Φιγκέιρας στο -ανέλπιστο- 1-0 του Πανιωνίου. Ήταν ο ηγέτης που έκανε τη διαφορά σε ένα παιχνίδι “χωρίς αύριο”, αναφορικά με τη διεκδίκηση του τίτλου κι έπειτα από τέσσερις γκέλες στη σειρά. Τελικά, έβαλε την υπογραφή του στο τελικό 3-4 από τα έντεκα βήματα, ένα πέναλτι που ο ίδιος κέρδισε με παλικαρίσια ενέργεια, όταν οι συμπαίκτες του ήταν “παγωμένοι”...

Σε ένα ματς που έσπασαν καρδιές, οι παίκτες με προσωπικότητα και ποιότητα κάνουν συνήθως τη διαφορά. Κι αυτό ακριβώς έκανε ο διεθνής άσος ακόμη κι όταν πήγαν να έρθουν τα πάνω-κάτω. Φώναξε “εγώ” όταν οι άλλοι σταμάτησαν! Όταν ο Ολυμπιακός έκανε τα ίδια λάθη που είχε κάνει πριν από μερικές ημέρες στο ντέρμπι με την ΑΕΚ όταν επέστρεψε το 0-2 υπέρ του να γίνει 3-2 μέσα σε διάστημα μικρότερο της μισής ώρας. Όταν ο Λεμονής μιλάει για έλλειψη φρεσκάδας απλά μακιγιάρει την ελλιπή προετοιμασία του καλοκαιριού...

ΤΟ ΡΙΣΚΟ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΠΕΡ

Σε πολύ κόσμο προκάλεσε εντύπωση το γεγονός ότι επιλέχθηκε ξανά για το κέντρο της άμυνας το δίδυμο των πιτσιρικάδων Σισέ-Νικολάου με τους Φιγκέιρας και Κούτρη στα δύο άκρα. Κάτι αντίστοιχο, να θυμίσω, είχε συμβεί και στο εντός έδρας 0-1 από τον Ατρόμητο πριν από δύο εβδομάδες. Ο Τάκης Λεμονής, ωστόσο, δεν στάθηκε στο αρνητικό αποτέλεσμα για την ομάδα του, αλλά στο ότι παρά την ήττα από την ομάδα του Περιστερίου δέχθηκε σε 90 λεπτά μόλις τέσσερις “τελικές”, εκ των οποίων οι δύο στο στόχο.

Κράτησε, λοιπόν, την ίδια διάταξη στα μετόπισθεν, συνυπολογίζοντας ότι ο Αλμπέρτο Μποτία προέρχεται από τρίμηνη απουσία, με στόχο να έχει η τετράδα ανάλογη λειτουργία και αποτελεσματικότητα, κάτι που έγινε για μία ώρα παιχνιδιού, αλλά όχι για 90 λεπτά. Εκείνο που ήθελε να βελτιώσει ήταν η επιθετική προσέγγιση και το πως οι παίκτες του θα μπορέσουν να φτάσουν πιο εύκολα στο γκολ. Πως θα δημιουργήσουν ρήγματα σε μια καλά οργανωμένη άμυνα, όπως αυτή του Πανιωνίου, κάτι που δεν κατάφεραν σε προηγούμενα παιχνίδια τους στο πρωτάθλημα.

Γι' αυτό επανέφερε στο αρχικό σχήμα τον Κώστα Φορτούνη, ενώ προτίμησε για τις πτέρυγες τους Σεμπά και Πάρντο, οι οποίοι μπορεί να μην είναι το ίδιο χαρισματικοί με τη μπάλα όπως ο Καρσελά και ο Μάριν, αλλά είναι περισσότερο συνεπείς ανασταλτικά. Έχουν πιο γρήγορες επιστροφές και προσφέρουν κάλυψη στα μπακ πίσω τους. Παράλληλα, είναι και δύο παίκτες γραμμής, οι οποίοι -στην καλή τους μέρα- μπορούν να δώσουν πλάτος στην επίθεση, άρα περισσότερα διαθέσιμα μέτρα για να δημιουργήσουν ρήγματα και να τραβήξουν έξω τα αντίπαλα μπακ.

ΠΑΙΔΙΚΕΣ... ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

Όλα αυτά είχε στο μυαλό του ο έμπειρος τεχνικός, αλλά δεν είχε υπολογίσει τις... παιδικές ασθένειες που ακόμη ταλαιπωρούν την ομάδα του. Πριν από μερικές ημέρες δήλωσε ότι στο διάστημα της διακοπής έγινε δουλειά στα... βασικά, κάτι που θα έπρεπε να γίνει το καλοκαίρι, αλλά δεν περίμενε ότι οι παίκτες του θα κάνουν “δώρα” στον αντίπαλο και στο ξεκίνημα, αλλά και προς το φινάλε του αγώνα.

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε από τα αποδυτήρια με την πλάτη στον τοίχο λόγω της ανοησίας του Φιγκέιρας να γυρίσει σαν σε προπόνηση τη μπάλα με το κεφάλι στον Προτό, χωρίς να υπολογίσει ότι παίζουν και οι αντίπαλοι. Εκεί οι παίκτες του Λεμονή έβγαλαν αντίδραση πρωταθλήτριας ομάδας. Δεν το έβαλαν κάτω, επιτέθηκαν σωστά, βρήκαν λύσεις που δεν είχαν βρει σε άλλα ματς στο δημιουργικό κομμάτι κι έκλεισαν το πρώτο μέρος με 3 γκολ κι ένα δοκάρι!

Γύρισαν σωστά τη μπάλα, εκμεταλλεύθηκαν τους κενούς χώρους, αλλά και τον σέντερ φορ που υπήρχε στην αντίπαλη περιοχή, με αποτέλεσμα να γυρίσουν το παιχνίδι στο “άψε-σβήσε”. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε ξανά όταν κάποια στιγμή θεώρησαν ότι ο αγώνας τελείωσε -γύρω στο 70'- και λίγο έλειψε να πληρώσουν πολύ ακριβό τίμημα. Είναι ξεκάθαρο, επίσης, ότι σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση. Το ντεπόζιτο δεν φτάνει για πάνω από 70 λεπτά...

Η ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ Η ΧΑΛΑΡΩΣΗ

Η αλλαγή του Οτζίτζα με τον αργό κι εκτός ρυθμού Ταχτσίδη, σε συνδυασμό με τη γενικότερη χαλάρωση, αλλά και την επιπολαιότητα του Προτό να ανατρέψει τον Σπιριντόνοβιτς, σε μια φάση που ο επιθετικός του Πανιωνίου ήταν εντελώς ακίνδυνος και στα άκρα, έβαλαν ξανά τους γηπεδούχους στο παιχνίδι. Το 2-3 με την εκτέλεση του Μασούντ έγινε στο “καπάκι” 3-3 με τον Νικολάου να χάνει τον Ντουρμισάι, σε μια φάση καρμπόν με το 1-2 του Ανσαριφάρντ κι όλα άρχισαν από την αρχή!

Από μηχανής Θεός για τον Ολυμπιακό αποδείχθηκε ο Φορτούνης, ο οποίος έπειτα από τρία ματς στον πάγκο και δύο 90άλεπτα με την Εθνική, δεν παρέδωσε τα όπλα, δεν συμβιβάστηκε με την ισοπαλία. Έβγαλε προσωπικότητα όταν οι άλλοι σταμάτησαν, κέρδισε το πέναλτι που μετέτρεψε ο ίδιος σε γκολ και υπέγραψε μια νίκη που στην οικονομία της σεζόν μπορεί να αποδειχθεί... τίτλου, απέναντι σε μία από τις καλύτερες ομάδες της “Λίγκας”.

Ο Τάκης Λεμονής δήλωσε μετά τον αγώνα ότι η γεύση που του έμεινε ήταν γλυκόπικρη και προβληματίστηκε έντονα για το πως “ζωντάνεψε” ένα τελειωμένο παιχνίδι. Το καλό για τον κόουτς είναι ότι με μπροστάρη τον Φορτούνη ο Ολυμπιακός έδειξε και σφυγμό και καρδιά για να πάρει το ματς. Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι πότε θα βελτιώσει την εικόνα της για να μην δίνει τέτοια δικαιώματα σε ματς που φαίνεται ότι τα έχει “κλειδώσει”...

Το “τρίποντο” ήρθε, θα μπορούσε να έρθει πολύ πιο εύκολα, αλλά τους πρωταθλητές περιμένει πολλή δουλειά για να φτάσουν εκεί που θέλουν και μπορούν! Όσο για τον Πανιώνιο, δεν παρέδωσε τα όπλα ούτε μία στιγμή κι αυτό δείχνει χαρακτήρα μεγάλης ομάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ