OPINIONS

Ήρθε ο Eμποκανί, έρχονται άλλοι τρεις!

Valencia's Jeremy Mathieu from France, right, duels for the ball with Dynamo Kiev's  Dieumerci Mbokani from Congo  during their  Europa  League round of 32 second leg soccer match at the Mestalla stadium in Valencia, Spain, Thursday, Feb. 27, 2014. (AP Photo/Alberto Saiz)
Valencia's Jeremy Mathieu from France, right, duels for the ball with Dynamo Kiev's Dieumerci Mbokani from Congo during their Europa League round of 32 second leg soccer match at the Mestalla stadium in Valencia, Spain, Thursday, Feb. 27, 2014. (AP Photo/Alberto Saiz) AP

Οι ειδήσεις που βγήκαν από το στόμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στη διάρκεια του Συνεδρίου της “Θύρας 7” και οι ασκήσεις επί... χόρτου του Μπέσνικ Χάσι που αρχίζει να φτιάχνει τη μεταγραφική προίκα του με τον Εμποκανί! Έρχονται κι άλλοι μέχρι τις 5 Ιουλίου... Γράφει ο Σταύρος Γεωργακόπουλος

Συζητήθηκαν πολλά ή μάλλον όλα, στην πολύωρη κουβέντα "ανοικτής καρδιάς" που έγινε μεταξύ του Βαγγέλη Μαρινάκη και των εκπροσώπων της "Θύρας 7" στη διάρκεια του ετήσιου Συνεδρίου της. Και διαφωνίες υπήρξαν και διαφορετικές απόψεις ακούστηκαν, κυρίως με επίκεντρο την επιλογή του Μπένσικ Χάσι, ωστόσο, το κλίμα ήταν οικογενειακό και ενωτικό, όσο κι αν στα αυτιά κάποιων μοιάζει κλισέ αυτή η προσέγγιση. Πριν στεγνώσει το μελάνι έσκασε και η πρώτη άφιξη με Εμποκανί...

Το ζητούμενο, ωστόσο, δεν είναι τι έγινε και τι δεν έγινε μέχρι χθες, αλλά τι πρόκειται να γίνει από εδώ και πέρα. Ήδη "έσκασε" ο Εμποκανί για τη θέση του φορ με υπογραφή Χάσι. Σε αυτό το σκέλος, πάντως, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού παρότι δεν θέλησε να μιλήσει για συγκεκριμένα ονόματα, έβγαλε ειδήσεις. Ξεκαθάρισε ότι μέχρι τις 5 Ιουλίου που η ομάδα θα αναχωρήσει για το Γκενκ του Βελγίου όπου θα διεξαχθεί το βασικό στάδιο της προετοιμασίας θα έχει υλοποιηθεί σε σημαντικό βαθμό και ο μεταγραφικός σχεδιασμός.

Από τη στιγμή, λοιπόν, που ο ίδιος είπε ότι θα αποκτηθούν πέντε ενδεκαδάτοι ποδοσφαιριστές, οι τρεις ή τέσσερις από αυτούς, θα αφιχθούν στο "Ελευθέριος Βενιζέλος" μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες. Σήμερα έρχεται ο 31χρονος διεθνής Κονγκολέζος Εμποκανί, με τον οποίο ο κόουτς συνεργάστηκε άψογα στην Άντερλεχτ, άρα αναμένονται σύντομα και οι υπόλοιποι.

Είναι λογική και ρεαλιστική μια τέτοια προσέγγιση, καθώς στα τέλη του Ιούλη, σε λιγότερο από 40 μέρες δηλαδή (25-26/7), ξεκινούν οι μάχες του τρίτου προκριματικού γύρου. Άρα η τεχνική ηγεσία θα πρέπει να έχει όλο το υλικό στα χέρια της, πλην μιας ή δύο διορθωτικών κινήσεων, οι οποίες μπορεί να γίνουν και στα τέλη Αυγούστου. Οι τελευταίες προσθήκες, άλλωστε, θα εξαρτηθούν και από το όνομα της ευρωπαϊκής διοργάνωσης που θα πάρει μέρος ο Ολυμπιακός.

Αν είναι τοChampions League,τα δεδομένα θα διαφοροποιηθούν προς το καλύτερο. Με κίνητρο το σεντόνι θα πετούν τη σκούφια τους για Πειραιά μεριά οι περισσότεροι απ' όσους το παίζουν τώρα δύσκολοι και επιφυλακτικοί. Εδώ που τα λέμε οι πραγματικά καλοί παίκτες που έχουνmarketσε διεθνές επίπεδο, δεν καίγονται κιόλας να υπογράψουν από Ιούνη μήνα. Κι αυτό ειπώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου μεταξύ άλλων...

Σε ό,τι αφορά τις μεταγραφές που έχει στα σκαριά ο πρωταθλητής Ελλάδας, εκείνο που υπογραμμίστηκε για μία ακόμη φορά είναι ότι γίνεται προσπάθεια να αποκτηθούν παίκτες πρώτης γραμμής. Κάτι που επιβεβαιώνει σε πρώτη φάση η επιλογή Εμποκανί με τα 136 γκολ σε συλλογικό επίπεδο κι άλλα 18 με τη φανέλα της Εθνικής του ομάδας.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ / ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ (ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / Eurokinissi Sports)
Μαρινάκης EUROKINISSI

Το αν θα πετύχουν ή όχι στην Ελλάδα τα νέα αποκτήματα θα φανεί στο χορτάρι. Τα συμβόλαιά τους, ωστόσο, θα ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ετησίως, κάτι που θα συμβεί και με τον διεθνή Κονγκολέζο, ο οποίος συστήθηκε για πρώτη φορά κι έκανε κλικ, ως παίκτης της Σταντάρ Λιέγης πριν από αρκετά χρόνια.

Σε κάποιες περιπτώσεις οι αμοιβές που προσφέρει ο Ολυμπιακό θα προσεγγίζουν και τα δύο εκατομμύρια το χρόνο. Για τον Θίο Μπονγκοντά, ο ίδιος ο Μαρινάκης ξεκαθάρισε ότι του έγινε πρόταση ύψους 1,8 εκατ. ευρώ για να έρθει ως δανεικός από τη Θέλτα. Η Τραμπζονσπόρ για να τον πείσει να την προτιμήσει, παρότι δεν θα παίξει στην Ευρώπη, χρειάστηκε να ανεβάσει μέσα σε μια νύχτα την πρότασή της κατά ένα εκατομμύριο, δηλαδή τον απέκτησε με 2,8 για έναν χρόνο (!) όπως ο ίδιος ο πρόεδρος του Ολυμπιακού αποκάλυψε.

Για τον Αργεντινό στόπερ Γκονσάλο Ροντρίγκες ή τον Πορτογάλο Καρίσο, επίσης, η πρόταση του Ολυμπιακού ξεπερνά κατά πολύ το ένα εκατομμύριο και προσεγγίζει το 1,5 ετησίως. Έρθουν δεν έρθουν, αυτά είναι τα λεφτά και δεν είναι λίγα. Κι αν δεν έρθουν, ο επόμενος με κάπου τόσα θα πληρωθεί. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τον Βλάντιμιρ Βάις, ο οποίος αν τελικά βρει άκρη να αποχωρήσει από την Αλ Γκαράφα (έχει άλλα τρία χρόνια συμβόλαιο), δεν πρόκειται να υπογράψει για πολλά λιγότερα από δύο εκατομμύρια στην ομάδα του Πειραιά, από τη στιγμή που αμείβεται με πάνω από τρία εκατομμύρια στο Κατάρ.

Εκεί ο πρόεδρος της ΠΑΕ διευκρίνισε και κάτι ακόμη που έχει τη σημασία του. "Είδατε τι έγινε φέτος με τον Καρντόσο...", είπε και μετά από μικρή παύση πρόσθεσε: "Δύο εκατομμύρια τον πληρώσαμε, αλλά δεν έπιασε. Θέλει καλό ψάξιμο για να γίνουν και οι σωστές επιλογές...". Να θυμίσουμε ότι και πέρυσι ο Εμποκανί είχε τεθεί στα υπόψη των "ερυθρολεύκων", αλλά ο Πάουλο Μπέντο μεταξύ του Κονγκολέζου φορ και του Καρντόσο είχε προτιμήσει τον Όσκαρ... Το λες και αστοχία ή γκαντεμιά.

Αν το πάμε και λίγο παρακάτω, η διοίκηση είναι αποφασισμένη να κάνει άλλες 3-4 μεταγραφές, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο και για παραπάνω αν προκύψει κάποια επιμέρους ανάγκη. Αυτή τη στιγμή, ο Μπέσνικ Χάσι έχει μαζί του 20 ποδοσφαιριστές. Πρόκειται για τους Μποτία, Μπουχαλάκη, Χουτεσιώτη, Σισέ, Ντε Λα Μπέγια, Ντουμάνη, Φιγκέιρας, Κούτρη, Μάριν, Μάρτινς, Μεγαρίτη, Ρισβάνη, Ρομαό, Σεμπά, Σκαφίδα, Τόλι, Βέργο, Βιάνα, Βρουσάι, Κασάμι.

Aύριο Τρίτη (20/6) θα προσγειωθεί στο Ζέεφελντ άλλη μία ντουζίνα: Καπίνο, Φορτούνης, Ρέτσος, Σιώπης, Γιαννιώτης, Γιαννιώτας, Ντα Κόστα, Ανδρούτσος, Μανθάτης, Νικολάου, Ζντιέλαρ και Ελαμπντελαουί. Όλοι τους διεθνείς. Φτάνουμε, λοιπόν, στο αριθμό 32!

Με την επιστροφή της ομάδας στην Ελλάδα (27/6) θα ενσωματωθούν στις υποχρεώσεις της άλλοι τρεις διεθνείς: Οι Ανσαριφάρντ, Ελιουνούσι και Μπεν. Με λίγα λόγια, στη σούμα... 35. Και οι 3-4 που θα αποκτηθούν ως μεταγραφές, μετά τον Εμποκανί, φτάνουμε στο 40!

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, δεν υπάρχει καμία περίπτωση ο Ολυμπιακός να βγάλει τη σεζόν με τόσους πολλούς παίκτες, αφού μιλάμε για... τρεις ενδεκάδες συν έναν γεμάτο πάγκο! Άρα το μεγάλο στοίχημα του νέου κόουτς είναι να διαλέξει σωστά από τους υπάρχοντες και να κουμπώσει ακόμη πιο σωστά εκείνους που θα έρθουν και θα χτυπήσουν με το "καλημέρα" την πόρτα της ενδεκάδας.

Κάπου εκεί είναι και το ζουμί της όλης ιστορίας. Εύκολο είναι για τον προπονητή να "κόψει" τους τέσσερις πιτσιρικάδες που ακολούθησαν το πρώτο μέρος της προετοιμασίας (Μεγαρίτης, Τόλι, Βρουσάι, Ντουμάνης), άντε και τον Σκαφίδα τον πιτσιρικά πορτιέρε, αλλά στη συνέχεια τι γίνεται; Εκεί δεν πρέπει να λαθέψει ο νέος προπονητής, μιας και αυτοί που θα κρατήσει θα αποτελέσουν και τον βασικό κορμό όχι μόνο για τη φετινή σεζόν, αλλά και για τις επόμενες...

Υ.Γ.: Ο Χάσι ήξερε ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις. Τον είχαν ενημερώσει από την πρώτη στιγμή οι ίδιοι οι άνθρωποι του Ολυμπιακού, κυρίως λόγω των σχέσεων σε οπαδικό επίπεδο με τον Ερυθρό Αστέρα. Ο Κοσοβάρος κόουτς, όμως, δεν έκανε πίσω. Τόλμησε να πάρει το ρίσκο κι έδειξε επιθυμία να ξεπεράσει όλες αυτές τις δυσκολίες και να πετύχει. Αν μη τι άλλο, το πιστεύει και ποντάρει στον εαυτό του. Με άλλα λόγια έχει ισχυρό κίνητρο για να τα καταφέρει. Τη συνέχεια θα τη δούμε στο γήπεδο και στην εξέδρα...

Υ.Γ.: Με Εμποκανί, Ανσαριφάρντ και Βέργο στην τριάδα της επίθεσης, μάλλον δεν θα υπάρξει χώρος για τον Απόστολο Βέλλιο, ο οποίος θα συνεχίσει και φέτος κάπου αλλού ως δανεικός ή θα παίξει για δεύτερη χρονιά στη Νότιγχαμ, που από πέρυσι μετακόμισε μέσω Ολυμπιακού...

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ