OPINIONS

Αυτό είναι το πρόβλημα του Ολυμπιακού

ÖÉËÉÊÏ / ÁÔÑÏÌÇÔÏÓ - ÏÓÖÐ (LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports)
ÖÉËÉÊÏ / ÁÔÑÏÌÇÔÏÓ - ÏÓÖÐ (LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος βάζει στη ζυγαριά τι είδαμε και τι δεν είδαμε από τον Ολυμπιακό έως τώρα και βγάζει ψύχραιμα συμπεράσματα για τις "μάχες" με τη Ριέκα που πλησιάζουν.

Για να μην πηγαίνουμε μακριά τη βαλίτσα, την αλήθεια την έχει πει ο ίδιος ο Χάσι αμέσως μετά από το τέλος της ρεβάνς με την Παρτιζάν. Η χαρά της πρόκρισης δεν μέθυσε τον Κοσοβάρο τεχνικό, ο οποίος στις δηλώσεις του είχε παραδεχθεί το πρόβλημα του Ολυμπιακού. Ποιο είναι αυτό; Η έλλειψη χημείας και ρυθμού.

ΔΕΧΘΗΚΕ ΓΚΟΛ ΣΕ 5 ΜΑΤΣ

Ο μήνας έχει 11. Αύγουστος. Οι “ερυθρόλευκοι” έχουν δώσει ως τώρα δύο επίσημα παιχνίδια και κάποια φιλικά. Δεν περνάει απαρατήρητο ότι δεν κατάφεραν να επιβληθούν σε ματς προετοιμασίας απέναντι σε αντιπάλους του χεριού τους όπως είναι ο Πανιώνιος (ήττα 2-1, Νέα Σμύρνη), ο Ατρόμητος (ήττα 1-0, Περιστέρι), Αστέρας Τρίπολης (ισοπαλία 1-1, Καραϊσκάκης), ούτε και την πρωταθλήτρια Σερβίας στον επαναληπτικό του Φαλήρου (2-2).

Σε όλα αυτά τα παιχνίδια και γκολ δέχθηκε και επιθετικά δεν λειτούργησε όπως πρέπει. Στο μοναδικό ματς που οι παίκτες του βρήκαν τρόπο να χτυπήσουν στην κόντρα και είχαν ανοικτό γήπεδο να διανύσουν, καθάρισαν με 1-3 και μαζί πήραν την πρόκριση.

Όπως λένε και οι προπονητές, η άμυνα είναι κυρίως θέμα δουλειάς και τακτικής προσήλωσης, η επίθεση θέμα ρυθμού και ταλέντου. Ανεξάρτητα από τα όποια ατομικά λάθη που δεν είναι και λίγα, είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι οι παίκτες του Ολυμπιακού δεν έχουν αποκτήσει ακόμη χημεία, αυτοματισμούς, καλές συνεργασίες. Χρειάζονται πολλή δουλειά σε αυτό το κομμάτι...

Το ακόμη πιο σημαντικό, ωστόσο, για όποιον θέλει να κάνει μια ψύχραιμη προσέγγιση είναι το πολύ καλό υλικό. Όταν ο προπονητής έχει στα χέρια του τα σωστά υλικά μπορεί να κάνει τη συνταγή να πετύχει. Αν δεν τα έχει, ό,τι κι αν κάνει, σωστή δουλειά δεν θα γίνει.

Ακόμη και προχθές στο Περιστέρι, υπήρχαν στην ενδεκάδα πολλά νέα πρόσωπα (Βούκοβιτς, Μίλιτς, Ζιλέ, Καρσελά, Εμενίκε). Δεν συμπεριλαμβάνω τον Ομάρ, έστω κι αν επέστρεψε από 6άμηνο δανεισμό. Όλοι αυτοί δεν είναι καθόλου μα καθόλου εύκολο, στη δεδομένη χρονική στιγμή να αποκτήσουν ομοιογένεια μεταξύ τους και με τους υπόλοιπους. Αυτό θα έρθει μέσα από τα παιχνίδια και μέσα από τον ρυθμό. Όταν αλλάζεις τη μισή ενδεκάδα, χρειάζεται χρόνος. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο...

Ο Ζιλέ για παράδειγμα, που με μία προπόνηση, έπαιξε 90 λεπτά κι άρεσε σε γενικές γραμμές, είναι μια πολύ σημαντική μονάδα. Μια μονάδα που ο Χάσι περιμένει ότι θα επιδράσει καταλυτικά στην ενδεκάδα, όχι μόνο στο ανασταλτικό σκέλος, αλλά και στο δημιουργικό. Πως να λειτουργήσει, όμως, σωστά σε ομαδικό επίπεδο ο Γκιγιόμ όταν ακόμη δεν ξέρει καλά-καλά ούτε τα μικρά ονόματα των συμπαικτών του; Με ποιον θα ήθελε να τον δει ο προπονητής; Με τον Οφόε. Ο Οτζίτζα, όμως, ήταν εκτός λόγω τραυματισμού...

Ο Εμενίκε που ήταν στο μυαλό του κόουτς για βασική επιλογή στο κεφάλι της επίθεσης κόντρα στη Ριέκα, την... πάτησε -όχι μόνο την μπάλα, αλλά γενικώς-, υπέστη θλάση στον προσαγωγό και είναι πιθανό να μη χάσει μόνο το πρώτο ματς με τους πρωταθλητές Κροατίας, αλλά και τον επαναληπτικό. Ήθελε τον Νιγηριανό επειδή μπορεί να διεκδικήσει μπάλες και στον αέρα, κάτι που δεν μπορεί ο Μπεν με μπόι 173 εκατοστά, όσο φιλότιμος, εργατικός ή μαχητικός κι αν είναι.

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και συγκεκριμένα θέματα στην άμυνα. Το ότι δέχεται συνεχώς γκολ ο Ολυμπιακός δεν είναι τυχαίο. Στα πέντε τελευταία ματς δεν έχει κρατήσει ανέπαφη την εστία του: Δύο με την Παρτιζάν (3 γκολ) και τρία φιλικά επί ελληνικού εδάφους (4 γκολ). Έχει δεχθεί συνολικά 7. Έχει βάλει άλλα τόσα. Συν ότι στα τρια ματς, με Έλληνες αντιπάλους, έχει βρεθεί να κυνηγάει το σκορ, κάτι που ευτυχώς δεν έγινε με τους Σέρβους στον τρίτο προκριματικό γύρο.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο Χάσι προσπαθεί να βρει την κατάλληλη τετράδα στην άμυνα. Στο Βελιγράδι ξεκίνησαν Φιγκέιρας, Ρομαό, Ρέτσος, Κούτρης. Στη ρεβάνς Φιγκέιρας, Ρέτσος, Βούκοβιτς, Κούτρης. Χθες ξεκίνησαν Ομάρ, Ρέτσος, Βούκοβιτς, Μίλιτς. Για να μην το πολυκουράζουμε, όλοι αυτοί έχουν βρεθεί ουσιαστικά στις προπονήσεις κι άντε σε ένα ή δύο παιχνίδια... Πως να δέσουν; Δεν γίνονται αυτά με το πάτημα ενός κουμπιού.

Η ομάδα, ωστόσο, είναι γεμάτη επιλογές, ενώ θα έρθουν και δύο-τρεις ακόμη προσθήκες. Μία στο κέντρο της άμυνας, μία στην επίθεση, ίσως και μία κάτω από τα δοκάρια, ώστε να αυξηθεί και ο ανταγωνισμός για τον Καπίνο. Κάτι τέτοιο έγινε πέρυσι και με τον Λεάλι, έστω κι αν ο Ιταλός αποδείχθηκε αρνητικός πρωταγωνιστής σε σημαντικά παιχνίδια... Ο Καπίνο, ωστόσο, ούτως ή άλλως, πρέπει να στηριχθεί, μιας και αποτελεί ένα μεγάλο project όχι μόνο για φέτος, αλλά για πολλά χρόνια, αν έχει και την ανάλογη εξέλιξη...

ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΗ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Το ζητούμενο από εδώ και πέρα, είναι η ομάδα παρότι έχει μπροστά της πολλά περιθώρια για βελτίωση, να φορέσει σωστά το κοστούμι του ρόλου για τις εμφανίσεις με τη Ριέκα. Το να αποκτήσει χημεία σε μία εβδομάδα, είναι φύσει αδύνατον. Γι' αυτό και ο Χάσι θα πρέπει να ποντάρει περισσότερο στο σωστό σχέδιο δράσης και στην αγωνιστική πειθαρχία. Αυτός ήταν κι ένας από τους λόγους που έδειξε το σκληρό του πρόσωπο στον ευέξαπτο Φιγκέιρας. Όσο κι αν προκλήθηκε ο Πορτογάλος, έπρεπε να είναι πιο εγκρατής ιδιαίτερα όταν του μεταφέρεται εντολή από τον πάγκο...

Αυτό ισχύει για όλους ενόψει τωνPlay Off.Για να έρθει η πρόκριση απέναντι σε μια ομάδα που θα έχει 9 επίσημα παιχνίδια στα πόδια της, ο Ολυμπιακός θα πρέπει να είναι καλά διαβασμένος και να λειτουργήσει με απόλυτη πειθαρχία. Όσοι παίξουν θα πρέπει τακτικά να είναι συνεπείς όπως έγινε και στο πρώτο ματς με την Παρτιζάν. Προσήλωση όχι μόνο με τη μπάλα στα πόδια, αλλά και χωρίς αυτήν. Απαιτείται συγκέντρωση, όχι νεύρα...

Τα λέγαμε και πριν από μερικές ημέρες, ότι η συνύπαρξη τόσων ποιοτικών ποδοσφαιρικά είναι η χαρά του οπαδού που θέλει θέαμα, αλλά "ευχή και κατάρα" για τον προπονητή, ο οποίος ποντάρει στην ατομική ποιότητα, αλλά δεν μπορεί να δώσει μια μπάλα στον καθένα για να σολάρει. Η Ριέκα θα έρθει στο Φάληρο να παίξει κλειστά, να πιέσει όσο γίνεται πιο πολύ, να “χαλάσει” το παιχνίδι του Ολυμπιακού, να κρατήσει χαμηλά την ένταση και να ψάξει μια καλή αντεπίθεση.

Οι “ερυθρόλευκοι”, λοιπόν, δεν θα πρέπει να ρισκάρουν. Θα πρέπει να επιτεθούν ελεγχόμενα, οργανωμένα, με μυαλό και με πρώτο στόχο το “μηδέν παθητικό”. Ακόμη και πέρυσι, αν σταθούμε σε αυτό το σενάριο, έφεραν 0-0 με την Οσμάνλισπορ κι εκτός πέρασαν με 0-3. Ακόμη πιο σημαντικό και από το 1-0, λοιπόν, είναι να μη δεχθεί γκολ και να μη ρισκάρει αμυντικά.

ΝΑ ΤΣΑΛΑΚΩΘΟΥΝ...

Αυτό πρέπει να το βάλουν όλοι στο μυαλό τους, με πρώτους τους... μπαλάτους της ομάδας (Μάριν, Φορτούνης, Καρσελά), οι οποίοι θα πρέπει να τσαλακωθούν και ανασταλτικά, αν θέλουν να σπρώξουν την ομάδα στην πρόκριση και στους ομίλους που κουνιέται το σεντόνι. Για να συμβούν, ωστόσο, τα παραπάνω θα πρέπει πρώτα απ' όλα ο Χάσι να τους πείσει για να εφαρμόσουν κατά γράμμα τις εντολές.

Με τη στάση του στην απειθαρχία Φιγκέιρας, πέρασε το σχετικό μήνυμα. Ένα μήνυμα που μπορεί να έχει και αγωνιστικές προεκτάσεις ενόψει της συνέχειας. Η “τιμωρία” του Ντιόγκο, άλλωστε, που πήγε πρώτος στα αποδυτήρια μετά από 6 λεπτά παρουσίας, αποτελεί παραδειγματισμό και για τους υπόλοιπους ότι κανείς δεν πρέπει να βάζει το “εγώ” πάνω από την ομάδα. Και ματς όπως τα δύο που έρχονται, τα νικούν, συνήθως, οι ομάδες. Εκείνες που δίνουν προσοχή και στην παραμικρή λεπτομέρεια...

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ