OPINIONS

Αρχηγός σημαίνει...

Αρχηγός σημαίνει...
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος με αφορμή την απόφαση Μπέντο να δώσει το περιβραχιόνιο στον 18χρονο Ρέτσο, θυμίζει τις αρμοδιότητες του “κάπτεν”, το ποιοι το έχουν φορέσει στον Ολυμπιακό και ζυγίζει τα δεδομένα.

Παρότι κανείς δεν το περίμενε, οι περισσότεροι χαιρέτησαν την απόφαση του Πάουλο Μπέντο να αναθέσει καθήκοντα αρχηγού στον πιτσιρικά Παναγιώτη Ρέτσο για το ματς Κυπέλλου με τον Ατρόμητο. Ήταν μια προσωπική απόφαση του Πορτογάλου τεχνικού, ο οποίος ήθελε με αυτό τον τρόπο να “δείξει” στον 18,5 ετών ταλαντούχο άσο πόσο πολύ τον εμπιστεύεται και εκτιμά τις δυνατότητές του.

Ο Ρέτσος θα θυμάται για πάντα εκείνη τη βραδιά που τον έκανε τον πιο μικρό σε ηλικία “ερυθρόλευκο” που έχει φορέσει το περιβραχιόνιο. Αν, όμως, θελήσουμε να το πάμε λίγο πιο πέρα και να αποκωδικοποιήσουμε κάποια πράγματα, καλό θα είναι να θυμηθούμε ποιες είναι οι αρμοδιότητες του αρχηγού σε μια ομάδα, πόσο μάλλον σε μια ομάδα επιπέδου Ολυμπιακού.
Αρχηγός είναι εκείνος που πριν από τη σέντρα θα συγκεντρώσει τους συμπαίκτες του, θα πει πέντε κουβέντες και θα εμψυχώσει για τη νίκη. Όταν χρειαστεί θα πάρει το λόγο στα αποδυτήρια για να πει όσα πρέπει να πει...
Αρχηγός είναι εκείνος που θα μιλήσει στη διάρκεια του αγώνα, θα δώσει εντολές, θα βάλει και γκάζια εκεί που πρέπει και οι υπόλοιποι οφείλουν να υπακούσουν.
Αρχηγός είναι κάποιος που οι υπόλοιποι σέβονται και λόγω ηλικίας και λόγω προσφοράς και λόγω “ειδικού βάρους”.
Αρχηγός είναι εκείνος που, αν χρειαστεί, θα πει και μια κουβέντα στον διαιτητή, καθώς έχει αυτό το δικαίωμα, αρκεί να το κάνει σε νορμάλ πλαίσια. Για να μην το πάμε ακόμη πιο πίσω και θυμηθούμε ότι πριν από μεγάλα παιχνίδια ο αρχηγός ήταν εκείνος που μάζευε τους συμπαίκτες στο δωμάτιό του για να τους μιλήσει και να δώσει το γενικό πρόσταγμα...
Τι απ' όλα αυτά μπορεί να κάνει ο Ρέτσος και ο κάθε νεαρός άσος που τώρα κάνει τα πρώτα του βήματα, στη διάρκεια ενός αγώνα; Μάλλον τίποτα, καθώς δεν έχει ούτε την εμπειρία, ούτε την προσφορά, ούτε έχει κερδίσει τον σεβασμό των υπολοίπων, κάτι που έρχεται με τα χρόνια και με τα χιλιόμετρα που γράφει ο κάθε παίκτης πάνω στο χορτάρι.
Στον φετινό Ολυμπιακό, βέβαια, το περιβραχιόνιο έχει περάσει από άλλους 7 παίκτες πριν το φορέσει, έστω για μία φορά, ο ταλαντούχος πιτσιρικάς. Αρχικά το είχε ο Μανιάτης, στη συνέχεια ο Τσόρι, στα πιο πολλά ματς ο Μιλιβόγεβιτς στο αριστερό μπράτσο, ενώ το έχουν φορέσει και οι Φορτούνης, Μποτία, Μπουχαλάκης, Καμπιάσο.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην ερυθρόλευκη ενδεκάδα του αγώνα Κυπέλλου της Τετάρτης, δεν υπήρχε κάποιος παίκτης που να έχει... παρελθόν στην ομάδα. Λεάλι, Σισοκό, Φιγκέιρας, Βιάνα, Ανσαριφάρντ, Καρντόσο, Μάρτινς, Νικολάου και Μανθάτης, είτε ήρθαν, είτε προβιβάστηκαν το καλοκαίρι στην επαγγελματική ομάδα του Ολυμπιακού. Υπό αυτή την έννοια, λοιπόν, ταπεινή μου άποψη είναι ότι αρχηγός στο συγκεκριμένο ματς θα έπρεπε να είναι ο Καρντόσο για δύο λόγους: Πρώτον επειδή είναι ο πιο έμπειρος απ' όλους κι αν πει μια κουβέντα ξέρει πως να την πει, αλλά και για να πάρει τα πάνω του σε ένα διάστημα που τη συνολική του απόδοση έχει επηρεάσει και το άγχος για το γκολ που δεν έρχεται...

ΚΑΡΑΤΑΪΔΗΣ, ΤΖΟΛΕ, ΝΙΚΟΠΟΛΙΔΗΣ

Από 'κει και πέρα, αναφορικά με την επόμενη μέρα, καλό θα είναι να θυμηθούμε ποιοι έχουν φορέσει το περιβραχιόνιο του αρχηγού τα προηγούμενα χρόνια στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού. Πάνω από μια 10ετία αρχηγός χωρίς καν να γίνει ψηφοφορία (σ.σ. όπως γινόταν παλιότερα) ήταν ο Κυριάκος Καραταΐδης. Ο ίδιος είχε δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Contra.gr πως όταν ανέλαβε καθήκοντα ο Μπάγεβιτς τον κάλεσε και του είπε “εσύ αρχηγός στα αποδυτήρια, εγώ στο γήπεδο”. Τον διαδέχθηκε ο μεγάλος -σε όλα του- Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς. Στη συνέχεια ο Αντώνης Νικοπολίδης.
Την τελευταία 7ετία έχουν διατελέσει "κάπτεν" είτε Έλληνες μπαρουτοκαπνισμένοι και διεθνείς όπως οι Αβραάμ Παπαδόπουλος, Τοροσίδης, Μανιάτης, είτε ξένοι με “βαριά ονόματα” όπως οι Ρομπέρτο, Τσόρι Ντομίνγκες, Ιμπαγάσα, Φουστέρ. Από εδώ και πέρα, λόγω των προσθαφαιρέσεων και των επιλογών του κόουτς, το κλαμπ των αρχηγών αναμένεται να σχηματίσουν οι Μποτία, Φορτούνης, Καπίνο (από του χρόνου).
Εκείνο που στο μυαλό των περισσότερων μοιάζει δεδομένο είναι ότι το περιβραχιόνιο του Ολυμπιακού, πέρα από τη συμβολική κίνηση με τον Ρέτσο σε ένα παιχνίδι, δεν γίνεται να αλλάζει χέρια κάθε τρεις και λίγο για τους λόγους που προαναφέραμε. Δεν είναι πλάκα... Μιλάμε για τον ΑΡΧΗΓΟ του Ολυμπιακού!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ