OPINIONS

Ζακ Ογκαστ: Ας κρατήσουμε μικρό καλάθι...

Ζακ Ογκαστ: Ας κρατήσουμε μικρό καλάθι...

Ο Ζακ Ογκαστ έγινε Ελληνας. Η ΕΟΚ έκανε τη δουλειά της και αξίζει τα εύσημα. 'Ομως δεν χρειάζεται ούτε ενθουσιασμός, ούτε υπερβολές για έναν 24χρονο παίκτη που συνοδεύεται από πολλά ερωτηματικά.

Είναι ο Ζακ Ογκαστ τεράστιο κεφάλαιο για το ελληνικό μπάσκετ; Είναι ένας παίκτης επιπέδου Κουφού, Καλάθη ή ακόμα και Ντόρσεϊ; Θα φορέσει τη φανέλα της Εθνικής; Είναι ο επόμενος ψηλός του Ολυμπιακού ή του Παναθηναϊκού;

Ξεκινήσαμε με ερωτήματα. Είναι πολλά. Και οι απαντήσεις δεν είναι καθόλου σίγουρες. Εκτός από ορισμένες περιπτώσεις. Θα τα δούμε όλα στην πορεία, όμως ένα είναι δεδομένο: σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται όλος αυτός ο ενθουσιασμός γύρω από το όνομα του ελληνοαμερικανού φόργουορντ-σέντερ.

Να τα πάρουμε όλα από την αρχή: καλώς η ελληνική ομοσπονδία έκανε ό,τι έπρεπε για να πάρει ο Ζακ Ογκαστ το ελληνικό διαβατήριο. Καιρό τώρα τρέχει το θέμα και παρότι προέκυψαν κάποια προβλήματα (χάθηκαν τα χαρτιά) ολοκληρώθηκε η διαδικασία στην Κοζάνη. Ο 24χρονος μπασκετμπολίστας είναι πλέον διαθέσιμος για την Εθνική μας ομάδα κι αν μη τι άλλο οι επιλογές στην φροντ λάιν γίνονται ακόμα περισσότερες. Ουδείς γνωρίζει αν θα παίξει ή αν θα προσφέρει στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, αλλά αυτό που αναλογούσε στην ΕΟΚ, έγινε στο ακέραιο. Πλέον, είναι θέμα αγωνιστικό.

Πού ακριβώς μπορεί να φτάσει η καριέρα του Ζακ Ογκαστ ουδείς μπορεί να γνωρίζει. Ο καθένας όμως μπορεί να κάνει εκτίμηση με ανοιχτό πάντα το ενδεχόμενο να αποδειχθεί σωστός ή λάθος. Οι ενδείξεις που υπάρχουν όμως ως τώρα δεν οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα φτάσει στο πιο υψηλό επίπεδο. Οχι λόγω αξίας, αλλά κυρίως γιατί δεν έχει ολόκληρο το πακέτο που χρειάζεται. Από την άλλη βέβαια, το γεγονός ότι μπορεί να αγωνίζεται ως Ελληνας ίσως να αποδειχθεί κομβικό και να τον φέρει στα μέρη μας... Κάθε ομάδα στην Stoiximan.gr Basket League θέλει ισχυρό εγχώριο κορμό και ο Ογκαστ μπαίνει στη συσγκεκριμένη κατηγορία. Αν δεν ήταν Ελληνας, ίσως κανείς να μην έδινε περισσότερη σημασία. Λόγω διαβατηρίου, ανοίγουν οι περισσότερες πόρτες.

Ο Ογκαστ στα 24 του χρόνια άρχισε την επαγγελματική του καριέρα στην Τουρκία και αν μη τι άλλο έκανε αισθητή την παρουσία του. Και στο τουρκικό πρωτάθλημα και στο Champions League. Εκανε φοβερές εμφανίσεις και έστρεψε πολλά βλέμματα πάνω του, ιδίως στην χώρα μας... Λόγω της πιθανής ελληνοποίησής του.

Μόνο που κάπου εδώ μπαίνουν μπόλικοι αστερίσκοι, που αν έχουν βάση μάλλον δεν είναι πιθανό να παίξει στο πιο υψηλό επίπεδο ο Ογκαστ. Εχει να κάνει με το χαρακτήρα και τη συμπεριφορά του, ειδικά στο δεύτερο μισό της σεζόν στην Τουρκία. Καιρό τώρα στην Ουσάκ δεν λένε τα καλύτερα, με αποκορύφωμα την... εξαφάνισή του από την Τουρκία. Αργησε να πληρωθεί λένε οι πληροφορίες, οπότε μπορεί να έχει και το δίκιο με το μέρος του, αλλά πολύ πριν από το περιστατικό αυτό, άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το τουρκικό μπάσκετ δεν ήταν... ενθουσιασμένοι με τον Ογκαστ.

Βέβαια δεν είναι καινούργιο φαίνόμενο να βγαίνει κάποιος... προβληματικός και στην πορεία να αποδεικνύεται πως δεν είναι, όμως αυτό αποτελεί την εξαίρεση και όχι τον κανόνα. Οπως και να έχει η πορεία του στο μπάσκετ θα δώσει όλες τις απαντήσεις, μέχρι τότε όμως ας κρατήσουμε μικρό καλάθι... Και για την Εθνική και για τον Ολυμπιακό και για τον Παναθηναϊκό. Ιδίως στον Ολυμπιακό, οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν πρόκειται καν να τον απασχολήσει η περίπτωση Ογκαστ. Γιατί εδώ και καιρό είναι το... πρώτο φαβορί για να τον αποκτήσει. Οχι ότι δεν έψαξε την περίπτωση. Κάθε άλλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ