STOIXIMAN BASKET LEAGUE

Προβάδισμα τίτλου ο Παναθηναϊκός, 2-1 τον Ολυμπιακό στη μνήμη του Παύλου

BASKET LEAGUE / ΤΕΛΙΚΟΣ / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΤΕΛΙΚΟΣ / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Τη μέρα που ο Παύλος Γιαννακόπουλος "έφυγε" σε ηλικία 89 ετών, η ομάδα της καρδιάς του, ο Παναθηναϊκός, πήρε προβάδισμα στους τελικούς της Stoiximan.gr Basket League κερδίζοντας τον Ολυμπιακό στο ηλεκτρισμένο ΟΑΚΑ.

Μία νίκη μακριά από την κατάκτηση του πρωταθλήματος Ελλάδας για δεύτερη σερί σεζόν βρίσκεται ο Παναθηναϊκός, που σε μια πολύ "δύσκολη" μέρα, σε μια έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα, επικράτησε του Ολυμπιακού (73-58) για να κάνει το 2-1 στη σειρά των τελικών της Stoiximan.gr Basket League σε μια μέρα που κάθε φίλος του συλλόγου θα θυμάται για πολύ καιρό.

Αφού άφησαν από ένα λουλούδι στη θέση του Παύλου Γιαννακόπουλου πριν το τζάμπολ της αναμέτρησης για να τιμήσουν τη μνήμη του, οι παίκτες του Τσάβι Πασκουάλ "έπνιξαν" τους αντιπάλους τους και έφτασαν εύκολα στην νίκη, τη δεύτερη συνεχόμενη που τους επιτρέπει να έχουν στο γήπεδό τους πιθανό πέμπτο παιχνίδι. Κορυφαίοι για τους γηπεδούχους οι Καλάθης - Ρίβερς, πολύτιμοι σε άμυνα και ριμπάουντ οι Αντετοκούνμπο - Όγκαστ, πάλευαν μόνοι εναντίον όλων για τους φιλοξενούμενους οι Σπανούλης - Πρίντεζης - Μιλουτίνοβ.

Ο τέταρτος αγώνας της σειράς θα γίνει το απόγευμα της Πέμπτης 14 Ιουνίου στις 19:00 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, με τον Παναθηναϊκό να θέλει να πανηγυρίσει έναν ακόμη τίτλο στο Φάληρο και τον Ολυμπιακό να ελπίζει πως θα επιβιώσει για να γυρίσει τη σειρά στο ΟΑΚΑ για το πέμπτο και τελευταίο παιχνίδι στο οποίο τα πάντα μπορούν να συμβούν.

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Ρίβερς και Πρίντεζης προσπάθησαν στα πρώτα λεπτά να βρουν ρυθμό, ο Μιλουτίνοβ ήταν όμως αυτός που μπήκε στο ματς πιο δυνατά απ' όλους και με δύο δικά του καλάθια έγραψε το 5-6 στο τρίτο λεπτό. Ο ενθουσιασμός του κόσμου έδωσε φτερά σε Ρίβερς - Σίνγκλετον που πέτυχαν από ένα τρίποντο για το 14-9, πριν ο δεύτερος καρφώσει στον αιφνιδιασμό για το 16-9 και αναγκάσει τον Σφαιρόπουλο να πάρει το πρώτο του timeout. Δεν άλλαξαν πολλά, με τους Πειραιώτες να μένουν χωρίς σκορ από το 6:26 έως τα 57" πριν το τέλος της πρώτης περιόδου, όταν ο Γουίλτζερ έσπασε το 10-0 σερί των γηπεδούχων για να ακολουθήσουν ένα "τρελό" σουτ με ταμπλό από τον Σπανούλη, ένα φάουλ του Παπανικολάου και μία τεχνική ποινή στον Έλληνα forward που αντέδρασε υπερβολικά στο σφύριγμα των διαιτητών. Ο Καλάθης έβαλε 1/3 και το δεκάλεπτο έκλεισε στο 19-15.

Το δεύτερο άνοιξε με γκολ-φάουλ του ΜακΛίν για το 19-18, άστοχο lay-up του Καλάθη και αλλαγή του για να μπουν για πρώτη φορά στο ματς οι Λεκαβίτσιους - Τζέιμς. Οι Πειραιώτες προσπάθησαν να "χτυπήσουν" με τον ΜακΛίν κοντά στο καλάθι, ο Αντετοκούνμπο έδωσε φοβερές μάχες στην άμυνα, το ματς δεν ήταν ποιοτικό, ο Παναθηναϊκός δεν ήταν καλός, ο Ολυμπιακός ήταν χειρότερος. Γι' αυτό βρέθηκε στο -7 (29-22 στο 16'), πριν ο Ρίβερς βάλει ένα αρκετά τυχερό τρίποντο για το 32-24 και ακολουθήσει ένα ακόμη πιο κακό διάστημα μέχρι το ημίχρονο, το οποίο έκλεισε στο 38-28 από ένα τρίποντο του Καλάθη στην εκπνοή. Η διαφορά απεικόνιζε τη διαφορά των δύο "μονομάχων", με τους μεν γηπεδούχους να έχουν 4/11 βολές, τους δε φιλοξενούμενους 6/17 δίποντα, 3/13 τρίποντα και ποσοστό ευστοχίας 30%.

Ο Σπανούλης μπήκε στο τρίτο δεκάλεπτο με άστοχες βολές, πριν βάλει τρίποντο από την κορυφή για το 40-31, την ώρα που ο Ρίβερς θύμιζε τον παλιό, καλό Ρίβερς που σφυροκοπούσε τον Ολυμπιακό. Ο Αμερικανός "χτύπησε" τον κοντύτερο Σπανούλη, οι Πειραιώτες βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο την ώρα που ο ηγέτης τους προσπαθούσε να απαντήσει και στον κόσμο και ο Καλάθης έβαλε φανταστικό δίποντο για το 46-37 που κράτησε τον Παναθηναϊκό στη θέση του οδηγού με ένα καλό "μαξιλαράκι". Κι ας είχαν οι παίκτες του Πασκουάλ 0/6 τρίποντα σε επτά λεπτά και 0/7 στο δεκάλεπτο. Η άμυνά τους ήταν εξαιρετική, ο Σφαιρόπουλος έψαχνε λύσεις στον πάγκο του, δεν τις έβρισκε και οι πράσινοι δεν απειλήθηκαν έως το τέλος της περιόδου (54-42) παρά το γεγονός ότι το παιχνίδι τους δεν ήταν... λαμπερό.

Τα λάθη (4-10) ήταν ένα στοιχείο που επίσης έκανε τη διαφορά μέχρι το 30', με τον Τζέιμς να βάζει πέντε σερί πόντους για το 59-44 στο 32' και να δίνει ξεκάθαρο προβάδισμα νίκης στην ομάδα του. Το timeout του Ολυμπιακού δεν τον βοήθησε να "επιβιώσει", ο Όγκαστ έκλεψε και κέρδισε αντιαθλητικό στον αιφνιδιασμό και η διαφορά πήγε στους 19 (63-44) μέσα σε μια τρομακτικά ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα. Ο Ολυμπιακός μάζεψε τη διαφορά μέχρι τους εννέα (64-55) στα 3:19 πριν το φινάλε, όμως δεν κατάφερε κάτι περισσότερο καθώς ο Τζέιμς έβαλε και πάλι διαδοχικά καλάθια για να "κλειδώσει" τη νίκη και το προβάδισμα της ομάδας του στη σειρά των τελικών.

O MVP

Καλάθης - Τζέιμς - Ρίβερς πέτυχαν από πέντε καλάθια ο κάθε ένας, είχαν τα ξεσπάσματά τους, είχαν καθοριστικούς πόντους και ασίστ, έβαλαν μεγάλα σουτ, ακόμη και μερικά τυχερά. Ήταν οι τρεις που οδήγησαν τον Παναθηναϊκό στην νίκη και το προβάδισμα στη σειρά. Μαζί πέτυχαν τους 42 από τους 73 πόντους της ομάδας τους, με τους Καλάθι - Τζέιμς να έχουν 11 ασίστ για δύο λάθη και τον Ρίβερς να είναι ο πρώτος σκόρερ της αναμέτρησης με 15 πόντους.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ

Τα δύο λάθη του Παναθηναϊκού στο πρώτο μέρος, αλλά και το 30% του Ολυμπιακού στα σουτ, ήταν τα δύο στοιχεία που ξεχώρισαν μαζί με τις 2/8 προσπάθειες του Πρίντεζη που είχε πείσμα, όχι όμως και αποτελεσματικότητα στο παιχνίδι του. Οι Πειραιώτες τελείωσαν τον αγώνα με 6/23 τρίποντα (26%), οι πράσινοι με 10/25 βολές (40%), επίδοση που πραγματικά προκαλεί εντύπωση, ακόμη και για τον απογοητευτικό από τη γραμμή Παναθηναϊκό της φετινής περιόδου που είχε 20 ασίστ για μόλις πέντε λάθη!

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Στην τρομερή έλλειψη ενέργειας και αποφασιστικότητας των παικτών του Ολυμπιακού και το πείσμα εκείνων του Παναθηναϊκού που μπήκαν με το μαχαίρι στα δόντια για να τιμήσουν τη μνήμη του Παύλου Γιαννακόπουλου. Ο βουβός κόσμος έγινε στη διάρκεια της αναμέτρησης λάβα που παρέσυρε και έκαψε τους Πειραιώτες, που είχαν πολύ άσχημα ποσοστά στην επίθεση, δεν έβρισκαν λύσεις στον πάγκο και πήραν ελάχιστα πράγματα από τους ξένους παίκτες τους.

Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ: Περίπου 16.000 θεατές βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ, ενώ μία μικρή εξέδρα έμεινε κλειστή. Αυτή πίσω από την μπασκέτα στην οποία σούταρε στο πρώτο ημίχρονο ο Ολυμπιακός.

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Καρακατσούνης, Πουρσανίδης, Δεσλής

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 19-15, 38-28, 54-42, 73-58

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (Πασκουάλ): Σίνγκλετον 9 (1 τρίποντο, 10 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα, 2 κοψίματα σε 34:15), Ρίβερς 15 (2/6 τρίποντα), Γκιστ 5, Λοτζέσκι 5 (1), Καλάθης 13 (2/6 τρίποντα, 4 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 5 κλεψίματα σε 29:11), Τζέιμς 14 (2 τρίποντα, 4 ριμπάουντ, 5 ασίστ), Παππάς, Βουγιούκας, Λεκαβίτσιους 5 (1), Όγκαστ, Αντετοκούνμπο 7.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Σφαιρόπουλος): Σπανούλης 14 (4/8 τρίποντα, 6 ασίστ, 5 λάθη), Μιλουτίνοβ 8 (10 ριμπάουντ), Πρίντεζης 12 (6 ριμπάουντ), Παπανικολάου 5 (1), Μάντζαρης, ΜακΛίν 9, Μπράουν 3, Παπαπέτρου, Στρέλνιεκς, Ρόμπερτς 2, Γουίλτζερ 5 (1).

Τα ομαδικά στατιστικά του Παναθηναϊκού: 18/35 δίποντα, 9/23 τρίποντα, 10/25 βολές, 35 ριμπάουντ (29 αμυντικά - 6 επιθετικά), 20 ασίστ, 10 κλεψίματα, 2 κοψίματα, 5 λάθη.

Τα ομαδικά στατιστικά του Ολυμπιακού: 13/31 δίποντα, 6/23 τρίποντα, 14/21 βολές, 39 ριμπάουντ (29 αμυντικά - 10 επιθετικά), 10 ασίστ, 2 κλεψίματα, 12 λάθη.

Ο επόμενος αγώνας των δύο ομάδων: θα γίνει την Πέμπτη (14/6, 19:00) στο ΣΕΦ.

Διαβάστε ΕΔΩ τις δηλώσεις του Τσάβι Πασκουάλ και ΕΔΩ εκείνες του Γιάννη Σφαιρόπουλου.

TAGS STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ