EUROLEAGUE

Τρέχει σαν σφαίρα

Τρέχει σαν σφαίρα
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Ολυμπιακός πιέζει, τρέχει, βγάζει αιφνιδιασμούς... Το σύγχρονο μπάσκετ που υποσχέθηκε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος γίνεται πράξη με τον Βασίλη Σπανούλη να δίνει το σύνθημα μέσα στο παρκέ.

H συζήτηση με τον Γιάννη Φιλέρη πριν από το τζάμπολ, στη μετάδοση στο Sport24radio 103,3, περιστρεφόταν γύρω από τον Εφές, όταν συμφωνήσαμε στο ότι "ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς αντιπροσωπεύει τη νέα τάση του ευρωπαϊκού μπάσκετ". Με άλλα λόγια, είναι ένας προπονητής που θέλει γρήγορο μπάσκετ, που στηρίζεται στο ταλέντο των γκαρντ και στην ταχύτητα ακόμα και των ψηλών. Η εικόνα της Μπασκόνια πέρυσι και της Εφές ως τώρα, μας οδήγησε στο συγκεκριμένο συμπέρασμα...

Άρχισε, λοιπόν, το ματς στο ΣΕΦ όχι μόνο εμείς, αλλά και ο Ολυμπιακός πράγματι υπολόγιζε πάρα πολύ τους Τούρκους, έχοντας στο μυαλό και την ήττα από στο φιλικό στην Κρήτη... Θεωρητικά ο έλεγχος του ρυθμού θα ήταν το κλειδί για τους ερυθρόλευκους, μόνο που υπολογίζαμε στο αργό τέμπο... Όχι σε αυτό που τελικά θαυμάσαμε από τον Ολυμπιακό για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις μέρες.

Ο Ολυμπιακός όχι μόνο δεν φοβήθηκε να τρέξει, αλλά κυριάρχησε απόλυτα απέναντι στην Εφές παίζοντας ολοκληρωτικό μπάσκετ... Πίεσε όσο δεν πάει άλλο στην άμυνα, οι Τούρκοι έπαθαν... ασφυξία, όμως η ουσία είναι στη συνέχεια. Οι ερυθρόλευκοι έτρεξαν στον αιφνιδιασμό, εκτέλεσαν σε κάθε ευκαιρία δίχως να βιάζονται και πέτυχαν το απόλυτο. Έβαλαν 90 πόντους και δέχθηκαν 66. Λειτούργησαν υποδειγματικά στην άμυνα και το συνδύασαν με φοβερή εμφάνιση στην επίθεση. Με τον Βασίλη Σπανούλη να δίνει το σύνθημα με 17 πόντους (με 6/9 εντός παιδιάς) και 9 ασίστ. Με άλλα λόγια ο αρχηγός δεν εκβίασε προσπάθειες, σκόραρε όσο έπρεπε και συνάμα μοίρασε 9 εύκολα καλάθια στους συμπαίκτες του. Όχι μόνο στο 5 εναντίον 5, αλλά και τον αιφνιδιασμό

Με άλλα λόγια: ο Ολυμπιακός με την εκκίνηση της σεζόν κάνει πράξη τις προγραμματικές δηλώσεις του Γιάννη Σφαιρόπουλου... Όταν τα είχε πει όλα αυτά ο κόουτς των ερυθρολεύκων δεν τον πίστεψαν πολλοί, στην πράξη όμως η ομάδα μπαίνει για τα καλά στη νέα εποχή, δίχως να ξεχνάει τις βασικές αρχές της...

"Θέλουμε να βελτιώσουμε το παιχνίδι μας στην ταχύτητα στο μισό γήπεδο και στην ταχύτητα στο ανοιχτό γήπεδο. Θέλουμε να παίξουμε πιο γρήγορα, έχουμε κάνει προσπάθειες και έχουμε βελτιωθεί σε αυτό. Άμυνα εννοείται ότι πρέπει να παίξεις, αυτό δεν αλλάζει, αλλά όχι μόνο άμυνα. Το μοντέρνο μπάσκετ είναι δυνατές άμυνες, ταχύτητα στο ανοιχτό γήπεδο και ταχύτητα εκτέλεσης".

Αυτά είχε πει ο Σφαιρόπουλος, αυτά ακριβώς είδαμε στο παρκέ με Παναθηναϊκό και Εφές. Με το χρόνο να μοιράζεται, να έχουν ρόλο όλοι οι παίκτες που χρησιμοποιούνται... Οι 10 που έπαιξαν απέναντι στην Εφές ήταν πραγματικά καλοί και ο ρυθμός δεν έπεσε παρά μόνο σε ελάχιστα διαστήματα... Κι αν πρέπει να γίνει ειδική μνεία σε έναν από τους ερυθρόλευκους - πλην του Σπανούλη - την αξίζει ο Κώστας Παπανικολάου για την παρουσία στο τρίτο δεκάλεπτο. Έδωσε ενέργεια, έπαιξε άμυνα, έβαλε και 8 πόντους... Και μετά από καιρό κέρδισε πάλι το ζεστό χειροκρότημα του κόσμου.

ΥΓ.: Ακούγεται περίεργο, αλλά ο Γιανγκ δεν έπαιξε με την Εφές για ψυχολογικούς λόγους... Όπως είχε χρησιμοποιηθεί ελάχιστα με την τουρκική ομάδα στο φιλικό στο Ηράκλειο γιατί δεν θέλει να αγωνίζεται απέναντι στην ομάδα με την οποία τραυματίστηκε, έτσι τώρα έμεινε εκτός σε ολόκληρο το ματς. Βέβαια στην προκειμένη μιλάμε για επίσημο παιχνίδι και αν χρειαζόταν ο Αμερικανός θα έμπαινε στη μάχη, αλλά έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα δεν χρειάστηκε να πιεστεί. Ο Μπιρτς και ο Μιλουτίνοφ έκανε ιδανικά τη δουλειά, ο Περάσοβιτς έπαιξε και με χαμηλό σχήμα σε πολλές περιπτώσεις, συνεπώς το παιχνίδι βόλεψε.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ