OPINIONS

Το πρώτο ματς μπάσκετ χωρίς νικητή

Α1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ / ΟΣΦΠ - ΠΑΟ (Eurokinissi Sports-ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ)
Α1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ / ΟΣΦΠ - ΠΑΟ (Eurokinissi Sports-ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ) EUROKINISSI SPORTS

Το ΑΣΕΑΔ έβγαλε μια απόφαση έκτρωμα για το Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός στις γυναίκες κόντρα σε κάθε κανονισμό του μπάσκετ... Και δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει.

Νικητής στο ματς Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός στις γυναίκες δεν υπάρχει . Όμως υπάρχει ηττημένος. Με άλλα λόγια, κόντρα σε όλους τους κανονισμούς του μπάσκετ, υπάρχει ο χαμένος που πήρε 1 βαθμό και ο... πιο χαμένος που μηδενίστηκε.

Τι θα γίνει αν συναντηθούν οι δύο ομάδες στα πλέι οφ της Α1 ο δικαστής δεν μας είπε. Διότι τα αποτελέσματα της κανονικής περιόδου μεταφέρονται και στα πλέι οφ. Αλλά τι το νοιάζει το ΑΣΕΑΔ; Μήπως ξέρει κανείς εκεί από μπάσκετ ή γενικά από αθλητισμό;

Γενικά οι αποφάσεις του ΑΣΕΑΔ είναι εδώ και πολλά χρόνια ένα πρόβλημα για το μπάσκετ, έστω κι αν όσοι είναι έξω από το χορό το θεωρούν λύση. Εννοείται πως υπάρχουν πράγματι υποθέσεις που έχει κάνει τη σωστή δουλειά του ΑΣΕΑΔ, είναι όμως ακόμα περισσότερες οι φορές που έχει οδηγήσει σε άνευ προηγούμενου μπέρδεμα την αθλητική κοινότητα.

Πάμε στο σημερινό θέμα που προέκυψε και ναι μεν δικαιώνει τον Παναθηναϊκό ηθικά, αλλά στην πραγματικότητα δεν του προσφέρει πολλά. Κι αυτό διότι ο Παναθηναϊκός δεν κέρδισε το ματς της Γλυφάδας με 0-20, απλά πέτυχε το μηδενισμό του Ολυμπιακού!

Μετάφραση: η αναμέτρηση δεν είναι ως μη γενόμενη διότι οι πράσινες πήραν το βαθμό της ήττας, αλλά την ίδια στιγμή δεν υπάρχει ούτε σκορ, ούτε νικητής. Έχουν δει πολλά τα μάτια μας τόσο χρόνια στον αθλητισμό, έχουν βγει πολλές δικαστικές αποφάσεις, αλλά τέτοιο μπέρδεμα δεν έχει ξαναγίνει. Προσπαθούν οι δικηγόροι να καταλάβουν και να εξηγήσουν στους υπόλοιπους, ούτε κι αυτοί βγάζουν άκρη. Στη δε ΕΟΚ, έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά και δεν φταίνε σε τίποτα.

Θυμίζουμε ότι στην Α1 γυναικών υπάρχουν πλέι οφ για την ανάδειξη του πρωταθλητή, όμως οι ομάδες μεταφέρουν τα αποτελέσματα της κανονικής περιόδου. Συνεπώς αν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός ανταμώσουν στα πλέι οφ, η εκκίνηση θα γίνει για πρώτη φορά από το 1-0 (όποιος κερδίσει το ματς στη Λεωφόρο θα έχει προβάδισμα) και όχι από 1-1 ή 2-0.

Βέβαια από τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός δεν πήρε τον επιπλέον βαθμό της νίκης, είναι δύσκολο να φτάσει στον τελικό της Α1, διότι έχει μείνει πίσω στο κυνήγι της δεύτερης θέσης. Κι αν στα ημιτελικά ανταμώσει με τον Αθηναϊκό, θα έχει - λογικά - μειονέκτημα έδρας και θα χάνει με 0-2 από την κανονική περίοδο. Αλλά αυτές είναι αγωνιστικές υποθέσεις, το θέμα είναι η απόφαση του ΑΣΕΑΔ .

Κανονικά και οι δύο ομάδες αλλά και η ΕΟΚ θα έπρεπε να κάνουν αίτηση ανάκλησης της απόφασης στον ΑΣΕΑΔ, αφού είναι η πρώτη φορά που θίγονται όλοι. Ο Ολυμπιακός γιατί μηδενίστηκε, ο Παναθηναϊκός διότι δεν πήρε τη νίκη, η ΕΟΚ γιατί το πρωτάθλημα έγινε... μπάχαλο. Με τη διαφορά ότι ο Παναθηναϊκός νιώθει ηθικά δικαιωμένος και - υποστηρίζει - ότι δεν τον ενδιαφέρει ούτε ο επιπλέον βαθμός, ούτε η νίκη εν όψει των πλέι οφ.

Συνεπώς μια απόφαση έκτρωμα που προσπάθησε να δώσει τη σολομώντεια λύση, δεν θα φέρει το αποτέλεσμα που προσδοκούσε το Συμβούλιο. Ο Παναθηναϊκός δεν πρόκειται να δώσει συνέχεια, ο Ολυμπιακός και ο ΕΟΚ όμως δεν μπορούν να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια. Αν μάλιστα οι δύο ομάδες πήγαιναν ενωμένες και ζητούσαν την ανάκληση της απόφασης, η ΕΟΚ θα ακολουθούσε. Από τη στιγμή όμως που ο Παναθηναϊκός είναι ικανοποιημένος ηθικά , είναι δουλειά του Ολυμπιακού να προχωρήσει στη διαδικασία, ώστε αυτή η πρωτόγνωρη απόφαση να αποκτήσει λογική. Αν είναι να μηδενιστεί ο Ολυμπιακός, ας βγει νικητής ο Παναθηναϊκός. Ή και τα δύο πρέπει να ισχύσουν ή τίποτα. Και είναι μια καλή ευκαιρία να δουν και οι αρμόδιοι καλύτερα το θέμα του ΑΣΕΑΔ, διότι για άλλη μια φορά προκαλεί μπάχαλο στο μπάσκετ, όπως έγινε και πριν από δύο χρόνια με το Κύπελλο Ανδρών... Κάθε μήνα, το ΑΣΕΑΔ έστελνε άλλον στον τελικό.

Τώρα για το σκεπτικό της απόφασης, αν το ΑΣΕΑΔ στηρίχθηκε στο Δελτίο Τύπου της ΕΟΚ και όχι στην ιατρική γνωμάτευση, είναι πολύ σοβαρό το θέμα. Όχι βέβαια ότι επιτρέπεται τα δελτία Τύπου μια Ομοσπονδίας να περιέχουν λάθος στοιχεία, είναι όμως προφανές ότι δεν φταίει ο δημοσιογράφος, αλλά αυτός που από πλευράς ΕΟΚ διαχειρίστηκε την κατάσταση και έδωσε τη λάθος - αν ήταν λάθος - πληροφορία. Δεν γίνεται όμως άλλα να λέει ο γιατρός της Εθνικής και άλλα το Δελτίο Τύπου και το ΑΣΕΑΔ να βγάζει στη... σέντρα και την ΕΟΚ και τον γιατρό. Διότι θυμίζουμε ότι η Ομοσπονδία δεν είχε κάνει δεκτή την ένσταση του Παναθηναϊκού.

ΥΓ: Μπάχαλο για τους 8 πόντους με 0/7 τρίποντα της Μάλτση σε εκείνο το ματς, που έληξε με 74-43 υπέρ του Ολυμπιακού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ