OPINIONS

Θα γέμιζε και γήπεδο 10.000 θέσεων

ΦΙΛΙΚΟ / ΕΛΛΑΔΑ - ΡΟΥΜΑΝΙΑ (ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports)
ΦΙΛΙΚΟ / ΕΛΛΑΔΑ - ΡΟΥΜΑΝΙΑ (ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Στην Αθήνα πάνω από 2.000 δεν θα πήγαιναν να δουν Ελλάδα - Ρουμανία. Στην Πάτρα το γήπεδο ήταν κατάμεστο. Και θα γέμιζε ακόμα κι αν υπήρχε κλειστό 10.000 θέσεων. Γιατί η περιφέρεια διψά για μπάσκετ και Εθνική. Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος.

Στην Αθήνα πάνω από 2.000 δεν θα πήγαιναν να δουν Ελλάδα - Ρουμανία. Στην Πάτρα το γήπεδο ήταν κατάμεστο. Και θα γέμιζε ακόμα κι αν υπήρχε κλειστό 10.000 θέσεων. Γιατί η περιφέρεια διψά για μπάσκετ και Εθνική.

Πόσο κόσμο θα είχε το φιλικό ματς Ελλάδα - Ρουμανία στο μπάσκετ αν γινόταν στην Αθήνα ή τον Πειραιά; Με το ζόρι να είχε 2.000 άτομα στις εξέδρες; Κι ας έπαιζε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κι ας ήταν όλα τα αστέρια της ομάδας στο παρκέ.

Τι έγινε χθες το βράδυ στην Πάτρα; Πάνω από 4.000 θεατές στριμώχθηκαν στο Δ. Τόφαλος - την 7η μέρα του Αυγούστου παρακαλώ - για να δουν την αγαπημένη τους Εθνική. Ναι, κόντρα στην αντιεμπορική και αδύναμη Ρουμανία. Εκ των προτέρων όλοι γνώριζαν πως η Ελλάδα θα κάνει περίπατο, όμως όσοι μπορούσαν έσπευσαν να παρακολουθήσουν την αναμέτρηση. Και αν υπήρχε χώρος, θα μπορούσαν άλλοι τόσοι να δουν το παιχνίδι. Δεν υπάρχει όμως τέτοιο γήπεδο στην πρωτευούσα της Αχαϊάς.

Οι Ελληνες αγαπούν την Εθνική τους ομάδα, αγαπούν την Εθνική μπάσκετ και το κυριότερο διψούν να παρακολουθήσουν όλους τους κορυφαίους Έλληνες. Στην Αθήνα προφανώς δεν υπάρχει το ίδιο ενδιαφέρον, διότι όποιος θέλει μπορεί να δει τους περισσότερους στην EuroLeague. Ομως στην περιφέρεια δεν χάνουν τέτοιες ευκαιρίες.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια αποφάσισε να η Ομοσπονδία να κάνει φιλικά παιχνίδια και εκτός Αθήνας και αποδείχθηκε πόσο λάθος έκανε που δεν είχε πράξει κάτι ανάλογο από πιο νωρίς. Ποτέ δεν είναι αργά βέβαια.

Αλλωστε στο μπάσκετ ο κόσμος δεν έχει δει την Εθνική σε επίσημο ματς - πλην του Προολυμπιακού του 2008 στο ΟΑΚΑ - εδώ και 14 χρόνια. Και θέλει πάρα πολύ να βλέπει την ομάδα από κοντά. Τώρα το κάνει σε φιλικά ματς, από τον Νοέμβρη θα έχει την ευκαιρία να το πράξει και σε επίσημα παιχνίδια. Με τις όποιες δυσκολίες θα υπάρξουν, λόγω της παράλληλης διεξαγωγής των αγώνων της EuroLeague.

Ομως ακόμα και η δεύτερη ή ακόμα και η τρίτη εκδοχή της Εθνικής, πάλι θα μαζεύει κόσμο, αρκεί οι αγώνες να γίνονται στην περιφέρεια. Το είδαμε και στο Eurobasket Νέων, που στο Ηράκλειο οι εξέδρες γέμισαν για 19χρονα και 20χρονα παιδιά. Διότι ο συνδυασμός της Εθνικής και της περιφέρειας, όποιοι κι αν παίζουν, όπου κι αν γίνεται ένα ματς, είναι ανίκητος...

ΤΙ ΕΙΔΑΜΕ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΑΤΣ

Πάμε παρακάτω. Να κάνουμε και ένα μικρό σχόλιο για το πρώτο φιλικό ματς της Εθνικής. Εννοείται πως η διαφορά δυναμικότητας δεν επιτρέπει πολλά. Η Ρουμανία έχει προκριθεί στο Eurobasket 2017, αλλά δύσκολα θα κάνει νίκη στην τελική φάση. Είναι ό,τι πρέπει για αντίπαλος στο πρώτο κομμάτι της προετοιμασίας, ορθώς η ελληνική ομάδα δεν μπήκε αμέσως στα βαθιά. Τι μπορούμε να πούμε; Οτι πάνω απ' όλα υπάρχει διάθεση. Η Εθνική έχει πολλές ποιοτικές λύσεις στο ρόστερ της και πάνω απ'όλα έχει διάθεση.

Κόντρα στη Μεγάλη Βρετανία θα δούμε περισσότερα, θα βγουν πιο πολλά συμπεράσματα, θα υπάρχει λίγη... κόντρα. Αλλά οι δυνατές πρόβες θα γίνουν στο Βελιγράδι (στα ματς με Σερβία και Μαυροβούνιο) και στο Ακρόπολις (Ιταλία, Σερβία, Γεωργία).

ΥΓ.: Με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο η Εθνική μπορεί να ανέβει σε άλλο επίπεδο. Ακόμα όμως και χωρίς αυτόν θα ήταν ομάδα για σπουδαία πράγματα...Αρκεί να υπάρχει υγεία.

ΥΓ1: Ο Κώστας Παπανικολάου ήταν... χειροκροτητής στα δύο τελευταία τουρνουά. Πλέον, είναι και για την Εθνική ένας εντελώς διαφορετικός παίκτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ