OPINIONS

Στο ανοιχτό γήπεδο δεν παίζεται

Στο ανοιχτό γήπεδο δεν παίζεται
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Τα συμπεράσματα δεν βγαίνουν εύκολα από το πρώτο φιλικό, όμως είναι σαφές πως θα πετύχει αν βρει τον τρόπο να τρέξει και να βγάλει πολλούς αιφνιδιασμούς. Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος.

Σε άλλες εποχές μια νίκη επί της Τουρκίας με 78-52 θα σκόρπιζε ενθουσιασμό... Θα έβγαζε πηχυαίους τίτλους, θα προκαλούσε ντελίριο.

Παλιά όμως αυτά. Εν έτει 2016, οι Ελληνες είναι τόσο υποψιασμένοι με το μπάσκετ, που αντιλαμβάνονται τα πράγματα ακριβώς όπως έχουν. Παρακολούθησαν μια προπόνηση της Εθνικής, που απλά έγινε μπροστά σε κοινό και αντίπαλος ήταν άλλη μια ομάδα που έκανε το ίδιο ακριβώς πράγμα: προετοιμάζεται για τα δικά της επίσημα παιχνίδια, προσπαθώντας να νικήσει πάνω απ' όλα το χρόνο.

Είναι ξεκάθαρο ότι δεν προλαβαίνει να προετοιμαστεί κανείς μέσα σε τόσο μικρό διάστημα. Τα Προολυμπιακά τουρνουά γίνονται σε χρόνο που κανείς δεν έχει συνηθίσει να βλέπει αγώνες μπάσκετ και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, υπάρχουν και απουσίες. Για παράδειγμα ο Περπέρογλου δεν έχει ενσωματωθεί ακόμα, ο Σλούκας ξεκουράζεται και ούτω καθ εξής.

Αυτά βέβαια τα ξέραμε και πριν από το ματς. Τι είδαμε, λοιπόν, στο φιλικό με την Τουρκία που δεν το ξέραμε; Στην πραγματικότητα δεν παρακολουθήσαμε τίποτα διαφορετικό απ' αυτό που περιμέναμε. Είδαμε τα γνωστά προτερήματα και τα γνωστά ελαττώματα. Και στόχος είναι να κυριαρχήσουν σε τόσο μεγάλο βαθμό τα θετικά στοιχεία της Εθνικής, προκειμένου να υπερισχύσουν τελικά των όποιων προβλημάτων υπάρχουν.

Για παράδειγμα γνωρίζουμε ότι η Εθνική έχει ψηλά κορμιά, μπορεί να παίξει ζον πρες, να πάρει ριμπάουντ, να τρέξει στον αιφνιδιασμό. Η λεγόμενη ενέργεια περισσεύει για την ομάδα, που μπορεί να παίξει με πάρα πολλά σχήματα. Ακόμα και με 4 παίκτες πάνω από 2 μέτρα και πιο κοντό τον Καλάθη στο 1.97!!! Πρόκειται για μια πεντάδα που όταν γίνει ομάδα και μάθει ο ένας το παιχνίδι του άλλου, μπορεί να γίνει ανίκητη. Ειδικά στην άμυνα. ;Omως μέχρι τότε, τίποτα δεν θα είναι απλό και εύκολο.

Η Εθνική, λοιπόν, θα είναι ακτύπητη στον αιφνιδιασμό, αλλά δεν μπορεί να βρίσκει συνέχεια ανοιχτό γήπεδο. Οσο κι αν το θέλει. Στις περισσότερες περιπτώσεις θα βρεθεί απέναντι σε καταστάσεις 5 εναντίον 5 κι εκεί πρέπει να βελτιωθεί. Δεν περίμενε κανείς ότι θα είναι έτοιμη από τώρα, εκεί θα χρειαστεί να δουλέψει και στο λιγοστό χρόνο που απομένει, είναι υποχρεωμένη να το κάνει. Το μακρινό σουτ δεν φαίνεται να είναι το δυνατό της σημείο, άλλωστε δεν υπάρχουν πολλοί σουτέρ. Λείπουν και οι Περπέρογλου, Σλούκας που σαφώς μπορούν να δώσουν λύσεις, κάτι δεν μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα ότι μπορεί να κάνει ο 20χρονος Ντόρσεϊ, που δεν έχει παραστάσεις υψηλού επιπέδου.

;Oπως και να έχει, είναι ακόμα πολύ νωρίς για συμπεράσματα, δεν χρειάζονται περισσότερα. Καλύτερη εικόνα θα έχουμε μετά και το φιλικό στην Τουρκία την Κυριακή, αν πάντως κρατάμε κάτι είναι η παρουσία δύο παικτών στο πρώτο φιλικό. Βασίλης Χαραλαμπόπουλος και Θανάσης Αντετοκούνμπο στάθηκαν πολύ καλά στην πρώτη τους εμφάνιση με την Ανδρών και έδειξαν ότι μπορούν να διεκδικήσουν με αξιώσεις θέση στη 12αδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ