OPINIONS

Σάσα Βεζένκοφ, ο θησαυρός του Ντέιβιντ Μπλατ

Cleveland Cavaliers head coach David Blatt against the Portland Trail Blazers during the second half of an NBA basketball game Tuesday, Dec. 8, 2015, in Cleveland. The Cavaliers won 105-100. (AP Photo/Ron Schwane)
Cleveland Cavaliers head coach David Blatt against the Portland Trail Blazers during the second half of an NBA basketball game Tuesday, Dec. 8, 2015, in Cleveland. The Cavaliers won 105-100. (AP Photo/Ron Schwane) AP PHOTO/RON SCHWANE

Ο Σάσα Βεζένκοφ είναι το μεγάλο στοίχημα του Ντέιβιντ Μπλατ κι ο νέος κόουτς του Ολυμπιακού θέλει όχι μόνο να βοηθήσει την ομάδα του, αλλά και απογειώσει την καριέρα του 23χρονου φόργουορντ.

Οι περισσότερες κινήσεις που έχει κάνει ως τώρα ο Ολυμπιακός - ακόμα κι αυτές που δεν ολοκληρώθηκαν - ενθουσίασαν τον κόσμο. Με εξαίρεση ίσως την απόκτηση του Σάσα Βεζένκοφ, που προς το παρόν έχει αντιμετωπιστεί με δυσπιστία. Κι όμως, αυτή ακριβώς η μεταγραφή ίσως αποδειχθεί το μεγαλύτερο κόλπο των ερυθρολεύκων, δεν είναι τυχαίο ότι ο Ντέιβιντ Μπλατ ζήτησε αμέσως την απόκτησή του, όταν πια ενημερώθηκε ότι ο Ιωάννης Παπαπέτρου δεν θα μείνει στην ομάδα.

Μα, θα πει κανείς, ο Βεζένκοφ προστέθηκε στο ρόστερ επειδή έφυγε ένας παίκτης... Πώς γίνεται να εξελιχθεί στο μεγαλύτερο κόλπο. Πράγματι, είναι εύλογη η απορία, όμως έτσι ακριβώς είναι οι μεταγραφές. Δεν χωρούν όλοι σε μια ομάδα, αλλά όταν ανοίξει μία θέση, μπορεί ο αντικαταστάτης να ταιριάζει περισσότερο με κάποιον που έφυγε.

Δεν λέμε ότι ο Βεζένκοφ είναι απαραίτητα καλύτερος παίκτης από τον Παπαπέτρου. Ούτε βέβαια και ότι δεν είναι. Παίζουν σχεδόν στην ίδια θέση, αλλά όχι ακριβώς στην ίδια θέση. Ο Παπαπέτρου είναι "3" προς "4", ο Βεζένκοφ είναι "4" προς "3". Αν είχε μείνει ο Ιωάννης, ο Ολυμπιακός δεν θα κοιτούσε την περίπτωση του Σάσα, διότι θα κάλυπτε με θέση ξένου το κενό του πάουερ φόργουορντ. Οταν όμως έφυγε ο Παπαπέτρου, ο Βεζένκοφ ταίριαζε απόλυτα με αυτό που ήθελε ο Μπλατ.

Η εξήγηση είναι απλή: έχει ελληνικό διαβατήριο κι έτσι δεν θα χρειαστεί ο Ολυμπιακός να δημιουργήσει άλλο ρόστερ για την Ελλάδα και άλλο για την EuroLeague. Συν τοις άλλοις, παίρνει τον 23χρονο παίκτη σε μια δύσκολη στιγμή της καριέρας του και με την τιμή του να είναι πλέον χαμηλή. Δυσανάλογη με την αξία του. Και σε τέτοιες περιστάσεις, μια ομάδα δεν πρέπει με τίποτα να χάνει τις ευκαιρίες. Απέκτησε, λοιπόν, τον Βεζένκοφ με 450.000 ευρώ το χρόνο και όχι μόνο κρατά το μπάτζετ χαμηλά, αλλά εξοικονομεί και χρήματα για άλλες κινήσεις.

Θέλετε να θυμηθούμε ανάλογες περιπτώσεις; Ο Γιώργος Πρίντεζης επέστρεψε στον Ολυμπιακό τον Απρίλη του 2011, έχοντας αποτύχει στη Μάλαγα. Γύρισε με ελάχιστα λεφτά σε ηλικία 26 ετών και έκτοτε εκτοξεύθηκαν και οι ερυθρόλευκοι και η καριέρα του υπαρχηγού. Κάτι ανάλογο έγινε και με τον Κώστα Παπανικολάου. Επέστρεψε από το ΝΒΑ δίχως να έχει πετύχει αυτό που φανταζόταν και οι Πειραιώτες δεν έχασαν την ευκαιρία. Τον πήραν σε χαμηλή τιμή και δυνάμωσαν ακόμα περισσότερο τον ελληνικό κορμό τους.

Ετσι είναι η αγορά και οι ευκαιρίες σπανίζουν. Ο Βεζένκοφ είναι μόλις ετών και ήταν άτυχος διότι έπεσε πάνω στην χειρότερη περίοδο της Μπαρτσελόνα. Ολοι οι παίκτες που έπαιξαν εκεί την τελευταία τριετία έχασαν σε αξία - από οικονομικής πλευράς - διότι η διοίκηση των Καταλανών έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο. Κανείς αθλητής δεν μπορούσε να επιβιώσει σε τέτοιες συνθήκες, κάπως έτσι παρασύρθηκε και ο Βούλγαρος με ελληνικό διαβατήριο.

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΟΥ ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΜΠΛΑΤ

Ολα αυτά τα γνωρίζει καλά και ο Ολυμπιακός και ο Μπλατ και έσπευσαν μέσα σε τέσσερις μέρες να ολοκληρώσουν τη μεταγραφή. Ο νέος κόουτς των ερυθρολεύκων μίλησε για πολύ ώρα με τον Σάσα, του εξήγησε το ρόλο και αμέσως τον έπεισε ότι τον υπολογίζει. Οχι ότι και ο ίδιος ο Βεζένκοφ ήθελε πολύ για να πειστεί. Εδώ και καιρό είχε δείξει με πολλούς τρόπους ότι θα ήθελε να αγωνιστεί με τα ερυθρόλευκα για να δώσει νέα ώθηση στην καριέρα του, θα το έκανε όμως μόνο αν ήταν ιδανικές οι συνθήκες. Και έγιναν όταν έφυγε ο Παπαπέτρου. Διότι δεν υπήρχε πεδίο δράσης και για τους δύο.

Ο Μπλατ, άλλωστε, ξέρει να απογειώνει καριέρες και ο Βεζένκοφ είναι άλλο ένα στοίχημα γι αυτό. Είναι άλλος ένας παίκτης που θέλει να να τον κάνει να λάμψει. Και ας μην ξεχνάμε το ρητό που λέει "το σκουπίδι του ενός, μπορεί να είναι ένας θησαυρός για τον άλλο". Αυτό ισχύει στην ίδια τη ζωή, κατά συνέπεια και στο μπάσκετ.

ΒΕΖΕΝΚΟΦ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Σάσα Βεζένκοφ είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση παιδιού. Κολλημένος με το μπάσκετ από μικρό παιδί, μεγαλωμένος σε οικογένεια που λάτρευε την πορτοκαλή μπάλα. Εχει χάσει 11 κιλά τους τελευταίους μήνες και εδώ και καιρό βρίσκεται στις ΗΠΑ, προκειμένου να ακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα ατομικής προπόνησης. Ξέρει τις αδυναμίες του και έχει κίνητρο να παίξει καλά στον Ολυμπιακό και να απογειώσει την καριέρα του. Το όνειρό του παραμένει το ΝΒΑ και γνωρίζει ότι έκανε βήματα προς τα πίσω λόγω Μπαρτσελόνα. Ομως τώρα έχει τη μεγάλη του ευκαιρία.

AP Photo/Ron Schwane

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ