OPINIONS

Παντού με πλεονέκτημα...

Παντού με πλεονέκτημα...

Ο Ολυμπιακός θα έχει και στην EuroLeague και στην Stoiximan.gr Basket League αβαντάζ έδρας... Αρα έκανε τη ζωή του πιο εύκολη εν όψει πλέι οφ. Αν θα εκμεταλλευτεί το ΣΕΦ, είναι μια άλλη ιστορία. Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος.

Εδώ και χρόνια, το πλεονέκτημα έδρας έχει πάψει να δίνει από μόνο του τον τίτλο σε μια ομάδα. Δεν παύει όμως να είναι αβαντάζ... Να δίνει προβάδισμα. Και ο Ολυμπιακός θα αρχίσει την μάχη για το πρωτάθλημα του 2017 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Οι ερυθρόλευκοι, λοιπόν, θα διεκδικήσουν όλους τους στόχους τους με πλεονέκτημα έδρας. Και στην EuroLeague και στην Stoiximan.gr Basket League. Τη δουλειά, δηλαδή, που έπρεπε να κάνει στην κανονική περίοδο εντός και εκτός Ελλάδας την έκανε και με το παραπάνω. Τίποτα περισσότερο δεν μπορεί να κάνει μια ομάδα πριν πέσι στη μάχη των πλέι οφ, συνεπώς ο Γιάννης Σφαιρόπουλος και οι παίκτες έχουν όλους τους λόγους να είναι ικανοποιημένοι. Συνάμα ξέρουν πως η δουλειά δεν τελείωσε εδώ, απλά έγινε λίγο πιο εύκολη. Οχι εύκολη όμως. Να προσέχουμε τι γράφουμε και πώς το γράφουμε. Το ΣΕΦ θα κρίνει πολλά, πάρα πολλά, αλλά να μην ξεχνάμε ότι το 2017 όλες οι ομάδες έχουν συνηθίσει να παίζουν σε δύσκολες έδρες και να βρίσκουν τρόπους για μπρέικ.

Επί της ουσίας ο Ολυμπιακός έκανε Ρουά, όπως θα λέγαμε στο σκάκι. Ματ δεν έκανε ακόμα ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Ευρώπη κι ας ήταν ο Ματ Λοτζέσκι ο κορυφαίος των ερυθρολεύκων στο ΟΑΚΑ. Σε ένα ματς κλειστό, με πολύ ξύλο και αντικειμενικές δυσκολίες για τον Ολυμπιακό, ο Σφαιρόπουλος έψαχνε για έναν παίκτη που θα δώσει τις λύσεις στην επίθεση. Ο Βαγγέλης Μάντζαρης ήταν εξαιρετικός στο πρώτο ημίχρονο, ο Λεμ Μπιρτς αξιοποιούσε τις ασίστ του Σπανούλη, αλλά ο αρχηγός και ο υπαρχηγός (Γιώργος Πρίντεζης) έμειναν μακριά από τον καλό τους εαυτό. Χρειάστηκε, λοιπόν, να βάλει 17 πόντους ο Λοτζέσκι, να πετύχει πολλά μεγάλα καλάθια σε καθοριστικά σημεία, για να καμφθεί η αντίσταση της ΑΕΚ...

Άλλωστε ένα ματς που υπό άλλες προϋποθέσεις δεν θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο, απέκτησε άλλο χρώμα λόγω της αλλαγής προπονητή στην ΑΕΚ. Ηταν σαφές ότι με τον Ζντοβτς στον πάγκο η Ενωση δεν θα είχε τύχη, διότι ο Σλοβένος είχε πάψει να εμπνέει τους παίκτες και τον κόσμο του Δικεφάλου. Η αποχώρησή του έδωσε επιπλέον κίνητρο σε όλους, η ΑΕΚ ήταν ανταγωνιστική και σαφώς είχε άλλη ψυχολογία. Το τάιμινγκ ήταν συνεπώς κακό για τον Ολυμπιακό, που δεν βρέθηκε και σε καλή μέρα επιθετικά.

Παρ' όλα αυτά, βρήκε τον τρόπο να νικήσει χάρη στη συνέπεια που έδειξε στην άμυνα, κάτι που έβαλε τις βάσεις για το διπλό. Οταν, λοιπόν, μπήκαν δυο-τρία μεγάλα σουτ, ο Ολυμπιακός άνοιξε την πόρτα της νίκης και έφυγε με πλεονέκτημα έδρας από το ΟΑΚΑ. Διότι στις πέντε αγωνιστικές που απομένουν, οι ερυθρόλευκοι δεν γίνεται να χάσουν, τα παιχνίδια με Ρέθυμνο στην Κρήτη και με Προμηθέα στην Πάτρα δεν γίνεται να τον προβληματίσουν, αρκεί να είναι σοβαρός. Και ο Ολυμπιακός δεν δείχνει ποτέ σημεία χαλαρότητας, όταν γνωρίζει πως δεν έχει περιθώρια ήττας.

Αυτός ήταν και ο λόγος που κέρδισε την ΑΕΚ. Πήγε στο ΟΑΚΑ προετοιμασμένος για μπασκετικό "πόλεμο", έδωσε μάχες και έπαιξε σαν να ήταν τελικός για τον τίτλο. Ηταν πνευματικά πανέτοιμος και δεν έκανε λάθος. Γι αυτό και θα έχει αβαντάζ έδρας απέναντι στον Παναθηναϊκό... Θα ξεκινήσει, δηλαδή, με μικρό πλεονέκτημα στη μάχη για το πρωτάθλημα, δίχως αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να πανηγυρίζει κιόλας. Πρωτάθλημα δεν πήρε κανείς από την κανονική περίοδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ