OPINIONS

Όποιος θέλει και μπορεί, είναι εδω

ΦΙΛΙΚΟ / ΣΕΡΒΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ (Eurokinissi Sports)
ΦΙΛΙΚΟ / ΣΕΡΒΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ (Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιάννης ήθελε, αλλά δεν μπορεί να παίξει στο EuroBasket... Υπάρχουν άλλοι 12 όμως που και μπορούν και θέλουν να παίξουν στην Εθνική. Και τώρα που όλοι τους έχουν ξεγραμμένους, είναι η δική τους ώρα να βγουν μπροστά.

Όλη η ουσία βρίσκεται σε μία πρόταση του Γιάννη Αντετοκούνμπο . " Πέρυσι είχα την επιλογή να "παγώσω" την συμφωνία για το νέο μου συμβόλαιο. Φέτος δεν έχω επιλογή. Είμαι τραυματίας, οι πόνοι δεν έχουν υποχωρήσει και πρέπει να γίνω καλά".

Ο Γιάννης είναι πλέον All Star στο ΝΒΑ, δεν είναι απλά ένας Ευρωπαίος στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Δεν είναι μόνος του, κουβαλά στις πλάτες του ένα συμβόλαιο 100.000.000 δολαρίων. Από τη στιγμή που οι Μιλγουόκι Μπακς του είπαν πως δεν πρέπει να αγωνιστεί στο EuroBasket 2017, δεν ήταν στο χέρι του να κάνει κάτι διαφορετικό. Μέχρι και πέρυσι μπορούσε να κάνει αυτό που λέμε του... κεφαλιού του. Τώρα πια όχι.

Γιατί δεν το είπε από την αρχή ότι δεν θα παίξει στην Εθνική; Αυτός είναι ο μόνος αστερίσκος στην όλη η υπόθεση. Διότι όλο το καλοκαίρι ήταν υγιής για τα AntetokοunBros και τις προπονήσεις με τους Μπακς και εν τέλει το πρόβλημα προέκυψε με την Εθνική. Στην αρχή δεν έπαιξε στο τουρνουά της Πάτρας, εμφανίστηκε και έκανε τη διαφορά κόντρα στο Μαυροβούνιο και δίχως να προκύψει κάτι που δεν αγωνίστηκε απέναντι στη Σερβία. Με τους Μπακς να δίνουν εντολή να μην χρησιμοποιηθεί μέχρι νεωτέρας.

Αυτό όμως πάει πέρασε. Τι έχει γίνει και δεν έχει γίνει στην υπόθεση του Γιάννη θα ξεκαθαρίσει στο μέλλον. Ομως η Εθνική είναι υποχρεωμένη να κοιτάξει μπροστά. Απώλεια σαν του Γιάννη δεν καλύπτεται σε ατομικό επίπεδο, αλλά το μέσα-έξω του 23χρονου εδώ και 15 μέρες ήταν ακόμα χειρότερα. " Πρόβλημα, πώς το λύνεις; ", έγραψε ο Γιάννης Φιλέρης και εν τελικά τη... λύση την έδωσε ο ίδιος ο παίκτης.

Όχι ακριβώς όπως θα επιθυμούσαν όλοι οι Ελληνες βέβαια. Δηλαδή όλη η χώρα επιθυμούσε να τον δει στο EuroBasket. Να τον δει με τη φανέλα μιας τόσο μικρής χώρας και να την βοηθάει να την φέρει τόσο μεγάλες χαρές. Το έλυσε το θέμα με τον δεύτερο τρόπο, τον καλύτερο μεν για τους Μπακς και την επαγγελματική του καριέρα, αλλά με τον χειρότερο για την Ελλάδα.

Ακόμα κι έτσι όμως, το σημαντικό είναι ότι ξεκαθάρισε μια υπόθεση που δεν βοηθούσε καθόλου την ομάδα, τους παίκτες, τους προπονητές. Ειδικά πριν από το ματς με τη Σερβία, η ξαφνική απουσία χάλασε το κλίμα . Εδώ και μέρες οι υπόλοιποι διεθνείς περίμεναν τι ακριβώς θα γίνει. Πλέον όλοι ξέρουν. Θα μετρηθούν μόλις γυρίσουν στην Αθήνα και θα γνωρίζουν πως κανείς άλλος δεν θα λείψει.

Μένουν κάτι παραπάνω από 10 μέρες για το τζάμπολ του EuroBasket και η Εθνική έχει μεν λίγο χρόνο, αλλά προλαβαίνει να προετοιμαστεί δίχως να υπολογίζει τον Γιάννη. Άλλωστε σε όλα τα μέχρι τώρα φιλικά αυτό έκανε. Όποιος θέλει και συνάμα μπορεί, εξακολουθεί να βρίσκεται στην ομάδα και έχει μπροστά μια πρόκληση. Πλέον, κανείς δεν δείχνει να υπολογίζει την Ελλάδα για τα μετάλλια, όμως αυτό ίσως να αποδειχθεί και το πιο ισχυρό όπλο της γαλανόλευκης. Πίεση δεν υπάρχει, το υλικό δεν είναι για... πέταμα. Κάθε άλλο. Η Εθνική έχει σπουδαίους παίκτες, γνώστες της ευρωπαϊκής πραγματικότητας, που θα είναι και πιο εύκολο να βρεθούν μεταξύ τους.

Η Ελλάδα δεν τελείωσε από το EuroBasket, όσο ισχυρό κι αν ήταν το πλήγμα. Εχει ικανότατο ρόστερ ακόμα και τώρα. Και κάτι ακόμα. Το δίκαιο και το σωστό είναι να ασχολούμαστε με τους παρόντες. Με αυτούς που θα είναι στο EuroBasket. Κι ό,τι έγινε με τον Γιάννη, ας το αφήσουμε πίσω μας. Το παρασκήνιο και το... κουτσομπολιό, μόνο κακό κάνουν.

ΥΓ.: Ο Γιάννης δήλωσε πως δεν έκλεισε το κεφάλαιο Εθνική. Όμως αυτό που έγινε τούτο καλοκαίρι, είναι εικόνα από τα προσεχώς. Έχουμε δει πολλούς Ευρωπαίους σταρ να δυσκολεύονται με τις Εθνικές τους. Ο Ντιρκ Νοβίτσκι, ο Τόνι Πάρκερ, ο Πάου Γκασόλ ήταν εξαιρέσεις στον κανόνα. Όπως και να έχει, η Ελλάδα πρέπει να μάθει να στηρίζεται σε άλλα παιδιά γιατί όσο μεγαλώνει η αξία του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο ΝΒΑ, τόσο θα μειώνονται οι πιθανότητες να παίζει στην Εθνική.

ΥΓ2.: Ο Ντίνος Μήτογλου ήταν η αποκάλυψη της Εθνικής στο φιλικό με τη Μεγάλη Βρετανία . Μήπως, στην ελληνική ομάδα πρέπει να αναθεωρήσουν κάποια πράγματα για την τελική δωδεκάδα; Ούτως ή άλλως, πλέον... υποχρεώσεις και δεσμεύσεις δεν υπάρχουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ