OPINIONS

Ο Σπανούλης άλλαξε το τέλος...

Ο Σπανούλης άλλαξε το τέλος...

Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ ήταν σπουδαίος. Ομως αν δεν υπήρχε ο Σπανούλης, τώρα θα γράφαμε για τον σπουδαίο Μπουρούση και το μπρέικ του Παναθηναϊκού. Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος

Ο πρώτος τελικός της Stoiximan.gr Basket League ήταν κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του Παναθηναϊκού... Ολα έδειχναν μπρέικ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, όμως ο Ολυμπιακός βγήκε νικητής επειδή στις κρίσιμες φάσεις είχε δύο παίκτες με καθαρό μυαλό. Τον Βασίλη Σπανούλη και τον Νίκολα Μιλουτίνοφ. Εκεί στο τέλος, οι ερυθρόλευκοι είχαν καθαρό μυαλό και οι πράσινοι... έσκισαν μόνοι τους τα ρούχα τους.

Είχε μεγάλη ευκαιρία ο Παναθηναϊκός να πάρει το πλεονέκτημα, αλλά στα τελευταία 2:44 δεν έκανε τίποτα σωστά. Ενα αμυντικό ριμπάουντ ίσως να ήταν αρκετό, αλλά ο Βασίλης Σπανούλης κράτησε όρθιο τον Ολυμπιακό. Οχι με τρίποντο, ούτε με λέι απ. Ούτε καν με ασίστ. Πώς; Με επιθετικό ριμπάουντ. Τρύπωσε μέσα στη ρακέτα και ακριβώς στο 0 πέτυχε το πιο σπουδαίο καλάθι του αγώνα. Εκεί ο Ολυμπιακός όχι μόνο δεν κατέρρευσε, αλλά βρήκε τη δύναμη να ολοκληρώσει την ανατροπή. Ο δε Παναθηναϊκός, ήταν σαν να έσβησε τη μηχανή. Καλάθης και Τζέιμς έκαναν τη μια λάθος επιλογή μετά την άλλη, ο Μπουρούσης πάλευε με όλους και με όλα, ο Ρίβερς δεν μπορούσε να τα κάνει όλα μόνο του.

Ο Νίκολα Μιλουνοφ, λοιπόν, εκμεταλλεύτηκε άριστα τις πάσες του Σπανούλη, έγραψε με ιδανικά τελειώματα το 61-58 και ήρθε ο Κώστας Παπανικολάου με ένα εντυπωσιακό κόψιμο, να ολοκληρώσει τη δουλειά. Στα τελευταία 2:44 ο Ολυμπιακός τα έκανε όλα σωστά σε άμυνα και επίθεση, την ίδια στιγμή που ο Παναθηναϊκός τα έκανε όλα λάθος.

Τα 34 λεπτά του Σπανούλη

Ισως να αδικείται ο Μιλουτίνοφ, αλλά ο Σπανούλης έκανε πολύ μεγάλο παιχνίδι. Γι αυτό και ο Σφαιρόπουλος τον άφησε στο παρκέ 34:26! Ξεπέρασε με άλλα λόγια τα όριά του, όμως δεν γινόταν αλλιώς. Στα 5 λεπτά που έμεινε έξω στο πρώτο ημίχρονο οι πράσινοι επέστρεψαν και έγιναν διεκδικητές της νίκης. Στο δεύτερο ημίχρονο, λοιπόν, έπαιξε 19:24, κάτι που θα χρειαστεί να γυρίσουμε πίσω στα... παλιά για να ξανασυναντήσουμε. Ισως και στις εποχές του Αμαρουσίου, ίσως και του Γυμναστικού της Λάρισας.

Ο Σπανούλης είχε καθαρό μυαλό, έκανε μόλις δύο λάθη και διάβασε ιδανικά την άμυνα του Παναθηναϊκού, δίχως να εκβιάσει προσπάθειες. Είδε καλά τα μις ματς, έκανε 10 ασίστ, δημιούργησε και πολλές άλλες φάσεις δίχως ο ίδιος να κάνει την τελική πάση. Εφτασε κοντά και στο τριπλ νταμπλ αφού είχε και 11 πόντους και 6 ριμπάουντ (το ένα επιθετικό ήταν το πιο καθοριστικό του ματς) και ήταν ο βασικός λόγος που ο Ολυμπιακός δεν έχασε ποτέ το κουράγιο του. Αλλωστε στο τέλος όλοι οι συμπαίκτες του τον έψαχναν και ο ίδιος δεν έκανε πίσω. Εχοντας για άξιο συμπαραστάτη τον Μιλουτίνοφ.

Η μάχη Μιλουτίνοφ - Μπουρούση

Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ έδωσε πολλές μάχες απέναντι στον Μπουρούση, σε ένα ζευγάρωμα που έβγαλε νικητή τον Σέρβο. Οχι για κανέναν άλλο λόγο, μόνο και μόνο διότι ο Ολυμπιακός κέρδισε το παιχνίδι. Αλλιώς θα λέγαμε τώρα ότι ο Ελληνας σέντερ ήταν ο κορυφαίος της αναμέτρησης. Ο Μιλουτίνοφ και ο Μπουρούσης έκαναν εξαιρετική δουλειά για τις ομάδες τους, έδωσαν μάχες μέχρι τέλους και κέρδισαν όλα τα συγχαρητήρια. Ομως ο 23χρονος ψηλός του Ολυμπιακού, που μέσα στο 2017 είναι ένας από τους τρεις καλύτερους σέντερ στην Ευρώπη, με τη βοήθεια του Σπανούλη κέρδισε τη μάχη στα σημεία. Και δικαιώνει τον Σφαιρόπουλο για την επιμονή του να τον κρατήσει και να τον εμπιστευτεί τόσο πολύ το καλοκαίρι.

Η άμυνα του Παπαπέτρου

Αλλος ένας καθοριστικός παράγοντας του αγώνα ήταν ο Παπαπέτρου και μην αποτυπώνεται στο χαρτί. Διότι ο 23χρονος φόργουορντ ήταν ο μόνος που σταμάτησε τον Κέι Σι Ρίβερς. Ο αμερικανός του Παναθηναϊκού ήταν ασταμάτητος, έκανε ό,τι ήθελε απέναντι στην άμυνα των ερυθρολεύκων, μέχρι που πήγε πάνω του ο Παπαπέτρου. Ο Ιωάννης έβγαλε δύο μεγάλες άμυνες, έκοψε το ρυθμό του Ρίβερς και ουσιαστικά δεν τον άφησε να κάνει άλλη ζημιά. Ο Ρίβερς απορρυθμίστηκε εντελώς στο τέλος κι αυτό ήταν έργο του Παπαπέτρου, το οποίο ολοκλήρωσε ο Παπανικολάου με την τάπα στο σουτ για την ισοφάριση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ