OPINIONS

Ο Γκιστ αλλάζει τα δεδομένα

Ο Γκιστ αλλάζει τα δεδομένα
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο τραυματισμός του Αμερικανού βάζει σε μεγάλους μπελάδες τον Τσάβι Πασκουάλ και κάνει πιο εύκολη την δουλειά του Ολυμπιακού στην επίθεση. Ο Σπύρος Καβαλιεράτος ρίχνει αμέσως το βλέμμα του στον εμφύλιο της Παρασκευής στο ΟΑΚΑ

Ο,τι έγινε έγινε. Η Τετάρτη πάει, πέρασε, η Παρασκευή είναι τόσο κοντά. Ο Ολυμπιακός νίκησε την Μπαρτσελόνα παρά την αστοχία του στην επίθεση, αλλά χάρη στην εξαιρετική του άμυνα. Ο Παναθηναϊκός έχασε από τη Ρεάλ, παρά την εξαιρετική του επίδοση στην επίθεση, αλλά την κακή αμυντική του παρουσία.

Ετσι όπως είναι όμως η EuroLeague, ειδικά την εβδομάδα των διπλών αγώνων, πριν προλάβει κανείς να αναλύσει τι έγινε στην 7η αγωνιστική, είναι υποχρεωμένος να ασχοληθεί με την 8η. Η όποια ανάλυση των λαθών περνάει εντελώς σε δεύτερη μοίρα, το μόνο που απασχολεί το προπονητικό τιμ κάθε ομάδας είναι το σκάουτινγκ του επόμενου αντιπάλου.

Πάμε παρακάτω, λοιπόν. Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Ολυμπιακό, σε ένα ματς που μετράει περισσότερο απ' όλα τα άλλα. Οχι φυσικά γιατί παίρνει κανείς... μπόνους αν κερδίσει τον αιώνιο αντίπαλο. Μία νίκη μετράει είτε νικήσεις την Ουνίξ Καζάν, είτε στον εμφύλιο. Πολύ δε περισσότερο από τη στιγμή που βρισκόμαστε στην 8η αγωνιστική και ουδείς παίζει με την πλάτη στον τοίχο.

Υπάρχει όμως μια διαφορά ανάμεσα στο ντέρμπι αιωνίων και τους υπόλοιπους εμφυλίους στην EuroLeague. Φυσικά και η Ρεάλ θέλει πολύ να κερδίσει την Μπάρτσα και το αντίστροφο, η Εφές την Φενέρ και ούτω καθ εξής. Μόνο που εκεί η ήττα ξεχνιέται πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με την Ελλάδα. Εδώ ο χαμένος θα σηκώσει πολύ μεγάλο βάρος τις ημέρες που θα ακολουθήσουν. Ισως και εβδομάδες να χρειαστούν για να μείνει πίσω η ήττα, ειδικά αν έρθει με μεγάλη διαφορά ή αν χαμένος είναι ο γηπεδούχους.

Τα Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός δεν έχουν σχέση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ντέρμπι και το μόνο θετικό είναι ουδείς εκ των δύο βρίσκεται σε καθεστώς πίεσης. Ο Ολυμπιακός νίκησε την Μπαρτσελόνα και αντέχει να χάσει στο ΟΑΚΑ, όσο κι αν αυτό δεν θα αρέσει στους οπαδούς του. Ο Παναθηναϊκός μετράει ήδη 4 νίκες, δεν έχει κάνει κακή ήττα, άρα είναι πιο άνετος, από την άλλη βέβαια οι οπαδοί του δεν θα αντέξουν εντός έδρας απώλεια.

Τελικό συμπέρασμα: δεν πρόκειται για ματς χωρίς αύριο, αλλά στην Ελλάδα κανείς δεν αντέχει να χάσει από τον αιώνιο. Αρα πρόκειται για εμφύλιο διαφορετικό απ' όλους τους άλλους, που ο ηττημένος θα έχει μπελάδες.

Και για να πάμε στο καθαρά αγωνιστικό. Ο Παναθηναϊκός έδειχνε να πατάει καλύτερα στα πόδια του τον τελευταίο καιρό, όμως τα δεδομένα άλλαξαν το βράδυ της Τετάρτης. Ο τραυματισμός του Τζέιμς Γκιστ αποδυναμώνει τους πράσινους, σε ένα κομβικό κομμάτι του παιχνιδιού τους. Ο Αμερικανός είναι ιδανικός ψηλός στην αντιμετώπιση του Σπανούλη και γενικά στην αμυντική λειτουργία του Παναθηναϊκού. Για τον Τσάβι Πασκουάλ, η χειρότερη είδηση δεν ήταν η ήττα στη Μαδρίτη. Ηταν η απώλεια του Γκιστ, που τον αποδυναμώνει στο ματς με τον Ολυμπιακό, αλλά του στερεί και ένα υπερόπλο για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Η απουσία του Αμερικανού αλλάζει τα δεδομένα του αγώνα της Παρασκευής και αναγκάζει τον Καταλανό προπονητή να αλλάξει πολλά από τα πλάνα του. Και βέβαια δίνει στον Ολυμπιακό τη δυνατότητα να κτυπήσει τον Παναθηναϊκό στα πικ εντ ρολ, με πολύ μεγαλύτερη ευκολία απ' ό,τι - λογικά - θα υπολόγιζε.

Photo Credits: Action Images

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ