OPINIONS

Ο Αλεξέι Σβεντ έχει αλλάξει επίπεδο τη Ρωσία

Ο Αλεξέι Σβεντ έχει αλλάξει επίπεδο τη Ρωσία

Ο Αλεξέι Σβεντ είναι πιο ώριμος από ποτέ και εκτός από τους Ρώσους, χαίρεται και ο Γιώργος Μπαρτζώκας που θα ζήσει μαζί του μια ολόκληρη σεζόν. Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος.

Η απουσία της Χίμκι από την Euroleague της περασμένης σεζόν δεν μας έδωσε την ευκαιρία να απολαύσουμε τον Αλεξέι Σβεντ όσο θα θέλαμε. Ομως ο Ρώσος γκαρντ δείχνει την ποιότητά του στο Eurobasket 2017 και εκτός από την Εθνική του, σίγουρα θα χαίρεται και ο Γιώργος Μπαρτζώκας... Διότι ο 29χρονος θα αγωνιστεί φέτος υπό τις οδηγίες του Ελληνα κόουτς, που βλέπει τον ηγέτη της ομάδας του να είναι πιο ώριμος από ποτέ

Ο Σβεντ σε αυτό το Eurobasket δεν είναι ο τρελός και παλαβός γκαρντ που είχαμε συνηθίσει τόσα χρόνια. Δεν είναι ο ικανός για το καλύτερο, αλλά και για το χειρότερο, μέσα στο ίδιο ματς. Και η ουσία περικλείεται εν πολλοίς στις κουβέντες του Βοροντσέβιτς μετά το ματς με την Κροατία. "Του μιλήσαμε μετά τα πρώτα παιχνίδια και του εξηγήσαμε ότι δεν μπορεί να κερδίζει μόνος του. Πρέπει να γίνει πιο ομαδικός και να πασάρει". Και πράγματι, ο Σβεντ έβαλε όλους τους συμπαίκτες του στο παιχνίδι, δίχως βέβαια να ξεχάσει να σκοράρει. Η παράσταση που έδωσε στην αναμέτρηση με την Κροατία ανάγκασε όλη την μπασκετική Ευρώπη να του βγάλει το καπέλο, διότι έδειξε όλες τις πτυχές του ταλέντου του.

Είναι άλλωστε ξεκάθαρο ότι έχει αδικήσει τον εαυτό του σε μεγάλο βαθμό ως τώρα. Από την άλλη, είναι παίκτης των 3 εκ ευρώ ετησίως, άρα κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν παίρνει τα λεφτά που αξίζει. Ομως την σφραγίδα του δεν την έχει αφήσει στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Η παρουσία του δεν έχει συνδυαστεί με μεγάλες επιτυχίες, αν και το ταλέντο του είναι για μεγάλα πράγματα.

Στο Eurobasket 2017 έχει την ευκαιρία να γράψει τη δική του ιστορία και γι αυτό οι Ρώσοι τον βλέπουν ως λαϊκό ήρωα. Έχει ήδη ηγηθεί της προσπάθειας της Εθνικής ομάδας της χώρας του, ο Μπαζάρεβιτς του έχει δώσει τα κλειδιά και συνάμα τον βοηθάει, θυσιάζοντας κάποιες στιγμές τον Φριτζόν. Διότι έχει βάλει δίπλα στον Σβεντ τον Κοστόφ, προκειμένου να τον απαλλάσσει από το κατέβασμα της μπάλας και να τους ξεκουράζει. Επί της ουσίας η Ρωσίας παίζει με δύο πλέι μέικερ για μεγάλο διάστημα και ο Σβεντ έχει δυνάμεις ώστε να δημιουργεί για τον εαυτό του και τους υπόλοιπους.

Με άλλα λόγια η Ρωσία έχει αποκτήσει το απαραίτητο ομαδικό πνεύμα και παίζει σύγχρονο μπάσκετ, δίχως να στερεί από τους παίκτες της τη δυνατότητα να αυτοσχεδιάσουν. Πάντα υπάρχει χαλινάρι και όταν ακόμα κι ο Σβεντ δυσκολεύεται, τότε τη σκυτάλη παίρνουν ο Μοζγκόφ και ο Φριτζόν. Ο πρώτος είναι εξαιρετικός μέσα στη ρακέτα, ο γκαρντ της ΤΣΣΚΑ εκτελεί δίχως οίκτο σε κάθε ευκαιρία.

Εννοείται πως η Ρωσία δεν είναι ακτύπητη, δεν είναι Ισπανία, όμως αυτό εν σημαίνει ότι είναι χειρότερη ομάδα από την Ελλάδα. Όπως έχει δείξει ως τώρα στο Eurobasket 2017, είναι φοβερή και τρομερή, γι αυτό και έχει ρεκόρ 5-1 στη διοργάνωση. Έχει όμως και αδυναμίες κι αυτές πρέπει να βρει το προπονητικό τιμ της Ελλάδας. Το έκαναν ο Μίσσας και οι συνεργάτες του στο ματς με τη Λιθουανία, μακάρι να το κάνουν και τώρα. Αλλιώς ο Σβεντ και η παρέα του θα μείνουν στην Πόλη ως το τέλος του Eurobasket 2017. Και μετά θα τον περιμένει ο Γιώργος Μπαρτζώκας, που σίγουρα αυτή τη στιγμή τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση με όσα έχει δει από τον παίκτη του επί τουρκικού εδάφους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ