OPINIONS

Μπορούσε και χειρότερα

BASKET LEAGUE / ÐÁÏ - ÏÓÖÐ (ÃÅÙÑÃÉÁ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÕ / Eurokinissi Sports)
BASKET LEAGUE / ÐÁÏ - ÏÓÖÐ (ÃÅÙÑÃÉÁ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÕ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Η βραδιά στο ΟΑΚΑ δεν ήταν καθόλου καλή για τον Ολυμπιακό. Απέφυγε όμως τα χειρότερα. Και βαθμολογικά και... ιατρικά. Γιατί μπορούσε να χάσει πολλά περισσότερα απ' ό,τι τελικά έγραψε ο τελικός απολογισμός. Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος

Τίποτα δεν είναι τόσο κακό που δεν μπορεί να γίνει χειρότερο. Και για τον Ολυμπιακό, το τελευταίο τριήμερο ήταν εφιαλτικό. Διότι έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, οι ερυθρόλευκοι θα μπορούσαν να είχαν χάσει πολλά περισσότερο από ένα ματς κόντρα στον Παναθηναϊκό κόντρα στο ΟΑΚΑ.

Η ήττα είναι πάντα ήττα για τον Ολυμπιακό και όποιος πιστέψει ότι δεν ενοχλήθηκαν στον Πειραιά από το αποτέλεσμα της Δευτέρας είναι γελασμένος. Ηττα σαν νίκη δεν υπάρχει για μια ομάδα σαν τον Ολυμπιακό, που ήθελε να κερδίσει για να διασφαλίσει την πρωτιά στην κανονική περίοδο. Από την άλλη, βέβαια, κανένας τίτλος δεν κρίθηκε στο συγκεκριμένο ματς. Ακόμα κι αν οι ερυθρόλευκοι είχαν νικήσει και είχαν εξασφαλίσει το αβαντάζ έδρας, είναι ξεκάθαρο ότι τα πλέι οφ θα αποτελούσαν εντελώς διαφορετική ιστορία. Το πλεονέκτημα έδρας παίζει ρόλο, αλλά έχει αποδειχθεί ότι τα διπλά στους τελικούς πλέον έστω κι αν δεν αποτελούν κανόνα, έχουν πάψει να είναι εξαίρεση.

Βέβαια ο Ολυμπιακός κινδύνεψε ακόμα και με μεγαλύτερη συντριβή, κάποια στιγμή όταν η διαφορά έφτασε στους 16 πόντους, η απειλή για κάτι ακόμα χειρότερο παραμόνευε. Και θα ήταν μεγάλο κτύπημα για τους ερυθρόλευκους αν τελικά έχαναν με 25+ πόντους από τον Παναθηναϊκό. Ακόμα και με τόσο πολλά προβλήματα μαζεμένα.

Εκεί στο 35', λοιπόν, ο Ολυμπιακός άντεξε και έδειξε χαρακτήρα, σε ένα γήπεδο που είχε πάρει... φωτιά και λίγο ήθελε να γίνει η ζημιά για τον Γιάννη Σφαιρόπουλο και τους παίκτες. Αρα αυτό από μόνο του είναι ένα θετικό στοιχείο.

Για τον Ολυμπιακό, όμως, το ματς με τον Παναθηναϊκό δεν ήταν τελικός, ούτε στο τέλος της ημέρας έκρινε κάτι. Στο ματς με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ θα παιχθεί η πρωτιά στην κανονική περίοδο, στα πλέι οφ θα κριθεί ο τίτλος. Μέχρι τότε υπάρχει καιρός, η EuroLeague είναι αυτή που δεν μπορεί να περιμένει.

Γι αυτό και ακόμα πιο σημαντικό ρόλο από το αποτέλεσμα στο ματς με τους πράσινους, είχαν σημασία τα αποτελέσματα της μαγνητικής τομογραφίας του Βασίλη Σπανούλη. Με άλλα λόγια, αν ο αρχηγός είχε βαριά θλάση στους προσαγωγούς και έμενε έξω ένα-δυο μήνες, οι ερυθρόλευκοι θα είχαν τεράστιο πρόβλημα και θα γκρεμιζόταν ό,τι είχε κτιστεί από την αρχή της σεζόν.

Από τη στιγμή, λοιπόν, που ο Σπανούλης χάνει μόνο το παιχνίδι με την Ουνίκς και ίσως το επόμενο ματς της EuroLeague, στον Ολυμπιακό έχουν κάθε λόγο να είναι ανακουφισμένοι. Τα πρωινά νέα της Τρίτης ήταν τα καλύτερα δυνατά για τους ερυθρόλευκους, έστω κι αν την ίδια στιγμή ενημερώθηκαν πως ο Γιανγκ μένει έξω για δύο εβδομάδες. Τη δεδομένη χρονική στιγμή αντέχονται αυτά τα προβλήματα, έστω κι αν κοστίσουν ένα αρνητικό αποτέλεσμα στο Καζάν.

Εννοείται πως το ματς με την Ουνίκς είναι καθοριστικό ως προς το κυνήγι του αβαντάζ έδρας στα πλέι οφ της EuroLeague, αλλά τουλάχιστον στον Ολυμπιακό ξέρουν πως θα είναι πλήρεις στο υπόλοιπο της κανονικής διάρκειας. Οχι ότι είναι χαμένο από χέρι το παιχνίδι στη Ρωσία, ακόμα και χωρίς Σπανούλη ή Γιανγκ. Οι ερυθρόλευκοι έχουν δείξει ότι μπορούν να ξεπεράσουν δυσκολίες σε ένα ή δύο παιχνίδια, το θέμα είναι να μην έχουν χρόνιες απουσίες, ειδικά των παικτών του βασικού κορμού που στην πραγματικότητα είναι αναντικατάστατοι. Και σε αυτή την κατηγορία στο φετινό Ολυμπιακό μπαίνουν ο Σπανούλης, ο Πρίντεζης, ο Μάντζαρης και ο Μπιρτς.

Το παιχνίδι της Δευτέρας, λοιπόν, χάθηκε για τους ερυθρόλευκους, το πιο σημαντικό ματς όμως που ήταν της... Τρίτης, είχε τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Ο Σπανούλης θα μείνει 7 με 10 μέρες έξω, ο Γιανγκ 15. Και οι υπόλοιπο (Λοτζέσκι, Μάντζαρης, Πρίντεζης) δεν έχουν κάτι σοβαρό. Το κακό δεν έγινε χειρότερο και πλέον ο Ολυμπιακός ετοιμάζεται για τη μάχη στο Καζάν, γνωρίζοντας πως αν ξεπεράσει το εμπόδιο της Ουνίκς, ο δρόμος προς το πλεονέκτημα έδρας θα είναι ορθάνοιχτος. Κι αν δεν έρθει το διπλό, τουλάχιστον δεν θα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, που θα ανακόψουν την πορεία του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Γλίτωσε τα χειρότερα ο Σπανούλης
Παπανικολάου: "Πρέπει να βρίσκεις το κουράγιο να προσπερνάς τα προβλήματα"
Η κριτική των παικτών του Ολυμπιακού στο ντέρμπι
Τόμιτς: "Μείναμε από ενέργεια"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ