Σ. ΚΑΒΑΛΙΕΡΑΤΟΣ

Μάθε παιδί μου άμυνα

Μάθε παιδί μου άμυνα

Ένα τέτοιο φιλικό ήθελε η Εθνική για να καταλάβει πού πατάει και πού βρίσκεται. Τώρα ξέρει. Η Σερβία της έδωσε το καλύτερο μάθημα. Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος.

Η αλήθεια είναι ότι η ήττα από την Σερβία στο Βελιγράδι ήταν αναμενόμενη... Και δεν πρόκειται να παίξει κανένα απολύτως ρόλο, διότι σε φιλικό ματς δεν μετράει κανένα αποτέλεσμα. Αν ενδιέφερε η νίκη, θα ερχόταν ένας αντίπαλος στο ΟΑΚΑ και ούτε γάτα, ούτε ζημιά.

Η άλλη αλήθεια, όμως, είναι ότι η Εθνική δεν έχασε απλά, είχε απελπιστική εικόνα κατά διαστήματα. Ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο. Όταν έχασε το μυαλό της, ξέφυγε εντελώς από το πλάνο και άφησε τους γηπεδούχους να κάνουν το δικό τους πάρτι.

Εξήγηση για αυτό που είδαμε στο φιλικό της Τρίτης υπάρχει. Απέναντι σε μια ομάδα με ταλέντο, η Εθνική έπαιξε άμυνα με τα μάτια... Το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής ομάδας είναι εδώ και γίνεται όλο πιο βασανιστικό. Ακόμα και στο καλό ημίχρονο της Εθνικής, το πρώτο, το κοντέρ σταμάτησε στους 53... Μέχρι το 30', η Ελλάδα είχε δεχθεί 75 πόντους... Στην τελευταία περίοδο οι Σέρβοι πάτησαν το φρένο, γι αυτό και έμειναν στους 91. Αν δεν είχαν χαλαρώσει, η 100αρα ήταν σίγουρη.

Η Εθνική, λοιπόν, δεν παίζει άμυνα κι αυτό θα της κοστίσει αν δεν βελτιωθεί. Ταλέντο στην επίθεση υπάρχει, αλλά αν δεν γίνει αυτό που πρέπει στην άμυνα, ούτε τα ριμπάουντ θα έρθουν, κατά συνέπεια οι αιφνιδιασμοί και οι επιθέσεις σε ανοιχτό γήπεδο θα μειωθούν. Στο 5 εναντίον 5 η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη ακόμα, άρα αν δεν παίξει άμυνα, αν δεν πάρει ριμπάουντ και αν δεν τρέξει, οι πιθανότητες για κάτι καλό θα μειωθούν. 

Μοιάζει πολύ αυτό που έγινε με ό,τι θα συναντήσει η Εθνική στο Τορίνο. Αν και εφόσον παίξει με την Ιταλία, θα έχει να αντιμετωπίσει μια ομάδα στο δικό της σπίτι, με πλούσιο επιθετικό ταλέντο. Η άμυνα θα κρίνει τα πάντα, το ίδιο και ο ρυθμός. Χρειάζεται τρέξιμο και αιφνιδιασμοί, αλλά όχι και βιασύνη. Και κάτι άλλο που θα φανεί χρήσιμο, είναι η ψυχραιμία στα περίεργα σφυρίγματα. Πράγματι οι διαιτητές έπαιξαν έδρα στο Βελιγράδι. Λογικό, το ίδιο έχει συμβεί πολλές φορές σε φιλικά της Εθνικής στο ΟΑΚΑ. Όμως και στο Τορίνο, η Ιταλία θα ευνοηθεί, άρα το τεστ θα βοηθήσει και προς αυτή την κατεύθυνση... Συνεπώς ό,τι ακριβώς έψαχνε από το τελευταίο της φιλικό ο Εθνική, το βρήκε στο Βελιγράδι. Έφαγε τη γερή σφαλιάρα της, αλλά μόνο έτσι μπορεί να μάθει. 

ΥΓ.: Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος τα πήγε περίφημα ως μέλος της πρώτης πεντάδας στα δύο φιλικά με την Τουρκία. Με ποια ακριβώς λογική μπήκε τελευταίος κόντρα στη Σερβία;

ΥΓ1: Αποδείχθηκε πόσο πολύτιμη είναι η παρουσία του Κώστα Κουφού στην Εθνική. Και πόσο σημαντική γίνεται η απουσία του.

 
SHARE

Τον Αύγουστο του 1992, μπήκε από την πόρτα της εφημερίδας "Μπάσκετ" και βγήκε από τον "Φίλαθλο". Το 1999 είχε το πρώτο ραντεβού με το internet στο sport.gr . Το 2000 ήρθε η συνεργασία με το τηλεοπτικό κανάλι Tempo, το 2001 με τον Alpha και τον Alpha Digital. Από το 2002 η εφημερίδα μπήκε πάλι στη ζωή του (Goalnews και μετά Sportday). Συνεργάστηκε επίσης με τον Sport-Fm, την τηλεόραση του Skai, τον Ant1 και αρκετά sites. Η συμμετοχή στην ίδρυση του superbasket.gr το 2007 τον κάνει πιο υπερήφανο και από κάθε άλλη σχέση με αυτή τη δουλειά μέχρι το ραντεβού του με το Sport24.gr και τον Sport24 Radio 103.3.

BEST OF NETWORK

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ SPORT24