OPINIONS

Κάτι μαγικό

Κάτι μαγικό

Και έτυχε και πέτυχε. Το 2-1 του Ολυμπιακού ήταν μια μαγική εικόνα, βγαλμένη από το ένστικτο επιβίωσης των ερυθρολεύκων και την ανικανότητα του Παναθηναϊκού... Μαζί με την τύχη, που είθισται να βοηθάει τους δυνατούς. Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος

Αυτό που έγινε στο ΣΕΦ δεν είναι ότι δεν το έχουμε ξαναδεί. Στο μπάσκετ έχουν γίνει και μεγαλύτερες ανατροπές, ο Ολυμπιακός από το 2012 και μετά έχει επιστρέψει από δυσκολότερες καταστάσεις. Το είχαν κάνει απέναντι σε όλους οι ερυθρόλευκοι. Κόντρα στον Παναθηναϊκό όμως από το -10 σε πεντέμιση λεπτά δεν είχαν γυρίσει ματς.

Συνήθως και μέχρι το 2014 ο Ολυμπιακός σε τέτοιες καταστάσεις δεν είχε τη δύναμη να γυρίσει. Το ΣΕΦ ξεσηκωνόταν, ήταν έτοιμο προς διάλυση και ο Παναθηναϊκός έκανε μπρέικ. Στην προκειμένη περίπτωση, ο θυμός και η ένταση δεν προκάλεσαν την αυτοκαταστροφή. Διότι από το 14 και μετά ο Ολυμπιακός δεν έχει πάρει EuroLeague, αλλά εντός συνόρων έχει πάρει τον αέρα των πρασίνων. Και επιβιώνει απ' όλες τις δύσκολες στιγμές. Στην προκειμένη, επέστρεψε από το -10 και δεν χάθηκε ο τίτλος. Διότι με το σκορ στο 1-2 και τον Παναθηναϊκό να περιμένει στο ΟΑΚΑ, η Stoiximan.gr Basket League θα πήγαινε στα... σίγουρα σε πράσινα χέρια. Πλέον οι ερυθρόλευκοι είναι το απόλυτο φαβορί από τη στιγμή που επιβίωσαν στην πιο δύσκολη βραδιά και θέλουν άλλη μία νίκη για το τρίτο συνεχόμενο πρωτάθλημα.

Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, στο -10 θύμωσε, αλλά συνάμα βρήκε τρόπο. Δεν αυτοκαταστράφηκε. Ο κόσμος δεν διέλυσε τα πάντα, απλά ξεσηκώθηκε. Και με έναν τρόπο μαγικό, ο Παναθηναϊκός που ήταν απόλυτος κυρίαρχος για 35 λεπτά, έχασε το μυαλό του. Ο καλύτερος στη μεγαλύτερη διάρκεια του ματς δεν κέρδισε, αντίθετα επικράτησε αυτός που είχε καθαρο μυαλό και νοοτροπία νικητής στην τελική ευθεία.

Η τεχνική ποινή

Ουσιαστικά το ματς χωρίζεται σε δύο σημεία. Ο,τι έγινε πριν από την τεχνική ποινή του Δεσλή στον Παπανικολάου και ό,τι έγινε μετά. Ναι μεν ο Παναθηναϊκός πήγε από το +6 στο +10, αλλά αυτή καθ αυτή η τεχνική ποινή κόστισε μόνο έναν πόντο. Ούτως ή άλλως την κατοχή οι πράσινοι θα την είχαν και χωρίς τεχνική ποινή.

Εκεί, λοιπόν, που απομένουν πεντέμιση λεπτά, το ΣΕΦ παίρνει φωτιά και ο Ολυμπιακός βρίσκει κίνητρο. Ξαφνικά το παιχνίδι αλλάζει και τα δύο τρίποντα του Μάντζαρη και του Σπανούλη φέρνουν αμέσως τη διαφορά στους 4. Μέσα σε ένα λεπτό, ο αγώνας παίρνει άλλη τροπή. Ακόμα κι έτσι όμως, ο Παναθηναϊκός ανεβάζει τη διαφορά στους 6 και έχει την ευκαιρία να πάει στο +8 με τον Ρίβερς. Αλλά ο Αμερικανος χάνει δύο βολές.

Εκεί στέκεται τυχερός ο Ολυμπιακός. Διότι οι ερυθρόλευκοι έχουν κάνει και δύο παιδαριώδη λάθη στην προσπάθεια ανατροπής. Η λάθος σκαστή πάση του Σπανούλη προς τον Μιλουτίνοφ θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφική αν ο Ρίβερς έβαζε τις βολές. Οπως και η πάσα του Πρίντεζη στην εξέδρα λίγο μετά.

Ο Παναθηναϊκός όμως είχε λυγίσει σε εκείνο το σημείο μπροστά στην πιεστική άμυνα των αντιπάλων του και ο Ολυμπιακός είχε πλέον άλλη ψυχολογία. Ο Μιλουτίνοφ ήταν αλάνθαστος, ο Πρίντεζης έβαλε άλλο ένα τρίποντο, μετά οι δύο βολές του Μιλουτίνοφ.

Ο Ολυμπιακός πέρασε μπροστά και η άμυνα του Παπανικολάου στην επόμενη φάση υποδειγματική... Μάρκαρε δύο παίκτες και του ανάγκασε να χάσουν το δρόμο τους...

Ακόμα κι εκεί όμως δεν τελείωσε το ματς, διότι ο Πρίντεζης πήγε τη διαφορά στους δύο πόντους (με λίγη προσοχή θα την έστελνε στους τέσσερις) και στην επόμενη επίθεση του Παναθηναϊκού ο Τζέιμς έμεινε μόνος κάτω από το καλάθι. Ε, αφού έχασε το εύκολο ήταν μάλλον απίθανο να βάλει το δύσκολο...

Είπαμε, τα μαγικά τα έκανε μόνο ο Ολυμπιακός σε αυτά τα ματς, που πλέον έχει πάρει τον αέρα του Παναθηναϊκού και τον νικά με οποιονδήποτε τρόπο. Ακόμα και στη χειρότερή του μέρα, ακόμα κι όταν έχει 15% τρίποντα μέχρι το 32' και 50% στις βολές ως τότε. Χρειάστηκαν οι φωνές του Τόμιτς ή ακόμα και η τεχνική ποινή του Δεσλή για να αλλάξει το παιχνίδι του ο Ολυμπιακός. Και κάπως έτσι γύρισε ένα χαμένο ματς και χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για τον Παναθηναϊκό, που μάλλον δύσκολα θα ξαναβρεθεί σε τέτοια θέση ισχύος στους τελικούς. Γιατί αν έπαιρνε αυτό το ματς, κατά 95% θα ήταν πρωταθλητής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ