OPINIONS

Κάτι διψασμένα παλικάρια...

Κάτι διψασμένα παλικάρια...

Το +9 της ΑΕΚ κόντρα στη Στρασμπούρ δεν έχει τη λάμψη των Αμερικανών σταρ της ΑΕΚ, αλλά την υπογραφή του Παναγιώτη Βασιλόπουλου και του Βασίλη Ξανθόπουλου, δύο παλικαριών, που στα 34τους χρόνια μόνο γερασμένα δεν δείχνουν. Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος

Το +9 της ΑΕΚ επί της Στρασμπούρ ασφαλώς δεν της δίνει την πρόκριση στο φάιναλ φορ του Champiοns League. Κάθε άλλο. Αν η Ενωση ταξιδέψει σε μια εβδομάδα στη Γαλλία θεωρώντας πως είναι εξασφαλισμένη, είναι δεδομένο ότι θα αποκλειστεί και θα τυραννιέται για καιρό για τη χαμένη ευκαιρία. Αν, όμως, μπει με το μαχαίρι στα δόντια και έχει στο νου ότι όλα αρχίζουν πάλι από το μηδέν, είναι πολύ πιθανό να γράψει άλλη μια χρυσή σελίδα στην ευρωπαϊκή της ιστορία.

Το πρώτο ματς στο ΟΑΚΑ ήταν περίεργο και η μεγάλη διαφορά στο ξεκίνημα, αποδείχθηκε και μεγάλη παγίδα. Οπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις ανάμεσα σε ισοδύναμες ομάδες. Η ΑΕΚ τα έβαλε... όλα στην εκκίνηση του ματς, ακόμα και οι πάσες (σαν αυτή του Σάκοτα στον Μαυροειδή) μετατρέπονταν σε τρίποντα. Ηταν παρά φύση όσα έγινα στην πρώτη περίοδο και στην πορεία του παιχνιδιού ήρθε η διόρθωση.

Η Στρασμπούρ όχι μόνο μείωσε τη διαφορά, αλλά στο δεύτερο ημίχρονο βρέθηκε στο +6 και έμοιαζε ικανή να τελειώσει την πρόκριση από το πρώτο κιόλας παιχνίδι. Να μετατρέψει τον επαναληπτικό της 4ης Απριλίου, σε διαδικαστική αναμέτρηση. Να είναι η επέτειος του 1968 ένα ραντεβού δίχως ιδιαίτερη σημασία. Να έχουν ταξιδέψει 300 οπαδοί της ΑΕΚ στη γαλλική πόλη, απλά για τουρισμό .

Εκεί, λοιπόν, βγήκαν μπροστά δύο Ελληνες... Αυτή τη φορά δεν σήκωσαν την Ενωση στις πλάτες τους ο Μάνι Χάρις, ο Κέβιν Πάντερ και οι άλλοι Αμερικανοί σταρ. Οπως έγινε στην Τσεχία. Οταν η μπάλα έκαιγε και ο Δικέφαλος έμοιαζε να είναι πεσμένος στο καναβάτσο, τη λύση την έδωσε ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος και ο Βασίλης Ξανθόπουλος. Δύο παίκτες που αποκτήθηκαν για να μπαλώσουν... τρύπες και έχουν συμπληρωματικό ρόλο.

Τα δύο τρίποντα από τον Παναγιώτη Βασιλόπουλο σήμαναν την αντεπίθεση. Οι ασίστ και τα κλεψίματα του Βασίλη Ξανθόπουλου, άλλαξαν εντελώς τη ροή του αγώνα. Δύο 34χρονοι, δύο γεννημένοι το 1984, δυό παιδιά που μεγάλωσαν μαζί στις μικρές Εθνικές ομάδες, αποδείχθηκαν παλικάρια. Οχι κουρασμένα, αλλά διψασμένα για μια μεγάλη επιτυχία στην καριέρα τους.

Στις δύο αυτές παλιοσειρές και στον 32χρονο Ντούσαν Σάκοτα χρωστάει ο ΑΕΚ αυτό το +9, που της κρατάει ολοζώντανη στη μάχη για την πρόκριση στο φάιναλ φορ... Της Αθήνας; Μπορεί της Αθήνας αν η Ενωση πάρει την πρόκριση στη Γαλλία και είναι μία από τις 4 κορυφαίες ομάδες του BasketballChampions League. Κι αν οι 12-13.000 οπαδοί της δημιούργησαν φανταστική ατμόσφαιρα στο ΟΑΚΑ σε έναν προημιτελικό, φανταστείτε τι έχει να γίνει σε ένα φάιναλ φορ. Τι άλλο θέλουν οι διοργανωτές για να πετύχει το εγχείρημα της FIBA; Μια γιορτή στο γεμάτο ΟΑΚΑ.

Στο χέρι της ΑΕΚ είναι να τα καταφέρει. Εχει προβάδισμα, αλλά είπαμε δεν είναι εξασφαλισμένη σε καμία περίπτωση . Στην έδρα της η Στρασμπούρ είναι άλλη ομάδα, όποιος είδε τον τρόπο που προκρίθηκε στους "8" κόντρα στην Νεπτούνας, αντιλαμβάνεται τη δυσκολία του εγχειρήματος. Ακόμα και τη διαφορά των 9 πόντων που θα κουβαλάει στις αποσκευές της, ταξιδεύοντας από την Ελλάδα στη Γαλλία.

ΥΓ.: Μόνο μία από τις ομάδες που αγωνίστηκαν στην έδρα τους νίκησαν στα προημιτελικά του BasketballChampions League. Μονακό, Μούρθια και Μπαϊρόιτ βρίσκονται με το ενάμιση πόδι στο φάιναλ φορ. Μία γαλλική, μια ισπανική και μια γερμανική ομάδα... Ε, τιο λείπει; Και η ελληνική εκπροσώπηση, για να αποκτήσει χρώμα η τελική φάση της διοργάνωσης. Φάιναλ φορ δίχως Ελληνες, σπάνια πετυχαίνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ