OPINIONS

Κανείς Ελληνας δεν θέλει να χάσει...

Κανείς Ελληνας δεν θέλει να χάσει...

Είναι οι τελικοί των Ελλήνων παικτών που ξέρουν τι εστί πρωτάθλημα και το θέλουν όσο τίποτα άλλο. Αυτοί θα πάρουν τη δόξα, αυτοί και το... ανάθεμα. Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος.

Το ΣΕΦ και το ΟΑΚΑ δεν γέμισαν στους δύο πρώτους τελικούς της Stoiximan.gr Basket League, όμως Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός δείχνουν ότι το πρωτάθλημα είναι μια υπόθεση που κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει. Οι αιώνιοι θέλουν όσο τίποτα άλλο τον τίτλο και όσο φτάνουμε προς το τέλος, θα πέφτουν κορμιά.

Γι αυτό, λοιπόν, όσο τα πράγματα δυσκολεύουν, θα προχωρούν και θα βγαίνουν μπροστά στη μάχη όσοι αντιλαμβάνονται τι ακριβώς σημαίνει πρωτάθλημα Ελλάδας. Δηλαδή οι Ελληνες, που είναι πρωταγωνιστές και απλά θα έχουν ανά περιστάσεις τη βοήθεια κάποιων από τους ξένους τους.

Ποιοι έδωσαν τη νίκη στον Παναθηναϊκό το βράδυ της Πέμπτης; Ο Νίκος Παππάς και ο Γιάννης Μπουρούσης, που ήξεραν πως αν έχαναν στο ΟΑΚΑ, την επόμενη μέρα δεν θα μπορούσαν να... κυκλοφορήσουν στο δρόμο. Αυτοί πήραν την μπάλα όταν έκαιγε, αυτοί έβαλαν τα μεγάλα καλάθια και απλά ανά διαστήματα είχαν την συμπαράσταση του Μάικ Τζέιμς. Στο δε πρώτο ματς, συμπαραστάτης του Μπουρούση ήταν ο Ρίβερς.

Ποιοι έδωσαν τη νίκη στον Ολυμπιακό στο πρώτο παιχνίδι; Ο Βασίλης Σπανούλης, ο Γιώργος Πρίντεζης και στο τέλος ο Νίκολα Μιλουτίνοφ. Ποιοι έδωσαν τα πάντα στο ΟΑΚΑ; Ο Πρίντεζης, ο Μάντζαρης, ο Παπανικολάου, με έναν Αμερικανό, τον Ερικ Γκριν, να μπαίνει αυτή τη φορά στη μάχη και να συμπαραστέκεται. Ρίβερς, Φελντέιν, Σίνγκλετον, Γκάμπριελ από τη μία, Μπιρτς, Γιανγκ Γουότερς από την άλλη, ήταν κομπάρσοι, όταν δίπλα τους έπεφταν κορμιά. Ο δε Λοτζέσκι, είναι δύο μήνες εκτός.

Ετσι είναι τα πράγματα όταν τελειώνει ο Μάιος και μπαίνει ο Ιούνιος. Οι Ελληνες βγαίνουν μπροστά, οι Ελληνες θα κρίνουν το πρωτάθλημα. Κι αυτό βλέπουμε στους δύο τελικούς, που όσο προχωράμε, τόσο πιο σκληροί θα γίνονται. Ηδη τα δύο πρώτα ματς ολοκληρώθηκαν, το πρώτο με πέντε πόντους υπέρ του Ολυμπιακού, το δεύτερο με τέσσερις υπέρ του Παναθηναϊκού.

Οι τακτικές μετρούν, όμως πλέον παίζει ρόλο η προσωπικότητα των παικτών. Ο Ολυμπιακός άντεξε στο ΟΑΚΑ αν και δεν είχε τον Σπανούλη, κανείς δεν ξέρει τι θα γινόταν αν ο αρχηγός των ερυθρολεύκων βρισκόταν στο παρκέ. Ισως ο Ολυμπιακός να είχε κάνει το διπλό, ίσως όμως και να κέρδιζε πιο εύκολα ο Παναθηναϊκός.

Η ουσία είναι έχουμε άλλη μια φοβερή σειρά τελικών, που της αξίζουν γεμάτες εξέδρες και στο ΣΕΦ και στο ΟΑΚΑ. Που αξίζει να ασχοληθούμε μόνο με όσα γίνονται στο παρκέ και όχι με διαιτητές, ξενύχτια ή οτιδήποτε άλλο δηλητηριάζει το μπάσκετ. Φυσικά και ο καθένας θα προσπαθήσει να κάνει καλύτερα τη δουλειά του, να βγει κερδισμένος απ όλες τις μάχες εντός και εκτός γηπέδου, αλλά πάνω από ολα είναι το παρκέ. Και όλα δείχουν ότι πάμε για άλλη μια φορά για φοβερούς τελικούς. Εντάξει, δεν έχουμε το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, όμως η Stoiximan.gr Basket έχει τους καλύτερους τελικούς μετά το ΝΒΑ.

Και πάνω απ' όλα έχει Ελληνες πρωταγωνιστές. Οι δε διοικούντες, Αγγελόπουλοι και Θανάσης Γιαννακόπουλος, έστειλαν μήνυμα αλληλοσεβασμού στο τέλος της αναμέτρησης. Μια εικόνα που ταξίδεψε παντού. Και να μην λησμονούμε ότι πλέον βλέπουμε κανονικό μπάσκετ, που ο φιλοξενούμενος έχει δικαίωμα στο διπλό, χάρη στη σωστή ατμόσφαιρα που επικρατεί και στα δύο γήπεδα...

Και η ατάκα του Σφαιρόπουλου προς τους παίκτες του, "θα νικήσουμε και τους διαιτητές", δεν ήταν προς δημόσια χρήση, άλλο που κάτι τέτοιο έγινε τελικά λόγω του ρεπορτάζ πάγκου της τηλεοπτικής μετάδοσης. Ηταν μια προτροπή που συνηθίζει ο προπονητής του Ολυμπιακού όταν βλέπει τους παίκτες του εκνευρισμένους. Το είχε κάνει και πριν από μερικά χρόνια στην EuroLeague, σε ένα ματς στη Μάλαγα. Είναι τρόπος να δίνει κίνητρο, αν ήθελε να πει κάτι για τους διαιτητές δημόσια, θα το είχε κάνει...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ