OPINIONS

Η Ιταλία των σταρ είναι η ομάδα του Χάκετ

Μπουνιές, κλοτσιές, πίεση στην άμυνα... Η Ιταλία άφησε τα τρίποντα και έπαιξε ξύλο για να ρίξει στο καναβάτσο τους Κροάτες... Πήραν το Προολυμπιακό για να προκριθούν και θα κάνουν τα πάντα γι αυτό. Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος

Οι Ιταλοί το θέλουν πάρα πολλοί και το δείχνουν. Ακτύπητοι δεν είναι, αλλά ακόμα κι έτσι, έχουν το απαραίτητο πακέτο που τους δίνει ξεκάθαρο προβάδισμα για την πρόκριση στο Ρίο.

Η εικόνα της αναμέτρησης με την Κροατία έχει πολλές οπτικές γωνίες. Για 25 λεπτά οι Κροάτες παίζουν καλύτερα, βρίσκουν ελεύθερα σουτ και δυσκολεύουν αφάνταστα την Ιταλία. Το ματς πηγαίνει στο δικό τους ρυθμό και οι γηπεδούχοι αντιλαμβάνονται ότι δεν φτάνει ούτε η τέχνη, ούτε τα σουτάκια στην επίθεση. Δεν πρόκειται να κερδίσουν παιχνίδι σημαντικό με μακρινά σουτ και μπάσκετ 3 on 3.

Το σύνθημα το δίνει ο Ντάνιελ Χάκετ, που είναι υπερπολύτιμο εργαλείο για τον Ετορε Μεσίνα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι σε μία ομάδα με σταρ, όπως ο Γκαλινάρι, ο Μπελινέλι, ο Ντατόμε και ο Μπαρνιάνι, ο πλέι μέικερ του Ολυμπιακού έμεινε 35:23 στο παρκέ. Περισσότερο από τον καθένα. Υπήρχε λόγος. Επαιζε άμυνα, έριχνε και ξύλο αν χρειαζόταν. Στην ουσία αυτός άλλαξε την ταυτότητα της Ιταλίας μέσα στο ματς και δίνει το σύνθημα για την αλλαγή της ροής ενός αγώνα. Με 12 πόντους, 8 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα ήταν το κλειδί. Η Ιταλία των σταρ είναι η ομάδα του Χάκετ

Οι άλλοι δύο σύμμαχοι των ατζούρι είναι ο κόσμος και οι διαιτητές. Ξεκάθαρα και λογικά. Οι Ιταλοί έδωσαν 1,5 εκ ευρώ για να πάρουν το Προολυμπιακό και να έχουν όλα τα πλεονεκτήματα που δίνει η έδρα. Η ιταλική κυβέρνηση στήριξε την προσπάθεια, όλη η αθλητική Ιταλία βρίσκεται στο πλευρό της Εθνικής μπάσκετ. Και μαζί μπαίνουν για τα καλά στην εξίσωση και οι τιφόζι, που άφησαν πίσω τον αποκλεισμό του ποδοσφαίρου και κοιτάζουν μπροστά. Θέλουν πάρα πολλοί οι Ιταλοί τη συμμετοχή στο Ρίο, γι αυτό και υποστηρίζουν την προσπάθεια, όπως θα έκανε κάθε διοργανώτης. Οι διαιτητές, λοιπόν, άφησαν το ξύλο, τις μπουνιές και τις κλοτσιές, επέτρεψαν στην Ιταλία να αλλάξει το ρυθμό, χρέωσαν και με δύο τεχνικές ποινές τους Κροάτες, που από ένα σημείο και μετά έβγαλαν τις αδυναμίες τους.

Όταν το ματς στράβωσε, έπαψαν να λειτουργούν ομαδικά, ο καθένας έπαιζε για τον εαυτό του και η γκρίνια μαζί με την μεμψιμοιρία επικράτησαν. Κάπως έτσι, η Ιταλία με 25% στα τρίποντα (4/16) και 36% στα δίποντα (20/55) πήρε τη νίκη με τρόπο διαφορετικό απ' ό,τι συνηθίζει. Οχι με μακρινά σουτ, αλλά με άμυνα και ξύλο. Όπως θέλει και ο Ετορε Μεσίνα, που βάζει χαλινάρι όταν χρειάζεται.

Επαναλαμβάνουμε πως η Ιταλία δεν είναι ακτύπητη, αλλά είναι εδώ για να πάρει την πρόκριση με κάθε τρόπο. Οσο για την Κροατία, που θα είναι ο αντίπαλος την Παρασκευή στον ημιτελικό (εκτός απροόπτου, δηλαδή αν χάσουμε σήμερα από το αδύναμο Μεξικό), ήταν εξαιρετική για ένα ημίχρονο και έδειξε τις ικανότητές της. Τίποτα δεν χάθηκε με αυτή την ήττα, απλά τώρα έχουν δύο δύσκολα παιχνίδια την Παρασκευή και το Σάββατο, όχι μόνο τον τελικό... Και κόντρα στην Ελλάδα θα δοθεί μια μεγάλη μάχη, μια μέρα πριν το ματς που θα δώσει το εισιτήριο.

Αποδείχθηκε ότι έχουν δίκιο όσοι θεωρούν εξίσου δύσκολο τον ημιτελικό, η Κροατία έχει ταλέντο. Η Εθνική μας το ξέρει και πλησιάζει η στιγμή να μπει κι αυτή γερά στη μάχη. Όπως φάνηκε, άλλωστε, στο Ρίο θα ταξιδέψει αυτός που θα παίξει σκληρή άμυνα, θα κυριαρχήσει στα ριμπάουντ, θα παλέψει σε κάθε φάση. Αυτός που το θέλει περισσότερο... Τα τρίποντα και τα πικ εντ ρολ περνούν μερικές φορές σε δεύτερη μοίρα, όταν η επιθυμία για νίκη και η συγκέντρωση στο στόχο, είναι μεγαλύτερη από την τέχνη και την ευστοχία... Γιατί έτσι μπορεί να κερδίσει κανείς και την έδρα και τους διαιτητές, οποιοδήποτε σκόπελο.

Greek Freak: To νέο σχέδιο των Hoopshirts για τον Γιάννη!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ