OPINIONS

H... ελίτ έχει πρόβλημα

H... ελίτ έχει πρόβλημα
EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός κι άλλες πέντε ομάδες της EuroLeague έχασαν την Κυριακή. Δεν υπάρχει κάτι παράλογο, η κούραση της ελίτ στην Ευρώπη, βοηθάει όσο ποτέ άλλοτε τα εγχώρια πρωταθλήματα. Και η ΑΕΚ δεν έχασε τη δεύτερη μεγάλη της ευκαιρία. Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος.

Λίγες ελληνικές ομάδες μπορούν να νικήσουν Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, μία απ' αυτές είναι η ΑΕΚ. Και μέχρι τώρα, παρότι δεν μπορεί να πει κανείς ότι δικαιούται να καυχιέται για τη σταθερότητά της, η Ενωση έχει ρίξει στο καναβάτσο και τους δύο αιώνιους στην έδρα της.

Αν χρειάζεται κάτι το ελληνικό μπάσκετ, είναι ομάδες δυνατές, ικανές να δυσκολέψουν και να κερδίσουν - έστω και στο γήπεδό τους - τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Η ΑΕΚ έχει την οικονομική δυνατότητα να εξελιχθεί στον τρίτο πόλο εντός συνόρων, ειδικά αν δεν αρκείται σε ξεσπάσματα και μεγάλες στιγμές, αλλά αποκτήσει διάρκεια στην απόδοσή της. Διότι ως στιγμής έχει νικήσει αντιπάλους από την EuroLeague στο ΟΑΚΑ, αλλά έχει ηττηθεί από Αρη, Κολοσσό και Λαύριο εκτός έδρας.

Οι οπαδοί της έχουν πανηγυρίσει με την ψυχή τους τις δύο μεγάλες νίκες, περιμένουν πώς και πώς και τον τελικό του Κυπέλλου τον Φεβρουάριο στο Ηράκλειο. Αρα από κάθε άποψη η σεζόν δεν είναι χαμένη για τον Μάκη Αγγελόπουλο, που βλέπει να γίνονται βήματα προόδου, έστω και σε... ξεσπάσματα. Είπαμε, όταν αποκτηθεί και σταθερότητα, όπως επίσης και σωστή αντιμετώπιση των αγώνων εκτός έδρας, μπορεί να γίνει και το πραγματικό βήμα παραπάνω.

H... ελίτ έχει πρόβλημα
EUROKINISSI

Αλλωστε και η ΑΕΚ και οι υπόλοιπες ελληνικές ομάδες πρέπει να εκμεταλλευτούν στην Stoiximan.gr BasketLeague την υπερκόπωση του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού από τον μαραθώνιο της EuroLeague. Οσο περνούν οι μέρες και φτάνουμε προς τα μέσα της σεζόν, γίνονται όλο και πιο συχνές οι απώλειες για τους 16 μαραθωνοδρόμους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Πολύ δε περισσότερο όταν το πρόγραμμα είναι τέτοιο, που μέσα σε λιγότερες από 48 ώρες, μια ομάδα είναι υποχρεωμένη να δώσει δύο δύσκολα παιχνίδια.

Ο Ολυμπιακός έπαιζε μέχρι τις 11 το βράδυ της Παρασκευής και μπήκε πάλι στο παρκέ στις 7 το απόγευμα της Κυριακής, για τον πιο δύσκολο εντός συνόρων αγώνα, πλην Παναθηναϊκού. Δεν είναι παράλογο ούτε που δεν είχε ενέργεια, ούτε στην τελική που ηττήθηκε από την ΑΕΚ . Ας μην λησμονούμε τα προβλήματα που προέκυψαν στην πορεία της αναμέτρησης με Μιλουτίνοφ και Πρίντεζη και φυσικά την αλλαγή προπονητή στον Δικέφαλο, που είθισται να βοηθάει στο αμέσως επόμενο παιχνίδι της αντικατάστασης.

H... ελίτ έχει πρόβλημα
EUROKINISSI

Δεν χρειάζεται, λοιπόν, υπερανάλυση μιας ξεκάθαρης πραγματικότητας. Μια ομάδα που δυναμώνει εδώ και χρόνια, υποδέχθηκε έναν κουρασμένο αντίπαλο από την EuroLeague και έκανε μια νίκη που τη συζητά όλη η Ελλάδα. Εδωσε ομορφιά στην Stoiximan.gr Basket League και μας έδωσε αυτό που ονειρευόμαστε για το ελληνικό πρωτάθλημα. Το κάτι διαφορετικό, το στοιχείο της έκπληξης.

Το ίδιο δεν είχε γίνει, άλλωστε και στον ημιτελικό του Κυπέλλου; Ο Παναθηναϊκός ταξίδεψε ταλαιπωρημένος από την Μπασκόνια, έπαιξε απέναντι στην ΑΕΚ και η Ενωση δεν έχασε την ευκαιρία. Πήρε μια μεγάλη νίκη και προκρίθηκε στον τελικό. Το έχουμε ξαναδεί το... έργο, από την ομάδα που πλησιάζει περισσότερο στους "αιώνιους", έχοντας βέβαια ακόμα μεγάλο διάστημα να διανύσει.

Αλλά ας μην μένουμε μόνο στα δικά μας. Είδατε τι έγινε αυτό το Σαββατοκύριακο στις λίγκες που συμμετέχουν οι ομάδες της EuroLeague; Η Μπαρτσελόνα ηττήθηκε στην έδρα της από την Τενερίφη. Το Μιλάνο έχασε στο Τορίνο. Η Μακάμπι στο γήπεδό της από την Χάποελ Χολόν. Η Βαλένθια έπεσε στο καναβάτσο από την Εστουντιάντες, η Ζαλγκίρις έχασε στο Κάουνας από την Λιέτουβος Ρίτας. Η Ρεάλ κέρδισε με τα χίλια ζόρια την Μούρθια στην Μαδρίτη, η Χίμκι νίκησε στην παράταση την Νίζνι, η ΤΣΣΚΑ ζορίστηκε από την Ουνίξ Καζάν.

Ποιοι γλίτωσαν και δεν είχαν κανένα πρόβλημα; Ο Παναθηναϊκός, η Φενέρ, η Μπάμπεργκ, η Μάλαγα και η Μπασκόνια. Δηλαδή αποτέλεσαν την εξαίρεση στον κανόνα, που ήθελε τις ομάδες της EuroLeague να χάνουν ή να δυσκολεύονται πάρα πολύ. Διότι έχει ενδιαφέρον η κανονική διάρκεια των 30 αγώνων, αλλά έχει και συνέπειες, που εξαρτώνται από το βαθμό δυσκολίας σε κάθε λίγκα. Τουλάχιστον αυτό δίνει ομορφιά, το απρόσμενο βοηθάει το μπάσκετ και κυρίως δίνει χρώμα στα εγχώρια πρωταθλήματα. Διόλου άσχημα θα λέγαμε.

ΥΓ.: Εκλεισε όλος ο κύκλος των αγώνων που ακολούθησαν τα "παράθυρα" για τις Εθνικές ομάδες. Ούτε τιμωρίες παικτών υπήρξαν, ούτε ενστάσεις. Ολα κύλησαν όπως ακριβώς έπρεπε. Και η ΕΟΚ έπραξε αυτό ακριβώς που έπρεπε και οι σύλλογοι δεν προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν μια κατάσταση, προκαλώντας ακόμα περισσότερα προβλήματα.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ