OPINIONS

Η αλλαγή πλεύσης του Μπλατ έχει εξήγηση

ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΜΠΛΑΤ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΜΠΛΑΤ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο πλέι μέικερ έγινε Τουπάν, ο Τίμα είναι στο στόχαστρο και ο Ολυμπιακός ολοκληρώνει το ρόστερ του. Ο Μπλατ άλλαξε το πλάνο του λίγο πριν από το φινάλε και η εξήγηση είναι και ο Παναθηναϊκός. Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος.

Μόνο ένα κομμάτι λείπει για να συμπληρωθεί το παζλ του Ολυμπιακού - το ξεκαθάρισε και ο Ντέιβιντ Μπλατ στην άφιξή του στην Αθήνα - και στα μέσα Ιουλίου το ρόστερ θα είναι έτοιμο... Σχεδόν ένα μήνα πριν αρχίσει η προετοιμασία, ο νέος κόουτς των ερυθρολεύκων μοιάζει να έχει επιλέξει την 15αδα, απομένει να πάρει ένα τριάρι. Και όπως όλα δείχνουν, το κενό θα καλυφθεί από τον Γιάνις Τίμα.

Η αλήθεια είναι ότι σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, οι περισσότεροι στόχοι που τέθηκαν από τον Μπλατ επετεύχθησαν. Ο Ολυμπιακός είχε εξ αρχής ψηλά στη λίστα του και τον Γουίλιαμς-Γκος και τον Λεντέι, τους πήρε νωρίς και περίμενε. Πράγματι ήθελε τον Πιέρια Χένρι και τον Ιωάννη Παπαπέτρου, αν δεν είχαν χαθεί ο καθένας για διαφορετικούς λόγους προφανώς η σύνθεση θα ήταν τώρα διαφορετική. Όμως και ο Τουπάν και ο Βεζένκοφ ήταν οι πρώτες εναλλακτικές σε περίπτωση που κάτι στράβωνε, δεν ήταν λύσεις ανάγκης, αλλά το εναλλακτικό σχέδιο. Διότι πάντα υπήρχε στην άκρη του μυαλού των ανθρώπων του Ολυμπιακού το ενδεχόμενο να μην μείνει ένας εκ των Παπανικολάου ή Παπαπέτρου.

Η μόνη διαφορά σε σχέση με ό,τι αρχικά είχε διαφανεί, είναι ότι ο Μπλατ δεν πήγε σε ακόμα έναν χειριστή της μπάλα. Ο Τουπάν ουσιαστικά αποκτήθηκε αντί του Χένρι, δηλαδή ένα 3-2αρι μπήκε στο ρόστερ, αντί για έναν "καθαρό" γκαρντ. Ο Γάλλος τέως παίκτης της Ζαλγκίρις έχει διαφορετικό στυλ παιχνιδιού από τον Αμερικανό - της Ουνίκς Καζάν πλέον - και ο λόγος είναι προφανής. Ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού αποφάσισε να καλύψει την απουσία αθλητικότητας στη θέση "4" με δύο παίκτες με τέτοια χαρακτηριστικά στο "2" και στο "3".

Θα χάσει με άλλα λόγια σε δημιουργία στην περιφέρεια, δεν θα έχει σίγουρο μακρινό σουτ με τον Τουπάν, αλλά θα κερδίσει σε ενέργεια, άμυνα και γρήγορο παιχνίδι. Όσο για το σουτ; Θα το περιμένει από τη θέση "4", τον Τίμα αν τελικά αποκτηθεί και τους υπόλοιπους περιφερειακούς.

Αλλο μπάσκετ φέτος

Είναι, λοιπόν, σαφές ότι ο Μπλατ επέλεξε ως επί το πλείστον αθλητές και τους συνδύασε με ικανούς σκόρερ. Δεν είναι ακριβώς ορθόδοξο το τελικό σχήμα που φαίνεται να επιλέγει, θα ήταν πιο κοντά στα αρχικό πλάνο έναν εκ των Τουπάν ή Τίμα και ένας γκαρντ. Το άλλαξε αυτό το πλάνο και θα περιμένουμε να δούμε πώς ακριβώς θα ανταποκριθεί ο Ολυμπιακός μέσα στο παρκέ.

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι φέτος οι ερυθρόλευκοι δεν θα παίζουν συνεχώς το κλασικό μπάσκετ με πικ εντ ρολ, αλλά θα έχουν πολλή κίνηση χωρίς την μπάλα. Έτσι παίζει ο Μπλατ εδώ και χρόνια, αυτό μπορούν να υποστηρίξουν τα νέα αποκτήματα της ομάδας. Και μαζί με τους παλιούς, θα χρειαστεί όλοι μαζί να προσαρμοστούν σε κάτι διαφορετικό. Οι κανόνες θα είναι ίδιοι, η άμυνα δεν θα πάψει να είναι η βάση, αλλά η κίνηση δίχως την μπάλα θα είναι χαρακτηριστική.

Η αλλαγή πλεύσης δεν έγινε αναίτια

Κάτι άλλο που φαίνεται να έχει απασχολήσει τον Μπλατ στο κτίσιμο του ρόστερ και πιθανότατα γι αυτό να έγινε και η αλλαγή πλεύσης της τελευταίας στιγμής, έχει να κάνει με τον μεγάλο αντίπαλό του στην Ελλάδα. Ο προπονητής του Ολυμπιακού μοιάζει να έχει κάνει επιλογές και με βάση τον Παναθηναϊκό, θέλει να του βγαίνουν ακριβώς τα μαρκαρίσματα και να μην έχει αμυντικά μειονεκτήματα η δική του ομάδα. Γι αυτό και γέμισε το ρόστερ με ημίψηλα κορμιά, γι αυτό και είναι πιθανό να αποκτηθεί και ο Τίμα.

Βέβαια πριν ολοκληρωθεί όλη η συζήτηση για το ρόστερ του Ολυμπιακού, καλό είναι να βάλουμε και έναν αστερίσκο. Ναι μεν ο Μπλατ είπε ότι θα γίνει μόνο μία μεταγραφή ακόμα, αλλά είναι προφανές ότι δεν υπολογίζει σε καραμπόλα σε ό,τι αφορά στον Νίκολα Μιλουτίνοβ. Λογικά ο Σέρβος δεν θα φύγει για το ΝΒΑ, αλλά καλό είναι να περιμένουμε μέχρι τις 20 Ιουλίου, που εκπνέει η διορία για το μπάι άουτ. Οι Σπερς δεν φαίνεται ότι θα τον καλέσουν στο Σαν Αντόνιο, όμως το τυπικό κομμάτι της παραμονής δεν έχει ολοκληθεί ακόμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ