OPINIONS

Η αξία του Κυπέλλου και το μάθημα εν όψει πρωταθλήματος

Η αξία του Κυπέλλου και το μάθημα εν όψει πρωταθλήματος

Ο Σπύρος Καβαλιεράτος γράφει για τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού στο Κύπελλο και το μάθημα που πήραν οι Πειραιώτες εν όψει του πρωταθλήματος.

Το ότι είναι Κύπελλο και δεν είναι κυπελλάκι φαίνεται από ένα πράγμα: από τον τρόπο που πανηγύρισαν την πρόκριση στον τελικό οι νικητές και από το πώς υποδέχθηκαν τον αποκλεισμό οι χαμένοι.

Οι 1.000 οπαδοί των πρασίνων που πήγαν στο ΟΑΚΑ , το σκηνικό στα αποδυτήρια και συνολικά ο τρόπος που το πανηγύρισε ο Παναθηναϊκός, λέει πολλά. Η απογοήτευση στον Ολυμπιακό για τον χαμένο τίτλο από την άλλη, δείχνει πόσο ήθελαν οι ερυθρόλευκοι να βρεθούν στον τελικό.

Εννοείται πως η ζωή συνεχίζεται και οι δύο ομάδες είναι υποχρεωμένες να προετοιμαστούν δίχως ξεκούραση για τα ματς της EuroLeague. Σημαντικά και για τους δύο. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει ξεχαστεί ο ημιτελικός, όμως όταν γίνει η... σούμα στο τέλος της σεζόν, το Κύπελλο θα έχει τη δική του αξία. Οπως έχει μεγάλη αξία η πρόκριση στον τελικό για τον Αρη, που το γλέντησε στα μπουζούκια και οι οπαδοί του ζουν και αναπνέουν για το ραντεβού της 19ης Φεβρουαρίου. Όπως απογοητεύτηκαν πλήρως και οι φίλοι της ΑΕΚ, που ήθελαν πάρα πολύ να ξαναδούν την μπασκετική τους ομάδας σε ένα τόσο σπουδαίο ραντεβού.

Οι δύο ημιτελικοί έδωσαν αίγλη στο Κύπελλο, έστω κι αν εδώ στην Ελλάδα είναι αδύνατο να δούμε final 4 ή final 8, για να γίνει και γιορτή. Ας μην τα θέλουμε όλα δικά μας όμως, ας ελπίσουμε ο τελικός να εξελιχθεί ομαλά, να μην γίνει σίριαλ ο τόπος διεξαγωγής του, να γίνουν όλα όπως πρέπει.

Μέχρι τότε, όμως, έχουμε καιρό... Ας σταθούμε λίγο σε όσα είδαμε στο ΣΕΦ... Ο Παναθηναϊκός κυριάρχησε απέναντι στον Ολυμπιακό και πήρε δίκαια τη νίκη. Δεν είναι μόνο ότι έβαλε μεγάλα σουτ, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο. Είναι ότι έλεγξε το ρυθμό και διάβασε πολύ καλά το παιχνίδι των ερυθρολεύκων. Εκοψε την κυκλοφορία της μπάλας και ο Ολυμπιακός έγινε προβλέψιμος. Πέραν του Μάντζαρη, που πάλευε μόνος του να αλλάξει τις ισορροπίες , δεν υπήρχε άλλος παίκτης των γηπεδούχων που να στάθηκε στο ύψος της περίστασης.

Από την άλλη, ο Παναθηναϊκός ήταν συγκεντρωμένος και διάβασε όλες τις καταστάσεις. Οταν ο Σπανούλης μάρκαρε τον Ρίβερς, κτύπησε με τον Αμερικανό, που ζεστάθηκε και μετά δεν μπορούσε να τον σταματήσει κανείς. Οταν ο Γιανγκ βρέθηκε απέναντι στον Σίγκλετον, ο έτερος Αμερικανός πήρε... φωτιά και οι πράσινοι ξέφυγαν. Ειδικά στο δεύτερο μέρος ο Παναθηναϊκός είχε και σωστές επιλογές και φυσικά ήταν αποτελεσματικός. Και για τον Ολυμπιακό, κομβικό ήταν τέταρτο φάουλ του Μπιρτς. Ηρθε σε ένα σημείο που οι ερυθρόλευκοι πέρασαν μπροστά στο δεύτερο ημίχρονο χάρη στην άμυνά του και το γεγονός ότι ο Μπιρτς πήγε στον πάγκο, αλλοίωσε πάλι την αμυντική χημεία τους.

Με λίγα λόγια, ο Παναθηναϊκός χρησιμοποίησε το μάθημα που πήρε στην EuroLeague, ο Πασκουάλ έμαθε από τις δύο ήττες και η ομάδα του ήταν πιο έτοιμη. Κυρίως πνευματικά. Συν τοις άλλοις, είχε ενέργεια και δύναμη, έστω κι αν θα περίμενε κανείς πως θα είναι καταπονημένη από την παράταση κόντρα στην Εφές. Κι όμως... Το έξτρα πεντάλεπτο της Παρασκευής δεν κούρασε τον Παναθηναϊκό, αντίθετα του έδωσε επιπλέον δύναμη και ψυχολογία για τον ημιτελικό στο ΣΕΦ.

Ο Ολυμπιακός από την άλλη, ενώ φαινόταν να έχει ρίξει βάρος στο Κύπελλο και γι αυτό ο αρχηγός του Ολυμπιακού έμεινε εκτός από το ταξίδι στην Βαρκελώνη, παρουσιάστηκε δίχως ενέργεια και ήταν εγκλωβισμένος. Αποδείχθηκε δε ότι ο Σπανούλης δεν μπορεί να βοηθήσει όταν χάνει το ρυθμό του. Η απουσία του από το ματς στην Βαρκελώνη δεν τον βοήθησε καθόλου, κάθε άλλο.

Πλέον οι ερυθρόλευκοι κοιτούν μπροστά, έχουν το παιχνίδι με την Μπασκόνια και με νίκη κάνουν βήμα για να πάρουν πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ της EuroLeague. Είναι κομβικό ματς και είναι υποχρεωμένοι να ξεχάσουν τον ημιτελικό... Οχι βέβαια να τον ξεχάσουν για πάντα, διότι θα χρειαστεί να τον θυμηθούν εν οψει πρωταθλήματος. Ο,τι έγινε στο ΣΕΦ πρέπει να αποτελέσει τον οδηγό τους για την Stoiximan.gr Basket League. Οχι μόνο για το ματς της κανονικής περιόδου, αλλά πλέον και για τα πλέι οφ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ