OPINIONS

Έβαλε ιδέες και σε άλλους η Μακάμπι

Έβαλε ιδέες και σε άλλους η Μακάμπι

Η κίνηση της Μακάμπι έχει να κάνει με τον κανονισμό για τους ξένους στο Ισραήλ. Είναι εσωτερική υπόθεση για την εγχώρια λίγκα. Ομως μπορεί να πάρει πανευρωπαϊκές διαστάσεις, διότι έδωσε ιδέες και σε άλλους. Άλλο που δεν ήθελε ο Μπερτομέου και η EuroLeague. Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος

Η Μακάμπι είχε συνηθίσει να παίζει δίχως αντίπαλο στο Ισραήλ. Εδώ και μια δεκαετία όμως, η κυριαρχία της έχει πάψει να είναι απόλυτη... Κάθε χρόνο που περνά, δυσκολεύεται όλο και περισσότερο. Γι αυτό και η ομάδα του λαού προχώρησε σε μια ακραία απόφαση προκειμένου να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της στην ισραηλινή λίγκα, μόνο που η δική της κίνηση μπορεί να αποτελέσει την αρχή του τέλους των εγχώριων πρωταθλημάτων σε όλη την Ευρώπη.

Ας τα πάρουμε όλα από την αρχή. Εδώ και μια δεκαετία, στην Ισραηλινή λίγκα υπάρχουν περιορισμοί ως προς την χρησιμοποίηση των ξένων. Επιτρέπονται μόνο 5 για κάθε ομάδα, εκτός αν κάποιος απ' αυτούς έχει εβραϊκές ρίζες, οπότε έχει το ελεύθερο να αγωνιστεί ως γηγενής. Επίσης από τους 5 που δηλώνονται στην 12αδα, μόνο οι 2 μπορούν να χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα στην ίδια πεντάδα. Κάτι που μοιάζει πολύ με τους κανονισμούς που ισχύουν στη Ρωσία και έχουν στόχο την ανάδειξη εγχώριων ταλέντων. Αλλωστε εδώ και πολλά χρόνια έχουν πάψει να εμφανίζονται σπουδαίοι Ισραηλινοί παίκτες και μέσω του κανονισμού αυτού θεωρούν στην Ομοσπονδία της χώρας ότι μακροχρόνια θα λυθεί το πρόβλημα.

Κάπως έτσι, η Μακάμπι έπαψε να κυριαρχεί απόλυτα στο εγχώριο πρωτάθλημα. Από το 1970 ως το 2007 είχε χάσει μόνο ένα πρωτάθλημα: το 1993 από την Χάποελ Γκαλίλ Ελιόν. Από το 2008 και μετά όμως η κατάσταση άλλαξε. Δεν έπαιζε μόνη της, προέκυψε ανταγωνισμός, όχι γιατί δυνάμωσαν οι άλλοι, απλά αποδυναμώθηκε η ίδια. Συνέπεια; Να χάσει τον τίτλο το 2008, το 2010, το 2013, το 2015, το 2016 και το 2017. Την τελευταία πενταετία, δηλαδή, έχει πάρει ένα πρωτάθλημα (2014) και φέτος είναι στη δεύτερη θέση της κανονικής περιόδου, πίσω από την Χάποελ Χολόν. Μάλιστα την τελευταία τριετία δεν έφτασε καν μέχρι τον τελικό της λίγκας του Ισραήλ. Το 2015 αποκλείστηκε από την Χάποελ Εϊλάτ, το 2016 από την Μακάμπι Ρισόν και το 2017 από την Μακάμπι Χάιφα.

Έβαλε ιδέες και σε άλλους η Μακάμπι

Ό,τι συμβαίνει στο Ισραήλ, έρχεται σε αντίθεση με τους κανονισμούς της EuroLeague, που δεν έχουν περιορισμό σε γηγενείς, δεν έχουν καν περιορισμό σε Ευρωπαίους. Μπορεί, δηλαδή, μια ομάδα να έχει ακόμα και 12 Αμερικανούς στην 12αδα της, αν πράγματι το επιθυμεί.

Φέτος για παράδειγμα, η Μακάμπι είχε 7 ξένους για την EuroLeague, εκ των οποίων οι 5 μπορούσαν να χρησιμοποιούνται στην εγχώρια λίγκα μόνο οι 2 στην ίδια πεντάδα. Αρα η ομάδα του λαού αναγκάστηκε εκ των πραγμάτων να έχει διαφορετικό ρόστερ και διαφορετικό τρόπο παιχνιδιού ανάλογα με τη διοργάνωση. Και εκτός των άλλων, δεν μπήκε καν στη διαδικασία να αποκτήσει επιπλέον ξένους για την EuroLeague, διότι θα μεγάλωνε ακόμα περισσότερο το χάσμα σε σχέση με το πρωτάθλημα Ισραήλ.

Η άποψη του δημοσιογράφου Roi Cohen

Οπως μας ενημέρωσε ο δημοσιογράφος Roi Cohen που εργάζεται στο site Sport5 και αποκάλυψε τις προθέσεις της Μακάμπι πριν από την επίσημη ανακοίνωσή της, στο Ισραήλ υπάρχει ήδη έντονος προβληματισμός. Η Μακάμπι εσωτερικού και η Μακάμπι εξωτερικού αποτελεί σοβαρό θέμα συζήτησης. "Η λίγκα είναι προβληματισμένη γιατί η ποιότητα της ομάδας δεν θα είναι ανάλογη αυτής που θα κατεβάζει στην EuroLeague. Όσον αφορά στον κόσμο της ομάδας, οι περισσότεροι στηρίζουν τη συγκεκριμένη κίνηση", μας είπε.

Ολα έχουν, λοιπόν, να κάνουν με τους εγχώριους κανονισμούς και η ανακοίνωση της Μακάμπι ίσως αποτελέσει μέτρο πίεσης προκειμένου να πάψει να υπάρχει ο περιορισμός στους ξένους, τόσο στη 12αδα, όσο και στην 5αδα. Ο Roi Cohen μας εξήγησε πως "η λίγκα θα προσπαθήσει να αλλάξει τη γνώμη της Μακαμπι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η σκέψη της Μακάμπι για να προχωρήσει σε αυτή της απόφαση υπάρχει εδώ και δύο χρόνια λόγω των κανονισμών της Λίγκας. Στη διοίκηση θεωρούν ότι δεν τους επιτρέπουν να είναι ανταγωνιστικοι σε όλες τις διοργανώσεις".

Είναι σαφές ότι η κίνηση της Μακάμπι έχει να κάνει κυρίως με τα εσωτερικά της θέματα και την διαφωνία της με την ισραηλινή λίγκα. Διότι εδώ που τα λέμε, αν δεν ενδιέφερε την Μακάμπι η λίγκα του Ισραήλ, απλά θα συμμετείχε και δεν θα την ένοιαζε να πάρει το πρωτάθλημα. Απλά θα κατέβαζε τους αναπληρωματικούς της. Ούτως ή άλλως εγγυημένο συμβόλαιο έχει με την EuroLeague, δεν κερδίζει κάτι πλέον της δόξας και του γοήτρου από την εγχώρια λίγκα. Γι αυτό και είναι πολύ πιο πιθανό να πρόκειται για κίνηση που αφορά το μπάσκετ στο Ισραήλ και λιγότερο το μπάσκετ στην Ευρώπη.

Ομως η κίνηση της ομάδας του λαού μπορεί να πάρει πανευρωπαϊκή προέκταση. Αν προχωρήσουν και άλλα κλαμπ στην Ευρώπη στη δημιουργία διπλού ρόστερ (γεμάτο ξένους για την EuroLeague και γεμάτο γηγενείς για τα εγχώρια πρωταθλήματα), θα αποτελέσει την αρχή του τέλους των εγχώριων διοργανώσεων. Θα υποβαθμιστούν εντελώς.

Πολλοί δε, θεωρούν ότι την κίνηση της Μακάμπι θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί η ίδια η EuroLaeague, που θέλει να υποβαθμίσει οτιδήποτε άλλο υπάρχει στην Ευρώπη (Εθνικές και πρωταθλήματα), προκειμένου να κυριαρχήσει απόλυτα στη Γηραιά Ήπειρο. Και ίσως να υπάρξουν και άλλες ομάδες της EuroLeague - λόγω της κόντρας που υπάρχει με τη FIBA και τις κατά τόπους Ομοσπονδίες - που θα ακολουθήσουν το δρόμο της ομάδας του Λαού...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ