OPINIONS

Από το ρόδο βγήκε αγκάθι και από το αγκάθι βγήκε ρόδο

Από το ρόδο βγήκε αγκάθι και από το αγκάθι βγήκε ρόδο

Το καλό παιδί όλης της σεζόν, ο Ολυμπιακός, απέτυχε στο τέλος. Και το κακό παιδί της χρονιάς, ο Παναθηναϊκός, πήρε το νταμπλ. Ο Σλούκας και η "καυτή πατάτα" με Μάντζαρη που τους θέλουν οι "αιώνιοι". Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος

Η σεζόν ολοκληρώθηκε και η ουσία είναι μία. Ο Παναθηναϊκός πήρε το νταμπλ στην Ελλάδα και έβγαλε 20.000 οπαδούς του στους δρόμους για να πανηγυρίσουν, ο Ολυμπιακός έμεινε χωρίς τίτλο και η χρονιά είναι αποτυχημένη. Και μέσα σε ένα βράδυ, άλλαξε τόσο πολύ η ψυχολογία στις δύο ομάδες, που όσα ξέραμε και όσα υπολογίαμε μέχρι την Κυριακή το βράδυ, να έχουν διαφοροποιηθεί πλέον. Κι ας έχουν περάσει μόνο λίγες ώρες.

Ας τα πάρουμε όμως όλα από την αρχή. Ή μάλλον από το τέλος της σεζόν. Ο Παναθηναϊκός πέρασε θριαμβευτικά από το το ΣΕΦ και πήρε αντρίκειο πρωτάθλημα, μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Και το πήρε με τέτοιο τρόπο, που δεν επιτρέπει σε κανέναν να τον αμφισβητήσει. Το επιχείρημα της διαιτησίας δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κανέναν, η τελευταία εντύπωση είναι πάντα αυτή που μένει και οι πράσινοι κυριάρχησαν. Και για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, ο Παναθηναϊκός ήταν καλύτερος συνολικά στους τελικούς της Stoiximan.gr Basket League. Απλά στον πέμπτο τελικό, έκανε και επίδειξη δύναμης μέσα στο ΣΕΦ...

Από αγκάθι βγήκε ρόδο

Ολη τη σεζόν ο Παναθηναϊκός ήταν ο προβληματικός. Το κακό παιδί, που άλλαξε προπονητή για να βρει το δρόμο του. Η ομάδα με τα σκαμπανεβάσματα, που ναι μεν πήρε το Κύπελλο Ελλάδας με νίκες μέσα στο ΣΕΦ και το Αλεξάνδρειο, αλλά έμεινε δεύτερη στην κανονική περίοδο της Stoiximan.gr Basket League και δεν ήταν σταθερή στην EuroLeague. Έκανε αντεπίθεση διαρκείας στην Ευρώπη, αλλά έχασε με 3-0 από την Φενέρ και βρέθηκε στα πρόθυρα της διάλυσης. Το ένα έφερε το άλλο, το περιστατικό με το πούλμαν έγινε... ανέκδοτο σε όλη την Ευρώπη, δόθηκαν πολλά δικαιώματα, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος δεν πήγε καν στο ΟΑΚΑ στον πρώτο εντός έδρας τελικό με τον Ολυμπιακό. Κι όμως, όλα αυτά όχι μόνο δεν διέλυσαν τον Παναθηναϊκό, αλλά δημιούργησαν και κίνητρο στους πράσινους. Το είχαν ούτως ή άλλως οι Ελληνες, δηλαδή ο Μπουρούσης, ο Παππάς, ο Καλάθης, που άκουσαν πολλά και είχαν ακόμα περισσότερα να αποδείξουν, το είχαν και οι Αμερικανοί. Αυτοί που κανονικά έπρεπε να σκέφτονται μόνο τη Μύκονο, εν τέλει έβαλαν τη σφραγίδα τους στους τελικούς. Και θα πάνε στη Μύκονο πρωταθλητές, για να δουν πόσο διαφορετικό είναι να είσαι πρώτος και πόσο άσχημο είναι να είσαι δεύτερος.

Ποτέ μην υποτιμάς την Stoiximan.gr Basket League

Επί τη ευκαιρία να πούμε και κάτι άλλο: είναι πολλοί αυτοί που υποτιμούν το ελληνικό πρωτάθλημα, όμως η απάντησή τους έρχεται στην πράξη. Κάπου 20.000 οπαδοί του Παναθηναϊκού βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ για να πανηγυρίσουν μαζί με την ομάδα τους μετά τα μεσάνυχτα. Πουθενά στην Ευρώπη δεν συμβαίνει αυτό για εγχώριο τίτλο, 20.000 δεν θα πήγαιναν σε περίπτωση κατάκτησης της EuroLeague. Άλλοι τόσοι, ίσως και περισσότεροι, είχαν βρεθεί στο ΣΕΦ πέρυσι για την κατάκτηση του τίτλου από τον Ολυμπιακό. Καλή η Ευρώπη και τα μεγαλεία, αλλά η επικράτηση επί του αιωνίου αντιπάλου έχει άλλη χάρη. Και ας μην ξεχνάμε ότι η Stoiximan.gr Basket League κλείνει τη σεζόν. Φτιάχνει ή χαλάει το καλοκαίρι σου. Και για τον Παναθηναϊκό θα είναι ένα ευχάριστο καλοκαίρι. Ποιος να το περίμενε μετά το 0-3 από τη Φενέρ και την ταυτόχρονη πρόκριση του Ολυμπιακού στο final four. Ποιος να περίμενε στον Ολυμπιακό μετά τον θρίαμβο επί της ΤΣΣΚΑ τις 19 Μαΐου, τι θα ερχόταν 21 μέρες μετά...

Αλλαγή ψυχολογίας στον Παναθηναϊκό...

Πλέον, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά στον Παναθηναϊκό. Τα μαύρα πρόβατα έπαψαν να είναι μαύρα πρόβατα και όλοι είναι αγαπημένοι πια. Οι παίκτες που θα έφευγαν σίγουρα, τώρα δεν πρέπει να φύγουν... Οχι μόνο γιατί στην πράξη απέδειξαν πως μπορούν να κάνουν τη δουλειά, το αποδεικνύει το νταμπλ στην Ελλάδα, αλλά γιατί άλλαξε η ψυχολογία. Και η τελευταία εντύπωση πάντα μένει, κυρίως στους παράγοντες. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ομολογούσε πριν από μερικές ημέρες ότι ήθελε να διώξει κάποιους παίκτες του, αν τον ρωτήστε τώρα μάλλον θέλει να τους κρατήσει τους περισσότερους. Εχει συμβεί κι άλλες φορές στο παρελθόν να αλλάζει η ψυχολογία και εν τέλει οι αποφάσεις μέσα σε ένα βράδυ. Οι παλιοί Παναθηναϊκοί θα θυμούνται το παράδειγμα του 1996. Οταν διαλύθηκε η ομάδα που πήρε το πρώτο ευρωπαϊκό, μετά την συντριβή στο ΣΕΦ από τον Ολυμπιακό. Στις επόμενες μέρες θα κριθούν πολλά, όμως είναι πλέον πολλά θέματα ανοιχτά.

Από ρόδο βγήκε αγκάθι

Και πάμε στην άλλη πλευρά. Ο Ολυμπιακός ήταν ομάδα πρότυπο όλη τη σεζόν, με ξεκάθαρους ρόλους, ελάχιστα εσωτερικά θέματα και σταθερή πορεία. Πρώτος στην Stoiximan.gr Basket League, μέσα στην τετράδα στην κανονική περίοδο της EuroLeague. Πήρε το πλεονέκτημα και σε Ελλάδα και σε Ευρώπη και έφτασε στο σημείο να κρατάει την τύχη στα χέρια του. Προκρίθηκε στο final four και έφτασε στον τελικό, είχε το τελευταίο παιχνίδι της σεζόν στο ΣΕΦ για να πάρει το πρωτάθλημα. Τι κατάφερε στο τέλος; Απολύτως τίποτα. Το αποτέλεσμα ήταν το χειρότερο δυνατό για τον Ολυμπιακό, που ο τίτλος της σεζόν γράφει αποτυχία. Από το ρόδο βγήκε αγκάθι, που πονάει και τον κόσμο της ομάδας, αλλά το κυριότερο, τη διοίκηση, τους προπονητές και τους παίκτες, που επέστρεψαν σπίτι τους με σκυμμένο το κεφάλι. Δίχως τίτλο, δίχως παράσημο και με τις μετοχές όλων πεσμένες.

Το μοντέλο δεν πέτυχε

Ο Παναγιώτης και ο Γιώργος Αγγελόπουλος είναι υπερήφανοι για το διοικητικό τους μοντέλο και καλά κάνουν. Μέχρι και το final four της EuroLeague ήταν καβάλα στο άλογο, το ίδιο και μέχρι τις 9 το βράδυ της Κυριακής. Έπαιζαν στην έδρα τους για το πρωτάθλημα και ήταν το φαβορί. Λίγες ώρες μετά, τα δεδομένα άλλαξαν. Και μαζί τέθηκε υπό αμφισβήτηση το δικό τους μοντέλο. Οχι από τους ίδιους, αλλά από τους υπόλοιπους. Το αποτέλεσμα μετράει, το αποτέλεσμα εν τέλει τα κρίνει όλα, και ο Παναθηναϊκός έριξε στο καναβάτσο τον Ολυμπιακό.

Οι ερυθρόλευκοι άδειασαν - κατ ομολογία τους - στο τέλος της σεζόν, άρα κάτι δεν πήγε καλά. Ο Ολυμπιακός ξέμεινε από λύσεις στην τελική ευθεία, δεν είχε παίκτες να σηκώσουν το βάρος και να βοηθήσουν τους Ελληνες. Ο τραυματισμός του Λοτζέσκι αποτελεί σοβαρή δικαιολογία, όμως οι ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό της EuroLeague δίχως αυτός. Και κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν είχαν λύσεις στις θέσεις "2" και "3". Εκεί θεωρητικά ήταν πλήρεις.

Το θέμα είναι ότι ο Ολυμπιακός έπαιζε με δύο ξένους ουσιαστικά στο τέλος της σεζόν, πέραν του Γκριν και του Μιλουτίνοφ, οι υπόλοιποι ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Ισως γιατί βαρέθηκαν, ίσως γιατί δεν τους άρεσε ο ρόλος τους, το πιθανότερο όμως από ανικανότητα. Οι ξένοι χρειάζονται λεφτά και η επένδυση μόνο σε Ελληνες έχει φέρει μεν αποτέλεσμα ως τώρα, αλλά αποδεικνύεται πως ο τρόπος δεν είναι μόνο ένας. Χρειάζεται ο σωστός συνδυασμός, ώστε να έρχονται και τα αποτελέσματα.

Πλέον το καλοκαίρι αναμένεται καυτό, οι Αγγελόπουλοι ακολουθώντας την πάγια τακτική τους δεν προχώρησαν σε καμία ανανέωση συμβολαίου και πολλά σοβαρά θέματα βρίσκονται στον αέρα. Οι περισσότεροι ξένοι δεν θα συνεχίσουν, ακόμα και ο Μιλουτίνοφ που έκανε φοβερή σεζόν, έχει στο νου το ΝΒΑ. Βασικά το ζήτημα έχει να κάνει κυρίως με τους Σπερς, αλλά τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο.

Η καυτή πατάτα που λέγεται Μάντζαρης

Ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του τις ανανεώσεις του Πρίντεζη και του Μάντζαρη. Κι αν για τον Πρίντεζη στα 32 του μοιάζει πιθανότερη η παραμονή, η "καυτή" πατάτα λέγεται Βαγγέλης Μάντζαρης. Η φημολογία των τελευταίων ημερών κάνει λόγο για αστρονομική πρόταση του Παναθηναϊκού για τριετές συμβόλαιο στον 27χρονο πλέι μέικερ, την ίδια στιγμή που ο Ολυμπιακός δεν έχει κάνει την κίνησή του. Υπήρχε προγραμματισμένο ραντεβού για την Τρίτη, αλλά μετά την ήττα των ερυθρολεύκων στον τελικό θα χρειαστεί χρόνο για να συνέλθουν στο μεγάλο λιμάνι. Ουδείς περίμενε ήττα και μάλιστα με τέτοιο τρόπο και είναι προφανές ότι πολλά θέματα θα αντιμετωπιστούν με διαφορετικό τρόπο. Και ίσως και οι προτάσεις που θα γίνουν, με την ψυχολογία που υπάρχει, να είναι διαφορετικές σε σχέση με ό,τι θα γινόταν σε περίπτωση κατάκτησης του πρωταθλήματος. Δηλαδή θα είναι χαμηλότερες. Και μην ξεχνάμε ότι και ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει διαφορετικά τα πράγματα, αφού παίκτες που ήταν να φύγουν ή να μείνουν με μείωση, ως πρωταθλητές θα έχουν διαφορετική αντιμετώπιση...

ΥΓ.: Σημειώστε το όνομα του Κώστα Σλούκα. Και για τον Ολυμπιακό και για τον Παναθηναϊκό.

ΥΓ1: Το ματς γύρισε στο πρώτο δεκάλεπτο. Και δεν το γύρισε ούτε παίκτης, ούτε προπονητής...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ