OPINIONS

Το καλοκαίρι είναι πολύ μακριά

Το καλοκαίρι είναι πολύ μακριά
INTIME SPORTS

Ο Γιάννης Σκόκας αναρωτιέται μήπως το καλοκαίρι είναι αργά να συνεισφέρει οικονομικά στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Ωστόσο, η κίνησή του αποτελεί βαθιά ανάσα.

Να με συγχωράτε που δεν συμμερίζομαι την αισιοδοξία ή ό,τι άλλο θετικό μπορεί να επικρατεί από το απόγευμα της Πέμπτης στα ΜΜΕ ή στις τάξεις οπαδών του Παναθηναϊκού μετά τη συνάντηση του Γιάννη Αλαφούζου με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο.

Προφανώς και είναι πολύ καλό που ο πρόεδρος της ΠΑΕ και ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ (συν)αποφάσισαν να μην συνεχίσουν μια κόντρα, η οποία μόνο ζημιές θα προκαλούσε στους Πράσινους. Το είχαμε επισημάνει άλλωστε και λίγο μετά την έκρηξη που προκάλεσε η αναφορά της Δίκης του ΣΚΑΪ στον Δ. Γιαννακόπουλο αλλά και η απάντηση του ισχυρού άντρα του μπασκετικού ΠΑΟ μέσω των δικών του Μέσων Ενημέρωσης: Το τελευταίο που χρειάζεται το ήδη (πολυ)πληγωμένο Τριφύλλι είναι μια νέα εσωτερική διχόνοια των μοναδικών επιχειρηματιών που έχουν απομείνει για να χρηματοδοτούν τον Παναθηναϊκό αθλητισμό. Επίσης ακούγεται θετικό, εφόσον ισχύσει βέβαια, το κοινό μέτωπο που συμφώνησαν να δημιουργήσουν σε μιντιακό, και όχι μόνο, επίπεδο (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό στην πράξη).

Επιπλέον είναι πολύ σημαντική η προοπτική της οικονομικής βοήθειας που δεσμεύτηκε ότι θα προσφέρει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος στην ΠΑΕ. Οποτε κι αν μπουν, όσα χρήματα κι αν δοθούν (ακούγεται από 2 ως 4 εκατ. ευρώ), θα αποτελέσουν ένα ανέλπιστα μεγάλο δώρο για τον ποδοσφαιρικό ΠΑΟ που ταλαιπωρείται και προσπαθεί να σηκώσει κεφάλι από την οικονομική λαίλαπα των προηγούμενων ετών.

Βαθιά ανάσα

Κι ας μην ακούω αηδίες του τύπου ότι είναι λίγα τα χρήματα, διότι μια απλή ματιά να ρίξει κανείς στα οικονομικά δεδομένα της Παναθηναϊκής Συμμαχίας την τελευταία διετία, αρκεί για να αντιληφθεί ότι ένα τέτοιο ποσό ως δωρεά θα προσφέρει βαθιά ανάσα στο ποδοσφαιρικό τμήμα.

Να είστε σίγουροι πως αν αυτό που προτίθεται να κάνει το καλοκαίρι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος το έκαναν και άλλοι λεγόμενοι «επιφανείς Παναθηναϊκοί», το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο σύλλογος σήμερα θα ήταν σαφώς μικρότερο και πολύ πιο αντιμετωπίσιμο.

Αν λείπει κάτι από τον Αλαφούζο τα δύο χρόνια της Παν. Συμμ. είναι οι μεγάλοι και ισχυροί σύμμαχοι. Μόνος του παλεύει για τη σωτηρία της ΠΑΕ, μαζί με τα 9.212 μέλη της Συμμαχίας που στηρίζουν έμπρακτα (με τις όποιες δυνάμεις τους) την προσπάθειά του και κυρίως την ομάδα. Οταν λοιπόν ολόκληρη η Παναθηναϊκή Συμμαχία συγκέντρωσε 2,6 εκατ. ευρώ την τρέχουσα σεζόν και 2,3 πέρυσι, δεν μπορεί να λέγεται ότι είναι λίγα τα δύο, τα τρία ή τα τέσσερα που θα δωρίσει ο Γιαννακόπουλος, ο οποίος μάλιστα κρατάει παράλληλα πολύ ψηλά το μπάσκετ του Παναθηναϊκού. Ας είμαστε σοβαροί λοιπόν…

Μήπως είναι αργά το καλοκαίρι;

Εκείνο που μου προκαλεί ανησυχία όμως, και γι’ αυτό δεν συμμερίζομαι το θετικό κλίμα που προκύπτει από τη συνάντηση και το οποίο πανηγυρίστηκε από την πλειονότητα των ΜΜΕ, είναι μήπως το καλοκαίρι είναι πια πολύ αργά για τον Παναθηναϊκό…

Ειλικρινά δεν ξέρω τι θα έχει απομείνει στο ποδοσφαιρικό Τριφύλλι το ερχόμενο καλοκαίρι αν, ο μη γένοιτο, η ΠΑΕ δεν περάσει επιτυχώς τη διαδικασία της αδειοδότησης. Δεν ξέρω κατά πόσο αντέχει ο σύλλογος μια δεύτερη σερί σεζόν χωρίς συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και κυρίως χωρίς τα άμεσα (UEFA) ή τα έμμεσα (χορηγίες, διαφημίσεις κλπ) έσοδα που απορρέουν απ’ αυτές. Δεν ξέρω επίσης κατά πόσο θα μπορέσουν να κάνουν κι άλλη υπομονή οι οπαδοί του Παναθηναϊκού στηρίζοντας ένα μοντέλο το οποίο εν τέλει δεν θα έχει φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Δεν ξέρω ακόμη αν θα αντέξει κι ο ίδιος ο Αλαφούζος (έστω κι αν δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για τις οικονομικές πληγές του παρελθόντος) το βάρος ενός νέου ΣΤΟΠ, το οποίο μάλιστα εφέτος δεν αποκλείεται να έχει και δυσχερέστερες συνέπειες, αν οι Πράσινοι κοπούν εξαρχής από την επιτροπή αδειοδοτήσεων της ΕΠΟ (περιορισμό σε μεταγραφές και ανανεώσεις συμβολαίων, παρακράτηση εσόδων κλπ).

Εξωαγωνιστική η μεγάλη μάχη του Παναθηναϊκού

Δεν ξέρω αν έχει γίνει αντιληπτό από το ευρύ κοινό, αλλά η μεγάλη μάχη του Παναθηναϊκού δεν είναι η αγωνιστική κι αν θα τερματίσει δεύτερος, τρίτος ή τέταρτος, αν θα νικήσει τον Ολυμπιακό, αν θα παίξει καλύτερο ποδόσφαιρο, αν θα βελτιωθούν οι παίκτες του, αν θα γίνει ακόμη καλύτερος προπονητής ο Αναστασίου και αν θα γίνουν μεταγραφές το καλοκαίρι.

Η μεγάλη μάχη του Παναθηναϊκού είναι εξωαγωνιστική και δίνεται αυτή την περίοδο και μέχρι τις 31 Μαρτίου, οπότε θα κατατεθεί ο σχετικός φάκελος, για την εξασφάλιση της άδειας συμμετοχής από την ΕΠΟ. Κι αυτή η μάχη δεν θα κριθεί το καλοκαίρι, αλλά περί τα μέσα Απριλίου, λίγο μετά το τέλος της κανονικής περιόδου και πριν από την έναρξη των πλέι οφ.

Οσο άδικο κι αν ακούγεται, αν η ΠΑΕ Παναθηναϊκός δεν εξασφαλίσει άδεια συμμετοχής θα ακυρωθεί όλη αυτή η αξιοπρεπής και ελπιδοφόρα προσπάθεια που γίνεται στο ποδοσφαιρικό τμήμα του Τριφυλλιού, αφού η ομάδα θα αποκλειστεί από τα πλέι οφ και κατ’ επέκταση και από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Δεν χρειάζεται λοιπόν να το κάνουμε πιο λιανά για να αντιληφθεί κανείς ότι θα πρόκειται περί καταστροφής…

Γι' αυτό σας λέω. Το καλοκαίρι είναι πολύ μακριά…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ