OPINIONS

Ποδόσφαιρο made in Greece

Ποδόσφαιρο made in Greece
INTIME SPORTS

Ο Γιάννης Σκόκας γράφει για τις φωνές που αυξάνονται στην Super League και τα όσα όλοι γνωρίζουν αλλά κανείς δεν μπορεί να αποδείξει και την στάση της διοργανώτριας αρχής.

Αντε ο Αλαφούζος έχει κόντρα με τον Μαρινάκη, τον Ολυμπιακό και την ΕΠΟ και γι’ αυτό φωνάζει για τα κακώς κείμενα του ελληνικού ποδοσφαίρου από την ημέρα που ανέλαβε τα ηνία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Αν θυμάστε, ο πρόεδρος του ποδοσφαιρικού Τριφυλλιού, άντε λίγο κι ο Σαββίδης, ήταν οι μόνοι που ανέβασαν τους τόνους κατά τη διάρκεια της περασμένης σεζόν. Ολοι οι υπόλοιποι, κατά την προσφιλή τακτική τους, σφύριζαν κλέφτικα, «κράζοντας» μάλιστα τους διοικητικούς ηγέτες των Πρασίνων και του Δικεφάλου, διότι τους απαξίωναν, λέει, το προϊόν…

Σιγά σιγά όμως άρχισαν να ανοίγουν τα στόματα. Κι αν ο Βελλής, όπως λένε κάποιοι, φωνασκεί επειδή κινδυνεύει με υποβιβασμό ο Απόλλων, τι έχουν να πουν για τον Πανόπουλο ή για τον Κωστούλα (τον πλέον ήρεμο και χαμηλών τόνων παράγοντα στη Λίγκα), οι οποίοι ούτε ανησυχούν μήπως υποβιβαστούν, ούτε διεκδικούν κάτι παραπάνω από ένα καλό πλασάρισμα στη βαθμολογία; Κι όμως αντιδρούν γιατί προφανώς τρελαίνονται με όσα βλέπουν εσχάτως στα γήπεδα της Σούπερ Λίγκας.

Εδώ, ακόμη κι ο Σκόρδας έβγαλε φωνή εφέτος και είδε το φως το αληθινό προφανώς όταν διαπίστωσε ότι τον «έφτυσε» το σύστημα. Ο Άρης δεν κατόρθωσε να γίνει… Μπαρτσελόνα, όπως πέρυσι, και ο επικεφαλής των Κιτρίνων άρχισε να μιλάει για το ποδοσφαιρικό σύστημα που πολεμάει την ομάδα του στέλνοντάς την στη Β’ Εθνική.

Η «ομερτά» που ίσχυε μέχρι πρότινος στο ελληνικό ποδόσφαιρο, άρχισε να σπάει και οι «αντιδραστικοί» αυξάνονται και πληθύνονται (ας μην ξεχνάμε ότι έρχεται κι ο Μελισσανίδης με ανάλογες, κι ίσως πιο άγριες, διαθέσεις), κι ας κάνουν πως σφυρίζουν αδιάφορα οι επικεφαλής της ΕΠΟ και της Σούπερ Λίγκας, οι οποίοι μάλιστα τις προάλλες στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, προσπάθησαν να μας πείσουν ότι άλλα είναι τα βασικά προβλήματα του ποδοσφαίρου μας, κι όχι η αναξιοπιστία που το σπρώχνει ακόμη πιο βαθιά στον βούρκο.

Το γεγονός ότι το περασμένο… ΣουΚουΔου όλη η ποδοσφαιρική πιάτσα μιλούσε για δύο «σίγουρα σημεία», τα οποία ήρθαν και μάλιστα με εκκωφαντικό τρόπο, προφανώς δεν λέει κάτι στους αρμοδίους, οι οποίοι έχουν την καραμέλα: «φέρτε μας αποδείξεις, αλλιώς σωπάστε».

Δεν είδαν ότι ένας διαιτητής αλλοίωσε το αποτέλεσμα ενός αγώνα με απίθανο τρόπο ή δεν άκουσαν πως μια ομάδα που αγκομαχά για να σωθεί, μέσα σε ένα απόγευμα μετετράπη σε… Μπάγερν προσφέροντας γκολ και θέαμα; Και για να μην παρεξηγηθούμε, το έργο δεν είναι σημερινό. Παίζεται σχεδόν κάθε Κυριακή στα γήπεδα όλης της χώρας, με τους ανοιχτομάτηδες και τους τζογαδόρους να ψάχνουν τα «σίγουρα» της αγωνιστικής, που συνήθως επιβεβαιώνονται.

Κι έχεις τους αρμόδιους να ζητούν αποδείξεις. Δηλαδή τι; Είτε να πιάσεις επί τόπου τον παράγοντα με τη βαλίτσα στο χέρι (κάτι που προϋποθέτει ότι ο «μιλημένος» παίκτης θα ανοίξει το στόμα του), είτε ο περίφημος υπερκοριός της ΕΥΠ να καταγράψει ύποπτες συνομιλίες με τον Χ πρόεδρο να λέει τηλεφωνικά «είμαι ο τάδε και έδωσα τόσα στον δείνα για να στήσει ένα παιχνίδι». Μα είναι δυνατόν; Ούτε στο… Αφρικα δεν γίνονται πια έτσι αυτές οι δουλειές.

Λέει μήπως κάτι στους κύριους αρμόδιους ότι προ εβδομάδων πιάστηκε στη φάκα, έστω και από σπόντα, παίκτης της Σούπερ Λίγκας, ο οποίος εκβιαζόταν για να συμμετέχει σε στησίματα; Ή μήπως θεωρούν ότι αυτός είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής, προπονητής, παράγοντας ή διαιτητής που τζογάρει (ιδίως σε μια εποχή που πολλές ομάδες αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους); Κάθε εβδομάδα κυκλοφορούν στην ποδοσφαιρική πιάτσα διάφορες «βρόμες», οι οποίες προφανώς δεν αποτελούν αποδείξεις. Οταν όμως επιβεβαιώνονται μέχρι κεραίας και πολλές φορές με τρόπο εξόφθαλμο, σίγουρα αποτελούν σοβαρές ενδείξεις και πρέπει να διερευνηθούν.

Δεν συζητάω καν για όσα συμβαίνουν στις μικρότερες κατηγορίες, όπου η κατάσταση είναι τουλάχιστον τραγική. Ηδη την περασμένη αγωνιστική αποκαλύφθηκε ένα τεράστιο σκάνδαλο με την πλαστοπροσωπία ποδοσφαιριστών στον Βύζαντα Μεγάρων (μόλις χθες δέησε να αντιδράσει η Φούτμπολ Λιγκ), ενώ αποτελεί παλιά πληγή η ιστορία με τις πλαστές ενημερότητες. Κι ένας θεός ξέρει τι άλλο μπορεί να σκάσει το προσεχές διάστημα στο δύστυχο και καταταλαίπωρο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ηδη κυκλοφορούν διάφορα για επικείμενες «βόμβες»…

Προφανώς και δεν είναι όλοι και όλα στημένα, προφανώς υπάρχουν και τα ανθρώπινα λάθη, προφανώς και δεν είναι τα πάντα σάπια. Ας μην μας πουλάνε όμως και τρέλα ότι όλα είναι αγγελικά πλασμένα και ότι όσοι φωνάζουν βλάπτουν αυτό το ρημάδι το προϊόν, το οποίο είναι ελαττωματικό. Δεν είμαστε ιθαγενείς κύριοι…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ