OPINIONS

Χαμένοι στη μετάφραση Σαββίδης - Άρνεσεν

Χαμένοι στη μετάφραση Σαββίδης - Άρνεσεν
Σαββίδης - Άρνεσεν ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Κώστας Πετρωτός κάνει συγκρίσεις στις εξαγγελίες του Ιουνίου και τις πράξεις από τότε μέχρι... προχθές και καταλήγει στα συμπεράσματά του για την αποτυχία στην πολυσυζητημένη συνεργασία του ΠΑΟΚ με τον Άρνεσεν.

Είναι ξεκάθαρο ότι αν δεν μιλήσουν ανοιχτά ο Ιβάν Σαββίδης και ο Φρανκ Άρνεσεν για το τι κατά τη γνώμη τους πήγε στραβά στη συνεργασία του Δανού με τον ΠΑΟΚ, θα λείπουν κομμάτια του παζλ που δεν θα μας επιτρέψουν να διαμορφώσουμε ξεκάθαρη άποψη.

Οι πληροφορίες (και η προσωπική αίσθησή μου) με οδηγούν στη σχεδόν βεβαιότητα ότι και οι δύο θα τοποθετηθούν δημόσια για το διαζύγιο. Ο μεν Σαββίδης γιατί δεν είναι άνθρωπος που αποφεύγει να πάρει θέση και ο δε Άρνεσεν γιατί αυτό έχει αφήσει να εννοηθεί και έτσι έχει μάθει να λειτουργεί σε όλη την καριέρα του. Φυσικά, έχει μεγάλη αξία τι πραγματικά θα θελήσουν να πουν δημόσια. Αυτό, όμως, θα φανεί μόνο στην πράξη.

Κάνοντας, λοιπόν, την παραπάνω υποσημείωση, ας επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε τους πραγματικούς λόγους που το... γλυκό δεν έδεσε. Για να το πετύχουμε, ας πάμε λίγο πίσω, προς τα τέλη Ιούνη, όταν έγινε η επίσημη παρουσίαση του Δανού ως "ο νέος αθλητικός διευθυντής του ΠΑΟΚ".

Ποιες ήταν οι κυριότερες εξαγγελίες του Άρνεσεν; Ας τις πάρουμε μία-μία να δούμε αν εκπληρώθηκαν:

1.“Έχω τρία πεδία αρμοδιοτήτων... Την πρώτη ομάδα με το ιατρικό επιτελείο, τις ακαδημίες και το τμήμα σκάουτινγκ. Όλοι έχουν το ίδιο βαθμό σπουδαιότητας. Πρέπει να θέσω προτεραιτότητες και αυτές είναι η πρώτη ομάδα και το τμήμα σκάουτινγκ. Είμαι πεπεισμένος πως θα τα πάμε καλά παρά τον λίγο χρόνο που έχουμε να προετοιμαστούμε. Βλέποντας την νοοτροπία στην Ελλάδα και την ιστορία του συλλόγου, καταλήξαμε σε μια λίστα υποψηφίων. Ήθελα ο προπονητής να είναι νέος, πεινασμένος, να έχει προσωπικότητα. Εγώ είμαι ο έμπειρος, οπότε θα βοηθώ τον προπονητή και ήταν σημαντικό να είναι νέος. Κάθε επιτυχία στον Τούντορ".

Σε μία μόνο αποστροφή των λεγομένων του ο βασικός κορμός των υποσχέσεών του:

- Πρώτη ομάδα με το ιατρικό τιμ:Ο ΠΑΟΚ ταλαιπωρείται από διαδοχικούς τραυματισμούς και ο Άρνεσεν δεν πήρε κάποιοι προληπτικό μέτρα για να προλάβει το κακό που ακόμη συνεχίζεται.

- Τμήμα σκάουτινγκ:Συνεργάστηκε αρκετά και πήγε σε παιχνίδια μαζί με τους σκάουτ της ομάδας

- Ακαδημίες:Παρακολουθούσε αρκετά τα παιχνίδια των μικρών ομάδων, δεν έφερε κάποια καινοτομία, όμως, στον τρόπο λειτουργίας των ούτως ή άλλως καλά οργανωμένων Ακαδημιών.

- Στήριξη στον Τούντορ:Δεν πρόλαβε ούτε σοβαρά λάθη του Κροάτη τεχνικού στη διαχείριση του υλικού, ούτε βγήκε, παρά μία μόνο φορά, σε κατάσταση ... πυροβολισμών σε βάρος του προπονητή για να τον υπερασπιστεί σθεναρά. Η αλήθεια είναι ότι και ο Κροάτης τεχνικός από την πλευρά του δεν κάλυψε πολλές φορές τον Άρνεσεν για τις μεταγραφικές επιλογές του. Μίλησε, για παράδειγμα, για το πόσο ανέτοιμοι να δουλέψουν επαγγελματικά ήταν οι περισσότεροι παίκτες που αποκτήθηκαν το καλοκαίρι.

2. “Όλοι οι οπαδοί θέλουν την νίκη. Σημαντικό είναι να βλέπουμε μια ομάδα που θα έχει πειθαρχία και θα παίζει ωραίο ποδόσφαιρο. Τους οπαδούς δεν μπορείς να τους κοροϊδέψεις. Όταν δίνεις το 100% το καταλαβαίνουν”.

- Οι οπαδοί που... καταλαβαίνουν, απέχουν μαζικά από το γήπεδο εδώ και αρκετό καιρό, αφού, πέρα από την κακή βαθμολογική συγκομιδή της ομάδας, το καλό ποδόσφαιρο που έπαιζε στην αρχή της σεζόν έχει εκλείψει.

3. ”Εχω μιλήσει με τον πρόεδρο και τον ιδιοκτήτη. Δεν ήρθα για να σπαταλήσω χρήματα. Πρέπει να κάνουμε σωστές επιλογές στις μεταγραφές...”.

Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε καν οτιδήποτε σ' αυτό το σημείο, αφού και ο ίδιος ο ΠΑΟΚ παραδέχεται ότι οι κινήσεις που έγιναν από πλευράς Άρνεσεν, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν πληρούν τοvalue for money.

Σε εκείνη τη συνέντευξη Τύπου-παρουσίαση, τον επίσημο ΠΑΟΚ είχε εκπροσωπήσει ο τέως πρόεδρος Ιάκωβος Αγγελίδης που μεταξύ άλλων είχε δηλώσει: “Ξέρουμε πως ο Σαββίδης έχει υψηλούς στόχους για την ομάδα και εμείς πρέπει να ικανοποιήσουμε τις προσδοκίες του. Η επιτυχία θα έρθει αν συνεργαστούμε όλοι για την επίτευξη των στόχων. Η έλευση του Φρανκ αποτελεί σωστό βήμα για να πάρει ο ΠΑΟΚ την θέση που του αρμόζει".

Μάλιστα, ο Άρνεσεν είχε προσθέσει πάνω σ' αυτό το σημείο: “ Με έφερε η φιλοδοξία που έχει ο Σαββίδης. Θέλει να φέρει τον ΠΑΟΚ στην κορυφή. Μου αρέσουν όσοι είναι φιλόδοξοι”.

Φυσικά, η έκτη θέση με 32 βαθμούς και απόσταση 27 πόντων από τον Ολυμπιακό και στο +2 από τον έκτο της βαθμολογίας Αστέρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ότι είναι αυτή που αρμόζει στον ΠΑΟΚ του Σαββίδη. Και αυτή η πορεία είναι μία από τις βασικές αιτίες της αποτυχίας για την οποία “πλήρωσαν” και οι δύο”.

Ήθελε να συνδυάσει διακρίσεις και απόσβεση

Που μας οδηγούν όλα τα παραπάνω; Στο γεγονός πώς αρχικά ο Σαββίδης “ψήθηκε” ότι μπορούσε να συνδυάσει τη δημιουργία μεγάλης ομάδας με την ανάδειξη ταλέντων που θα τον βοηθούσαν να κάνει απόσβεση της επένδυσής του στον ΠΑΟΚ και γι' αυτό κατέληξε στον Άρνεσεν. Όταν είδε ότι δεν του βγαίνουν τα κουκιά ούτε από τη μία, ούτε από την άλλη πλευρά (μόνο ο Ροντρίγκες και λιγότερο Τσίμιροτ, από τις επτά μεταγραφές που έκανε ο Δανός, κατάφεραν να ανεβάσουν την αξία τους από τη μέρα που ήρθαν στον ΠΑΟΚ) άρχισε να άρει την εμπιστοσύνη-την οποία πλήρωνε ακριβά-στον 59χρονο αθλητικό διευθυντή της ομάδας.

Προφανώς, όμως, σοβαρές λεπτομέρειες της συνεργασίας δεν είχαν αναλυθεί όσο θα έπρεπε όταν γίνονταν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Είναι απόλυτα κατατοπιστικά για το τι γινόταν στη σχέση του με τον Σαββίδη, αυτά που είχε δηλώσει πριν από ένα μήνα στον ΣΚΑΪ ο Αρνεσεν: “ Έχω μάθει τώρα να του δίνω τις πληροφορίες που χρειάζεται με τον τρόπο που τις θέλει, αυτή είναι η δουλειά μου. Να του λέω: «Άκου, αυτούς τους παίκτες θέλουμε», να είμαι αποτελεσματικός και ευθύς και μπορεί να πει ένα «ναι» ή ένα «όχι» και αυτό δουλεύει όλο και καλύτερα. Είναι προφανώς μία νέα εμπειρία και για τους δύο μας και σιγά σιγά γνωριζόμαστε όλο και καλύτερα».

Μάλιστα, είχε φανερώσει πώς σκεφτόταν ήδη τις μεταγραφές του επόμενου καλοκαιριού: “Ελπίζω πως έχουμε ήδη τον πυρήνα της ομάδας για την επόμενη σεζόν και πως θα κάνουμε κάποιες καλές προσθήκες στο ρόστερ”.

Όλα αυτά σε μία περίοδο που ο Σαββίδης ήδη ήταν ενοχλημένος για τα πολλά λεφτά που είχε δώσει το προηγούμενο καλοκαίρι χωρίς να πάρει το ανάλογο αποτέλεσμα και είχε αποφασίσει να ξηλώσει τον Άρνσεν φέρνοντας τον Λούμπος Μίχελ.

Και κάτι ακόμη: Πολλά λεφτά ξοδεύτηκαν και επί Τσιστιακόφ στον ΠΑΟΚ. Ο Λιθουανός, όμως, έφυγε σαν φίλος του στενού κύκλου συνεργατών του Σαββίδη. Γι' αυτό και δεν βγήκε το παραμικρό αρνητικό σε βάρος του. Αντίθετα, παραμονές του διαζυγίου ΠΑΟΚ - Άρνεσεν, κάποιοι, εντός ΠΑΕ προφανώς, διέρρευσαν οικονομικά στοιχεία των κινήσεων που έκανε ο Δανός, για να τον πλήξουν...

Διαβάστε ακόμα:

Πουρλιοτόπουλος δίπλα στον Τούντορ

Μοντέλο με προπονητή σε πρώτο ρόλο

ΠΑΟΚ...faster, move!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ