OPINIONS

Βαριά φανέλα, δύσκολα αποδυτήρια

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΟΝΤΟΥ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΟΝΤΟΥ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM) EUROKINISSI

Ο Κώστας Πετρωτός εξηγεί γιατί οι οπαδοί του ΠΑΟΚ πανηγύρισαν το γκολ του Μακ στην Καλαμαριά με ένα από τα πιο βαριά συνθήματα που έχουν στο ρεπερτόριό τους κι αναλύει γιατί ο Λουτσέσκου ψάχνει ένα μυστικό που του άφησε στον πάγκο της ομάδας ο Ίβιτς.

Θεωρητικά το ματς Κυπέλλου στην Καλαμαριά με τον Απόλλωνα Πόντου για την τρίτη αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Κυπέλλου Ελλάδας ήταν το ιδανικό για να πετύχει τρία πράγματα μαζί ο ΠΑΟΚ:

-Να βάλει τέλος στην γκρίνια που είχε αρχίσει να παίρνει διαστάσεις επιδημίας μετά την ήττα στο "Γ. Καραϊκάκης".

-Να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που είχε δημιουργήσει η αδυναμία του να κερδίσει εκτός έδρας.

-Να γιορτάσει με γκολ και θέαμα την επιστροφή του κόσμου στο πλευρό του μετά από σχεδόν 70 μέρες αναγκαστικής απουσίας (τελευταίο ματς με οπαδούς στην εξέδρα ήταν το ΠΑΟΚ - Έστερσουντ).

Στην πράξη, όμως, δεν πέτυχε τίποτα από τα τρία. Ο ΠΑΟΚ ήταν πολύ κακός κόντρα στον Απόλλωνα Πόντου, παρότι τελικά κέρδισε 1-0 και πήρε την πρόκριση στην επόμενη φάση του Κυπέλλου. “Το δίκαιο αποτέλεσμα θα ήταν η ισοπαλία”, σχολίασε μετά το ματς ο Λουτσέσκου και δεν είχε... άδικο. Η ομάδα του ήταν άκρως προβληματική και θα μπορούσε, όχι απλά να έρθει ισόπαλη, αλλά να χάσει κιόλας.

ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ / ΠΑΟΚ - ΟΛΙΜΠΙΚ ΝΤΟΝΕΤΣΚ / EUROPA LEAGUE / PAOK - OLIMPIK DONETSK (ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ)
ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ / ΠΑΟΚ - ΟΛΙΜΠΙΚ ΝΤΟΝΕΤΣΚ / EUROPA LEAGUE / PAOK - OLIMPIK DONETSK (ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ) MOTIONTEAM

Η στιγμή που ο Μακ σκοράρει και το πέταλο των φίλων του ΠΑΟΚ αρχίζει να φωνάζει εν χορώ "βαριά, βαριά του ΠΑΟΚ η φανέλα, όποιος δεν μπορεί να πάει στα μπ...λα”είναι η πιο χαρακτηριστική στιγμή του χθεσινού παιχνιδιού. Αυτή που περικλείει όλο το νόημα του αγώνα και της αίσθησης που δημιουργεί ο ΠΑΟΚ προς τα έξω.

Ο κόσμος δεν τα έβαλε τυχαία με τους παίκτες (το είχε κάνει και νωρίτερα στο παιχνίδι). Φυσικά γνωρίζει ότι διαθέτουν ποιότητα, αλλά διαπιστώνει ότι δεν βγάζουν αυτό που μπορούν μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Η δυσαρέσκεια μπορεί να εκφράστηκε χθες και να τροφοδοτήθηκε από την εμφάνιση στην Καλαμαριά, υπήρχε, όμως και σε προηγούμενα ματς και επιβεβαιώθηκε 100% στο Καραϊσκάκη. Το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό ήταν αυτό που... έπεισε πολλούς οπαδούς του ΠΑΟΚ ότι η ομάδα τους δεν βγάζει τσαγανό και δίψα μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Από χθες το βράδυ έχει φουντώσει για τα καλά η συζήτηση για τα "καλομαθημένα παιδιά”που πληρώνονται πλουσιοπάροχα και τα έχουν όλα στον ΠΑΟΚ του Ιβάν Σαββίδη. Του “καλού πατερούλη”που "δεν έχει αγριέψει καμία φορά όσο πρέπει”.

Σας θυμίζει κάτι όλη αυτή η κουβέντα; Φυσικά, την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όταν και πάλι ο ΠΑΟΚ είχε παρόμοια θέματα. Όπως έγραψε, βέβαια, ο Γιώργος Σαββίδης στοinstagram,ο ΠΑΟΚ τότε ήταν 9ος στη βαθμολογία (κουβαλώντας, πάντως, το -3 από την τιμωρία για το Κύπελλο) και όχι έναν βαθμό πίσω από την κορυφή όπως φέτος. Είχε, όμως, σαφώς πιο δύσκολο πρόγραμμα, αφού μέχρι την 10η αγωνιστική είχε δώσει όλα τα ντέρμπι.

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΟΝΤΟΥ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΟΝΤΟΥ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM) EUROKINISSI

Επί της ουσίας, όμως, ο ΠΑΟΚ είναι και πάλι στο ίδιο σημείο και ο κόσμος του το αντιλήφθηκε και πολύ εύστοχα και το έδειξε στην Καλαμαριά. Από τα αποδυτήρια του ΠΑΟΚ λείπει η ένταση και το νεύρο, η ομάδα με το πιο μεγάλο μπάτζετ της ιστορίας της δεν δικαιολογεί τον τίτλο της σε καμία περίπτωση στον αγωνιστικό χώρο.

Τι πρέπει να γίνει; Το ερώτημα βασανίζει από χθες τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ. Φυσικά και τον ίδιο τον Ραζβάν Λουτσέσκου που αν υπάρχει έναν πράγμα που είναι "υποχρεωμένος" να κάνει είναι να "διαβάσει" τα γεγονότα της περσινής περιόδου και κυρίως να δει πώς ο Βλάνταν Ίβιτς είχε πετύχει το ηλεκτροσόκ που οδήγησε μετά σε ένα εντυπωσιακό σερί αποτελεσμάτων και τελικά στην κατάκτηση του Κυπέλλου.

ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟ ΧΑΔΙ

Ο Σέρβος κόουτς είχε καταφέρει να πατήσει γερά στα αποδυτήρια με το ξαφνικό “ή εγώ ή αυτός”που έθεσε για τον Τζαβέλλα και τελικά κέρδισε από τον Ιβάν Σαββίδη. Κατάφερε να γίνει κυρίαρχος των αποδυτηρίων να επιβάλλει τους κανόνες του και αυτό το εισέπραξε με την απόδοσή της ομάδας στα παιχνίδια από εκεί και πέρα.

Μπορεί ο Λουτσέσκου να κάνει κάτι ανάλογο; Νέος Τζαβέλλας, με την συμπεριφορά που ο Ίβιτς θεωρούσε ότι είχε πέρυσι ο διεθνής αμυντικός, δεν φαίνεται να υπάρχει, όμως το ζητούμενο είναι το ίδιο: Ο Ρουμάνος κόουτς οφείλει να γίνει το απόλυτο αφεντικό στα αποδυτήρια.

Προς το παρόν, οι κινήσεις του δείχνουν ότι ακολουθεί τον ήπιο δρόμο στην διαχείριση των παικτών. Παρατηρήστε τον κάθε φορά που κάνει αλλαγή. Αγκαλιάζει τον παίκτη και τον φιλάει. Στο τέλος κάθε αγώνα πάει κοντά τους σε έναν έναν και δεν αρκείται σε έναν χαιρετισμό ή ένα χτύπημα στην πλάτη. Τους πιάνει από τον ώμο, τους μιλάει, τους δίνει φιλικά χαστούκια. Μοιάζει να προσπαθεί να κερδίζει τη συμπάθειά τους.

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΟΝΤΟΥ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΟΝΤΟΥ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM) EUROKINISSI

Επίσης και με τις αλλαγές που κάνει στη διάρκεια των αγώνων δείχνει να κρατά ισορροπίες. Ο Πέλκας έγινε χθες για μία ακόμη φορά αλλαγή. Από τα επτά παιχνίδια που αγωνίστηκε βασικός φέτος μόνο μία φορά δεν αντικαταστάθηκε. Το ίδιο συμβαίνει-σε μικρότερο βαθμό γιατί έπαιξε λιγότερο-και με τον Λημνιό. Ο κόσμος έχει παρατηρήσει αυτή τη συνήθεια του Ρουμάνου και τη σχολιάζει στα ερτζιανά της Θεσσαλονίκης, σταsocial media.

Με το καρότο, όμως, κανείς προπονητής δεν πέτυχε τίποτα σε βάθος χρόνου. Ειδικά στον ΠΑΟΚ. Χρειάζεται και μαστίγιο. Και ο 48χρονος κόουτς το γνωρίζει καλά. ”Χρειαζόταν λίγο χρόνο πρώτα για να μάθει τους παίκτες και την ομάδα και να τους εξηγήσει τους κανόνες του. Πλέον θα αρχίζει να γίνεται πιο απαιτητικός στα “θέλω” του”,λέει το περιβάλλον του. Ένα πρώτο δείγμα, ίσως, ήταν οι έντονες παρατηρήσεις σε πρωτοκλασάτο παίκτη σε προπόνηση στις αρχές της περασμένης εβδομάδας. Ο χρόνος θα δείξει.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον να δούμε είναι πώς θα διαχειριστεί την κατάσταση από εδώ και στο εξής. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ΠΑΟΚ έχει μπροστά του Αστέρα Τρίπολης (εντός), ΑΕΚ (εκτός), Ατρόμητο (εντός), Πανιώνιο και Ξάνθη εντός και μετά Παναθηναϊκό στην Τούμπα.

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ