OPINIONS

Τζάλμα, Μάτος και ένας τελικός στο γήπεδό του

Τζάλμα, Μάτος και ένας τελικός στο γήπεδό του
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Κώστας Πετρωτός γράφει γιατην πρώτη σπουδαία φετινή ευρωπαϊκή μάχη του ΠΑΟΚ κόντρα στον Αγιαξ και τη μεγάλη βραδιά που έρχεται στις 3 Αυγούστου και βρίσκει τον Δικέφαλο πιο ώριμο και.. οπλισμένο από ποτέ άλλοτε στο παρελθόν.

Αν υπήρχε κάτι που διέκρινε κανείς από τα πρώτα κιόλας λεπτά του αγώνα στην «AmsterdamArena», ήταν ότι ο ΠΑΟΚ είχε διαβάσει αρκετά καλά το παιχνίδι του Άγιαξ. Ήξερε τι ακριβώς ήθελε να κάνει στον ανασταλτικό τομέα, που ακριβώς να χτυπήσει επιθετικά.

Κατέβηκε συνειδητά με συντηρητικό σχήμα (4-5-1 όταν αμυνόταν που μετατρεπόταν σε 4-3-3 όταν εκδήλωνε προσπάθεια αντεπίθεσης), κατάφερε να κλείσει τους χώρους γύρω από την εστία του Γλύκου με εξαίρεση τα μέτρα μπροστά από τους στόπερ που οι παίκτες του Άγιαξ έβρισκαν ελεύθερο πεδίο να σουτάρουν σημειώνοντας ένα γκολ και επεδίωξε να παίξει πολύ με τον Τζάλμα Κάμπος και τον Ροντρίγκες. Και το έκανε σχεδόν πάντα από τις πλευρές γιατί στα άκρα της άμυνας του Αίαντα είχαν καταγραφεί οι μεγαλύτερες αδυναμίες του.

Η μελέτη της ομάδας του Πέτερ Μπος άγγιξε το άριστα. Επίσης, είναι ξεκάθαρο ότι η προετοιμασία σχεδόν πέντε εβδομάδων για την οποία είχε μιλήσει ο Βλάνταν Ίβιτς κατά την παρουσίασή του ήταν προσαρμοσμένη πάνω στα δύο παιχνίδια με τον Άγιαξ. Ο ΠΑΟΚ δούλεψε με βασικό στόχο τους ευρωπαϊκούς του αγώνες και έβαλε ως πρώτο στοίχημα να βρεθεί στα πλέι οφ τουChampionsLeague, κάτι που συνεπάγεται σίγουρη θέση σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης, επιπλέον χρήματα και μία ευκαιρία να τα παίξει όλα για όλα χωρίς άγχος για το μεγάλο όνειρο τουgroupstageτου κορυφαίου διασυλλογικού πρωταθλήματος.

Θα τα καταφέρει; Την απάντηση δεν μπορεί να τη δώσει κανείς έστω με σχετική βεβαιότητα και είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ο προπονητής του Δικεφάλου ρωτήθηκε για το αν είναι καλό αποτέλεσμα το 1-1, είπε: «Αν είναι καλό αυτό που πήραμε σήμερα (σ.σ. χθες) θα φανεί στο δεύτερο ματς».

Τελικός με άλλα δεδομένα

Η απάντηση του Βλάνταν Ίβιτς κρύβει όλη την αλήθεια γιατί:

- Και ο ΠΑΟΚ και ο Άγιαξ μετά από μία εβδομάδα προπονήσεων θα είναι σε διαφορετική κατάσταση απ’ ότι σήμερα. Ο Πέτερ Μπος ανακοίνωσε χθες ότι θα πάρει μαζί του τον Μίλικ στη Θεσσαλονίκη και μαζί του θα είναι και οι Μπαζούρ και Γκουντέλι, που αν αγωνιστούν μπορούν να μεταμορφώσουν την ολλανδική ομάδα. Από την άλλη πλευρά, ίσως και ο ΠΑΟΚ έχει Κάνιας και σίγουρα ορισμένους παίκτες όπως ο Τζάλμα, ο Σάχοφ, ο Μάτος και ο Μπίσεσβαρ με καλύτερο ρυθμό.

Σαφώς και ο ΠΑΟΚ πρέπει να ψάξει μεγαλύτερη κατοχή μπάλας στην Τουμπα, από το 70-30 στο μεγαλύτερο διάστημα του χθεσινού αγώνα. Από την άλλη ξέρει ότι το άγχος του γκολ το έχει πρωτίστως ο Άγιαξ και πρέπει να το διαχειριστεί σωστά για να βρει και πάλι κενούς χώρους. Οπότε το ματς χρειάζεται καλή διαχείριση, καθαρό μυαλό και-πολύ σημαντικό αυτό-ο κόσμος να διαχειριστεί τη δίψα του για μία μεγάλη πρόκριση. Να μπορεί να υποστηρίξει τους παίκτες του ΠΑΟΚ ακόμη κι αν κάτι πάει στραβά στην εξέλιξη του παιχνιδιού.

Τι βάζει στις αποσκευές του από τη «μάχη» στην «AmsterdamArena»

Ας μην περιορίσουμε, όμως, μόνο στην υπόθεση πρόκριση την "ανάγνωση" του χθεσινού αγώνα. Υπάρχει και μία άλλη οπτική σε βάθος χρόνου πιο σημαντική,. Το χθεσινό ματς αποτελεί μία πρώτη απόδειξη ότι το επίπεδο του έμψυχου δυναμικού του ΠΑΟΚ ανέβηκε. Ο Τζάλμα Κάμπος και ο Λέο Μάτος είναι δύο παίκτες που δεν τους διέθετε πέρυσι ο ΠΑΟΚ και μάλλον λείπουν απ’ όλες τις ελληνικές ομάδες.

Ο Ανγκολέζος επιθετικός φαίνεται να έχει-με εξαίρεση την ηλικία-πιο πλήρες πακέτο σε σχέση με τον Μακ (μιας και ο Μιχελ τον όρισε αντικαταστάτη του). Και τεχνίτης και γρήγορος και με γερά πατήματα και αντοχή στο ξύλο. Χθες αναστάτωνε συνεχώς τους Ολλανδούς και φυσικά πέτυχε ένα γκολ που λίγοι παίκτες στην Ελλάδα μπορούν να πετύχουν.

Ίσως να τον βοήθησε και το γεγονός ότι πίσω του υπήρχε η εγγύηση που λέγεται Λέο Μάτος και έδειξε ότι δεν είναι μόνο καλός επιθετικά, αλλά διαθέτει και ανασταλτικές αρετές. Ο Βραζιλιάνος, με τον τρόπο που έπαιζε, «μπλόκαρε» και τον Κασιέρα και τον Γιουνές που τον αντικατέστησε χωρίς να χρειαστεί να κάνει συνεχώς τάκλιν και ο ΠΑΟΚ δεν δέχθηκε καθόλου επιθέσεις από τη δεξιά πλευρά του. Κι όταν έβγαινε στην επίθεση έστελνε το μήνυμα στους Ολλανδούς ότι με Τζάλμα κοντά του δεν πρέπει να… ξανοίγονται πολύ. Κατά την προσωπική μου εκτίμηση, βάζει υποψηφιότητα για να αποτελέσει τον κουρφαίο δεξιό οπισθοδ΄λακα που αγωνίζεται σε ελληνική ομάδα.

Φυσικά, δεν ήταν οι μόνοι που έπαιξαν καλά. Όλοι οι παίκτες, άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο, είχαν θετικό πρόσημο στην παρουσία τους. Θα μου επιτρέψετε, όμως, να κρατήσω την εμφάνιση του Τσίμιροτ γιατί ήταν το πρώτο παιχνίδι φέτος που δημιούργησε προσδοκίες ότι μπορεί να πάρει σημαντικό ρόλο στην φετινή ομάδα του ΠΑΟΚ.

Όσο για τα στόπερ, είχαμε σημειώσει ότι οι επιθετικοί του Άγιαξ δεν πάνε στη σωματική επαφή και αυτό βολεύει αφάνταστα τους αμυντικούς του ΠΑΟΚ. Και η εξέλιξη του αγώνα φρόντισε να δώσει και αποδείξεις επ’ αυτού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ