OPINIONS

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα
Γεωργιάδης ΠΑΟΚ INTIME SPORTS

Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για την… περίοδο προσαρμογής που ήταν αναγκαία ακόμη και για τον «παλιό», Γιώργο Γεωργιάδη και πλέον ολοκληρώθηκε, κυρίως όμως εστιάζει στον απαιτητικό μονόδρομο που πρέπει να βαδίσει ο ΠΑΟΚ από δω και πέρα.

Ο ΠΑΟΚ δεν κέρδισε άλλα ματς, πολύ πιο εύκολα λόγω συνθηκών, οπότε θα είναι άδικο να τον… ξεσκίσουμε στην κριτική μας για τον αγώνα με τον Πανιώνιο.

Σαφώς και ο ένας επιπλέον βαθμός που είχε την ευκαιρία να πάρει χθες ο Δικέφαλος αν περνούσε με διπλό από τη Νέα Σμύρνη μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικός στην μάχη της πρωτιάς των πλέι οφ.

Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι:

- Έπαιζε χωρίς τέσσερις βασικότατους ποδοσφαιριστές (Νομπόα, Κλάους, Μακ και Κόστα) και έχασε έναν ακόμη (Παπαδόπουλος) με τραυματισμό μόλις στο 36λεπτό της αναμέτρησης.

- Αντιμετώπιζε έναν αντίπαλο που έδινε τον νυν υπέρ πάντων αγώνα και έκανε τα πάντα (οι μπάλες έπεφταν τρεις-τρεις στον αγωνιστικό χώρο και ο Ιμπαγάσα δέχθηκε κάρτα στον πάγκο) για να μην παιχθεί ποδόσφαιρο στο δεύτερο ημίχρονο για να πάρει τον χρυσό, γι’ αυτόν βαθμό.

- Υποσυνείδητα, οι Έλληνες παίκτες του, επηρεάστηκαν, από ένα σημείο και έπειτα, από την πολύ καλή σχέση των οπαδών των δύο ομάδων (οι φίλοι του ΠΑΟΚ δεν ξεχνούν ακόμη το ματς εκείνο που η Αστυνομία, χωρίς λόγο, τους πετούσε χημικά και αυτοί βρήκαν καταφύγιο και νερά να δροσιστούν στην κερκίδα των οπαδών του Πανιωνίου), αλλά και το γεγονός ότι το ματς της Νέας Σμύρνης ολοκληρώθηκε τελευταίο απ’ όλα. Στα τελευταία λεπτά, υπήρχε το δίλλημα «Πανιώνιος ή Λεβαδειακός» και, υποσυνείδητα επαναλαμβάνω, η αντιπάθεια προς την ομάδα του Γιάννη Κομπότη μέτρησε στο να μην γίνει.. κατάθεση και της τελευταίας ικμάδας ψυχικών και σωματικών δυνάμεων.

Απόδειξη για όλα τα παραπάνω είναι και η ενόχληση του Ρουμάνου-και έξω από αυτό το κλίμα-Ρατς στα τελευταία λεπτά του αγώνα.

- Προσθέστε στα παραπάνω και την απειρία πολλών παικτών που ουσιαστικά έδωσαν και το μοναδικό κέρδος από τον αγώνα.

Παίκτες όπως ο Κυριάκος Σαββίδης και ο Στέλιος Πόζογλου έδειξαν ότι μπορούν να βοηθήσουν και στα πλέι οφ αν τους ζητηθεί. Με τόσους τραυματισμούς που αντιμετωπίζει ο Δικέφαλος, η ενεργοποίησή τους πιθανόν να είναι αναπόφευκτη.

Ο Γεωργιάδης έχει κίνητρο

Ο ΠΑΟΚ, ως μεγάλη ομάδα που είναι, θα έπρεπε να είχε κερδίσει στη Νέα Σμύρνη, όμως όπως αναλύσαμε πιο πάνω υπάρχουν κάποια ελαφρυντικά στη συνολική κριτική.

Εκεί που δεν θα υπάρχει κανένα ελαφρυντικό, θα είναι αν ο ΠΑΟΚ δεν τερματίσει πρώτος στα πλέι οφ και δεν είναι αυτός η ομάδα που θα πάρει το εισιτήριο για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Αυτή η ομάδα ΟΦΕΙΛΕΙ να είναι ανώτερη από τις υπόλοιπες απ’ όποια πλευρά και να το δει κανείς. Έχει το πιο μεγάλο μπάτζετ, έχει τα πιο σημαντικά ονόματα παικτών, ήταν αυτή που προσπάθησε να κάνει πρωταθλητισμό στην αρχή. Και επιπλέον διαθέτει και την εμπειρία των πλέι οφ.

Και μαζί με όλα αυτά και έναν προπονητή που έχει πάρει το μήνυμα ότι αν βγάλει την ομάδα πρώτη στην εξτρά διαδικασία αγώνων, θα είναι και του χρόνου στην ομάδα. Θα αναρωτηθεί κανείς: «Μα είναι κριτήριο για το πλάνο της νέας περιόδου το τι θα κάνει ο ΠΑΟΚ σε έξι ματς και μάλιστα με έναν προπονητή που δεν έχτισε ο ίδιος την ομάδα;».

Δεν είναι η ορθή διαδικασία, συμφωνούμε, αλλά είναι σαφώς πολύ πιο δίκαιη από «το πάρε τον τελικό Κυπέλλου και μένεις» που είπε έμμεσα ο Σαββίδης πέρυσι στον Γ.Χ. Αν μείνει ο Γεωργιάδης, το ξέρει ότι θα είναι εν μέρει και διόρθωση-έτσι τουλάχιστον το αισθάνεται ο Σαββίδης-της περσινής αδικίας.

Ας μην ανοίξουμε την κουβέντα «και τι θα κάνει ο τεχνικός διευθυντής που θα έρθει;» τώρα γιατί θα βγούμε από το θέμα μας. Άλλωστε, έχει αποδειχθεί ότι στον ΠΑΟΚ ό,τι ισχύει σήμερα μπορεί να αλλάξει μετά από 10 μέρες.

Εμπόδια προς υπερπήδηση

Πάμε, λοιπόν, στα εμπόδια που πρέπει να υπερπηδήσει ο Γεωργιάδης για να κερδηθεί το διπλό στοίχημα (προσωπικό, αλλά και του ΠΑΟΚ).

Ο προπονητής του Δικεφάλου έχει το δύσκολο έργο να διαχειριστεί μία ταλαιπωρημένη ομάδα (το αποδεικνύει και το μπαράζ τραυματισμών τις τελευταίες μέρες) και έναν ξενερωμένο κόσμο. Ξέρει ότι χρειάζεται μία εντυπωσιακή αρχή στα πλέι οφ, για να αντιστρέψει την κατάσταση και να γεμίσει η Τούμπα. Από αυτή την παράμετρο θα κριθούν πολλά.

Το ίδιο και από το αν καταφέρει να φορμάρει τα δυνατά χαρτιά της ομάδας του. Αυτό είναι το στοίχημα συνολικά του τεχνικού τιμ.

Και φυσικά, τα πλέι οφ, είναι γνωστό ότι, απαιτούν διαχείριση. Καλό μοίρασμα του χρόνου σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι του ρόστερ, «καθαρό μυαλό» για τα ματς που πρέπε να αντιμετωπιστούν συντηρητικά και εκείνα που πρέπει η ομάδα να πάρει ρίσκα.

Κι όλα αυτά σε ένα περιβάλλον απαιτήσεων. Ο ΠΑΟΚ είναι υποχρεωμένος να βγει πρώτος στα πλέι οφ και αυτό είναι ένα βάρος που οφείλει να κουβαλά όποιος βρίσκεται αυτή την περίοδο στην ομάδα.

Καιρός είναι, κυρίως οι παίκτες, να δείξουν ότι έχουν θέση σε έναν ΠΑΟΚ υψηλών προδιαγραφών.

Υ.Γ Αν δεν καταλαβαίνει ο Σαββίδης πόσο πολύτιμος χρόνος χάνεται με τη μη έλευση του τεχνικού διευθυντή, ας σκεφτεί αυτό: Αν τον επιλέξει και πιάσει δουλειά πριν τα πλέι οφ, τότε θα υπάρχει ένας άνθρωπος να αξιολογήσει το υπάρχον υλικό, σε ιδανικές συνθήκες (στα πιο κρίσιμα ματς). Και αυτό σίγουρα θα ταρακουνήσει ορισμένους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ