OPINIONS

Τρέχεις, ΠΑΟΚ, τρέχεις...

Τρέχεις, ΠΑΟΚ, τρέχεις...
Αθανασιάδης Αμαραντίδης INTIME SPORTS

Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για την μεγάλη δύναμη του φετινού ΠΑΟΚ, επηρεασμένος και από το... χαμηλής ταχύτητας ντέρμπι στο “Καραϊσκάκης” και σημειώνει πως ο πρώτος στόχος του “Δικεφάλου” πρέπει να είναι ο τίτλος του πρωταθλητή χειμώνα.

Να, λοιπόν, που ο ΠΑΟΚ καταφέρνει να παραμένει ανταγωνιστικός στο πρωτάθλημα παρότι διανύει μία περίοδο που ανεβαίνει Γολγοθά, με συνεχόμενα ματς Κυριακή-Πέμπτη.

Πολλοί περίμεναν στραβοπατήματα στα παιχνίδια με Ατρόμητο και Βέροια, ωστόσο, η ομάδα του Άγγελου Αναστασιάδη μόνο τέτοια ανησυχία δεν δημιούργησε.

Κόντρα στους Περιστεριώτες δεν είχε πρόβλημα ακόμη και με παίκτη λιγότερο, ενώ χθες στην αναμέτρηση με την ομάδα της Ημαθίας επέβαλε από την αρχή το ρυθμό της, δημιούργησε ουκ ολίγες φάσεις για γκολ και έφτασε σε ένα επιβλητικό 4-1 με τέρμα του αντιπάλου που θύμισε... δώρο προσφοράς σούπερ μάρκετ όπως δήλωσε και ο προπονητής του “Δικεφάλου”.

Το πιο σημαντικό, όμως, για τον ΠΑΟΚ είναι η ενέργεια που βγάζει μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Σου δίνει την εντύπωση πως θα μπορούσε να συνεχίζει ακμαίος και σε... τρίτο ημίχρονο. Και αυτή εικόνα της γεμάτης δυνάμεις ομάδας, αποτυπώνεται και στη στατιστική.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Έχουμε και λέμε, λοιπόν:

- Ο ΠΑΟΚ διαθέτει την καλύτερη επίθεση με 19 τέρματα (έναντι 14 του Ολυμπιακού) και τις περισσότερες τελικές προσπάθειες, συνολικά 110.

- Οι τρεις από τους τέσσερις πρώτους σκόρερ του πρωταθλήματος είναι παίκτες του. Μακ με 5 (και συγκάτοικο τον Μορένο του Παναιτωλικού), Κλάους με 4 και Ρατς με 3 (σε ένα πολυάριθμο γκρουπ παικτών).

- Μακ (15) και Σαλπιγγίδης (12) είναι οι παίκτες που έχουν τα περισσότερα σουτ εντός περιοχής

Όλα αυτά-και ορισμένα ακόμη στατιστικά στοιχεία-έρχονται ως απόρροια της άκρως παραγωγικής μεσαίας του γραμμής. Οι χαφ του ΠΑΟΚ ΚΑΙ πρεσάρουν, ΚΑΙ κλέβουν, ΚΑΙ πασάρουν, ΚΑΙ σουτάρουν. ΚΑΙ το κυριότερο τρέχουν. Παντού και ακατάπαυστα.

Παρακολουθούσα χθες με προσοχή το ντέρμπι του “Καραϊσκάκης” ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό και διέκρινα μεγάλη διαφορά σε τρεξίματα σε σχέση με τον ΠΑΟΚ.

Αν υποθέσουμε ότι επηρέασαν τα μεσοβδόμαδα ευρωπαϊκά ματς (μόνο με τον Ολυμπιακό θεωρώ ότι στέκει εν μέρει ως δικαιολογία αυτό λόγω της ποιότητας της Γιουβέντους και της τρομερής πίεσης που του άσκησε επί περίπου μισή ώρα), γιατί δεν συνέβη το ίδιο με τον ΠΑΟΚ. Πώς είναι δυνατό ο “Δικέφαλος” να μπαίνει με τέτοια ορμή στο χθεσινό παιχνίδι;

Πες μου τα χαφ σου να σου πω τι ομάδα έχεις

Θα επαναλάβω κάτι που είχα γράψει με αφορμή και ένα πρόσφατο σχόλιο μου για τον Έργκους Κάτσε. Το μυστικό του φετινού ΠΑΟΚ είναι στη μεσαία του γραμμή. Στο απίστευτα πετυχημένο “μπόλιασμα” που κάνουν Τζιόλης-Τζαζνδάρης-Κάτσε. Οι δύο τελευταίοι έχουν τόσο τρεξίματα που καλύπτουν και αυτά που λείπουν από το πρώτο και του δίνουν την άνεση να ασχοληθεί με τις τρομερές μακρινές μπαλιές σε Μακ, Σαλπιγγίδη και Κλάους.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ειδικά ο Αλβανός μέσος είναι πανταχού παρών... Απίστευτο μηχανάκι που έχει την τύχη φέτος να διαθέτει και ένα τρομερό στήριγμα που λέγεται Φάνης Τζανδάρης. Δεν είναι τυχαίο ότι ο νεαρός που μέχρι το καλοκαίρι είχε παραστάσεις μόνο από τα ματς της Επανομής και του Απόλλωνα 1926, φέτος είναι ήδη ο πρώτος... κλέφτης του πρωταθλήματος με 21 πετυχημένες απόπειρες.

Η τρομερή αυτή τριάδα διασφαλίζει τη διασύνδεση άμυνας και επίθεσης. Ο ΠΑΟΚ σπάνια εκτίθεται φέτος σε κόντρα επιθέσεις των αντιπάλων, παρότι δεν έχει και το πιο γρήγορο δίδυμο στόπερ του κόσμου (Βίτορ-Κατσικάς συνήθως, χθες Κατσικάς-Τζιόλης).

Ας μην ξεχνάμε ότι διαθέτει και έναν τερματοφύλακα που μπορεί και παίζει άριστα ρο ρόλο του λίμπερο και έχει ικανότητα με τη μπάλα στα πόδια που θυμίζει μέσο.

Φόρμα ή απλά η κανονική εικόνα του ΠΑΟΚ;

Το ζητούμενο στην περίπτωση του ΠΑΟΚ, πλέον, δεν είναι αν πρόκειται για καλή ομάδα, αλλά ως πότε θα αντέξει να λειτουργεί έτσι. Χθες, ο κόουτς της Βέροιας, Χοσέ Γκρανέρο, χαρακτήρισε την ομάδα του Αναστασιάδη ως την πιο φορμαρισμένη στην Ελλάδα και ο Έλληνας τεχνικός, σχολιάζοντας, είπε έμμεσα ότι έχει και καλύτερο ΠΑΟΚ η συνέχεια, γιατί ουσιαστικά τώρα φτιάχνεται η επιθετική ανάπτυξή του. Την άποψη “μπορούμε και καλύτερα” εξέφρασε και οMVPτου αγώνα, Δημήτρης Σαλπιγγίδης.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές, αυτοί ξέρουν μπορεί να πει κάποιος και δεν θα έχει άδικο. Όπως και να δει κανείς το θέμα, όμως, η κούραση και οι απώλειες που προκύπτουν στη διάρκεια των αγώνων (ευτυχώς για τον ΠΑΟΚ, όχι χθες) είναι ένα σοβαρό εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσουν ο Αναστασιάδης και οι παίκτες του μέχρι να έρθει η ώρα της ανασύνταξης και των μεταγραφών.

Αν ο ΠΑΟΚ καταφέρει να πάρει τον άτυπο τίτλο του πρωταθλητή χειμώνα, τότε θα έχει σύμμαχό του την ψυχολογία και έναν ζεστό να ενισχύσει την ομάδα Σαββίδη, για να ποντάρει σε έναν ακόμη πιο ανταγωνιστικό δεύτερο γύρο.

Έως τότε όμως, έχει, δέκα ματς πρωταθλήματος, τρία για τοEuropa Leagueκαι ένα για το Κύπελλο και πρέπει να δείξει αντοχές και αυτοσυγκέντρωση ίδιες με τα σημερινά επίπεδα, για να έχουν αξία όσα αναφέρουμε πιο πάνω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ