OPINIONS

Τρεις "αλήθειες" για τον Ιβάν Σαββίδη

Τρεις "αλήθειες" για τον Ιβάν Σαββίδη
Σαββίδης ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για τη μέρα που ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ έχασε πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ, επιβεβαιώνοντας την ισχύ του αλλά και την αδυναμία του να λύσει βασικά προβλήματα της επένδυσής του στον Δικέφαλο.

Ούτε η κηροζίνη που καίει το ιδιωτικό του τζετ κάθε φορά που κάνει το ταξίδι Ροστόφ-Θεσσαλονίκη ή Αθήνα , ούτε τα ξενοδοχεία που πληρώνει όταν μένει στην πρωτεύουσα, αποτελούν έξοδα άξια λόγου για ένα επιχειρηματία του βεληνεκούς του Ιβάν Σαββίδη. Περισσότερο τον απασχολεί ο χρόνος που χάνει όταν έρχεται για να κάνει μία συνάντηση-υποτίθεται-στο κορυφαίο επίπεδο της πολιτικής και αθλητικής ζωής της χώρας και αυτή αποδεικνύεται φιάσκο.

Ωστόσο, τη χθεσινή μέρα ο ομογενής επιχειρηματίας δεν πρόκειται να την ξεχάσει και για οικονομικούς λόγους. Κι αυτό γιατί μόλις επιστρέψει-σήμερα πιθανόν μετά από μία σύντομη στάση στη Θεσσαλονίκη-στο Ροστόφ, με πρόχειρους υπολογισμούς, θα διαπιστώσει ότι η επένδυσή του στον ΠΑΟΚ έχει υποστεί ζημιά πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ. Το πρόστιμο των 112.000 ευρώ, μαζί με την τεράστια απώλεια εσόδων από τα 5 κεκλεισμένων των θυρών (εκ των οποίων τα τρία θα είναι, εκτός απροόπτου, στα πλέι οφ με ΑΕΚ και Παναθηναϊκό και μία ακόμη ομάδα σχετικά εμπορική, καταλήγουν στο ποσό που αναφέραμε προηγουμένως.

Η υπερβολική αυστηρότητα των δικαστών

Μπορεί τα εκατομμύρια να τρέχουν από τις τσέπες του Σαββίδη, ωστόσο, δεν είναι δυνατό να μην αναρωτηθεί τι πήγε στραβά και υπέστη αυτή τη ζημιά. Τόσα χρήματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν επένδυση για μία σεζόν στο τμήμα μπάσκετ του ΠΑΟΚ που τόσο πολύ γλυκοκοιτάζει προς την πλευρά του ομογενή επιχειρηματία...

Θα μου πείτε: Δεν ήταν υπερβολικά αυστηρή η Πειθαρχική Επιτροπή στην συνολική ποινή που επέβαλε στον ΠΑΟΚ ; Προφανώς, για τα γεγονότα με τον Ολυμπιακό η τιμωρία είναι αρκετά σκληρή (υπάρχει, πάντως, σοβαρό πάτημα με τα επεισόδια που έγιναν), όμως αυτό για το οποίο οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ “φωνάζουν”, κυρίως, είναι οι 1+1 αγωνιστικές τιμωρίας για Καλλονή και Πανιώνιο.

Ο πειθαρχικός κώδικας αναφέρει πως αν μία ομάδα έχει τιμωρηθεί δύο φορές με πρόστιμο για πυρσό, τότε την τρίτη τιμωρείται με ποινή τιμωρίας της έδρας. Το θέμα με τον ΠΑΟΚ είναι ότι-όπως λένε τα στελέχη της νομικής υπηρεσίας του-δεν ήταν υπότροπος γιατί, στον θεσμό του Κυπέλλου, είχε τιμωρηθεί για πυρσό μόνο στο παιχνίδι με τον Πανθρακικό, που ήταν άλλωστε το μοναδικό στο γήπεδο της Τούμπας. Στα υπόλοιπα δύο, με Χανιά και Ολυμπιακό Βόλου, δεν υπήρξε οργανωμένη μετακίνηση για να υποστηρίξει κανείς ότι η ΠΑΕ φέρει ευθύνη για κάτι που ενδεχομένως έγινε. “Ίσως κάθε πυρσός να μετράει ξεχωριστά και αν έχουν πέσει δύο και τρεις στην ίδια αναμέτρηση, αυτόματα, μία ομάδα να θεωρείται υπότροπη” σχολίαζε με χιούμορ χθες συνεργάτης του Ιβάν Σαββίδη. Οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ τονίζουν ότι θα φτάσουν μέχρι τον Ποδοσφαιρικό Εισαγγελέα ζητώντας του να παρέμβει, αλλά αυτό είναι κάτι που θα έχει-αν έχει-εξέλιξη στις επόμενες μέρες.

Ανεξάρτητα αν γίνουν όλες αυτές οι ενέργειες και πιάσουν τόπο, ο Σαββίδης πρέπει να αναλύσει γιατί έπεσε βαρύς ο πέλεκυς της Πειθαρχικής. Και, κατά τη γνώμη μου, μόνο η παραδοχή ότι “ο ΠΑΟΚ “πληρώνει” τον πόλεμο που άνοιξε με τον Γκιρτζίκη και την ΕΠΟ συνολικά”δεν αρκεί για να το εξηγήσει. Ναι, συμβαίνει αυτό, όπως επίσης είναι αλήθεια πως η περιρρέουσα ατμόσφαιρα (μετά τα γεγονότα στην Τούμπα και πριν λίγες μέρες στην Λευκάδα) είναι πιθανό να επηρέασε τα μέλη της Πειθαρχικής Επιτροπής. Μπορεί να είναι δικαστές, αλλά είναι και άνθρωποι και λαμβάνουν τα μηνύματα από το περιβάλλον στο οποίο ζουν.

Πλήττουν μόνο Ιβάν και ΠΑΟΚ

Όμως, για να μην χάνουμε το δάσος και βλέπουμε μόνο μέρος του, αν δεν υπήρχαν επεισόδια δεν θα συζητούσαμε τώρα για το αν η Πειθαρχική Επιτροπή είναι αυστηρή ή όχι. Δυστυχώς, ο Σαββίδης έχει αποτύχει στο να αποβάλει τους λίγους... αλλά πάντως πολύ αποτελεσματικούς-στη ζημιά που του κάνουν-ανεγκέφαλους. Όσες δικαιολογίες κι αν επικαλεστεί περί προκλητικής διαιτησίας Παππά, ο τρόπος αντίδρασης είναι έγκλημα σε βάρος του ΠΑΟΚ. Αυτοί που μπουκάρουν στο γήπεδο, σπάνε και ρημάζουν, δεν λένε να καταλάβουν ότι έτσι το μόνο που πετυχαίνουν είναι να κάνουν ζημιά στην τσέπη του Σαββίδη, άρα κατ' επέκταση στον ίδιο τον ΠΑΟΚ. Ούτε την αδικία αποκαθιστούν, ούτε δίνουν καίριο χτύπημα στην κυριαρχία του Ολυμπιακού. Το θέμα ανήκει σ' αυτά που ο Σαββίδης οφείλει να βρει λύσεις, έτσι ώστε, με το ξεκίνημα της νέας περιόδου, όταν ανοίξει και πάλι η Τούμπα (αν δεν “πέσει” η ποινή στην έφεση), ο ΠΑΟΚ να μη τα ξαναβρεί μπροστά του. Και σ' αυτή την προσπάθεια οφείλουν να σταθούν δίπλα στον μεγαλομέτοχο του Δικεφάλου όλες οι υγιείς δυνάμεις του συλλόγου, από τους οπαδούς μέχρι τους παλιούς παίκτες και παράγοντες.

Έφερε τον Μαρινάκη στο τετ-α-τετ

Πάμε και σε κάτι άλλο. Ο Μαρινάκης είναι πλέον έτοιμος να μιλήσει face-to-face με τον Σαββίδη και τον Μελισανίδη και το γεγονός ότι άλλαξε στάση, έστω σε επίπεδο διάθεσης για εφ' όλης της ύλης ελεύθερη συζήτηση, πιστώνεται στον Ιβάν που πρόταξε την ανάγκη να μιλήσουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές. Ήταν αυτός που ζήτησε επιτακτικά από την Πολιτεία να μεσολαβήσει για το ιστορικό ραντεβού και πέτυχε να κάνει τον Ολυμπιακό από εδώ και πέρα να μην μπορεί να αρνηθεί.
Αρκεί να βρεθεί ένα αποτελεσματικό κυβερνητικό στέλεχος, γιατί ο Κοντονής από τον οποίο περίμενε πολλά ο Σαββίδης απέτυχε να φανεί αντάξιος των περιστάσεων. Προφανώς, για τον Σαββίδη που κουβαλά τη νοοτροπία από τη χώρα στην οποία κυρίως δραστηριοποιείται επιχειρηματικά, τη Ρωσία, είναι αδιανόητο υψηλόβαθμο στέλεχος της Κυβέρνησης να μην μπορεί να επιβληθεί. Ήταν κι αυτό όμως, ένα μάθημα, από τα ουσιώδη που κάνει ο Σαββίδης τελευταία.

Το κυριότερο, όμως, απ' όλα όσα έχει μάθει είναι ότι για να υποστηρίξει οποιαδήποτε ή όλες τις κινήσεις του από εδώ και πέρα, πρέπει να φτιάξει ΟΜΑΔΑ που θα μπαίνει στο γήπεδο και θα πείθει ότι είναι έτοιμη να κερδίσει τους πάντες. Αυτή και μόνο αυτή θα είναι το απόλυτο στήριγμα στο έργο του, αφού μία καλή πορεία του ΠΑΟΚ θα πείθει πως ο Σαββίδης τα κάνει καλά σε όλα τα επίπεδα.

Photo Credits: Action images

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ