OPINIONS

Τον "στοιχειώνει" ο τίτλος

Τον "στοιχειώνει" ο τίτλος
EUROKINISSI SPORTS

Ο Κώστας Πετρωτός διαπιστώνει πόσο δύσκολο είναι για τον Αλεκσάνταρ Στανόγεβιτς να είναι προπονητής του ΠΑΟΚ αυτή την περίοδο και προσπαθεί να αναδείξει την αξία του "πάσα-πάσα" την οποία οφείλουν να θυμηθούν στον Δικέφαλο.

Υπάρχει πολύς κόσμος που αντιδρά στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται ο Αλεκσάνταρ Στανόγεβιτς, πριν καλά-καλά προλάβει να καθίσει στον πάγκο του ΠΑΟΚ. "Ακόμη δεν ήρθε στον ΠΑΟΚ και τον… πυροβολείτε", είναι το μήνυμα που βλέπει κανείς δεξιά και αριστερά γραμμένο από αρκετούς οπαδούς του ΠΑΟΚ σε αναρτήσεις τους στα social media ή σε παρεμβάσεις τους στα ερτζιανά.

Η αλήθεια είναι ότι ο 43χρονος τεχνικός κρίνεται από πολύ νωρίς αυστηρά -δεν εξαιρώ τον εαυτό μου από αυτή τη διαδικασία- και αυτό συμβαίνει γιατί είχε την… ατυχία (σ’ αυτή την περίοδο, γιατί στο φινάλε της σεζόν, αν τα καταφέρει, μπορεί να εξελιχθεί σε μεγάλη τύχη για εκείνον) να αναλάβει τα ηνία του Δικεφάλου στη χρονιά που οι απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες από ποτέ.

Τα πάντα στο περιβάλλον του ΠΑΟΚ, γύρω από τον Σέρβο κόουτς και τους συνεργάτες του, φωνάζουν "πρωτάθλημα τώρα ή ποτέ" και η απαίτηση αυτή στοιχειώνει κάθε σκέψη γύρω από την ομάδα.

Αν ψάχνετε αποδείξεις για τα παραπάνω, δεν έχετε παρά να διαβάσετε κάπως προσεκτικά τις δηλώσεις του Σατνόγεβιτς μετά το χθεσινό φιλικό με την Ανόρθωση.

"Ξέρω τι ακριβώς χρειαζόμαστε για να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο την ομάδα. Αν αυτό είναι αρκετό για να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα, θα φανεί".

"Θέλω να βλέπω Έλληνες παίκτες, παιδιά από τις Ακαδημίες να παίζουν στην ομάδα, αλλά αυτή την περίοδο δεν κάνω συμβιβασμούς, ψάχνω την καλύτερη ενδεκάδα".

Τον "στοιχειώνει" ο τίτλος
EUROKINISSI SPORTS

Οι παραπάνω είναι δύο μόνο από τις ατάκες του που καταλήγουν στη συζήτηση για τίτλο. Τα πάντα, λοιπόν, κρίνονται με το φίλτρο του πρωταθλήματος και δεν μπορεί παρά να αναγνωρίσει κανείς ότι ο Στανόγεβιτς δουλεύει σε ένα άκρως πιεστικό περιβάλλον. Το ίδιο θα ίσχυε για κάθε άλλο προπονητή που θα ήταν αυτή την περίοδο στην Τούμπα, εκτός δύο εξαιρέσεων.

Ένα πολύ μεγάλο όνομα που το ειδικό βάρος του θα εγγυόταν μεγαλύτερη πίστωση χρόνου ή τον Βλάνταν Ίβιτς που, έχοντας κατακτήσει το πρώτο τρόπαιο στην εποχή Σαββίδη, είχε δώσει κάποια σημαντικά διαπιστευτήρια που θα ήταν "ασπίδα" σε ενδεχόμενες αρχικές αποτυχίες. Ωστόσο, επέλεξε να φύγει ο ίδιος, παρά το πρέσινγκ του Σαββίδη.

ΣΤΟΠΕΡ, ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ ΜΕΣΟ ΚΑΙ... ΠΑΣΑ-ΠΑΣΑ

Επιστρέφουμε όμως στην τωρινή εποχή, αυτή του Στανόγεβιτς και αξίζει να εστιάσουμε στο "ξέρω τι χρειάζεται η ομάδα μου" που είπε μετά το φιλικό με την Ανόρθωση. Είναι προφανές ότι ο κόουτς του ΠΑΟΚ μιλά για την ανάγκη να αποκτηθεί ένα καθαρόαιμος στόπερ, αποτελεσματικός στα προσωπικά μαρκαρίσματα, καθώς και ένας υψηλόσωμος αμυντικός μέσος. Τύπου Εντιαγέ που θα ήταν ιδανική περίπτωση, αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο να αποκτηθεί.

Την ίδια άποψη έχει και ο Λούμπος Μίχελ, που έχει καταλήξει σε συγκεκριμένες περιπτώσεις με τον 43χρονο τεχνικό και τις "δουλεύει" για να φέρει όσο πιο σύντομα γίνεται δύο παίκτες πρώτης γραμμής στην Τούμπα.

Προφανώς αυτοί οι δύο θα είναι κομβικοί για να κλείσουν τα αμυντικά κενά που και χθες παρουσίασε ο Δικέφαλος και σε μεγάλο βαθμό αρχίζουν και από την διάθεση του Στανόγεβιτς να παρουσιάσει μία άκρως επιθετική ομάδα.

Τον "στοιχειώνει" ο τίτλος
EUROKINISSI SPORTS

Ας μου επιτραπεί, όμως, να πω ότι οι μεταγραφές δεν εγγυώνται ότι θα έρθει ο τίτλος στην Τούμπα. Χρειάζονται και άλλα πράγματα, όπως η πολύ καλή μελέτη του ελληνικού πρωταθλήματος. Ο Σέρβος προπονητής πρέπει να προβληματιστεί πολύ για το αν οι γρήγορες επιθέσεις των 12" που θέλει να κάνει ο δικός του ΠΑΟΚ μπορούν να έχουν αποτέλεσμα κόντρα στις μισές και πλέον ελληνικές ομάδες που θα έρχονται στην Τούμπα (αλλά και στις έδρες τους για να παίζουν στο μισό-ή και λιγότερο- γήπεδο).

Έχω την αίσθηση ότι το τεχνικό τιμ του ΠΑΟΚ οφείλει να σκεφτεί καλά και την αξία του "πάσα-πάσα". Της υπομονής στην κυκλοφορία της μπάλας, για να δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να διασπώνται κλειστές άμυνες. Είναι ακριβώς οι συνθήκες για τις οποίες παίκτες όπως ο Μπίσεσβαρ γίνονται ιδιαίτερα κομβικοί. Πάσες σαν κι αυτή που έβγαλε στον Πρίγιοβιτς κόντρα σε οργανωμένη άμυνα, όταν ο Σέρβος φορ προσπάθησε με προβολή να σκοράρει προς το τέλος του δευτέρου μέρους είναι που θα αναζητήσει ο ΠΑΟΚ μέσα στη σεζόν. Κι αυτές πολλές φορές "γεννιούνται" μέσα από το "πάσα-πάσα".

Υ.Γ. 1: Δεν έκανε την σούπερ επέμβαση ο Ροδρίγο Ρέι χθες στην Τούμπα. Είχε όμως ενεργή παρουσίας στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ, έπαιξε πολλές φορές τη μπάλα με τα πόδια και σχεδόν σε κάθε κίνησή του, έδειξε ότι ο ΠΑΟΚ έχει αποκτήσει ένα τερματοφύλακα πολύ υψηλών προδιαγραφών.

Υ.Γ. 2: Πολύ καλή η παρουσία του Τζάλμα Κάμπος και εξαιρετικό το γκολ που σημείωσε με τρομερό φάλτσο (αυτό που του έλειψε σε πολλές περιπτώσεις πέρυσι). Αν μπορέσει να αποκτήσει πιο συχνή επαφή με το γκολ θα έχουν μαζί με τον Μακ ξεκάθαρο προβάδισμα για τις θέσεις των ακραίων επιθετικών μέσα στη σεζόν.

Υ.Γ. 3: Πολύ λίγος ο κόσμος που βρέθηκε χθες στην Τουμπα με δεδομένο ότι η ομάδα έκανε πρόβα τζενεράλε στο "σπίτι" της ενόψει των ευρωπαϊκών αγώνων. Προαφνώς κάτι παραπάνω περιμένει ο κόσμος του ΠΑΟΚ για να συρρεύσει στο γήπεδο και σίγουρα το μήνυμα που έστειλε η απουσία του δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ