OPINIONS

Το... μπρα ντε φερ Αναστασιάδη-Στέφενς

QPR - ΠΑΟΚ / ΦΙΛΙΚΟ
QPR - ΠΑΟΚ / ΦΙΛΙΚΟ MOTIONTEAM

Ο Κώστας Πετρωτός επιχειρεί την πρώτη σύγκριση του φετινού με τον περσινό ΠΑΟΚ, εκμεταλλευόμενος τα συμπεράσματα και από το τελευταίο φιλικό παιχνίδι με την ΚΠΡ στο Λονδίνο

Πιθανόν, πολλοί από εσάς περιμένουν και το τελευταίο φιλικό παιχνίδι πριν την έναρξη των επίσημων αγωνιστικών υποχρεώσεων, κόντρα στην Ίντερ για να βγάλουν συμπεράσματα για τη δυναμικότητα του φετινού ΠΑΟΚ, θα μου επιτρέψετε, όμως, να... επισπεύσω λίγο τη διαδικασία και να καταγράψω τα πρώτα συμπεράσματα, μετά και το νικηφόρο τεστ κόντρα στην ΚΠΡ.

Κι αυτό γιατί εκτιμώ ότι και κόντρα στη φημισμένη ιταλική ομάδα θα δούμε, λίγο-πολύ τον ίδιο ΠΑΟΚ, μία ομάδα που μπορεί να συγκριθεί με την περσινή, παρότι το μπάτζετ της είναι κάτω από τα μισά (από τα 16,5 εκ. ευρώ, πήγε σχεδόν στα 7).

Η σύγκριση αφορά στη δυναμικότητα των ομάδων του Άγγελου Αναστασιάδη και του Χουμπ Στέφενς και όχι το στυλ παιχνιδιού τους, γιατί εκεί υπάρχουν πολλές διαφορές που αντανακλούν και στη σφραγίδα που έβαλε καθένας από τους δύο τεχνικούς στον ΠΑΟΚ.

Ο 61χρονος Μακεδόνας τεχνικός έχει, βέβαια, μόλις 50 μέρες το κουμάντο του ΠΑΟΚ, παρόλα αυτά δεν μπορεί κανείς να μην αναγνωρίσει ότι το στίγμα της δουλειάς του φαίνεται μέσα στο γήπεδο.

Ο φετινός ΠΑΟΚ στηρίζεται πολύ στην ομαδική λειτουργία. Στις αλληλοκαλύψεις και το συνεχές τρέξιμο, καθώς δεν υπάρχουν οι... φίρμες που “ανάγκαζαν' τους υπόλοιπους να τρέχουν και γι' αυτούς. Μπορεί το γεγονός ότι στο ρόστερ δεν υπάρχει Νάτχο, Στοχ και Κατσουράνης να μεταφράζεται σε έλλειμμα ατομικής ποιότητας, από την άλλη, όμως, οι αντικαταστάτες τους είναι περισσότεροι συμμετοχικοί στο πρέσινγκ και στις αλληλοβοήθειες.

Επιπλέον, ο φετινός ΠΑΟΚ έχει ταυτότητα ως ομάδα. Ξέρει τι θέλει να παίξει και το δείχνει από την αρχή στο παιχνίδι του. Ψάχνει τη γρήγορη επίθεση με τον Μακ και τον Περέιρα, τον Αθανασιάδη να ανεβοκατεβαίνει σαν στήριγμα και τον Μαντούρο να κάνει τη σωστή πρώτη πάσα για μία ορθολογική επίθεση. Ανεβάζει τα μπακ του ψηλά, αλλά με τα χαφ να καλύπτουν τους κενούς χώρους και τον Γκολάσα να προσπαθήσει να λειτουργήσει οργανωτικά από τον άξονα.

Αντίθετα, πέρυσι, ο Χουμπ Στέφενς δεν είχε δώσει τόσο μεγάλη έμφαση στην τακτική. Ίσως γιατί είχε υποτιμήσει το ελληνικό πρωτάθλημα, ίσως γιατί πόνταρε στην ατομική ποιότητα των παικτών του, ίσως και γιατί αντιλήφθηκε πώς όταν ανέλαβε τα ηνία του ΠΑΟΚ ήδη είχε διαμορφωθεί το ρόστερ δεν προσπάθησε ιδιαίτερα να ετοιμάσει ένα πλάνο οργάνωσης παιχνιδιού. Επιπλέον, μετά το 4-0 από τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη, προσπάθησε να ξαναστήσει την ομάδα από την αρχή, κάτι που δεν επέτρεψε στον “Δικέφαλο” να αποκτήσει σε καμία περίοδο αυτοματισμούς.

Η πειθαρχία επανήλθε στα αποδυτήρια

Αλλά ας μη φεύγουμε από τη σύγκριση νέου και παλιού ΠΑΟΚ. Ίσως είναι πρόωρο να το σημειώσουμε, αλλά το δείγμα γραφή των φιλικών αγώνων δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο. Ο ΠΑΟΚ ανέκτησε τη χαμένη πειθαρχία του. Οι παίκτες δεν διαμαρτύρονται για ψύλλου πήδημα στους διαιτητές, αποφεύγουν να ανοίγουν διαλόγους με τους αντιπάλους του, προσπαθούν να μη δέχονται τσάμπα κάρτες.

“Δεν θέλω να ακούσω κανέναν σας να μιλά στο διαιτητή για οποιονδήποτε λόγο” είχε πει στους παίκτες του ο Αναστασιάδης πριν το πρώτο φιλικό στην Ολλανδία κόντρα στην Σταντάρ Λιέγης και την ίδια εντολή επαναλαμβάνει πριν από κάθε αγώνα. Βέβαια, άλλο είναι να λειτουργείς σε φιλικό παιχνίδι και άλλο σε επίσημο, κουβαλώντας την πίεση του αποτελέσματος, όμως, οι πρώτες ενδείξεις είναι ελπιδοφόρες για τον ΠΑΟΚ α' αυτό τον τομέα.

Λίνο και Βούκιτς άφησαν κενά...

Θα αναρωτηθεί κανείς: “Μα, καλά ρε συ Πετρωτέ. Έτσι όπως τα περιγράφεις, ο ΠΑΟΚ μπορεί να κοντράρει τον Ολυμπιακό με τα μισά χρήματα από πέρυσι...”. Σαφώς και δεν είναι έτσι. Υπάρχει ξεκάθαρη διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων, κυρίως στην ατομική ποιότητα στην οποία ο ΠΑΟΚ υπολείπεται σε σχέση με πέρυσι. Ο Νάτχο, ο Στοχ και ο Κατσουράνης (όπως και ο Λούκας που αν έχανε σε κάτι ήταν σε προσωπικότητα μέσα στο γήπεδο) μπορεί να μην ήταν οι κορυφαίοι στα τρεξίματα, αλλά με τη μπάλα στα πόδια έκαναν πράγματα που δύσκολα θα τα δούμε από παίκτες της τωρινής ομάδας. Ο Νάτχο μπορούσε να δώσει πολύ μεγάλη ποικιλία με τις μπαλιές του, μακρινές και τελικές, στο επιθετικό παιχνίδι του ΠΑΟΚ και τώρα ανάλογη ποιότητα φαίνεται πώς έχει μόνο ο Μαντούρο για να παίζει ως αμυντικό χαφ, όμως, και όχι ως επιτελικός.

Ο Στοχ ήταν μπουκαδόρος και πολύ καλός σουτέρ, στοιχεία που περιμένουμε να δούμε αν τα διαθέτει ο Μακ, που έχει δώσει πολύ καλά δείγματα γραφής στα πρώτα ματς. Όσο για τον Κατσουράνη, την ικανότητά του να κάνει παιχνίδι από πίσω δεν τη έχει κερδίσει από κανένα άλλο φετινό αμυντικό του ο ΠΑΟΚ. Γι' αυτό και η επόμενη μεταγραφική κίνηση πρέπει να γίνει στις θέσεις των στόπερ.

Πιθανόν, όμως, ακόμη και τα κενά των συγκεκριμένων παικτών να καλυφθούν μέσα από την ομαδική λειτουργία και το οργανωμένο πλάνο παιχνιδιού του Αναστασιάδη. Εκεί που πραγματικά αναρωτιέμαι αν βρεθεί λύση είναι στα γκολ που έδινε από τον πάγκο ο Βούκιτς και στις φαρμακερές επελάσεις και σέντρες του Λίνο. Ο Βραζιλιάνος μπορεί να έφυγε από την Τουμπα (άδικα κατά τη γνώμη μου) γιατί έγινε 37 χρονών, ας μην ξεχνάμε όμως ότι ήταν ο MVP της περσινής αγωνιστικής περιόδου. Ο Ρατς έχει πολύ πλουσιότερη καριέρα, αλλά προς το παρόν δεν έχουμε δει τα στοιχεία που έδινε στον ΠΑΟΚ ο Λίνο.

Αυτά προς το παρόν, καθώς υπάρχουν ακόμη μέρες μπροστά μας για να πάμε σε πιο ασφαλή συμπεράσματα ενόψει Ζίμπρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ