OPINIONS

Το άγνωστο παζλ του Σαββίδη

Το άγνωστο παζλ του Σαββίδη
Σαββίδης παζλ

Ο Κώστας Πετρωτός προσπερνά την αναμενόμενη εμφάνιση του ΠΑΟΚ και του Μακ κόντρα στη Βάαλβαϊκ και καταγράφει τα ερωτήματα του κόσμου της ομάδας για τις κινήσεις του μεγαλομετόχου της.

Έχοντας παρακολουθήσει καθημερινά επί μία εβδομάδα τον τρόπο που ο Άγγελος Αναστασιάδης δουλεύει με τους παίκτες του ΠΑΟΚ που βρίσκονται στο Όστερμπεκ της Ολλανδίας, (και) η χθεσινή εμφάνιση που συνοδεύτηκε με την πρώτη νίκη στα φιλικά προετοιμασίας επί της Βαάλβαϊκ δεν μου προκάλεσε έκπληξη.

Ο 61χρονος τεχνικός επιμένει από την πρώτη μέρα στο γρήγορο παιχνίδι, την ανάπτυξη από τα άκρα και στο συνεχές-όσο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί αυτή την περίοδο-πρέσινγκ στον αντίπαλο όταν έχει κατοχή μπάλας. Χθες, μάλιστα, ο «Δικέφαλος» έπαιξε, κατά διαστήματα, μία ταχύτητα πιο πάνω σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια του κι αυτό συνέβη για δύο λόγους:

Πρώτον γιατί αρχίζουν και λύνονται τα πόδια των παικτών του ΠΑΟΚ μετά από τις επίπονες προπονήσεις των πρώτων ημερών και δεύτερον γιατί στην ομάδα υπάρχει πλέον και ο Ρόμπερτ Μακ που αποκτήθηκε ακριβώς λόγω της ταχύτητάς του. Ο Σλοβάκος που πέτυχε και γκολ μετά από ωραία ασίστ του Πόποβιτς προσωπικά δεν με ξάφνιασε ευχάριστα, γιατί ακριβώς όπως έχει μάθει να κάνει μέχρι τώρα στην καριέρα του, σε κάθε σεζόν μπαίνει φουριόζος. Το ζητούμενο είναι η διάρκεια και αυτό θα περιμένουμε να δούμε από τον 23χρονο μεσοεπιθετικό που είναι δεδομένο πώς διαθέτει ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Ακόμη και οι αδυναμίες του ΠΑΟΚ για μένα ήταν αναμενόμενες. Από το πρώτο φιλικό φάνηκε ότι ο «Δικέφαλος» έχει ανάγκη από ένα νέο Κοντρέρας (δυστυχώς ακόμη τον ψάχνει), μία ηγετική φυσιογνωμία στην άμυνα που θα καθοδηγεί όλους τους υπόλοιπους. Ελπίζω η καθυστέρηση που παρατηρείται στην απόκτησή του να αφορά καθαρά και μόνο την αναζήτηση της καλύτερης λύσης και να μην αποτελεί την εφαρμογή της λογικής («κάνουμε τον Μαντούρο στόπερ, το ίδιο θα γίνει και με τον Τζαβέλλα και όλα καλά»).

Όσα καλά στοιχεία κι αν δώσουν οι παίκτες που δοκιμάζονται στο κέντρο άμυνας, η έλλειψη ενός παίκτη ηγέτη δεν καλύπτεται.

Ο Ιβάν κάνει να φαίνονται οι κινήσεις του σπασμωδικές

Ας αφήσουμε, όμως, κατά μέρους τα αγωνιστικά που ο ΠΑΟΚ έχει μπει σε ένα δρόμο (πόσο καλός θα φανεί στην πορεία) κι ας επικεντρωθούμε σ’ αυτό που πραγματικά «καίει» τον οπαδό της ομάδας: Που το πάει ο Σαββίδης;

Δεν είναι παράλογο το ερώτημα όσο κι αν αδικεί τον μεγαλομέτοχο γι’ αυτά που έχει προσφέρει στην ομάδα. Ο κόσμος του ΠΑΟΚ-και απόδειξη είναι η μειωμένη, σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, κίνηση στα διαρκείας-δεν αντιλαμβάνεται τι θέλει να κάνει ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ.

Διαβάζει για την διάθεσή του να προσλάβει Άγγλο μάνατζερ ή τον Φρανκ Άρνεσεν που μέχρι πριν λίγα χρόνια δούλευε με άκρως παχυλό μισθό στην Τσέλσι του Αμπράμοβιτς, ενημερώνεται για τις εισηγήσεις που δέχεται από τηSportfiveγια τον τρόπο με τον οποίο πρέπει οργανώσει την ΠΑΕ και από την άλλη βλέπει τον Αναστασιάδη να προσπαθεί να μετατρέψει την… Κ20 σε ανδρική ομάδα και τον Ζήση Βρύζα να ασχολείται με όλα (από τη Λίγκα έως κα τις μεταγραφές) ελλείψει άλλων στελεχών.

Δεν γνωρίζει ποιο είναι το μπάτζετ που διαθέτει φέτος για την ομάδα, ποιο στόχο έχει βάλει στα στελέχη του, τι σκοπό θέλει να εξυπηρετήσει με τη στάση του ΠΑΟΚ στη Λίγκα, απέναντι στην ΕΠΟ και γενικότερα ποιο είναι το στίγμα της ομάδας του.

Όλα αυτά γίνονται γιατί, σε αντίθεση με όσα διακήρυττε όταν διοργάνωνε ανοιχτές συγκεντρώσεις στο «Παλατάκι», ο 56χρονος επιχειρηματίας έχει απομακρυνθεί από την μεγάλη μάζα των οπαδών του ΠΑΟΚ. Το ότι έχει συναντηθεί αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες με εκπροσώπους συνδέσμων δεν μπορεί να λογιστεί ως ενημέρωση της πλειοψηφίας του λαού του ΠΑΟΚ. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με συγκεντρώσεις σαν κι αυτή που προανέφερα, είτε με τη διοργάνωση μίας μεγάλης συνέντευξης Τύπου, μέσα από την οποία ο Σαββίδης είναι υποχρεωμένος να χαράξει το δρόμο πάνω στον οποίο θα βαδίσει ο δικός του ΠΑΟΚ το επόμενο διάστημα.

Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα είναι απλά μία μεσοβέζικη λύση και δεν θα δώσει στον κόσμο να καταλάβει τι θέλει να κάνει ο μεγαλομέτοχος της ομάδας του και θα τον βάζει σε ένα διαρκές σκωτσέζικο ντους του στυλ («δεν κάνει σοβαρές μεταγραφές ο Ιβάν, τα έχει παρατήσει», «ο μεγαλομέτοχος ετοιμάζει αντεπίθεση, δείτε πάει να φέρει τον Άρνεσεν») το οποίο αδικεί πρώτα απ΄ όλα τον ίδιο προσωπικά και μετά όλους όσοι πασχίζουν καθημερινά για την πρόοδο του ΠΑΟΚ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ