OPINIONS

Το τρίπτυχο του τίτλου

SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÐÁÏ / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM)
SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÐÁÏ / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Ο Κώστας Πετρωτός αποχαιρετά το 2017 κρατώντας την προσδοκία τίτλου που γέννησε και εστιάζοντας στα τρία κομβικά σημεία για να μην πάει στράφι η πιο μεγάλη ευκαιρία να γίνει πρωταθλητής ο ΠΑΟΚ μετά από 33 χρόνια

Δεν ξέρω πόσοι το παρατηρήσατε, αλλά στο διάστημα που ο Ραζβάν Λουτσέσκου βρισκόταν στην Ρουμανία για τις ολιγοήμερες διακοπές του και έδινε διαδοχικές συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης της πατρίδας του δεν υπήρχε ούτε μία από αυτές που να μην είχε ως κεντρικό θέμα την δίψα των ΠΑΟΚτσήδων για την κατάκτηση του πρωταθλήματος για πρώτη φορά μετά από 33 χρόνια. "Ολοι, ηλικιωμένοι, απλοί άνθρωποι, παιδιά, άνθρωποι που είναι ντυμένοι με κοστούμια, όλοι λένε μια λέξη. Πρωτάθλημα, πρωτάθλημα, πρωτάθλημα", είπε χαρακτηριστικά ο 48χρονος τεχνικός στο κανάλι "Digisport" και με διαφορά λίγων ημερών επανέλαβε πόσο επιτακτικά ζητά όλο το περιβάλλον του ΠΑΟΚ το πρωτάθλημα.

Κάνοντας μία σύγκριση με όσα έλεγε στις αρχές της σεζόν ("πρώτα από όλα δεν είπα ποτέ ότι παλεύουμε γι' αυτό τον στόχο, αλλά ότι έχουμε ένα όνειρο", είχε δηλώσει μετά την λευκή ισοπαλία με τον Απόλλωνα στη Ριζούπολη, προκαλώντας έντονη κριτική), εύκολα καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα ότι ο Ρουμάνος κόουτς έχει αντιληφθεί πολύ καλά πλέον το περιβάλλον στο οποίο κινείται και τις απαιτήσεις του, μετά από μία σεζόν στην οποία άνοιξε η όρεξη όλων με την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας.

Και από τη στιγμή που, εμμέσως πλην σαφώς, αντιλαμβάνεται και ο ίδιος ότι ο τίτλος του Πρωταθλήματος θα αποτελέσει το βασικό κριτήριο και για την δική του αξιολόγηση το καλοκαίρι, αρχίζει και λειτουργεί πιο ρεαλιστικά.

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΘΑ ΚΡΙΝΟΥΝ ΠΟΛΛΑ

Που έγκειται ο ρεαλισμός; Πρώτα απ' όλα στα "θέλω" του στις μεταγραφές. "Η ομάδα έχει ανάγκη από παίκτες λειτουργικούς", είναι η θέση που κατέθεσε ενώπιον του Ιβάν Σαββίδη και του Λούμπος Μίχελ στις διαδοχικές συσκέψεις που κάνουν και στις οποίες του έχει αναγνωριστεί ένας άκρως κομβικός ρόλος. Το δόγμα Λουτσέσκου, λοιπόν, λέει "δεν με ενδιαφέρει αν ένας παίκτης είναι όνομα, έχει πολύ βαρύ βιογραφικό ή αποτελεί μεταγραφή αεροδρομίου, απλά θέλω να μου κάνει την δουλειά".Και οι παίκτες που προτείνει είναι ακριβώς αυτής της λογικής.

Το θέμα είναι ότι στον ΠΑΟΚ έχει αποδειχθεί πως, ειδικά στα μεταγραφικά, συνυπάρχουν διαφορετικές (και ορισμένες φορές αλληλοσυγκρουόμενες) τάσεις που ενίοτε μπορούν να επηρεάζουν σε καθοριστικό βαθμό τις τελικές αποφάσεις.

Άρα, ένα πρώτο σημείο που πρέπει να προσέξει ο ΠΑΟΚ με το... καλημέρα στο 2018 είναι το πώς θα φιλτράρει τις τελικές επιλογές του στα μεταγραφικά.

Η μνημειώδης αστοχία με την επιλογή του μονίμως τραυματία Λεβέκ το καλοκαίρι βρίσκεται, προφανώς, στο μυαλό όλων (γι' αυτό άλλωστε και υπάρχουν πολλοί ενδοιασμοί στην περίπτωση του Μάρσιο Αζεβέδο με το βεβαρημένο ιστορικό) και αποτελεί οδηγό για το πώς θα κινηθεί αυτό τον Γενάρη ο ΠΑΟΚ.

Ωστόσο, δεν αρκεί να βρεθούν αριστερός μπακ και στόπερ (σε πρώτη φάση) με μόνο προσόν να χαίρουν άκρας υγείας. Θα πρέπει να "κουμπώσουν" άμεσα και με την υπόλοιπη ομάδα. Και σ' αυτό το σημείο είναι που θα δοκιμαστεί η ωριμότητα του μεταγραφικού μηχανισμού του ΠΑΟΚ.

ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ Η ΑΠΟΦΟΡΤΙΣΗ

Το ρόστερ του ΠΑΟΚ, όμως, δεν έχει ανάγκη μόνο από ενίσχυση. Χρειάζεται και ουσιαστική αποφόρτιση. Αποτελεί επείγουσας ανάγκης ζήτημα να αποχωρήσουν ορισμένοι παίκτες από τη μεσαία γραμμή και μάλλον και από τις θέσεις των εξτρέμ για να διευκολυνθεί στο καθημερινό, απόλυτα δύσκολο, έργο της διατήρησης ισορροπιών στα αποδυτήρια ο Ραζβάν Λουτσέσκου.

Και δεν είναι μόνο οι περιπτώσεις των Μπρκιτς, Κωνσταντινίδη, Λέοβατς, Κάτσε που θα πρέπει να λυθούν "εδώ και τώρα" (ας θεωρήσουμε ως δεδομένο το τέλος του δανεισμού του Σαμπράνο).

Εφόσον αποκτηθεί αριστερός μπακ και προωθηθεί ο Βιεϊρίνα στις θέσεις των εξτρέμ, θα γίνει ακόμη μεγαλύτερος ο συνωστισμός παικτών σ' αυτές. Παραθέτουμε τα ονόματα των ποδοσφαιριστών που μπορούν να αγωνιστούν στην τριάδα πίσω από τον φορ για να αντιληφθεί ο καθένας το μέγεθος του προβλήματος: Βιεϊρίνια, Μακ, Πέλκας, Ελ Καντουρί, Μπίσεσβαρ, Κάμπος, Λημνιός, Μυστακίδης. Ακόμη και σε ευρωπαϊκή διοργάνωση να αγωνιζόταν ο ΠΑΟΚ, πάλι θα ήταν πάρα πολλοί.

ΤΟ... ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΩΣΤΑ

Μεταγραφές και αποχωρήσεις θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο πώς θα μπει ο ΠΑΟΚ στο 2018 και άρα θα επηρεάσουν την πορεία πρωταθλητισμού, το ίδιο, όμως, συμβαίνει και με τους αγώνες που καλείται να δώσει η ομάδα στους δύο πρώτους μήνες, μέχρι και το πρώτο ντέρμπι του νέου έτους με τον Ολυμπιακό στις 25 Φεβρουαρίου.

Αφήνουμε στην άκρη τα εντός έδρας παιχνίδια με Λεβαδειακό (6/1), Απόλλωνα Σμύρνης (21/1) και ΑΕΛ (12/2), καθώς φέτος στην Τούμπα ο ΠΑΟΚ δείχνει μία αξιοσημείωτη σταθερότητα.

Το να περάσει, όμως, με τρίποντα από την Κέρκυρα (14/1), το Αγρίνιο κόντρα στον Παναιτωλικό (28/1), τα Γιάννινα (4/2) και την Λαμία (17/2) ίσως αποδειχθεί το κλειδί για την πρωτιά. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι στην αποτίμηση του πρώτου γύρου, άπαντες εντός ΠΑΟΚ μνημονεύουν τους χαμένους βαθμούς σε Λιβαδειά, Ριζούπολη και AEL FC Arena στην εκκίνηση του πρωταθλήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ