OPINIONS

Το πιο μεγάλο τεστ είναι εκτός τερέν

SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM)
SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM) EUROKINISSI SPORTS

Η αντίστροφη μέτρηση για τον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ έχει αρχίσει και ο Κώστας Πετρωτός γράφει για τον Λουτσέσκου και τους παίκτες που προηγούνται στον δείκτη εμπιστοσύνης του απλού κόσμου της ομάδας.

Μία βόλτα χθες το πρωί στις εγκαταστάσεις της Νέας Μεσημβρίας ήταν αρκετή για να πείσει τον καθένα ότι ο εφετινός ΠΑΟΚ είναι αγωνιστικά αυτό που φαίνεται και στην διάρκεια των παιχνιδιών του: Μία ομάδα γεμάτη παίκτες με προσωπικότητα, ικανούς να αντέχουν την μεγάλη πίεση.

Λίγο πριν την έναρξη της προπόνησης και με ουκ ολίγους εκπροσώπους του Τύπου έξω από τα αποδυτήρια να έχουν μόλις ολοκληρώσει συνεντεύξεις με ερωτήσεις για το πώς τους επηρεάζει το ματς Πρωταθλήματος, για τη διεξαγωγή του τελικού στο ΟΑΚΑ που αποτελεί έδρα της ΑΕΚ και διάφορα άλλα που θα μπορούσαν να τους είχαν "τσιτώσει", εκείνοι ξεσπούσαν στα γέλια λόγω μίας πλάκας που έκαναν μεταξύ τους.

Προφανώς, αν εμφανιζόταν ξαφνικά εκείνη την ώρα κάποιος που δεν γνώριζε τι ακριβώς είχε συμβεί τους δυόμισι τελευταίους μήνες, θα αδυνατούσε να καταλάβει κάτω από ποιο κλίμα οδεύουμε προς τον τελικό του Κυπέλλου.

Οι ίδιοι παίκτες, όπως αποδεικνύεται από τα λεγόμενα των Κάμπος, Μαλεζά, Κάνιας και Σάχοβ λίγα λεπτά πριν, έπειθαν ότι διαθέτουν νου και κρίση για να αντιληφθούν ποια είναι τα σημαντικά ζητήματα στην παρούσα φάση και πώς πρέπει οι ίδιοι να λειτουργήσουν για να πολλαπλασιάσουν τις πιθανότητες ο ΠΑΟΚ να πάρει τον τίτλο.

Τους ακούσαμε να μιλάνε για "συγκέντρωση σε όλη τη διάρκεια του τελικού", την "ανάγκη να βελτιώσουν κάποιες λεπτομέρειες και να σβήσουν αδυναμίες που καταγράφηκαν στα παιχνίδια τους με την ΑΕΚ", να βγάζουν δίψα για το back to back και να καλούν τον κόσμο να διασκεδάσει με τον τελικό, προσπαθώντας να εκτονώσουν την ένταση που υπάρχει.

ΤΟ ΕΞΤΡΑ ΠΡΙΜ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΑ ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ

Η αντίδρασή τους όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν υποδειγματική και δικαίως ο Ιβάν Σαββίδης δήλωσε μπροστά τους (μέσω skype) περήφανος για εκείνους. Ο μεγαλομέτοχος της ομάδας φρόντισε να τους δώσει και έξτρα ώθηση παραπέμποντας σε ανταμοιβή αρκετά υψηλή (πακέτο με τα μπόνους για το Πρωτάθλημα που τους είχε υποσχεθεί) αν κατακτήσουν το τρόπαιο.

Ο Σαββίδης είδε ότι αυτή συνταγή πριμοδότησης με χρηματικό κίνητρο πιάνει (όπως φάνηκε κι από το ντεμαράζ στο Πρωτάθλημα) και γι' αυτό δεν είχε λόγο να την αλλάξει στο Κύπελλο. Στο αγωνιστικό τμήμα, το μόνο ανοιχτό θέμα πλέον είναι οι επιλογές ενδεκάδας για τον τελικό και η στρατηγική που θα χαράξει ο Λουτσέσκου.

Το μεγάλο δείγμα αγώνων που έχουν διεξαχθεί εφέτος μας δίνει από μόνο του απάντηση: ο ΠΑΟΚ διαθέτει τρομερή ποιότητα στα δυο άκρα (γι' αυτό τα περισσότερα διλήμματα είναι στις θέσεις των εξτρέμ), όμως στον άξονα η ΑΕΚ έχει δείξει ότι έχει τον τρόπο να ωθεί τον αντίπαλο σε ρυθμό που την βολεύει, επομένως για τον Ρουμάνο τεχνικό του ΠΑΟΚ το πιο μεγάλο στοίχημα είναι να δει τον Μαουρίσιο και τον παρτενέρ του (Κάνιας ή Σάχοβ) να ανταποκριθούν στις ανάγκες του τελικού.

Προσωπική άποψη εκφράζοντας, ο ΠΑΟΚ πρέπει ναστηριχθεί πολύ στην αριστερή πλευρά με Βιεϊρίνια-Μπίσεσβαρ που έχουν την ποιότητα να φέρουν συχνά σε θέση βολής Πρίγιοβιτς και Πέλκα, αλλά αυτή την ανάλυση θα την κάνουμε και τις παραμονές του τελικού.

ΤΟ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΡΓΟ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ

Υπάρχει, όμως, ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο του τελικού που για τον ΠΑΟΚ είναι ακόμη πιο κρίσιμο. Η μετακίνηση των οπαδών, η ασφαλής παρακολούθηση του αγώνα και εν τέλει η ομαλή διεξαγωγή του τελικού.

Τις τελευταίες εβδομάδες στην Θεσσαλονίκη κυρίως, όπως και άλλες περιοχές που διαθέτουν έντονο ΠΑΟΚτσήδικο στοιχείο, έχει ανοίξει μία συζήτηση σχετικά με το πώς διαχειρίστηκε συνολικά ο ΠΑΟΚ τα δύο πολυσυζητημένα ντέρμπι με Ολυμπιακό και ΑΕΚ.

Ένα συμπέρασμα που αποδεικνύεται ιδιαίτερα δημοφιλές, συνοψίζεται στο εξής: Αγωνιστικά ο ΠΑΟΚ αποδείχθηκε έτοιμος, παραγοντικά όμως καταγράφηκαν όμως πολλές αδυναμίες (από το δίχτυ που δεν προνόησε η ΠΑΕ για να αποφύγει τον έναν ανεγκέφαλο που πέταξε το ρολό στο ματς με τον Ολυμπιακό, μέχρι την ανοχή στην επιλογή Κομίνη και τα μοιραία τελευταία λεπτά στο ντέρμπι με την ΑΕΚ).

Ο ίδιος ο Ιβάν Σαββίδης δεν προσπερνά αυτή τη συζήτηση, αφού ήδη έχει καταγραφεί λειψανδρία στελεχών που οδηγεί σε υπερφόρτωση αρμοδιοτήτων σε λίγους ανθρώπους και ήδη υπάρχουν ζυμώσεις για προσθήκη στελεχών σε διάφορους τομείς.

Πάνω σ' αυτή τη λογική, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που γκρίνιαξαν για τη μη αντίδραση του επίσημου ΠΑΟΚ στον ορισμό του ΟΑΚΑ ως έδρα του τελικού και περνούν από πολύ αυστηρή κριτική κάθε κίνηση-απόφαση της ΠΑΕ που αφορά στο οργανωτικό σκέλος του τελικού.

Η αλήθεια είναι ότι το έργο των συνεργατών του Ιβάν Σαββίδη σε ό,τι έχει να κάνει με την αναμέτρηση της 12ης Μαΐου είναι πολύ πιο δύσκολο από εκείνο των στελεχών της ΑΕΚ, αφού υπάρχει το γεμάτο κινδύνους κεφάλαιο της μετακίνησης των οπαδών του ΠΑΟΚ από τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και από την ίδια την Αθήνα στο ΟΑΚΑ (πρέπει να πάνε και να επιστρέψουν χωρίς να υποστεί το παραμικρό η σωματική ακεραιότητά τους).

Τις μέρες που διανύουμε, οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ κυριολεκτικά δεν κοιμούνται και το ιδιαίτερο στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι πώς δεν διοργανώνουν οι ίδιοι τον αγώνα, ούτε έχουν την κύρια ευθύνη για τα μέτρα ασφαλείας αφού τα έχει πάρει όλα πάνω της η Αστυνομία.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο τελικός έρχεται σε μία περίοδο που ο ΠΑΟΚ κουβαλά ήδη μία τιμωρία αφαίρεσης δύο βαθμών από το πρωτάθλημα της νέας περιόδου και αν συμβεί οτιδήποτε (και ο κίνδυνος προβοκάτσιας από μεμονωμένους δεν πρέπει να αποκλειστεί) μπορεί να υποθηκεύσει από τώρα την προοπτική πρωταθλητισμού για τη νέα αγωνιστική περίοδο.

Ο τελικός είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα συνολικά για τον ΠΑΟΚ και η αλήθεια είναι ότι αυτό που έρχεται πρώτο είναι ό,τι θα συμβεί έξω από τις τέσσερις γραμμές του γηπέδου.

Photo credits: eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί στον τελικό
Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ
Ευρεία έρευνα για άφιξη οπαδών της Παρτιζάν
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ