OPINIONS

Το μεταγραφικό express του ΠΑΟΚ

Το μεταγραφικό express του ΠΑΟΚ
Άρνεσεν INTIME SPORTS

Ο Κώστας Πετρωτός εξηγεί με ποιο στόχο ο Ιβάν Σαββίδης παρέδωσε τα κλειδιά της ποδοσφαιρικής ομάδας και το δικαίωμα υπογραφής στον Φρανκ Άρνεσεν και τι περιμένει να αποδώσει το πρότζεκτ του πολύπειρου Δανού αθλητικού διευθυντή.

Στροφή πολλών μοιρών στην φιλοσοφία με την οποία είχε μάθει να κινείται, συνιστά ο τρόπος με τον οποία πορεύεται μεταγραφικά αυτό το καλοκαίρι ο ΠΑΟΚ. Ο Ιβάν Σαββίδης εξακολουθεί να βάζει το χέρι βαθιά στην τσέπη, αλλά αυτή τη φορά χωρίς να έχει μπει στη λογική των ηχηρών ονομάτων που ξεσηκώνουν τον κόσμο και ενίοτε τον στέλνουν και στο αεροδρόμιο.

Η αιτία γι' αυτό ακούει στο όνομα Φρανκ Άρνεσεν που είναι προφανές πως έχει... αλλάξει μυαλά στον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ.

Τσίμιροτ, Άντονις, Σάμπο, Ροντρίγκες, Ζάιρο, Όλσεν ήρθαν στην Τούμπα έχοντας κάποιες κοινές συνισταμένες. Νέοι, φιλόδοξοι και με μεγάλο... potential, όπως ξέρουν καλά όσοι έχουν αφιερώσει ώρες πολλές στο Football Manager. "Δώσε χρήμα με προοπτική να το πάρεις πίσω πολλαπλάσιο και όχι απλά να κάνεις ντόρο, κερδίζοντας τον τίτλο του πρωταθλητή του καλοκαιριού"είναι σε... απλή μετάφραση η λογική του 59χρονου αθλητικού διευθυντή την οποία ασπάστηκε ο Σαββίδης, έχοντας οδηγηθεί σε αδιέξοδο με τις ποδοσφαιρικές επιλογές της πρώτης τριετίας του στον ΠΑΟΚ.

Ο Φρανκ Άρνεσεν έγινε ο άνθρωπος της εμπιστοσύνης του, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στα χρόνια του στον ΠΑΟΚ. Ακόμη περισσότερο και από τον "πολύ" Γκέρμαν Τσιστιακόφ, που ήρθε "μετά βαΐων και κλάδων" (με τον τίτλο "στρατηγικός σύμβουλος") για να μεταφέρει όσα είχε μάθε στο πέρασμά του από την Ανζί.Ο μεγαλομέτοχος του Δικεφάλου δείχνει απεριόριστη εμπιστοσύνη στον Δανό και αυτό δεν είναι απλά λόγια του αέρα αλλά εκφράζεται μέσα από συγκεκριμένες κινήσεις:-Σύναψε μαζί του τριετές συμβόλαιο συνεργασίας.

- Τον άφησε να επιλέξει τον προπονητή της αρεσκείας του και δέχτηκε μία επιλογή που έχει ρίσκο καθώς ο Ίγκορ Τούντορ μπορεί να έχει υψηλές προδιαγραφές, αλλά η προ-ΠΑΟΚ εμπειρία του ήταν πολύ μικρή.

- Του παρέδωσε το δικαίωμα υπογραφής και έτσι ο Άρνεσεν μπορεί να οριστικοποιεί συμφωνίες, χωρίς να πρέπει να τις "περνά" στον πρόεδρο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιάκωβο Αγγελίδη. Κάτι τέτοιο είχε να συμβεί από τα καλά χρόνια της συνεργασίας Ζαγοράκη-Βρύζα, τότε που ο νυν ευρωβουλευτής είχε δώσει αυξημένες αρμοδιότητες στον νυν τεχνικό διευθυντή της Βέροιας.

Τέτοιες ταχύτητες ποτέ ξανά

Όλα τα παραπάνω έχουν και αντίκρισμα στις ταχύτητες με τις οποίες κινείται το μεταγραφικό... express του ΠΑΟΚ. Ο συνολικός αριθμός των δέκα αποκτημάτων (οκτώ του Άρνεσεν και δύο (Χαρίσης, Κοροβέσης) προίκα από τον Βρύζα, για να είμαστε δίκαιοι) συνιστά ρεκόρ για μία συγκεκριμένη μεταγραφική περίοδο στην εποχή Σαββίδη. Οι αποφάσεις λαμβάνονται σε χρόνους ασυνήθιστους, ο Σαββίδης και οι συνεργάτες του δεν... ψειρίζουν τις υποθέσεις, απλά εγκρίνουν τις περισσότερες από τις εισηγήσεις του Άρνεσεν.

Η πλήρης εμπιστοσύνη σε όλη της την έκταση. Είναι εντυπωσιακό ότι ο Σαββίδης ασπάστηκε ακόμη και τη λογική των άμεσων συμφωνιών θυσιάζοντας και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ παραπάνω που θα μπορούσε να αποφύγει αν πήγαινε σε πιο σκληρά, χρονοβόρα, παζάρια.

Το να δίνει πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ για τον Τσίμιροτ και άλλες 700.000 ευρώ για τον Σάμπο, αν μη τι άλλο φανερώνουν ότι επενδύει στη γνώση περί ποδοσφαίρου του Άρνεσεν. Αυτός είναι ο άνθρωπος-κλειδί για τον νέο ΠΑΟΚ. Επέλεξε προπονητή και παίκτες νέους, ταλαντούχους και άπειρους και αν ο ΠΑΟΚ πάει καλά θα πάρει τα credit της επιτυχίας. Το αντίθετο θα γίνει σε περίπτωση αποτυχίας. Είναι, πάντως, κατάκτηση για τον ΠΑΟΚ, και το έχουμε ξαναγράψει, ότι πλέον βρήκε τον άνθρωπο της ευθύνης.

Οι αγορές που ψωνίζει ο Φρανκ

Υπάρχει και κάτι τελευταίο που πρέπει να σημειώσουμε: Το πως ψωνίζει ο Άρνεσεν. Ή μάλλον από που ψωνίζει. Η "ακτινογραφία" των έως τώρα κινήσεων του ΠΑΟΚ δείχνει ότι έχει πολύ καλό δίκτυο μέσω ατζέντηδων σε Σκανδιναβία (Όλσεν) και Ολλανδία (Ροντρίγκες, Άντονις, Ζάιρο) και επίσης πολύ καλή γνώση της βαλκανικής και των γύρω της αγορών (Σάμπο, Λέοβατς, Τσίμιροτ) επειδή έχει πολύ καλή σχέση με μάνατζερ όπως ο Λέμιτς και ο Μουτλού.

Αυτές οι αγορές του παρέχουν το πλεονέκτημα να φέρνει παίκτες που έχουν τις προδιαγραφές να παίξουν σε μεγάλα πρωταθλήματα, αλλά ακόμη δεν έχουν ανεβάσει τιμή σε δυσθεώρητα, για τον ΠΑΟΚ, ύψη. Έτσι δούλευε και σε Αϊντχόβεν, Τσέλσι και Αμβούργο, Μένει να φανεί αν οι επιλογές του είναι οι σωστές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ