OPINIONS

Το δίκιο του πλέον περνάει απ' το χορτάρι

Το δίκιο του πλέον περνάει απ' το χορτάρι
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Κώστας Πετρωτός βρίσκει την ευκαιρία, μέσα από την περισυλλογή και το χαμήλωμα των ρυθμών που συνοδεύουν τις μέρες του Πάσχα, να αναλύσει τον μεγάλο αγώνα εξυγίανσης που έχουν αρχίσει ο ΠΑΟΚ και ο Ιβάν Σαββίδης.

Κράτησε πολύ για τον ΠΑΟΚ η ιστορία με τον Ολυμπιακό και τη ρεβάνς των ημιτελικών του Κυπέλλου. Για σχεδόν δύο μήνες το αν (πρέπει να) κατέβει ή όχι ο Δικέφαλος στο Καραϊσκάκη ήταν το καθημερινό θέμα συζήτησης μέσα και γύρω από την ομάδα.

Η απόφαση του Σαββίδη για αποχή μπορεί να βάζει τον ΠΑΟΚ με -3 βαθμούς στην αφετηρία του νέου πρωταθλήματος, όμως, όπως είχα αναλύσει στο προηγούμενο άρθρο μου, ήταν η μόνη που μπορούσε να πάρει για να κρατήσει ενωμένες όλες τις δυνάμεις του ΠΑΟΚ. Από τη στιγμή που το είχε εξαγγείλει τη βραδιά του πρώτου ημιτελικού και με όσα ακολούθησαν τις επόμενες εβδομάδες, η απουσία του ΠΑΟΚ από τον δεύτερο ημιτελικό ήταν μία κίνηση χωρίς επιστροφή.

Ο μεγαλομέτοχος του Δικεφάλου ζύγισε σωστά τα δεδομένα. Τους -3 βαθμούς από τη μία, τη συσπείρωση και την έξωθεν καλή μαρτυρία (τη συνέπεια λόγων και έργων) από την άλλη. Ο λόγος του Πόντιου μπήκε-σωστά-πάνω απ’ οτιδήποτε άλλο.

Για να μην αποδειχθεί, όμως, απλά ένα πυροτέχνημα, είναι απαραίτητο ο ΠΑΟΚ να προχωρήσει στις επόμενες κινήσεις του για να αλλάξει το στάτους κβο στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Κι αυτές δεν μπορεί να είναι μόνο η σκέψη-απειλή «δεν θα κατέβουμε ούτε στο νέο Πρωτάθλημα, αν δεν προχωρήσει καμία από τις διαδικασίες κάθαρσης».

Οι «ελεγκτές» της FIFA σε επίπεδο κώδικα δεοντολογίας και σκαναρίσματος του τρόπου λειτουργίας της ελληνικής διαιτησίας σηκώνουν τα μανίκια τους και μέσα στο καλοκαίρι θα ξέρουμε προς τα που πάει η ιστορία. Κάποια πράγματα, με βάση τη λογική πάντα, δεν θα μείνουν ίδια. Άρα και ο ΠΑΟΚ δεν θα έχει λόγο να περιορίζει τη δράση του σε κινήσεις εκτός γηπέδου. Θα μετρήσει τι θα κάνει μέσα στο γήπεδο.

Η μεγάλη ομάδα θα μεγαλώσει το "μέτωπο"

Ο Σαββίδης έχει πλέον την ανάγκη να δει τις προσπάθειες που κάνει με βαθιά το χέρι στην τσέπη στον ΠΑΟΚ και κατ’ επέκταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο να τυγχάνουν καθολικής αναγνώρισης. Και για να συμβεί αυτό, είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ να δημιουργήσει έναν μεγάλο ΠΑΟΚ. Μία ομάδα που θα κερδίσει τον σεβασμό ολόκληρης της φίλαθλης Ελλάδας. Που θα μπαίνει στο γήπεδο και όλοι θα την παρακολουθούν με ευχαρίστηση. Αυτό θα μειώσει τη διαφορά από τον Ολυμπιακό και θα πείσει ακόμη και τους πλέον δύσπιστους ότι ο ΠΑΟΚ είναι σε θέση να ανταγωνιστεί στα ίσα τους ερυθρόλευκους.

Τότε θα αποκτήσει άλλη αξία κάθε διαμαρτυρία του για τις επιλογές που κάνει στη διαιτησία η ΚΕΔ/ΕΠΟ, για τους όρους του παιχνιδιού που δεν είναι ίδιοι για όλους.

Γιατί είναι άλλο να διαμαρτύρεσαι όταν είσαι κοντά βαθμολογικά στον αντίπαλο και διεκδικείς (και έτσι έχει αξία να μιλάς για χαμένους πόντους από εξωγενείς παράγοντες) και άλλο όταν η διαφορά είναι στους 40 βαθμούς, όπως φέτος. Έτσι μόνο το δίκιο που έχει ο ΠΑΟΚ μπορεί να το κερδίσει έχοντας ως συμμάχους τους και ανθρώπους που δεν είναι οπαδοί του. Που απλά θέλουν να βλέπουν καθαρό, υγιές και άρα ανταγωνιστικό ποδόσφαιρο.

Όλα αυτά φέρνουν σε πρώτο πλάνο το αγωνιστικό. Ο Σαββίδης και οι συνεργάτες του πρέπει να εξασφαλίσουν τις συνθήκες ηρεμίας στον Βλάνταν Ίβιτς και τους παίκτες του για να δείξουν αυτό που μπορούν στα πλέι οφ και το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας θα αποτελέσει την προίκα για τον ΠΑΟΚ που θα χτιστεί από το καλοκαίρι.

Παράλληλα, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ο Σαββίδης και ο Μίχελ οφείλουν να πάρουν τις σοβαρές αποφάσεις για τον σχεδιασμό της νέας περιόδου. Κι αυτές αρχίζουν από την επιλογή ενός προπονητή-το ιδανικό είναι να βλέπει τους αγώνες του ΠΑΟΚ στα πλέι οφ από την κερκίδα-με δεδομένη εμπειρία, ικανότητα και μπολιασμένου σε συνθήκες πρωταθλητισμού.

Ο Σαββίδης έχει γεννήσει μεγάλες προσδοκίες με τη διάθεση που δείχνει να βγαίνει πολύ δυνατά στο προσκήνιο και ήρθε η ώρα αυτές να γίνουν πράξη.

Χριστός Ανέστη, Χρονιά Πολλά, υγεία σε όλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ