OPINIONS

Το αδιέξοδο δεν θα είναι στο 4-4-2

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΣΤΟ ΧΟΡΣΤ / ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΠΑΕ ΠΑΟΚ)
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΣΤΟ ΧΟΡΣΤ / ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΠΑΕ ΠΑΟΚ) EUROKINISSI SPORTS

Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για τον πραγματικό προβληματισμό που γεννά η παραδοχή του Αλεκσάνταρ Στανόγεβιτς ότι δεν του "βγαίνει" το 4-4-2 και σχολιάζει τη μεταγραφολογία που στήνεται γύρω από το όνομα του Πρίγιοβιτς.

Θα πρέπει να πάμε πίσω περίπου 20 μέρες. Για την ακρίβεια, στις 22 Ιουνίου, όταν έγινε η παρουσίαση του Αλεκσάνταρ Στανόγεβιτς και ο Σέρβος τεχνικός συστήθηκε στο κοινό του ΠΑΟΚ.

"Ήρθα εδώ με σκοπό να δείξω το τρόπο παιχνιδιού μου, να δουλέψω πάνω σε αυτό και βήμα-βήμα να προσπαθήσω να βοηθήσω τον ΠΑΟΚ να ανέβει ένα ακόμα σκαλοπάτι", είχε αναφέρει στην εισαγωγική τοποθέτησή του, προσθέτοντας λίγο αργότερα: "Προτεραιότητά μας είναι να βρεθεί τερματοφύλακας, και εφόσον θέλουμε να παίξουμε 4-4-2, θα πρέπει να βρούμε έναν επιθετικό με διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτούς που έχουμε". Κρατήστε το: Πουθενά αναφορά σε χαφ.

Επιστρέφουμε στο σήμερα. Για την ακρίβεια, χθες, 12 Ιουλίου αμέσως μετά το φιλικό με τη Φένλο. Οι αντίστοιχες δύο ατάκες του 43χρονου κόουτς: "Σίγουρα δεν έχω έρθει για να προσπαθήσω να προσαρμόσω τους παίκτες σε εμένα. Εγώ θα πρέπει να προσαρμοστώ στα χαρακτηριστικά της ομάδας" και "ε ίναι γεγονός ότι στη μεσαία γραμμή έχουμε παίκτες που μπορούν να παίξουν σε τριάδα, αν θέλουμε να παίξουμε με δύο όντως θα πρέπει να κινηθούμε για παίκτη". Σημείωση: Ο ΠΑΟΚ πήρε και τερματοφύλακα και επιθετικό, αλλά δεν φτάνει....

Η αλλαγή στις απόψεις μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα,αποτελεί, αν μη τι άλλο, μία έμμεση παραδοχή λάθους εκτίμησης του έμψυχου δυναμικού του ΠΑΟΚ από πλευράς του νέου τεχνικού της ομάδας.

Ο Αλεκσάνταρ Στανόγεβιτς πίστευε ότι με τους παίκτες που βρήκε, την προσθήκη του Μακ και έναν τερματοφύλακα προδιαγραφών Ρέι θα μπορούσε να εφαρμόσει-παρουσιάζοντας μία αξιόπιστη ομάδα-το αγαπημένο του 4-2-2-2 (4-4-2 με τους ακραίους να συγκλίνουν προς τον άξονα).

Δεν του βγήκε το σχέδιο και το επίσης αξιοσημείωτο είναι ότι δεν του βγήκαν ούτε οι εναλλακτικές που δουλεύει στις 3,5 εβδομάδες παρουσίας του στην ομάδα. Δοκίμασε 3-5-2 και 3-4-3, αλλά κανείς δεν εισέπραξε την αίσθηση ότι κάτι καλό γεννιέται. Αντίθετα, ο ΠΑΟΚ εμφανίστηκε ευάλωτος ανασταλτικά, με την άμυνα να παρουσιάζει κενά και να εκτίθεται αρκετά συχνά αφού ανέβαινε πολύ ψηλά. Ο "Στανό" κατέληξε χθες στο τελευταίο εικοσάλεπτο του φιλικού αγώνα με τη Φένλο να επαναφέρει το περσινό 4-2-3-1 που δεν είχε δουλέψει ούτε μία φορά φέτος στην Ολλανδία (και προφανώς και στις πρώτες προπονήσεις στην Ελλάδα)!.

Προ αδιεξόδου, λοιπόν, αποφάσισε να αναθεωρήσει τα πλάνα του και να αφήσει τον εγωισμό κατά μέρους. Ο προπονητής κρίνεται από την εικόνα της ομάδας του και κατά συνέπεια είναι καλό να είναι ευέλικτος και να μην επιμένει σε κάτι όταν δεν βλέπει πρόοδο. Κάτω από αυτό το πρίσμα, προφανώς και είναι θετικό που ο 43χρονος τεχνικός δείχνει τέτοια ευελιξία και προσαρμοστικότητα. Από την άλλη, όμως, πώς είναι στ' αλήθεια δυνατό σε μία σεζόν που θεωρείται συνέχεια της προηγούμενης να έχει, αρχικά, εγκαταλειφθεί εντελώς το 4-2-3-1 με το οποίο πορεύτηκε ο ΠΑΟΚ πετυχημένα για ένα ολόκληρο χρόνο;

Το ζητούμενο, όμως, είναι αν μπορεί ο νυν κόουτς του ΠΑΟΚ να υπηρετήσει μία στροφή στα παλιά, σε ένα σύστημα που εφάρμοζε ο προκάτοχός του Βλάνταν Ίβιτς, ή απλά οδηγήθηκε σε αυτή την επιλογή επειδή τα μηνύματα που έστελνε ο δικός του ΠΑΟΚ, του 4-4-2 ή των τριών στόπερ, σε προηγούμενα ματς, ήταν αποκαρδιωτικά.

Απάντηση στο ερώτημα μπορεί να δώσει μόνον ο ίδιος και αυτό θα φανεί το επόμενο διάστημα. Ας μην προκαταλάβουμε το τι ακριβώς θα συμβεί αφού τον Στανόγεβιτς τώρα τον μαθαίνουμε και μας μαθαίνει.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤ' ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΟΙΝΗ ΣΚΕΨΗ ΕΝΤΟΣ ΠΑΟΚ

Γεννιούνται, όμως, διάφορα ερωτήματα για το πώς ακριβώς σχεδιάστηκε η φετινή σεζόν. Ο Λούμπος Μίχελ είχε αναφέρει στην παρουσίαση του Αλεκσάνταρ Στανόγεβιτς ότι ο Σέρβος τεχνικός επελέγη για να διαδεχθεί τον συμπατριώτη του, Βλάνταν Ίβιτς επειδή είχαν παρόμοια αγωνιστική φιλοσοφία. Αυτό όμως δεν φάνηκε μέσα στο γήπεδο. Το αντίθετο. Μάλιστα, για να έρθει να συμφωνήσει ο Στανόγεβιτς με το στυλ παιχνιδιού του Ίβιτς χρειάστηκε να περάσουν 20 μέρες και αφού είχε επαναξιολογήσει, μέσα από την καθημερινή δουλειά, το υλικό της ομάδας.

Όλα αυτά σε μία σεζόν που ο ΠΑΟΚ προετοιμάζεται για ένα πρωτάθλημα στο οποίο πλέον δεν πάει με χαμηλούς τόνους αλλά φωνάζει "θέλουμε τον τίτλο". Σε μια περίοδο που οι πειραματισμοί θα έπρεπε να είναι λιγότεροι από κάθε άλλη σεζόν.

4-4-2 ΜΕ ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ 4-2-3-1

Ο ΠΑΟΚ, λοιπόν, ήθελε, με βάση όσα έλεγε ο προπονητής του, να παίξει 4-4-2 και στηρίχθηκε στον μεταγραφικό σχεδιασμό που είχε γίνει με τον Ίβιτς και το 4-2-3-1. Ο Λεβέκ, ως πιο αμυντικογενής μπακ για να φτιάξει με τον Λέοβατς ένα δίδυμο για κάθε ανάγκη, ήρθε μετά από συμφωνία Ίβιτς-Μίχελ, ενώ ο πρώην προπονητής είχε ζητήσει πρώτος την επιστροφή του Μακ, όταν τον Απρίλιο ενημερώθηκε από τον Ιβάν Σαββίδη ότι η Ζενίτ τον παραχωρεί.

Ο Στανόγεβιτς αποδέχθηκε αυτή τη λογική αντί να ψαχτεί λίγο πιο βαθιά για να διαπιστώσει, όπως τελικά έκανε χθες, ότι ο ΠΑΟΚ δεν διαθέτει τέτοιους κεντρικούς μέσους που μόλις δύο από αυτούς να αρκούν σε κάθε ματς για να καλύψουν τις ανάγκες στη μεσαία γραμμή.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΑΠΛΑ ΝΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΙ

Από εδώ και πέρα, οι επιλογές που θα κάνει ο Στανόγεβιτς θα έχουν μεγαλύτερη αξία και σημασία. Πλέον, έχει περάσει το διάστημα της δικής του μαθητείας στα περί ΠΑΟΚ, έμαθε το υλικό, "διάβασε" τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία κάθε παίκτη και μένει να φανεί αν η στροφή στο 4-2-3-1 είναι καθαρά και μόνο προϊόν δικής του σκέψης ή συν τοις άλλοις και επηρεασμός από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που δημιουργεί συνεχώς συγκρίσεις με την περσινή ομάδα.

Με απλά λόγια ήρθε η ώρα ο Στανόγεβιτς να αναλάβει ρόλο δασκάλου και να παρουσιάσει στην πράξη τις λύσεις που απαιτούνται. Η διοίκηση του ΠΑΟΚ δεν έχει παρά να στηρίξει όλα τα "θέλω" του προπονητή, για να αποδείξει πλέον ότι οι σκέψεις διοίκησης-τεχνικής ηγεσίας ταυτίζονται.

Υ.Γ. Είναι προφανές ότι οι δηλώσεις του Σέρβου ατζέντη που φέρεται να μιλά εξ ονόματος του Πρίγιοβιτς (το αναφέρω έτσι γιατί δεν έχει τσεκαριστεί απόλυτα η σχέση του με τον φορ του ΠΑΟΚ) έχουν σκοπό να δημιουργήσουν μεταγραφολογία γύρω από το όνομα του 27χρονου επιθετικού. Προφανώς, κανείς στον ΠΑΟΚ δεν πρέπει να μπει στη διαδικασία να αναπαράγει τα περί Άρσεναλ και Παρί Σεν Ζερμέν, γιατί μόνο κακό θα κάνουν. Αυτού του είδους οι ομάδες όταν θελήσουν να αποκτήσουν έναν παίκτη, είναι προφανές ότι θα το κάνουν με “ηχηρό” τρόπο. Από την άλλη, όσο ο Πρίγιοβιτς συνεχίζει να σκοράρει τόσο πιο σίγουρο είναι ότι, αργά ή γρήγορα, θα σκάσει η μεγάλη πρόταση. Έχει πολλά, βέβαια, να προσφέρει ακόμη στον ΠΑΟΚ. Σε κάθε περίπτωση, όταν αξιοποιείς σωστά το χρήμα (περίπου 2 εκατ. Ευρώ έδωσε ο ΠΑΟΚ στη Λέγκια για τον Πρίγιο), μπορεί να σου εξασφαλίσει μεγάλες επενδύσεις.

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ