OPINIONS

Το 2018 κρίνεται ο οργανισμός ΠΑΟΚ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ / ΣΑΒΒΙΔΗΣ / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM)
ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ / ΣΑΒΒΙΔΗΣ / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Ο Κώστας Πετρωτός "διαβάζει" πίσω από τα όσα είπε ο Ιβάν Σαββίδης στο χριστουγεννιάτικο διάγγελμά του και διαπιστώνει ότι ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ, μέσα στο νέο έτος, θα κάνει το πιο μεγάλο εσωτερικό τεστ στην ομάδα του.

Ήταν πολλοί εκείνοι που ξαφνιάστηκαν όταν διάβασαν στο Sport24.gr ότι ο Ιβάν Σαββίδης μετά από το κάζο του ΠΑΟΚ με τον Πανιώνιο, αντί να κατσαδιάσει τους παίκτες, τους έταξε πριμ σε περίπτωση που κέρδιζαν τα ματς μέχρι τέλος του 2017 (με Αιγινιακό, Ξάνθη, Παναθηναϊκό, Πλατανιά και Τρίκαλα), όπως και έγινε.

"Αν είναι δυνατό να δίνει πριμ για τέτοια ματς", σκέφτηκαν, προφανώς όμως δεν θυμήθηκαν αυτό που ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟΚ επαναλαμβάνει σταθερά από την αρχή της περιόδου: "Έχουμε τους καλύτερους". Το είπε και το Σάββατο (23/12) στο διάγγελμά του από το γραφείο του στο Ροστόβ (ιδιαίτερα έντονη σημειολογικά η εικόνα του από το γραφείο να δίνει συνέντευξηoncamera): "Έχουμε ρόστερ πρωταθλητή".

Ρόστερ πρωταθλητή από τη μία, από την άλλη όμως ευχήθηκε η ομάδα να "μολυνθεί" με το "μικρόβιο του πρωταθλητή".

Πώς "δένουν" αυτά τα δύο μεταξύ τους; Στην απάντηση του ομογενή επιχειρηματία: "έχουμε όλες τις προϋποθέσεις για να πιστεύουμε ότι μπορούμε και πρέπει να πάρουμε τον τίτλο. Δεν έχουμε δικαίωμα να σκεφτόμαστε αλλιώς". Υπάρχει το υλικό, δηλαδή και μένει να φανεί η νοοτροπία.

Ο Ιβάν Σαββίδης μίλησε και για "δραστική κατάρριψη του συστήματος" και την επαναφορά στο κανονικό ποδόσφαιρο, με τις εναλλαγές στην κορυφή της βαθμολογίας και τις αποστάσεις αναπνοής μεταξύ των πρωτοπόρων. Είναι σαφές ότι ήθελε να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα, προς την δική του ομάδα κυρίως, προς όλο αυτό που συνιστά τον οργανισμό ΠΑΟΚ (διοίκηση, στελέχη ΠΑΕ, ποδοσφαιρικό τμήμα, οπαδοί): "Βοήθησα στο να αλλάξει το περιβάλλον στο ελληνικό ποδόσφαιρο, σειρά σας να αποδείξετε ότι μπορείτε να μου φτιάξετε έναν ΠΑΟΚ που θα πάει στην κορυφή". Τόσο απλά.

ΠΑΟΚ… ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑΣ

Στην δική μου κρίση, τουλάχιστον, είναι σαφές ότι ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ τους επόμενους μήνες θα έχει στραμμένο το βλέμμα του, κυρίως, στο περιβάλλον του ΠΑΟΚ και όχι αυτού του ελληνικού ποδοσφαίρου στο οποίο διαπιστώνει "ίσες ευκαιρίες διάκρισης".

Το 2018 θα είναι, στην λογική του Ιβάν Σαββίδη, το έτος κρίσης του οργανισμού ΠΑΟΚ. Τα είπε πολύ γλαφυρά όταν μίλησε για έναν ΠΑΟΚ που έμαθε στην αντιπολίτευση και μόνο με την επιθετικότητα που έβγαζε προσέλκυε την προσοχή των άλλων, ενώ τώρα είναι έτοιμος για δράσεις, να μιλάει αλλά και να πράττει. Με λίγα λόγια, ο Σαββίδης θέλει να δει τον ΠΑΟΚ… κυβέρνηση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, να έχει άλλες συμπεριφορές, να μπορεί να προστατεύσει την ποδοσφαιρική ομάδα και να μην της στερεί το δικαίωμα να παίζει μπροστά στον κόσμο της στην Τούμπα.

Είναι η πρώτη φορά που ο Σαββίδης τοποθετείται με τέτοιον τρόπο κι αυτό δείχνει ότι η δοκιμασία στην οποία θα υποβάλλει τους πάντες από εδώ και στο εξής δεν εξαντλείται στην κριτική στον προπονητή και τους παίκτες, αλλά αγγίζει το σύνολο του οργανισμού που δουλεύει γύρω από τον ΠΑΟΚ.

Το ότι είναι τόσο απαιτητικός ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ (δεν έχει κανένα πρόβλημα να λέει "το πρωτάθλημα εμείς ή κανένας άλλος") σε συνδυασμό με την κατάρριψη από πλευράς του κάθε σοβαρής (σε αρκετές περιπτώσεις, σε κάποιες άλλες όχι) δικαιολογίας περί διαιτησίας που υπήρχε στο παρελθόν, δημιουργεί τεράστια ευθύνη σε όλους όσοι βρίσκονται στον ΠΑΟΚ.

Κι αυτό δίνει και στον ίδιο τον Σαββίδη τη δυνατότητα να αξιολογήσει πλήρως αν η ομάδα του έχει ωριμάσει τόσο ώστε να μπορεί να διαχειριστεί την πίεση που δημιουργεί η απαίτηση για τίτλο "εδώ και τώρα".

Χρονιά κρίσης, λοιπόν, για τον ΠΑΟΚ όπως τον γνωρίζουμε, η φετινή στο μυαλό του Ιβάν Σαββίδη, πόσο μάλλον όταν έχει προηγηθεί η κατάκτηση του Κυπέλλου στην αμέσως προηγούμενη σεζόν που ανέβασε ακόμη παραπάνω τον δείκτη των απαιτήσεων απ’ όλους.

Υ.Γ. Σωστά πράττει και δίνει συνεντεύξεις στην πατρίδα του ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Τιμά τους συμπατριώτες του που παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον (και με εκτενή αναφορά στα ρουμανικά μέσα ενημέρωσης) την παρουσία του στον ΠΑΟΚ.

Όμως, ο 48χρονος τεχνικός οφείλει, για χάρη του λαού του ΠΑΟΚ, να κάνει και μία μεγάλη συνέντευξη στην Ελλάδα (ιδανικό θα ήταν συνέντευξη Τύπου) και να καταθέσει τις απόψεις του για φλέγοντα θέματα της ομάδας, έτσι ώστε και ο κόσμος να μάθει λίγο καλύτερα το σκεπτικό με το οποίο διαχειρίζεται ένα πολύ δύσκολο και γεμάτο απαιτήσεις έμψυχο δυναμικό. Και ερωτήσεις προς μία τέτοια κατεύθυνση δεν μπορούν να κάνουν οι συμπατριώτες του δημοσιογράφοι που παρακολουθούν επιδερμικά την επικαιρότητα του ΠΑΟΚ.

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ