OPINIONS

Τίτλος χωρίς Πρίγιοβιτς; Ρίσκο...

SUPERLEAGUE / ΠΑΟΚ - ΛΑΜΙΑ / ΠΡΙΓΙΟΒΙΤΣ / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM)
Πρίγιοβιτς MOTIONTEAM

Ο Κώστας Πετρωτός καταπιάνεται με το πολύ ευαίσθητο θέμα της ενδεχόμενης πώλησης του Πρίγιοβιτς τον Ιανουάριο που "άνοιξε" ο Μίχελ και προσπαθεί να αναλύσει αν συνδυάζεται ο πρωταθλητισμός με κομβικές αλλαγές στο ρόστερ μεσούσης της περιόδου.

Η παρουσία του Ιβάν Σαββίδη στην ηγεσία του ΠΑΟΚ εγγυάται ότι η ομάδα θα αποτελεί ισχυρό πόλο στο ελληνικό ποδόσφαιρο και θα διεκδικεί διακρίσεις σταθερά και τα επόμενα χρόνια.

Παρόλα αυτά, όποιος αναλύσει τα δεδομένα (μπάτζετ, αγωνιστική κατάσταση αντιπάλων, διαιτησία), καταλήγει χωρίς πολλή σκέψη ότι η σεζόν που διανύουμε αποτελεί τη μεγαλύτερη ευκαιρία που είχε ο ΠΑΟΚ τα τελευταία 33 χρόνια (από την προηγούμενη φορά που το κατέκτησε δηλαδή), να πάρει το πρωτάθλημα.

Και επειδή η τροπαιοθήκη του δεν εχει τις κούπες που επιτάσσει η δυναμική του, καλό είναι να μην σπαταλά τέτοιες ευκαιρίες.Ακριβώς γι'αυτό, εξέπληξε η άνεση με την οποία ο Λούμπος Μίχελ μίλησε δημόσια για το ενδεχόμενο πώλησης του Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς. "Καλό είναι να μην επαναλάβουμε τα λάθη που κάναμε με Αθανασιάδη και Κάτσε (σ.σ. εννοώντας ότι όταν υπήρχαν καλές προτάσεις δεν πουλήθηκαν), αν έρθει μία πρόταση κοντά στη ρήτρα του, στα 10.000.000 ευρώ τον πουλάμε η όχι;". Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, η αναφορά του Σλοβάκου μόνο τυχαία δεν ήταν.

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΑΟΚ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (MOTION TEAM)
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΑΟΚ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Ατζέντηδες έχουν ήδη μεταφέρει στον τεχνικό διευθυντή του ΠΑΟΚ το μήνυμα ότι στην χειμερινή μεταγραφική περίοδο είναι πολύ πιθανό να σκάσει πρόταση από την Κίνα, με ποσό κοντά στα 8.000.000 ευρώ που, όπως φάνηκε από την τοποθέτηση του βετεράνου ρέφερι δύσκολα θα αρνηθεί ο ΠΑΟΚ.

Προφανώς ένα ερώτημα που μπαίνει σ΄αυτό το σημείο είναι γιατί να... βιαστεί να πουλήσει τον Πρίγιοβιτς ο ΠΑΟΚ, όταν το ερχόμενο καλοκαίρι θα δώσει το παρών στο Μoυντιάλ με την Σερβία , ενώ αν ο Δικέφαλος πάρει το πρωτάθλημα, θα υπάρχουν υπαρκτές πιθανότητες η ομάδα να πάει στους ομίλους του Champions League και να διαφημίσει την ποιοτική πραμάτεια της στην οποία συμπεριλαμβάνεται και ο 28χρονος Σέρβος.

ΤO FFP ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ

Απάντηση στο ερώτημα δίνουν δύο παράμετροι:

- Η πρώτη είναι το Financail Fair Play (FFP) της UEFA. Σε κάθε σύλλογο δίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσει μία διαφορά εσόδων-εσόδων μέχρι 30.000.000 ευρώ στην τριετία που μπορεί να καλυφθεί με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ενώ υπάρχει και το παράθυρο για μία απόκλιση 5.000.000 ευρώ από αυτόν τον στόχο. Ο ΠΑΟΚ πριν δύο σεζόν είχε δημιουργήσει άνοιγμα μεγαλύτερο των 10.000.000 ευρώ, πέρυσι με τις πωλήσεις (Λούκας, Μακ, Ροντρίγκες, Όλσεν) ήταν στο μηδέν, ενώ φέτος ξεπερνά τα τα 25.000.000 ευρώ.Για την τριετία που "κλείνει" φέτος δεν υπάρχει πρόβλημα, αν όμως, φύγει η καλή περσινή σεζόν, ο ΠΑΟΚ θα βρεθεί σε δύσκολη θέση αν δεν έχει προνοήσει να πάρει μέτρα. Και μία πώληση ποσό κοντά 8.000.000 ευρώ μπορεί άμεσα να φέρει την κατάσταση σε ισορροπία.

SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ËÁÌÉÁ / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM)
SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ËÁÌÉÁ / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM) EUROKINISSI

- Η δεύτερη είναι η παραδοσιακή "φοβία" που διαθέτει ο ΠΑΟΚ για το αν μπορεί να ανεβάσει κι άλλο την αξία παικτών του που ξεχωρίζουν. Το είδαμε πριν λίγους μήνες στην περίπτωση του Γκάρι Ροντρίγκες που το καλοκαίρι του 2016 "φώναζε" με την απόδοσή του για αναπροσαρμογή συμβολαίου, αλλά στην Τούμπα ούτε ασχολήθηκαν αφού εκτιμούσαν ότι αν έβρισκαν μία πρόταση ύψους 1.500.000 ευρώ να τον πουλήσουν θα ήταν μία χαρά. Τελικά, με την σωστή αξιοποίησή του και από τον Βλάνταν Ίβιτς, ο 27χρονος εξτρέμ πουλήθηκε έναντι 3.500.000 ευρώ και ποσοστού μεταπώλησης 20%. Προφανώς στην περίπτωση του Πρίγιοβιτς οι περισσότεροι στην Τούμπα πιστεύουν ότι εχει φτάσει στο πικ του. Καλό είναι να το κρατήσουμε αυτό και το κρίνουμε μελλοντικά.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Ο ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ ΑΝ ΕΡΘΕΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΗΣ

Στην όλη συζήτηση που γίνεται, σαφώς, παίζει σημαντικό ρόλο η στάση του προπονητή. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου σαφώς και έχει βασικό και αναντικατάστατο τον Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς (δεν έχει ανταγωνιστή στη θέση άλλωστε), ωστόσο, με βάση την αγωνιστική φιλοσοφία του θα ήθελε ο φορ της ομάδας του να έχει και κάποια άλλα χαρακτηριστικά.

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΟΝΤΟΥ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΟΝΤΟΥ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM) EUROKINISSI

Να διαθέτει μεγαλύτερη ταχύτητα, να είναι πιο συμμετοχικός στην δημιουργία του παιχνιδιού, να μπαινοβγαίνει με μεγαλύτερη άνεση στην αντίπαλη περιοχή, στοιχεία που είναι άκρως απαραίτητα ειδικά στα εκτός Τούμπας ματς. Γι' αυτό και το σκεπτικό του δεν απέχει πολύ από αυτό του Λούμπος Μίχελ: Ναι στην πώληση, αφού με αυτά τα χρήματα μπορεί να βρεθεί ικανός αντικαταστάτης.

ΕΧΕΙ ΕΤΟΙΜΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΙΓΙΟΒΙΤΣ

Οι πληροφορίες που συλλέγουμε τις τελευταίες μέρες αναφέρουν ότι ο Λούμπος Μίχελ έχει ήδη κάνει την προεργασία για τον αντικαταστάτη του Πρίγιοβιτς, έτσι ώστε να είναι έτοιμος σε περίπτωση που τον Ιανουάριο έρθει η πολύ μεγάλη πρόταση για πώληση του Σέρβου φορ. Έχει βρει επιθετικό στο στυλ που θέλει ο Λουτσέσκου και οι δυο τους πιστεύουν ότι θα καλύψει το κενό που θα αφήσει ο Πρίγιοβιτς.

Τίτλος χωρίς Πρίγιοβιτς; Ρίσκο...

Η ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ, ΟΜΩΣ, ΛΕΕΙ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΠΡΙΓΙΟΓΚΟΛ

Ακριβώς, αυτό το σημείο είναι το πλέον κρίσιμο για την τελική εκτίμηση στο θέμα Πρίγιοβιτς. Η στατιστική του ΠΑΟΚ στα φετινά παιχνίδια του λέει άλλα πράγματα και αν τη διαβάσει κανείς μάλλον εύκολα θα καταλήξει ότι μόνο τυχαία δεν του βγήκε το προσωνύμιο "Πρίγιογκολ". Ο υψηλόσωμος φορ έχει 17 γκολ σε 35 παιχνίδια του συνολικά στον ΠΑΟΚ και φέτος έχει πετύχει το εξής εντυπωσιακό στο πρωτάθλημα: Από τις 120 τελικές προσπάθειες του ΠΑΟΚ, του αναλογούν μόνο οι 16 κι όμως μ' αυτές έχει φτάσει τα 5 γκολ (οι άλλες 104 έφεραν τα υπόλοιπα 7 γκολ).Με απλά λόγια, χωρίς να τροφοδοτείται, καταφέρνει να είναι εκτελεστής (πρώτος σκόρερ μέχρι στιγμής στη Λίγκα μαζί με τον Κόντε του ΠΑΣ Γιάννινα) και ορισμένα παιχνίδια μάλιστα να τα παίρνει με μία του ενέργεια (Παναιτωλικός, Γιάννινα).

SUPERLEAGUE / ΠΑΟΚ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ / ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΠΡΙΓΙΟΒΙΤΣ / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM)
SUPERLEAGUE / ΠΑΟΚ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ / ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΠΡΙΓΙΟΒΙΤΣ / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM) EUROKINISSI

ΠΡΩΤΑ ΝΤΑΜΠΛ, ΜΕΤΑ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ

Εξάλλου, δεν πρέπει να παραβλέπουμε τη στάση του παίκτη στο ενδεχόμενο μεταγραφής του. Σε όσες δημόσιες αναφορές έχει κάνει μέχρι σήμερα, εμφανίζεται αφοσιωμένος στον στόχο του τίτλου (για την ακρίβεια, δεν μιλά απλά για πρωτάθλημα, αλλά για νταμπλ). Δείχνει ότι έχει βλέψεις και για το κάτι παραπάνω στην καριέρα του, αλλά αφού πρώτα φτάσει στην κορυφή με τον ΠΑΟΚ. Ο Σέρβος έχει κίνητρο και το δείχνει, έχει αποδείξει ότι είναι παίκτης που "φτιάχνεται" στα μεγάλα ματς και είναι από εκείνους που τροφοδοτούνται από την μπόλικη ενέργεια που βγάζει η κερκίδα του ΠΑΟΚ. Πώς μπορείς στ' αλήθεια να το παραλείψεις αυτό, ειδικά φέτος που ο ΠΑΟΚτσής είναι ξεσηκωμένος για τον τίτλο και θα επιστρέψει σε λίγες εβδομάδες τρελαμένος στις κερκίδες της Τούμπας;

SUPERLEAGUE / ΠΑΟΚ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ / SUPERLEAGUE / ΠΑΟΚ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ / ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΠΡΙΓΙΟΒΙΤΣ / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM) / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM)
SUPERLEAGUE / ΠΑΟΚ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ / SUPERLEAGUE / ΠΑΟΚ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ / ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΠΡΙΓΙΟΒΙΤΣ / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM) / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM) EUROKINISSI

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ

"Τι πρέπει να γίνει, λοιπόν;", η λογική απορία κάθε αναγνώστη αυτού του κειμένου. Θα απαντήσω με μία σύντομη ιστορία από την στρατιωτική μου θητεία ως δόκιμος στα Τεθωρακισμένα. Κάποτε προετοιμάζαμε τα άρματα (Leopard για όσους γνωρίζουν) για την μεγάλη άσκηση "Φίλιππος". Ένας έμπειρος ίλαρχος μας είχε συμβουλεύσει: "Ό,τι λειτουργεί στον Στρατό δεν το πειράζουμε. Κάνουμε τη βασική συντήρηση και ως εκεί".

Ωστόσο, υπήρχαν νεαροί μόνιμοι αξιωματικοί, πρωτόπειροι σε μάχιμη μονάδα, που στην τυπολατρία που κουβαλούσαν από την αρτιότατη θεωρητική εκπαίδευσή τους στην Σχολή Ευελπίδων, ήθελαν να εφαρμόσουν κατά γράμμα τον κανονισμό. Επιχείρησαν να φτιάξουν κάθε μικρή βλάβη που είχαν τα άρματά τους και κατέληξαν να τα βλέπουν να ξεχειλίζουν πετρέλαιο από παντού και ουσιαστικά να τίθενται εκτός μάχης λίγες ώρες πριν την διεξαγωγή της άσκησης.

Για να επανέλθουμε στο σήμερα: Στον ΠΑΟΚ τρόμαξαν να φέρουν τα πράγματα σε μία αγωνιστική σειρά και να βρουν παίκτες-σημεία αναφοράς στο παιχνίδι της ομάδας. Το ρίσκο να αλλάξουν αυτοί μεσούσης της περιόδου είναι πολύ μεγάλο και αν δεν πετύχει θα είναι ασυγχώρητο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ